Charlie Weimers, trea i SD:s lista till EU-valet. Foto: Janerik Henriksson/TT
EU-valet 2019

Weimers (SD): Två block kontrollerar allt i Bryssel

Charlie Weimers är den före detta kristdemokraten som bytte parti och numera är topp-tre kandidat till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. För fPlus berättar han om hur det är att vara ”EU-kritiker” och ”Europavän” – samtidigt.

Det är främst två frågor som Charlie Weimers kommer att driva inför EU-valet. Den ena är EU:s långtidsbudget och den andra islamistisk extremism.

– EU-kommissionen föreslår just nu en höjning med 15 miljarder kronor för Sveriges medlemsavgift. Det är en höjning med runt 40 procent. Den svenska regeringen har motsatt sig den men vågar inte hota med veto, vilket är uppseendeväckande och märkligt, berättar han.

– Brexit har gjort ett stort hål på EU:s intäktssida men kommissionen föreslår trots detta en ökning av budgeten. Jag vill få ett svenskt ”nej” till varje höjning av medlemsavgiften, varje ökning av EU-budgeten i stort och alla förslag till EU-skatt, som exempelvis digital skatt.

Charlie Weimers menar att EU-skatter riskerar att bli permanenta och att kommissionen vill avskaffa det nationella vetot i särskilda skattefrågor.

– Makteliten i Bryssel försöker öppna för beskattningsrätt.

Vad gäller islamistisk extremism säger Charlie Weimers att det är det största säkerhetshotet mot Europa. Han vill även uppmärksamma kristnas utsatthet i Mellanöstern, något han själv har fått se i sina resor till regionen.

Sverigedemokraterna tänker inte längre kräva ett EU-utträde. Varför då?

– SD är ett konservativt parti och vi har skyldighet att lära oss av historien. Det är för tidigt att dra slutsatser av Brexit. Det är bättre att vänta och se.

Ungefär 7 av 10 svenskar är för ett EU-medlemskap. Var vändningen ett strategiskt val?

– Debatten om det svenska medlemskapet i EU är meningslös att föra inom en överskådlig tid. Vi har liknande inställning till EU som Moderaterna har till Euron. M var ursprungligen för Euron men driver inte längre frågan.

Vart ska de som vill ha ett EU-utträde vända sig nu?

– Det rimliga är att överväga det parti som vill föra makten tillbaka till medlemsländerna, vilket är SD.

Ute i Europa har också en del EU-skeptiska och högernationalistiska partier, som franska Rassemblement National, vänt i frågan och sagt att de inte tänker lämna EU. SD räknar därför med att ungefär tredjedel av ledamöterna i EU-parlamentet – även inkluderat kritiska vänsterpartier – kommer att vara EU-skeptiker efter valet. Utifrån detta vill SD ”reformera unionen inifrån”.

Vad menas med det?

– Med en tredjedel EU-skeptiker och EU-realister skulle det innebära att socialdemokratiska partigruppen och borgerliga EPP inte kan fortsätta den inslagna vägen till en superstat eftersom fler parlamentariker kan sätta stopp för det. För första gången någonsin kan vi bryta deras maktmonopol, säger Charlie Weimers.

– Vad jag vill att väljarna ska förstå är att i Bryssel kontrollerar två block allt. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och parlamentets talman Antonio Tajani är med i EPP. EU:s representant för utrikes frågor, Federica Mogherini, är socialdemokrat.

Charlie Weimers säger att de nationella parlamenten har för svårt att stoppa lagförslag i EU. Han vill därför att det ska räcka med en tredjedel av medlemsländernas parlament ska kunna gå ihop och lägga veto. I dagsläget behöver bara kommissionen ompröva sitt lagförslag med så många invändningar.

Vad betyder EU för Sverige?

– En massa saker, som möjligheten för svenska företag att exportera inom den inre marknaden. Möjlighet till handelsavtal som ger bättre villkor än egna avtal.

– Men vi har även ”gett ifrån oss” makten. Hälften av alla kommunala beslut påverkas av EU:s lagstiftning, vilket är ett stort ingrepp. Det är ömsom vin, ömsom vatten.

Sverigedemokraternas partigrupp ECR samarbetar oftast med det liberalkonservativa EPP. Charlie Weimers säger att de har naturliga samarbetspunkter, som frihandel och ”ordning och reda” i ekonomin. Han hoppas dock att fler inom EPP ska ”tvingas att inta en borgerlig syn på staten i Bryssel” eftersom många ”lämnar kvar sin EU-kritik i sina respektive huvudstäder”.

– Jag vet hur EPP fungerar och varit engagerad i sfären. Jag vet att det finns krafter som är reformistiskt lagda, säger Charlie Weimers angående fördelen med att ha en bakgrund inom Kristdemokraterna.

Du nämnde ”EU-skeptiker” och ”EU-realister” tidigare. Vilket är du?

– Jag betraktar mig som EU-kritiker men Europavän. Jag är för mellanstatligt samarbete men inte överföring av makt till EU.

– Jag är stolt över att vara svensk och europé. Vissa tror att Europa startade med Romfördraget men vi har arv från antikens Rom och Grekland. Det är med respekt för det arvet som vi vill driva arbete i Europa.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
undefined