Ygeman anklagas för ministerstyre – uppror på Svenska kraftnät
fPlus kan nu avslöja att energiminister Anders Ygemans försök att lösa elkrisen har orsakat en djup konflikt inom Svenska kraftnät. fPlus har tagit del av interna PM och mejlkonversationer på högsta nivå där experter och handläggare anar oegentligheter som ministerstyre, att ledningen medvetet bryter mot reglerna och stora oklarheter kring 1 miljard kronor.
Den var den 25 oktober förra året som Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman tillsammans med Ellevios vd Johan Lindehag kunde meddela att elkrisen i Stockholm var löst. Energiföretaget Stockholm Exergi skulle i samarbete med nätbolaget Ellevio skjuta till 320 megawatt extra kapacitet de kommande 12 åren.
Beskedet kom efter flera larm om att Stockholm inte klarar av viktiga infrastrukturs- och företagsinvesteringar de kommande tio åren på grund av den akuta nätkapacitetsbristen.
Nu kan fPlus avslöja att Anders Ygemans lösning orsakat en stor konflikt inom Svenska Kraftnät. I interna PM och mejlkonversationer på högsta nivå som fPlus tagit del av framkommer det att Svenska Kraftnäts experter och handläggare anar ministerstyre, ser att ledningen medvetet bryter mot reglerna, samt att det inte är klart hur 1 miljard kronor egentligen ska användas.
”Jag känner mig förpliktigad att lyfta dessa eventuella oegentligheter i min roll som statlig tjänsteman”, skriver en handläggare i ett brev till generaldirektören Lotta Medelius-Bredhe och de högsta cheferna på Svenska Kraftnät. Brevet är skrivet den 26 september och döpt till ”Rapportering om eventuella oegentligheter kring beslut 2020 43 ödrift Stockholm”.
I ett brev till en avdelningschef på Svenska kraftnät skriver samma handläggare att:
”Jag hade nog en bild av att jag hade delgett dig ganska allvarliga oriktigheter med koppling till beslut Svk 2020/43. Man kan tänka sig att det handlar om dålig kommunikation, stress, oförstånd men det är rätt uppenbart att det även kan handla om oegentligheter som ministerstyre, mutor, partiska beredningar”.
Saknades ”viktig information”
Dagen före Anders Ygemans lösning presenteras, alltså den 24 oktober, begär Svenska kraftnät i en hemställan till regeringen att få öka utgiftsramen för 2020 med 1 miljard till totalt 1 250 miljard. Svenska Kraftnät skriver att pengarna ska användas till att säkerställa ödriftsförmågan i Stockholm eftersom landets huvudstad innehar flera viktiga samhällsfunktioner. Stockholm Exergis kraftverk i Värtahamnen ska då fungera som en ”ö” när näten in till Stockholm inte räcker till.
I början av juli 2020 fattar Svenska kraftnät sedan det formella beslutet och beviljar Stockholm Exergi en ersättning ”som högst får uppgå till drygt 1 044 miljoner, varav 87 miljoner kronor ska betalas ut under tolv år från och med 2020”. Det beslutet fattas av Generaldirektören Lotta Medelius Bredhe.
Handläggarna på Svenska Kraftnät menar dock att pengarna inte kan betalas ut eftersom Stockholm Exergis kraftverk inte är förberedda och godkända för elberedskapsåtgärder som att säkerställa ödrift i Stockholm. Det finns en rad särskilda krav som måste uppfyllas och miljötillstånd att erhålla innan pengarna kan betalas ut. Bland annat konstaterar handläggarna att Stockholm Exergis anläggningar inte uppfyller lagkraven för nätanslutning av generatorer som benämns RfG.
”Handläggare A och Handläggare B gjorde därför bedömningen att de inte kunde ta fram det beslut som de fått i uppgift att ta fram så länge det saknades viktig information”, står det i brevet till Generaldirektören.
Här tonar chefen på den berörda avdelningen ned kraven.
”Under ett möte med chefen våren 2020 ombads Handläggare A och Handläggare B att ändra på ödriftskraven eftersom anläggningarna kanske skulle ha svårt att uppfylla dem. Handläggare A och Handläggare B vägrade göra detta och hänvisade till ett samtal med chefsjuristen där chefsjuristen tydligt sagt att Svenska kraftnät som myndighet inte får förhandla med Stockholm Exergi om villkoren i beslutet”.
Istället tar den högsta chefen på avdelning över ärendet och meddelar sina experter och handläggare att de inte ”ska störa chefsjuristen och Generaldirektören mer”. När beslutet sedan tas om utbetalningarna till Stockholm Exergi får de inte vara med och ”har därför inte heller haft möjlighet att lämna sina reservationer mot beslutet. De har istället i efterhand fått reda på att beslutet har fattats”.
”Svårt att förstå ett sådant handlande”
I ett internt PM från Svenska Kraftnät daterat den 7 oktober 2020 skrivet av experter och handläggare i syfte att ”komplettera informationen i det ursprungliga beslutsunderlaget så att Generaldirektören kan fatta beslut om eventuella ändringar av beslut Svk 2020/43 på rätt grunder” skriver man att Stockholm Exergi ska ha fått besked av Energimarknadsinspektionen (EI) och Ellevio att de är undantagna från lagkraven i RfG.
”Det finns även mötesprotokoll som bekräftar att Stockholm Exergi hävdar att de har en muntlig överenskommelse med El om att de är undantagna från lagkraven i RfG. El framhåller att de inte har kommunicerat något sådant undantag till Stockholm Exergi”.
I PM: et påpekas att Svenska kraftnät just nu driver ett ärende i domstol på grund av att Energimarknadsinspektionen medgett undantag från RfG på ett felaktigt sätt.
”Det vore därför konstigt om Svenska kraftnät såg mellan fingrarna just i detta fall och samtidigt betalar stora summor pengar för detta. Vi tror att branschen kommer att ha svårt att förstå ett sådant handlande”.
Kan underminera Svenska kraftnäts självständighet
När Anders Ygeman och Johan Lindehag hösten 2019 deklarerade att elkrisen i Stockholm var löst fanns det inte heller något formellt beslut om elberedskapsåtgärder riktade mot Stockholm. Det kom som en blixt från klar himmel.
Den högsta chefen på den ansvariga enheten meddelade på ett möte hösten 2019 att 80 miljoner kronor ska läggas undan ”för ett kommande beslut om riktade elberedskapsåtgärder till ödrift Stockholm”.
Varifrån det beslutet kom eller på vilka grunder det fattades är ett frågetecken, enligt de dokument som fPlus tagit del av.
”I vanliga fall gör vi först en utredning av elberedskapsbehovet och först när vi har ett bra underlag gällande vad som behöver göras och tillhörande kostnadsuppskattningar fattar vi beslut om vilka elberedskapsåtgärder som behövs. I detta fall verkar vi ha utgått från ett årligt belopp som Stockholm Exergi ska få och sedan utifrån det beloppet tagit fram ett beslut. Ordningen är den omvända”, skriver man i PM:et daterat den 7 oktober i år.
Man anser även att det inte är bra att Svenska kraftnät nämns i samband med Anders Ygemans lösning eftersom det kan underminera Svenska kraftnäts självständighet som myndighet.
”Det är därför mycket olämpligt att Svenska kraftnät figurerar i ett sammanhang där ett avtal mellan Stockholm Exergi och Ellevio, som Ygeman arbetat aktivt för att få till, beskrivs. Det hade varit annorlunda om det från början hade funnits ett påbörjat arbete kring ett elberedskapsbeslut mot Stockholm Exergis anläggningar. Det gör det än mer underligt att Svenska kraftnät ska betala ut medel till Stockholm Exergi under just en tolvårsperiod. Stockholms ödriftsbehov har ju ingen koppling till det tolvåriga avtalet mellan Stockholm Exergi och Ellevio”.
Ministerstyre?
Tjänstemännen ställer sig också frågande till den extra miljard som Svenska kraftnät begärt av regeringen. När handläggarna på Svenska Kraftnät räknat på kostnaden för Stockholms Exergi att starta ödrift uppskattas den till mellan 250 och 405 miljoner kronor. Inte till 1 miljard kronor.
”När beslutet fattades kan avsikten ha varit att Stockolm Exergi skulle få ersättning för kostnader även om de i beslutet angivna kraven inte var uppfyllda. Det kan även ha funnits en avsikt att Stockholm Exergi skulle få ersättning för kostnader kopplade till åtgärder som inte har med ödrift att göra. Om detta är fallet behöver ett tilläggsbeslut fattas av Generaldirektören så att ersättning kan betalas ut till Stockholm Exergi enligt de avsikter som fanns vid tillfället då beslutet fattades”.
Mats Nilsson, docent vid Södertörns högskola med inriktning energi och miljö, har sett dokumenten och han ställer sig mycket tveksam till hur Svenska kraftnät hanterat den här lösningen.
– Att det inte gjordes en utredning innan man begär mer av skattebetalarnas medel är anmärkningsvärt. Sedan ser det ut som en svensk myndighet tänker sig att ingå ett avtal med ett företag som man är genuint osäker på kan uppfylla villkoren.
– Att både Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen kunde leverera en lösning till Anders Ygeman dagen innan hans lösningsförslag med gåvor till nätbolagen i form av överrullningar ser varken ut som en slump eller ett resultat av väl genomförda analyser. Konstitutionsutskottet bör gå till botten med hela denna härva en gång för alla, fortsätter han.
I fredags släppte Svenska Kraftnät ett pressmeddelande som kommentar till de uppgifter som myndigheten nu uppenbarligen förstår är ute på vift. ”Misstankar om eventuella oegentligheter kring ett beredskapsärende har framförts till myndighetens chefsjurist. Efter en granskning konstaterar chefsjuristen att det inte finns några ”uppgifter som gör att det kan finnas anledning att anta att oegentligheter har förekommit”, skriver Svenska kraftnät.
fPlus kommer att söka Anders Ygeman och Svenska kraftnät under måndagen för att få deras kommentarer.