TT + Kjell Thorsson
Den akuta elkrisen

Ygemans krisplan för elnätet nära kollaps – ”Extraordinärt” krisläge

För drygt ett halvår sedan slog Anders Ygeman på stora trumman och sa att han hade räddat Stockholms elförsörjning. Då togs det pengar från Sveriges beredskapskassa för att lösa nödläget. Men nu kan fPlus avslöja att läget fortfarande är akut och värre än alla tidigare larm. Det är ”ett extraordinärt svårt driftläge” varnar energijätten Vattenfall.

Det var hösten 2019 som energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman tillsammans med nätägaren i Stockholm Ellevio presenterade en lösning på elkrisen i Stockholm.

Lösningen bygger på att energiföretaget Sthlm Exergi kan fortsätta producera el med hjälp av medel ur elberedskapskassan. ”Krisen för Stockholms elförsörjning avvärjd på kort sikt”, skrev man i pressmeddelandet.

– Det vi gjorde då var att säkra samma effekt som vi hade innan skattehöjningarna på kraftvärmen, vilka innebar att Sthlm Exergi hotade att lägga ned kraftvärmeproduktionen i Stockholm på grund av för dålig lönsamhet. Avtalet med Sthlm Exergi innebär att vi fram till 2023 har en fortsatt marginal i Stockholms stad. Marginalen handlar om att klara av ett antal timmar under vintermånaderna när elnätet är som mest ansträngt, säger Henrik Bergström, chef samhällskontakter på Ellevio.

”Ett extraordinärt svårt driftläge”

Vad regeringen och Anders Ygeman inte var lika tydliga med var att lösningen endast gällde Stockholms stad och Ellevios befintliga kunder i staden. Runt om i Stockholms län och alla kranskommuner är kapacitetsläget fortsatt akut.

I ett dokument som fPlus har tagit del av skriver Vattenfall, som äger regionnäten i Mellansverige, att det råder ”ett extraordinärt svårt driftläge” i de regionala och lokala näten i Stockholm. Kartan här nedan visar vilka kommuner det gäller.

Kjell Thorsson

I samma dokument skriver Länsstyrelsen i Stockholm att Storstockholm är ett område där industriexpansioner och etableringar hämmas, infrastruktur- och byggsatsningar försenas, samt att kapacitetsbristen leder till att elektrifieringen av transportsektorn försenas.

Täby kommun norr om Stockholm är ett exempel.

– Täby, och som jag förstår flera kommuner i norra Stockholm, har problem med att byggstarta olika projekt på grund av kapacitetsbrist i det överliggande stamnätet. Ett exempel är utbyggnaden av Roslags-Näsby där 1 500 hundra nya bostäder planeras. Det är man tvungen att skjuta på i flera år. Det är så klart inte kommunens fel. De försöker på alla sätt och vis vara tillmötesgående och kan ju inte styra över detta, säger Samir Taha erfaren bostadsutvecklare, som nyligen haft ett möte med Täby kommun.

Tillståndsprocesserna måste kortas

Cecilia Zetterström är kund- och marknadschef på Vattenfall Eldistribution. Hon bekräftar att kapacitetsläget i storstadsregionerna är akut just nu. För att lösa problemet måste tillståndsprocesserna för att bygga och förstärka elnäten bli effektivare och snabbare.

– Vi behöver en rimlighet och en anpassning för hur tillståndsprocesserna drivs eftersom konsekvenserna för samhället blir väldigt negativa om vi inte lyckas med det här. Det kommer att innebära att verksamheter väljer att inte etablera sig här.

Hon vill också se en ändring av den begränsning av nätföretagens avkastning på eget kapital vid investeringar som nyligen införts.

– Elnäten är helt centrala för energiomställningen. En rimlig och stabil intäktsreglering skapar rätt förutsättningar för att investera i en fortsatt utbyggnad och förstärkning av elnäten.

Situationen beskrivs som väldigt problematisk i olika kommuner runt om i Stockholm just nu med uppskjutna byggprojekt och infrastruktursatsningar?

– Ja, så är det och det blir effekten av att det är väldigt trångt i näten. Det positiva i allt detta är att alla inblandade parter är väldigt lösningsorienterade och vi upplever en stark vilja från alla att detta ska lösas, säger Cecilia Zetterström

För att lösa kapacitetsbristen arbetar de inblandade parterna främst med så kallade flexibilitetslösningar där kunden avstår från förbrukning under vissa tider. En viktig åtgärd för att klara de kallaste vinterdagarna.

– Vi håller på att bygga upp en flexmarknad för Stockholm tillsammans med Vattenfall för att kunna överbrygga åren 2024 till 2028 då det är tänkt att nya stamnät ska vara på plats, säger Henrik Bergström på Ellevio.

Mats Nilsson, docent i nationalekonomi med inriktning energi och miljö på Södertörns Högskola, menar dock att flexlösningar bara kan lösa de tillfälliga och kortsiktiga problemen.

– De här lösningarna som bygger på att man gör upp med kunden om en flexibilitet i förbrukningen är givetvis bra och fungerar på kort sikt men de kan inte ersätta ett stamnät. Tyvärr tror jag att de här kommunerna kommer att vara tvungna att tacka nej till olika investeringar och skjuta upp olika projekt på grund av kapacitetsbrist även framöver.

– Flex är bra och en intressant väg framåt för hur vi ska utnyttja våra nät i framtiden, men det är en kortsiktig lösning. För att klara av det här måste det finnas en fungerande helhet mellan de lokala och regionala näten samt stamnätet, konstaterar Cecilia Zetterström.

Toppnyheter

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Uppgift: Scania trappar upp produktionen till hösten

Lastbilstillverkaren och en av Sveriges största arbetsgivare planerar att öka produktionen igen till hösten. Enligt uppgifter till Ekot beställs det fler lastbilar än väntat.

– Efterfrågan har ju varit lite större än vad man räknat med, säger IF Metalls klubbordförande i Oskarshamn, Mikael Johansson, till radion.

Den ökade produktionstakten innebär att Scania kan komma att återanställa personal som fått sluta i samband med coronakrisen, enligt IF Metall. Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, säger till Ekot att ingen vågade tro på scenariot att det skulle studsa tillbaka så snabbt.

Scanias pressavdelning vill inte kommentera uppgifterna om ökad produktion på grund av att bolaget släpper din delårsrapport om några veckor.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Flera skäl att se över stöden till företagen”

Artister som Petter och Sarah Dawn Finer har nyligen dragit tillbaka sin sina ansökningar om ekonomiskt stöd efter kritiken att de redan tjänar miljoner varje år.

Men när statsmakterna beslutar att stödja branscher under pandemin, ska det då spela roll hur sparsamma dessa företag har varit? undrar DI:s ledarskribent Tobias Wikström.

Han tycker det är olyckligt när stödsystem har villkor som gör att välskötta företag har sämre chanser.

"Motsvarigheten skulle vara att privatpersoner med mycket pengar på banken inte skulle få pengar från a-kassan", skriver han.

På samma sätt som en skattesänkning gäller alla slags bolag borde samma sak gälla när en stödåtgärd kanaliseras via en utbetalning.

Det gäller inte bara under pandemin. Svensk finanspolitik bör i framtiden handla om hur Sveriges ekonomi ska kunna växa igen, med bättre förutsättningar än före krisen, skriver Wikström.

Igår 20:18
HENRIK MONTGOMERY
undefined

Prognos: Sveriges ekonomi kan gå starkast genom krisen

Sverige väntas bli ett av de länder som kommer att drabbas minst ekonomiskt av coronakrisen, enligt Moodys, rapporterar Dagens PS.

Överlag har de nordiska länderna starka statsfinanser och kreditvärderingsjätten Moodys spår en relativt stark återhämtning för hela regionen. Men krisen väntas slå hårdast mot Finland. Där kan tappet nå 6,5 procent. Svenskt BNP väntas falla med 3,8 procent.

När EU gjorde en bedömning förra veckan hamnade Sverige även då högt på listan. I deras rapport väntas dock Sverige få ett större BNP-fall än Danmark.

Igår 12:54
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Foto: Hasse Holmberg / TT
Handeln i siffror

Branschen vädjar om skattesänkningar efter raset

Pandemin kramar musten ur modehandeln. I juni minskade klädförsäljningen med närmare 20 procent i fysiska butiker och deras e-handel, jämfört med juni i fjol. Skoförsäljningen rasade med drygt 30 procent, enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

"Även om kunderna sakta börjar komma tillbaka till butikerna är försäljningstappen fortsatt omfattande. I juni tappade klädhandeln nästan 20 procent och skohandeln hela 30 procent. Situationen är mycket allvarlig", säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Branschen vädjar nu om åtgärder från politikerna – skattesänkningar – för att klara krisen.

"I ett läge där modehandeln behöver politikens stöd för att ta sig igenom en exceptionell kris gör regeringen precis tvärtom när de väljer att gå vidare med en straffskatt på kläder och skor. Det är tondövt och riskerar att bli nådastöten som tvingar modebutiker att stänga igen", säger Mats Hedenström.

17 min
HENRIK MONTGOMERY
undefined

Nordea: Svensk återhämtning minst i Norden

Efter att ha fallit stort i mars har konsumtionen nu återhämtat sig i alla nordiska länder. Men återhämtningen är långsammare i Sverige än i våra grannländer, visar ny data över korttransaktioner från Nordea.

Transaktionerna i Finland och Norge var drygt sex procent högre i juni 2020 än samma månad 2019. I Danmark är det strax under nollan, medan Sverige ligger sju procent lägre än juni förra året.

I samtliga länder är konsumtionen av varor högre än normalt, medan nivåerna för köp av tjänster ligger betydligt lägre. Vad gäller både frisörer och restauranger var tappet först störst i Finland, Danmark och Norge, men transaktionerna har där kommit tillbaka under maj och juni. Nu är det i stället svenskarna som spenderar minst i Norden hos frisörer och restauranger, jämfört med förra året.

De hårdast drabbade sektorerna i samtliga nordiska länder är kultur, hotell, flyg, och kollektivtrafik.

6 jul
Läs mer om Handeln i siffror
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Studie: Äldre upplever sina barn som kontrollerande

I en enkätstudie med svenskar över 70 år framkommer att åldersgränserna för restriktioner under coronapandemin inneburit att personer i gruppen känner sig kontrollerade av sina barn. Det säger Jannicke Andersson som är universitetslektor i socialt arbete på Högskolan i Halmstad som utfört studien, till SVT Halland.

– Barn och barnbarn tar på sig rollen som den som ska visa omsorg och eftertanke, som ibland övergår i någon form av kontroll.

Folkhälsomyndigheternas riktlinjer lutar sig mot att hög ålder är främsta riskfaktorn för att bli sjuk i covid-19.

21 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Ska kartlägga långtidssjuka med coronasymptom

Många vittnar om att de upplevt covid-19-symtom under lång tid, ibland flera månader. Nu får Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i uppdrag från regeringen att kartlägga de långtidssjukskrivna, rapporterar TT.

Med kartläggningen vill man både hitta information om möjliga behandlingar och förbättra kunskapsläget inom sjukvården.

– Särskilt viktig information just nu är att inte automatiskt utgå från att utdragen feber i flera månader beror på covid-19. Det kan vara andra allvarliga sjukdomar som ligger bakom, Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården vid Socialstyrelsen.

3 tim
Illustrationsbild. jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig ökning av digitala vårdbesök i pandemin

Antalet besök hos digitala vårdgivare som Kry och Min doktor har under vissa månader dubblats sedan coronapandemin bröt ut, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De privata vårdgivarna online har tagit emot totalt över 800 000 besök fram till i maj i år. Det kan jämföras med de 1,1 miljoner besök som gjordes där under hela förra året.

– Jag tror att många har fått upp ögonen för den här möjligheten. Dessutom har man en tillgänglighet man kanske inte alltid har i den fysiska vården, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare för e-hälsa på Region Sörmland, där merparten av de digitala vårdgivarna är registrerade.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Människor med ansiktsmask i London. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Varnar för 120 000 döda i andravåg i Storbritannien

Om virusspridningen tar fart på nytt och de styrande inte agerar riskerar Storbritannien ett dödstal på 120 000 personer fram till juni nästa år. Det skriver den brittiska regeringens vetenskaplige chefsrådgivare Patrick Vallance i en ny rapport, rapporterar Sky News.

I rapporten har Vallance och 36 andra forskare gjort uppskattningar för hur en andravåg skulle kunna drabba britterna. Att man skulle hamna på över 100 000 döda är i nuläget inte sannolikt, men rapportförfattarna varnar för vad som kan hända när vädret slår om efter sommaren.

– När vi rör oss mot vintern blir vädret sämre, folk stannar inomhus mer och håller sina fönster stängda, därför ökar såklart sannolikheten för spridning, säger Azra Ghani, professor i infektionssjukdomar.

22 min
Jair Bolsonaro talar i telefon utanför presidentpalatset i Brasilia. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolsonaro: Hoppas kunna vara tillbaka inom en vecka

Jair Bolsonaro har tröttnat på karantänen och ska ta ett nytt test på tisdagen i förhoppning om att det ska visa att han är frisk från covid-19. Det säger den brasilianske presidenten till CNN.

– Jag vet inte om testet kommer att visa på smitta, men om allt ser bra ut återvänder jag till jobbet. Annars kommer jag förstås att vänta ytterligare några dagar, säger 65-åringen och tillägger att han hoppas kunna vara tillbaka på jobbet som vanligt inom max en vecka.

2 tim
Personal vid intensiven på Nyköpings Lasarett tar på sig skyddsutrustning vid arbetet med patienter med covid-19. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritiserade andningsskydd från Kina får nu grönt ljus

De kritiserade andningsskydden från Kina som tidigare har stoppats från att användas i vården får nu grönt ljus av Socialstyrelsen, rapporterar SVT Nyheter.

Tidigare under våren godkändes maskerna av Socialstyrelsen. Därefter visade ett annat test att maskerna släpper igenom sju gånger mer vattendroppar än tillåtet, vilket ledde till att användandet pausades.

– Regionerna har informerats om att den tillfälliga rekommendationen att inte använda maskerna nu hävs, säger Erik Magnusson, inköpschef för Socialstyrelsens särskilda organisation, i ett pressmeddelande.

Igår 15:01
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Illustrationsbild.  TT
Dagens börs

Wall Street-tapp smittar av sig: Stockholmsbörsen sjunker

Gårdagens nedgångar på Wall Street och morgonens negativa humör på Asienbörserna smittar av sig på Stockholmsbörsen. Strax efter start står indexen så här:
• OMXSPI: -0,8%
• OMXS30: -0,8 %
Nedgångarna är också tvärtemot hur börsen gick i går då båda ledande index steg nästan 2 procent vardera.

Tisdagsmorgonen har varit rapporttät och även i går efter börsstängning kom ett antal resultatuppdateringar. Bland annat från mätteknikbolaget Hexagon som lämnade en omvänd vinstvarning trots coronapandemi. Hexagon har fått flera riktkurshöjningar under morgonen och aktien är upp drygt 5 procent i starten.

Bland dagens rapportbolag märks Avanza som i det närmaste trefaldigade sitt resultat i det andra kvartalet. Antalet kunder strömmade också in i nätbanken och facit blev en ökning med 68 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Avanzas aktie ökar över 8 procent.

Bostadsutvecklaren JM:s omsättning kom in 3 procent högre än förhandstipsen. Rörelseresultatet blev dock 6 procent sämre än väntat och aktien sjunker drygt 2 procent i börsöppningen.

Godisjätten Cloetta har det fortsatt svårt i coronapandemins spår. Det justerade rörelseresultatet var högre än förväntningarna men bolaget flaggar samtidigt för ett svagt tredje kvartal. Aktien är ner 1 procent.

Texten uppdateras.

4 min
undefined

Teslas börsrally kom av sig – stängde på minus

Tesla rusade över 14 procent på veckans första handelsdag efter att i helgen meddelande bolaget att de sänker priset på sin Model Y.

Tidigare på måndagen fick elbilstillverkaren också en kraftigt höjd riktkurs av Roth Capital till 750 dollar från tidigare 350 dollar.

Som mest aktien handlades under dagen för omkring 1 794 dollar och hade vid den tidpunkten stigit över 600 procent på ett år.

Men uppgången kom av sig och vid stängning hade aktien vänt från starkt upp till tydligt ned. Vid stängning stod den på minus 3,1 procent.

Igår 13:56
Läs mer om Dagens börs
Daniel Lewis Lee Dan Pierce / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Första federala dödsstraffet på 17 år får klartecken i USA

USA:s högsta domstol ger klartecken för det första dödsstraffet på federal nivå på 17 år, skriver AP.

Den dömde trippelmördaren och vit makt-anhängaren Daniel Lewis Lee från delstaten Oklahoma skulle ha avrättats med giftinjektion klockan 22.00 i kväll svensk tid. Ett domstolsbeslut i lägre instans har i sista stund gjort att avrättningen skjutits upp.

Högsta domstolens beslut innebär att avrättningen av Daniel Lewis Lee kan verkställas men det är oklart när den kan ske.

Ingen federal avrättning har ägt rum i USA sedan 2003, trots att det sedan 1988 inte är förbjudet. Förra året meddelade president Donald Trump dock att hans administration återupptar federala dödsstraff.

18 min
Serveringspersonal på en restaurang.  Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kalifornien stänger barer efter stor smittspridning

Kalifornien stänger alla barer och restauranger efter en kraftig ökning av spridning av viruset i delstaten, rapporterar Los Angeles Times.

Även biografer, museum, kyrkor och andra ställen som har inomhusaktiviteter måste hålla stängt för att hindra smittan.

Den 12 juni öppnade Kalifornien upp sina verksamheter, men nu har alltså guvernören Gavin Newsom gått ut med nya restriktioner.

– Vi ser att smittan ökar. Vi måste inse att covid-19 inte kommer att försvinna förrän vi har ett vaccin eller en effektiv behandling för sjukdomen, säger han.

Uteserveringar och take away kommer att vara tillåtet.

Igår 20:18
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer