En kvinna i Gauhati, Indien, testas för covid-19. Indien beskrivs som ett av länderna med störst ökning av nya fall. Anupam Nath / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Största ökningen av nya bekräftade virusfall

Det senaste dygnet har drygt 212 000 nya fall av covid-19 rapporterats i världen. Det är den hittills största ökningen på ett dygn enligt Världshälsoorganisationen (WHO), rapporterar Reuters.

Den tidigare högsta dyngssiffran låg på 189 000 fall och är från den 28 juni. USA, Brasilien och Indien står för de största ökningarna.

Under de senaste sex veckorna har antalet bekräftade fall i världen dubblerats, och den senaste veckan har över en miljon fall registrerats. Totalt har mer än 11 miljoner människor insjuknat i covid-19 enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställningar, skriver TT.

Toppnyheter

Sjukvårdspersonal på iva. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sveriges dödstal minskar: ”Skett en tidsförskjutning”

Det var en markant överdödlighet under det första halvåret i år. Nu har det vänt och det råder snarare en underdödlighet, enligt siffror från SCB, skriver Göteborgs-Posten. En hypotes är att det har skett en tidsförskjutning, menar Tomas Johansson som är befolkningsstatistiker.

– De som normalt skulle ha dött senare under året har gjort det tidigare som en följd av pandemin, säger han.

Under årets första sex månader dog 4 000 fler personer än under samma period de senaste åren. I början av juli började dödsfallen hamna på en normal nivå och från månadsskiftet juni/juli till och med början av augusti har 366 färre dött än ett vanligt år.

2 tim
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell om ändrade regler i Europa: Är förvirrande

Statsepidemiolog Anders Tegnell är kritisk till att flera länder i Europa ändrar sina reserekommendationer så frekvent, säger han i en intervju med DN.

Så sent som i dag meddelade Grekland att reglerna skärps för svenskar som vill in i landet. Och i går rekommenderade norska Folkhelseinstituttet att sex svenska regioner ska rödlistas.

Enligt Tegnell är det bättre att ha hållbara restriktioner under en längre tid än att ändra fram och tillbaka.

– Det blir komplicerat och förvirrande, säger han till DN.

2 tim
Ett par dricker öl utomhus i Sälen. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen afterski på Sälens hotell kommande vinter

Turistföretagen i Sälen tror inte att det kommer att bli någon afterski i vinter, rapporterar SVT. Företagen planerar för en annorlunda säsong med mindre fest och mer fokus på familjer.

– Men det är en stor omställning. Vi brukar ju ha runt 2 000 personer en normal kväll på Högfjällshotellet, säger Thommy Backner som är vd för hotellet.

Han hoppas att myndigheterna kommer att tillåta 300 personer på allmänna sammankomster i vinter, till skillnad från dagens maxgräns på 50 personer.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Trump och Kinas ledare Xi Jinping. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Trumps rådgivare: Avtalet med Kina hotas inte

Handelsavtalet med Kina flyter på som vanligt och hotas inte av den ökade spänningen mellan Washington och Peking efter att Donald Trump bannlyst de kinesiska apparna Tiktok och Wechat. Det hävdade Vita husets ekonomiske rådgivare Larry Kudlow på tisdagen, skriver Reuters.

– Om det är något område vi engagerar oss i så är det handel, sa han till reportrar vid Vita huset.

Han sa också att Kina köper de varor de skrivit under på i fas ett-avtalet. I helgen skrev Reuters att Kina ligger efter i sina utlovade köp av amerikanska varor.

På lördag ska USA:s handelsrepresentant Bob Lighthizer och Kinas vice premiärminister Liu He hålla videomöte för att se över handelsavtalet.

17 min
Amerikanskt stridsflyg utanför Hongkongs kust. Arkivbild. PHILIPPE LOPEZ / AFP
undefined

Forskare om USA och Kina: Upptrappning ökar risk

Det pågår en tydlig militär upptrappning både från USA och Kina som ökar risken för incidenter av misstag. Det säger Sofia Ledberg, forskare på Försvarshögskolan, till Expressen.

– Både USA och Kina har ökat sina militära aktiviteter i området kring Sydkinesiska havet, säger hon till tidningen.

Enligt en kinesisk tankesmedja ska USA ha gjort 50 flygningar över Sydkinesiska havet under de tre första veckorna i juli, skriver Expressen.

Asienexperten Michael Auslin vid Stanford-universitetet i USA säger att det har inträffat ”kollisioner, hot och förvärrade relationer”.

– Varken Peking eller Washington väljer krig, men jag är mycket orolig för att de kan snubbla, säger han till South China Morning Post.

5 aug
Zhao Lijian Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas vedergällning: Inför sanktioner mot amerikaner

Kina inför sanktioner mot elva amerikaner, bland andra de republikanska senatorerna Marco Rubio och Ted Cruz, säger Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, enligt Bloomberg.

– Kina har beslutat att införa sanktioner mot individer som betett sig illa i Hongkong-relaterade frågor, säger Zhao Lijian.

Åtgärden är en vedergällning för att USA i sin tur infört sanktioner mot Hongkongs ledare Carrie Lam och tio andra politiker och tjänstemän i Hongkong och Kina.

Igår 09:17
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Demonstranter och polis i Minsk. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Svensk politiker greps i Minsk – filmade vallokal

Göteborgspolitikern Gustaf Göthberg (M) greps när han filmade utanför en vallokal i Belarus under söndagen, rapporterar SVT.

– Jag ägnade mig åt "störande av allmän ordning" påstod polismannen, säger Göthberg, som släpptes några timmar senare.

Han hade rest till Belarus för att stötta vänner som är en del av oppositionen i landet. Nu är Göthberg tillbaka i Sverige men oroas över våldsamheterna i Belarus som han tror kommer att bli blodiga om inte EU markerar.

Han skriver på Twitter att han själv sett hur en polisbil medvetet körde på en kvinna under demonstrationerna mot regimen efter presidentvalet.

10 min
Demonstrationer i Belarus på måndagen. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU kritiserar valet i Belarus – hotar med sanktioner

Presidentvalet i Belarus var inte demokratiskt. Det skriver EU-kommissionen i ett uttalande samtidigt som man fördömer våldet mot demonstranterna de senaste dagarna.

Kommissionen kommer nu att utvärdera relationerna med Belarus och utesluter inte sanktioner mot landet.

”Utan framsteg när det gäller mänskliga rättigheter och principen om att alla är lika inför lagen, kommer EU:s och Belarus relation att försämras”, skriver man.

2 tim
undefined

Tichanovskaja i ny video: Jag var orolig för mina barn

Oron för sina barns säkerhet fick oppositionsledaren i Belarus, Svetlana Tichanovskaja, att fly landet för Litauen. Det säger hon i en ny video som publicerats på hennes privata Youtube-konto, enligt BBC.

Tidigare på tisdagen publicerades en video där Tichanovskaja, enligt uppgift efter påtryckningar från Aleksandr Lukasjenkos regim, bad sina anhängare att godta resultatet i valet – som kraftigt har ifrågasatts av omvärlden och observatörer.

I den nya videon säger hon att beslutet att lämna landet var hennes eget.

– Många kommer att förstå mig, många kommer att fördöma mig, många kommer att hata mig. Gud förbjude att någon av er ställs inför samma val som jag.

4 tim
Läs mer om Valet i Belarus
Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Techjättarnas boom ger lyft åt svenska pensionsfonder

Den kraftiga börsuppgången för de amerikanska techjättarna gynnar också svenska pensionssparare, skriver SvD.

Flera svenska premiepensionsfonder har stora innehav i FAANG-bolagen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google) som varit de stora vinnarna i coronakrisen.

Bland fonderna som gynnats finns AP7 Såfa, det statliga förvalsalternativet, som bara i år stigit med 11 miljarder kronor, till 51 miljarder.

Apple är det enskilt största innehavet i Sjunde AP-fonden och värdet uppgår till 18,3 miljarder kronor. Det är en ökning med 3,3 miljarder sedan årsskiftet, enligt SvD.

2 tim
Gabrielle Lurie / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Airbnb nära att ansöka om börsnotering

Airbnb är nära att lämna in ansökan om börsnotering till värdepappersmyndigheten SEC, uppger källor för Wall Street Journal. Tidningen erfar att hemuthyrningsjätten planerar att göra ansökan i hemlighet redan i augusti. Uppgifterna bekräftas av en källa till CNBC.

Bolaget skulle kunna finnas på börsen före nyår, erfar Wall Street Journal.

Storbankerna Morgan Stanley och Goldman Sachs uppges ha anlitats för noteringen.

Airbnb värderades nyligen till 18 miljarder dollar, ner från en tidigare värdering på 31 miljarder dollar, skriver tidningen.

3 tim
Tillverkning vid SKF och Sandvik. Arkivbilder. TT
undefined

Börsen stängde på högsta nivån under coronakrisen

Stockholmsbörsen steg på bred front på tisdagen och stängde på nya toppnivåer sedan coronakrisen lamslog marknaden. De ledande indexen stängde enligt följande:
• OMXSPI: +1,5%
• OMXS30: +2,1%
Förhoppningar om ytterligare stimulanser i USA gav bränsle till uppgången liksom statistik från Kina som visade på en inbromsning av nedgången i landets producentpriser, skriver Direkt.

OMXS30 stängde på 1 786 punkter och OMXSPI på 703 punkter. Det är de högsta stängningsnoteringarna för indexen sedan det stora coronaraset som startade i slutet av februari.

Bäst gick Stockholmsbörsens industrijättar. Autoliv, Alfa Laval, Sandvik och SKF noterade samtliga uppgångar på över 4,5 procent. I botten av storbolagslistan hamnade Swedish Match med en marginell nedgång under nollan.

Spelstudion Paradox rapporterade på morgonen ett rörelseresultat som ökade med närmare 30 procent samt ökade intäkter med 20 procent under det andra kvartalet. Aktien steg drygt 2 procent.

Storytel rapporterade också under morgonen och redovisade en ökad omsättning och minskad rörelseförlust. Antalet abonnenter ökade med 102 000 användare vilket överträffade målet. Storytel föll nära 9 procent.

Även diamantproducenten Lucara Diamond var ned, aktien backade 3 procent efter förlust i andra kvartalet.

First North-bolaget Northbaze rasade också nära 9 procent efter att bolaget dömts till böter på 600 000 kronor av Stockholmsbörsens disciplinnämnd för att inte ha följt reglerna för informationsgivning.

4 tim
Läs mer om Dagens börs
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om inkomstskillnader

”Att skatten är 50 procent över en viss inkomstnivå bidrar ytterst lite till utjämning”

Tobias Wikström skriver i en DI-ledare att höga skatter inte leder till ökad jämlikhet. Jämlikhetskommissionen som presenterades nyligen är han inte nöjd med, menar att förslagen är en återgång till vad han betecknar som gammal politik.

”Många tankegångar är kloka, och det är viktigt att jämlikhet bör handla mer om välfärdens tjänster, att det finns god tillgång på sjukvård och andra samhällsinsatser till alla. Därför är det synd att Jämlikhetskommissionen tycks tro att skatter är ett bra instrument för fördelningspolitik, när det är så uppenbart att de inte är det. Att skatten är 50 procent över en viss inkomstnivå bidrar ytterst lite till utjämning. Men påverkar negativt och allvarligt incitamenten till ekonomisk aktivitet”, skriver han.

2 tim
Illustrationsbild. Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jämlikhetsutredning ”ger 1980-talets svar på 2020-talets svåra frågor”

Martin Tunström luftar i en ledartext i Barometern sin besvikelse över den jämlikhetskommission som presenterades nyligen. Han anser att den andas ”socialdemokratisk tankekedja”.

Han kritiserar flera av förslagen. Bland annat ett förslag om att kommunerna ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid – dyrt, anser han – och slutsatserna om problemen i bostadssektorn. Han undrar om det är moraliskt rätt att beskatta egna hem som utredarna vill: ”Borde inte fler familjer få möjlighet att förverkliga villadrömmen – också med tanke på den forskning som visar att ägandet av bostad också bidrar till ökat medborgarengagemang”, skriver han.

Han är också kritisk mot att utredningen förslår återinförande av arv- och gåvoskatten och att utreda en återinförd förmögenhetsskatt.

”Den utredning som skulle kunna ha initierat ett välkommet samtal om social rörlighet och livschanser framstår istället som en resa långt bak i tiden. Den ger 1980-talets svar på 2020-talets svåra frågor”, skriver han.

7 aug
Läs mer om Debatten om inkomstskillnader
Norskt klassrum. Arkivbild. Heiko Junge/NTB scanpix/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norges klassrum fullsatta när skolorna öppnar igen

Norge kommer inte att införa några begränsningar för antalet elever per klass när skolorna öppnar igen nästa vecka, skriver TT. Däremot kommer elever och lärare uppmanas att ha begränsad kontakt.

Totalt 9 638 fall av covid-19 har bekräftats i Norge; endast 231 av dem är barn.

– Barn blir sällan sjuka av covid-19 och får milda symptom. Men även barn kan smitta andra när de blir sjuka, säger Line Vold, avdelningsdirektör på Folkhelseinstituttet.

3 tim
Turister och shoppare på Torggata i Oslo Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Värre smittspridning i Oslo än i rödlistade svenska län

Antalet bekräftat smittade i Oslo har de senaste veckorna varit 22,49 per 100 000 invånare. Det betyder att staden ligger över den gräns på 20 smittade per 100 000 invånare som Norge använder för att bedöma om ett annat land eller utländskt område är säkert att resa till, skriver Verdens Gang.

Så sent som i går rekommenderade det norska folkhälsoinstitutet att sex svenska län bör rödlistas – bland annat Värmland med 20,2 smittade per 100 000 invånare.

– Mer covid-19 har upptäckts i Oslo än i röda länder och regioner i våra grannländer. När man ser bilder från Aker Brygge och Oslo där människor står nära varandra verkar det som om de gör narr av hela virusbekämpningen, säger Arnt Abrahamsen, borgmästare i norska Farsund, till Faedrelandsvennen.

Idag 10:09
Turister i Grekland. Thanassis Stavrakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland skärper krav för svenskar – tvingas visa negativt test vid inresa

Grekland skärper kraven för turister från flera länder, däribland Sverige. Från 17 augusti kommer man att behöva visa upp ett negativt coronatest som inte är mer än 72 timmar gammalt för att få resa in i landet, rapporterar Reuters.

Förutom Sverige omfattas även Spanien, Tjeckien, Belgien och Nederländerna av de nya kraven.

I söndags rapporterade Grekland in 203 nya fall, den högsta dygnssiffran hittills. Totalt har 5 623 smittofall konstaterats i landet.

Idag 07:52
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Storsatsningen på elfordon

Här är elbilen som får räckvidd på över 80 mil

En elbil som kör 83 mil. Kan det vara möjligt? Nu kommer Lucid Motors i Kalifornien med en bil som ”håller i längden”, rapporterar flera medier. Bilen heter Lucid Air.

Lucid Air ska klara 0–100 km/tim på 2,5 sekunder, ha motorer kapabla att leverera upp till 1 000 hästkrafter och ett elsystem på 900 volt, vilket gör att det förmodligen går fort att ladda batterierna.

Enligt bolaget ska de första bilarna nå marknaden nästa år. Det går att förboka i Sverige. Vd:n Peter Rawlinson pekar på 100 000 dollar som riktmärke, skriver DI.

Premiären av Lucid Air är satt till 9 september i höst.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya elbilsvågen – modellerna som kommer 2021

Nästa år introduceras en mängd nya elbilar. Utbudet spås trefaldigas, skriver Allt om Elbil. Bakom modellerna står en mängd traditionella bilmärken. men även ett par nya.

 • Tyska BMW lanserar iVision Dynamic med en räckvidd på 480 kilometer. BMW lanserar även iNext.
 • I början av 2021 kommer Opels Mokka.
 • Dacia har målet att bygga Europas billigaste elbil med 200 km i räckvidd.
 • Lexus har presenterat sin första elbil som ska levereras i början av 2021. Elbilen har fått namnet Lexus UX 300e.
 • Renault planerar en uppföljare till Renault Zoe. Enligt Allt om Elbil lägger Renault mycket krut på hög räckvidd.
 • Skodas första ”familjeelbil” heter Enyaq.
 • Volkswagens har satsat på en en ”folk-elbil”, ID.3. Nu kommer den större ID.4.
 • Kinesiska Aiways SUV U6ion får en räckvidd på upp till 500 km.
 • Den kinesiska uppstickaren Byton bygger elbilen M-Byte.
4 maj
Elsparkcyklar Ørn E. Borgen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny svensk app kan stoppa felparkerade elsparkcyklar

Appen Felsparkerad, vars mål är att råda bot på problemet med felparkerade elsparkcyklar, finns nu i hela landet där elsparkcyklar finns, skriver GP.

Användare av appen kan ange var en felparkerad elsparkcykel finns och vilket företag den tillhör. Därefter skickas en anmälan till stadens trafikkontor och elsparkcykelbolagen.

När appen lanserades i Stockholm kom det in 10 000 rapporteringar på bara några dagar, vilket gjorde att stadens trafikkontor drunknade i mejlanmälningar, skrev Mitt i härom veckan.

Idag 11:51
Läs mer om Storsatsningen på elfordon