Roland Magnusson / Roland Magnusson
Framtidens pensioner

Yrke för yrke: Så mycket får du i pension

Det är stora variationer mellan yrkena vad gäller pensionen i framtiden. Dagens Industri har listat de 20 vanligaste yrkena och hur det kommer att märkas i plånboken den dagen du lämnar yrkeslivet bakom dig. En grundskollärare kommer till exempel att få väsentligt mycket mindre i pension än vad en systemutvecklare får.

– Normalt sett under livet är man van vid att man gradvis får det bättre. Man gör karriär och höjer sin lön. Plötsligt, som pensionär, blir det precis tvärtom. Man får mindre pengar att leva på. Det är ungefär som vid en skilsmässa, det är en omställningsprocess när man inser hur dyrt allt blir för ett ensamhushåll, säger Kristina Kamp, pensionsexpert på Min Pension, till Di.

Enligt en genomgång av Pensionsmyndigheten kommer du att kunna räkna med en pension på runt 60 procent av din lön om du lämnar arbetslivet vid 65 års ålder.

Vid en pension vid 65 års ålder får en grundskollärare i snitt strax under 20 000 kronor. En barnskötare får cirka 15 000 kronor. En systemutvecklare får närmare 30 000 kronor och en lagerarbetare får runt 17 000 kronor, enligt Pensionsmyndigheten.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer