Ygeman om elkrisen: Finns inga problem – företagare häpna efter möte
Under lång tid har företagare slagit larm om hur elkrisen slår mot jobb och investeringar. Men energiminister Anders Ygeman (S) tonar ned riskerna. ”Det är bekymmersamt att han säger så, för att uttrycka sig försiktigt”, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska Handelskammaren.
Under hela året har flera svenska bolag, stora som små, larmat om elbrist och att energipolitiken är för ineffektiv. Elkrisen kan innebära att flera storbolag tvingas flytta sina verksamheter utomlands, rapporterade Dagens Industri nyligen.
Och nu sluter Centerpartiet upp bakom Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och kritiserar regeringens åtgärder för att säkra elförsörjningen. I en gemensam debattartikel på Second Opinion skriver företrädare för de fyra partierna: ”Företag och branschorganisationer har väckt helt rimliga krav på politiken att lösa problemen för att viktiga investeringar i elsystemet kommer på plats, både för att lösa ut de akuta problemen och för att långsiktigt ställa om för en ökad elanvändning och minskad klimatpåverkan”.
Nu efterfrågar de bland annat nya regler som säkerställer investeringar i elnäten, en utvärdering av de krisåtgärder som har vidtagits och en ny elnätsreglering.
Inte minst ansträngt i södra Sverige
– Helt uppenbart finns det en effektbrist. Effektbristen beror till viss del på att vi inte har så mycket egen produktion, vi behöver importera en del, och när det är stor efterfrågan på effekt så uppstår en brist. Det var därför Ringhals 1 kopplades in i somras. I och med elektrifieringen kommer vi dessutom ha större efterfrågan framöver, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska Handelskammaren.
Under nästa år invigs Sydvästlänken, en stamnätsförbindelse från Hallsberg till Hörby, vars syfte är att föra över mer ström från Mellansverige till Skåne.
– Sydvästlänken kommer att lätta på trycket, men grundproblemet är att det produceras för lite el i vårt område. Till det kommer nätproblemen som innebär att det finns för lite överföringskapacitet, säger Stephan Müchler, som även kritiserar att Sydsverige under lång tid betalat betydligt mer för elen än andra delar av landet.
Företagare fick 63 elstopp på två månader
fPlus har pratat med flera företagare i södra Sverige som överväger att flytta investeringar från regionen på grund av den skakiga elförsörjningen. Florim Albborn, vd på företaget Spaljisten i Åseda, har tröttnat. Enligt honom hade företaget 63 stopp på sammanlagt 66,4 timmar, på bara två månader.
– När det blir dags för nya affärsplaner och storsatsningar så kan det landa i att vi satsar utomlands istället. Men det är absolut inget vi vill, berättade Florim Albborn för fPlus i november.
Stephan Müchler har en uppsjö av exempel på företag som upplever liknande problematik.
– TePe i Malmö hade elavbrott och fick finansiera en kabel till sin anläggning. Ett holländskt livsmedelsföretag ville investera i Örkelljunga, men fick svaret att det inte finns el så det räcker på två-tre års sikt. Det är allvarligt, man blir beklämd, säger han.
Ygeman: ”Det finns ingen sådan risk”
Mot bakgrund av det höjde gissningsvis många sydsvenska företagare på ögonbrynen när de hörde energiminister Anders Ygeman (S) debattera mot Lars Hjälmered (M) i Riksdagen häromveckan.
– När det gäller effektsituationen i Skåne hävdas det ibland, som Lars Hjälmered säger, att det är en ansträngd situation, att det är brist och att företagen är rädda. Jag tog personligen ett initiativ och träffade Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och de företag som de valde ut, tillsammans med nätägaren där, sa Anders Ygeman från talarstolen.
Han fortsatte:
– Då kunde vi med alla papper på bordet reda ut det, och det finns ingen sådan risk. Nätägaren säger att de kan ansluta dem som vill bli anslutna i Skåne och att de har kapacitet för dem som vill expandera i Skåne under de närmaste tio åren.
Stephan Müchler deltog på mötet med Anders Ygeman och känner inte alls igen beskrivningen.
– Han säger att han la fram pappren på bordet och sen var det inga problem. Men det var verkligen inte det vi kom fram till. Jag antar att han försöker ge en ljus bild av läget. Det är bekymmersamt att han säger så, för att uttrycka sig försiktigt.
”Många i näringslivet är oroliga”
Han efterfrågar en pragmatisk inställning av energiministern och att han erkänner de problem som finns med elförsörjningen i södra Sverige.
– Vi skulle behöva att Ygeman satte ned foten och sa att han förstår att det är ett problem, men låt oss lösa det. Det går inte att låtsas som att det inte är några problem, för i Skåne riskerar detta leda till att bolag inte kan expandera och att andra bolag väljer att investera någon annanstans. Det räcker inte att säga att Sydvästlänken kommer och sen kör vi, många i näringslivet är oroliga.
Men Anders Ygeman avfärdar kritiken från Sydsvenska Handelskammaren.
– Jag förstår inte den hårda tonen och misstänker att den åtminstone delvis bygger på ett missförstånd. Vi verkar i själva verket vara helt överens om flera punkter, säger han till Dagens Industri.
Ygeman nämner exempelvis att man är överens om att de stora prisområdesskillnaderna är ett problem och att Svenska Kraftnät därför fått i uppdrag att se över skillnaderna. På frågan om att parterna verkar ha olika syn på risken för kapacitetsbrist i regionen, svarar han:
– Jag har bara återgivit och sammanfattat vad Eon, som är det ansvariga elnätsbolaget i regionen, har sagt både vid det aktuella mötet och vid flera andra tillfällen.