Charlie Weimers, trea i SD:s lista till EU-valet. Foto: Janerik Henriksson/TT
EU-valet 2019

Weimers (SD): Två block kontrollerar allt i Bryssel

Charlie Weimers är den före detta kristdemokraten som bytte parti och numera är topp-tre kandidat till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. För fPlus berättar han om hur det är att vara ”EU-kritiker” och ”Europavän” – samtidigt.

Det är främst två frågor som Charlie Weimers kommer att driva inför EU-valet. Den ena är EU:s långtidsbudget och den andra islamistisk extremism.

– EU-kommissionen föreslår just nu en höjning med 15 miljarder kronor för Sveriges medlemsavgift. Det är en höjning med runt 40 procent. Den svenska regeringen har motsatt sig den men vågar inte hota med veto, vilket är uppseendeväckande och märkligt, berättar han.

– Brexit har gjort ett stort hål på EU:s intäktssida men kommissionen föreslår trots detta en ökning av budgeten. Jag vill få ett svenskt ”nej” till varje höjning av medlemsavgiften, varje ökning av EU-budgeten i stort och alla förslag till EU-skatt, som exempelvis digital skatt.

Charlie Weimers menar att EU-skatter riskerar att bli permanenta och att kommissionen vill avskaffa det nationella vetot i särskilda skattefrågor.

– Makteliten i Bryssel försöker öppna för beskattningsrätt.

Vad gäller islamistisk extremism säger Charlie Weimers att det är det största säkerhetshotet mot Europa. Han vill även uppmärksamma kristnas utsatthet i Mellanöstern, något han själv har fått se i sina resor till regionen.

Sverigedemokraterna tänker inte längre kräva ett EU-utträde. Varför då?

– SD är ett konservativt parti och vi har skyldighet att lära oss av historien. Det är för tidigt att dra slutsatser av Brexit. Det är bättre att vänta och se.

Ungefär 7 av 10 svenskar är för ett EU-medlemskap. Var vändningen ett strategiskt val?

– Debatten om det svenska medlemskapet i EU är meningslös att föra inom en överskådlig tid. Vi har liknande inställning till EU som Moderaterna har till Euron. M var ursprungligen för Euron men driver inte längre frågan.

Vart ska de som vill ha ett EU-utträde vända sig nu?

– Det rimliga är att överväga det parti som vill föra makten tillbaka till medlemsländerna, vilket är SD.

Ute i Europa har också en del EU-skeptiska och högernationalistiska partier, som franska Rassemblement National, vänt i frågan och sagt att de inte tänker lämna EU. SD räknar därför med att ungefär tredjedel av ledamöterna i EU-parlamentet – även inkluderat kritiska vänsterpartier – kommer att vara EU-skeptiker efter valet. Utifrån detta vill SD ”reformera unionen inifrån”.

Vad menas med det?

– Med en tredjedel EU-skeptiker och EU-realister skulle det innebära att socialdemokratiska partigruppen och borgerliga EPP inte kan fortsätta den inslagna vägen till en superstat eftersom fler parlamentariker kan sätta stopp för det. För första gången någonsin kan vi bryta deras maktmonopol, säger Charlie Weimers.

– Vad jag vill att väljarna ska förstå är att i Bryssel kontrollerar två block allt. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och parlamentets talman Antonio Tajani är med i EPP. EU:s representant för utrikes frågor, Federica Mogherini, är socialdemokrat.

Charlie Weimers säger att de nationella parlamenten har för svårt att stoppa lagförslag i EU. Han vill därför att det ska räcka med en tredjedel av medlemsländernas parlament ska kunna gå ihop och lägga veto. I dagsläget behöver bara kommissionen ompröva sitt lagförslag med så många invändningar.

Vad betyder EU för Sverige?

– En massa saker, som möjligheten för svenska företag att exportera inom den inre marknaden. Möjlighet till handelsavtal som ger bättre villkor än egna avtal.

– Men vi har även ”gett ifrån oss” makten. Hälften av alla kommunala beslut påverkas av EU:s lagstiftning, vilket är ett stort ingrepp. Det är ömsom vin, ömsom vatten.

Sverigedemokraternas partigrupp ECR samarbetar oftast med det liberalkonservativa EPP. Charlie Weimers säger att de har naturliga samarbetspunkter, som frihandel och ”ordning och reda” i ekonomin. Han hoppas dock att fler inom EPP ska ”tvingas att inta en borgerlig syn på staten i Bryssel” eftersom många ”lämnar kvar sin EU-kritik i sina respektive huvudstäder”.

– Jag vet hur EPP fungerar och varit engagerad i sfären. Jag vet att det finns krafter som är reformistiskt lagda, säger Charlie Weimers angående fördelen med att ha en bakgrund inom Kristdemokraterna.

Du nämnde ”EU-skeptiker” och ”EU-realister” tidigare. Vilket är du?

– Jag betraktar mig som EU-kritiker men Europavän. Jag är för mellanstatligt samarbete men inte överföring av makt till EU.

– Jag är stolt över att vara svensk och europé. Vissa tror att Europa startade med Romfördraget men vi har arv från antikens Rom och Grekland. Det är med respekt för det arvet som vi vill driva arbete i Europa.

Toppnyheter

Boris Johnson och Jean-Claude Juncker i dag. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

EU: Inga konkreta förslag om brexit vid mötet

Storbritannien har ännu inte presenterat några alternativ till backstopplanen som går att genomföra. Det meddelar EU efter att EU-kommissionens ordföranden Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson träffades under ett lunchmöte i Luxemburg i dag.

Juncker ska ha använt mötet för att understryka att det är Storbritanniens ansvar att komma vidare med lösningar om landet vill bli av med backstop och säger, enligt AFP, att inga sådana förslag har presenterats.

1 tim
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker ska enligt uppgifter äta lunch. På bilden syns snäckor som fötts upp i Bulgarien för att serveras och kallrökt lax.  TT
undefined

Sniglar, lax och ost på menyn inför lunchmötet

Sniglar, lax och ost ska stå på menyn inför lunchtoppmötet med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg i dag. Det rapporterar Reuters och hänvisar till en brittisk regeringskälla.

Det är ännu inte klart vilken restaurang som ledarna ska äta på men enligt nyhetsbyrån har restaurangen Bouquet Garni både escargot och lax på sin lunchmeny.

Inför mötet har Juncker sagt att det inte finns någon öppning för att omförhandla avtalet som Theresa May slöt med EU och krävde ny idéer från britternas sida.

– Vi vet inte exakt vad britterna vill ha i detalj, precist och exakt och vi väntar fortfarande på alternativa förslag. Jag hoppas vi kan få det, men tiden är på väg att rinna ut, sa han i går till radiostationen Deutschlandfunk.

5 tim
Lämna-anhängare och Boris Johnson. TT
undefined

Johnson hoppfull inför EU-mötet i dag: ”Kan göra det”

”Jag tror passionerat att vi kan göra det” – det skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en kolumn i Daily Telegraph. Under måndagen ska han träffa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och EU:s brexitförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

”Om vi kan nå tillräckliga framsteg under de närmsta dagarna planerar jag att gå till det avgörande toppmötet den 17 oktober och slutföra ett avtal som kommer att skydda företagens och invånarnas intressen på båda sidor om kanalen, och på båda sidor om gränsen mot Irland”, skriver Johnson i texten.

Han anklagar också de brittiska parlamentsledamöterna för att medvetet försöka ge intrycket av att Storbritannien inte längre kan eller kommer att lämna EU den 31 oktober, ett datum som Johnson konsekvent har stått fast vid.

Idag 05:17
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Ett band spelar i en kulturskola/arkiv. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Kulturskolan får statligt stöd om 100 miljoner igen

Regeringen återinför det statliga stödet till kulturskolan med 100 miljoner kronor varje år till de kommuner som bedriver sådan verksamhet, skriver TT. Därmed återställs stödet till samma nivå som tidigare.

– Jag har sett hur stor skillnad de här pengarna gör för många barn runt om i landet och jag tycker att det är viktigt att försvara barns rätt till kulturskola oavsett var man bor, eller har för nivå eller ambition, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Stödet till kulturskolan togs bort när Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag för 2019 röstades igenom. Borttagandet mötte stark kritik och dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) sa att hon ”aldrig mött så starka reaktioner på något politiskt beslut”.

2 tim
Peter Eriksson (MP). TT
undefined

Sida får 175 miljoner extra mot biståndskorruption

Biståndsmyndigheten Sida får ökade anslag i den kommande höstbudgeten – 175 miljoner kronor extra. Pengarna ska bland annat användas till arbetet mot korruption, skriver TT.

– I många av de länder som biståndet går till är risken för korruption ganska stora. Det är ett av de allvarligaste utvecklingshindrena som jag bedömer det, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Sida har kritiserats för att ha beviljat bistånd som sedan hamnat i orätta händer.

4 tim
Finansminister Magdalena Andersson, S.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Budgeten ger mer klirr i kassan till de allra flesta

”Det ser ut att bli lite mer klirr i kassan för de allra flesta”. Så säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques till TT inför att regeringen presenterar sin höstbudget på onsdag.

Regeringens största reform är den slopade värnskatten. Den förändringen beräknas kosta 5 miljarder kronor per år.

– I kronor och ören kommer den som har en hög lön att få betydligt mer i plånboken, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, till TT.

Pensionärer med en pension på över 17 000 i månaden kommer att få sänkt skatt, skriver TT.

I helgen sa Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till SvD att det ser ut som att fyra miljoner svenskar inte får någon skattesänkning av regeringen nästa år.

Idag 04:43
Läs mer om Höstbudgeten
Advokat Thomas Martinson. TT
Polisskjutningen i Vasastan

Advokaten: ”Åklagaren saknar helt bevisning”

Advokat Thomas Martinson som försvarar en av de misstänkta poliserna i rättegången efter dödsskjutningen av Eric Torell gick hårt åt åklagaren när förhandlingarna i dag avslutades.

– Jag har aldrig tidigare suttit i en huvudförhandling där åklagaren helt saknar bevisning för sina påståenden, sa Martinson.

Han sa också att han förstod att rättegången var mycket känslosam för Eric Torells familj och att han hoppades att familjen fått svar på sina frågor om vad som egentligen skett och varför det skedde.

– Men det finns inget underlag för att döma min klient för något brott, konstaterade Martinson.

1 tim
De åtalade poliserna under rättegången gällande dödsskjutningen av Eric Torell, i Stockholms tingsrätt. Ingela Landström/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren yrkar på böter för de åtalade poliserna

Åklagaren yrkar på dagsböter för de tre åtalade poliserna i Eric Torell-fallet, rapporterar Sveriges Radio. Den polis som avlossade det dödande skottet bör dömas för vållande till annans död och även få villkorlig dom, yrkar åklagaren enligt radion.

I dag är sista dagen i rättegången om dödskjutningen av Eric Torell. Poliserna sköt verkanseld mot honom i vad de uppfattade som en nödvärnssituation, men åklagaren anser att de borde slutat att skjuta.

– När Eric vänder ryggen till riktar han inte längre vapnet mot poliserna och utgör inget hot. Därmed har nödvärnssituationen upphört, säger åklagaren Martin Tidén under sitt slutanförande enligt TT.

Det är tre poliser som åtalats för brott i samband med skjutningen av 20-åringen med Downs syndrom i Vasastan i Stockholm. En av poliserna anklagas för vållande till annans död och en annan för tjänstefel. Den tredje åtalade är polisen som ledde insatsen, även han anklagas för tjänstefel. Alla tre nekar till brott.

6 tim
Blommor och och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sista dagen i rättegången om skjutningen av Torell

Rättegången om Eric Torells död går in på sin sista dag, skriver TT. Åklagare och försvaret kommer att hålla pläderingar där de sammanfattar bevisningen och sin syn på vad som inträffat.

Det är tre poliser som åtalats för brott i samband med skjutningen av 20-åringen med Downs syndrom i Vasastan i Stockholm. En av poliserna anklagas för vållande till annans död och en annan för tjänstefel. Den tredje åtalade är polisen som ledde insatsen, även han anklagas för tjänstefel. Alla tre nekar till brott.

Idag 06:25
Läs mer om Polisskjutningen i Vasastan
Ett dna-testkit.  TT/AP
Den svenska kriminalpolitiken

50 kalla fall ska klaras upp – har gäckat polisen i åratal

50 olösta mordfall i Gävleborg, Uppland och Västmanland ska nu granskas igen – efter att ha gäckat polisen sedan 1985. Det är en grupp erfarna mordutredare som ska ta nya tag och analysera de gamla spåren med nya tekniska metoder, rapporterar P4 Gävleborg.

– Vi ska gräva fram alla bevis och spår som ligger gömda i polisens frysboxar, kylskåp, skrivbordslådor och arkiv, säger kriminalkommissarie Kenneth Ågren, chef för den nya Cold-Case gruppen vid polisens Region mitt.

Exempelvis har fingeravtrycksanalysen förbättrats liksom dna-analysen.

1 tim
Inrikesminister Mikael Damberg intervjuas.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: Politiker tävlar om tuffare förslag mot våld

Flera av de politiska förslag som just nu diskuteras för att stoppa gängvåldet saknar stöd i forskningen. Det menar kriminologiprofessorn Felipe Estrada Dörner som intervjuas i P1-morgon.

I de pågående politiska samtalen har man bland annat lyft fram förslag på visitationszoner, vistelseförbud, kronvittnen och anonyma vittnesmål. Men Estrada Dörner menar att det pågår en kriminalpolitisk kapprustning som bortser från forskningsresultat.

– De folkvalda tävlar om att framställa sig själva som den som ställer tuffast krav, säger han i P1-morgon.

Bo Wennström, som är professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, är av en annan åsikt. Han menar att de saker som kriminologer tidigare sagt inte har stämt eller hjälpt.

Idag 07:38
Polisavspärrningar efter att en kvinna skjutits till döds i en lägenhet i Råcksta i slutet av augusti.  Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V-politiker: Stoppa våldet med ökad jämlikhet

För att bryta våldsspiralen med gängkriminalitet och skjutningar krävs förebyggande arbete på flera nivåer i samhället, skriver tio vänsterpartister på Aftonbladets debattsida.

Artikelförfattarna menar att de polisiära insatser som nu diskuteras i samtal mellan riksdagspartierna inte kommer att få avsedd effekt om det inte också kombineras med en ekonomisk politik för ökad jämlikhet.

”Det är hög tid att återupprätta det förebyggande arbetet och utforma insatser som faktiskt bygger på forskning och beprövad erfarenhet. Inga fler unga ska behöva sätta livet till innan det blir verklighet” skriver de i debattartikeln.

6 tim
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer