Anders Ygeman.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Ygeman om elbristen: ”Plockas politiska poäng”

Energiminister Anders Ygeman (S) kommenterar nu kritiken mot elbrist i Malmö. Brödbolaget Pågen kan inte expandera i staden eftersom kraftbolaget Eon inte kan garantera bageriet tillräckligt med el.

Pågens vd Anders Carlsson Jerndal sa till SvD i måndags att Sverige framstår som ett ”u-land”, och även M-ledaren Ulf Kristersson riktade hård kritik mot regeringen.

– När det gäller Ulf Kristersson handlar det om att vinna kortsiktiga politiska poäng, säger Ygeman till SvD och tillägger att Sveriges elnät hamnar på första plats i internationella rankningar.

Eon har skyllt elbristen på regeringens nya skatter på kraftvärme, vilket gör det olönsamt för dem att driva Heleneholmsverket i Malmö. Ygeman avfärdar kritiken och säger att Eon ”ogillar att betala miljökostnader.”

Toppnyheter

KAI-UWE KNOTH / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska exporten

Exportföretagen lider: ”Avgörande för framtiden”

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt. ”Det har varit en väldigt tråkig tid. Men om två till tre år är vi tillbaka där vi var före coronakrisen”, säger Jan Söderström, vd för Quintus Technologies i Västerås till TT.

Idag 09:38
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer