Utrikesminister Margot Wallström  TT
Branden i Notre Dame

Wallström: ”Våra tankar är med Frankrikes folk”

Flera av världens ledare har reagerat på uppgifterna om att katedralen Notre-Dame i Paris brinner.

USA:s president Donald Trump reagerade snabbt på Twitter:

"Så fruktansvärt att se den kraftiga branden i Notre-Dame-katedralen i Paris".

Enligt Tysklands förbundskansler Angela Merkels kansli är katedralen en "symbol för Frankrike och för vår europeiska kultur".

"De fruktansvärda bilderna av den brinnande Notre-Dame är smärtsamma", skriver Merkels talesperson Steffen Seibert.

Utrikesminister Margot Wallström tycker att det är förkrossande att se branden.

"Notre-Dame är verkligen ett globalt landmärke. Våra tankar är med Frankrikes folk och särskilt med de heroiska brandmännen i Paris", skriver hon.

Livesändningar

Katedralen Notre-Dame

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer