Fiston Mahamba / TT NYHETSBYRÅN
Ebolautbrotten

WHO: Flera månader innan ebolautbrottet är över

Det kommer att dröja flera månader innan ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är över. Det säger Världshälsoorganisationen (WHO) på torsdagen. Dessutom finns en risk att sjukdomen sprids till Uganda och Rwanda som är förberedda men som enligt WHO inte har godkänt användning av vaccin.

– Vi förväntar oss att vi har åtminstone tre eller fyra månader framför oss innan vi fått bukt med utbrottet, säger Peter Salama, läkare och chef på WHO.

Totalt har 194 personer smittats och 120 av dessa har dött i landet och utbrottet ser inte ut att mattas av. Sedan september har antalet fall mer än fördubblats.

Beni, Kongo-Kinshasa

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

4 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

Idag 12:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige