Margot Wallström.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-återvändarna

Wallström om IS-barnen: ”Jobbar med det varje dag”

Utrikesdepartementet ska inom kort komma med ett besked om Sverige ska ta emot barn till svenska IS-medlemmar. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Ekot.

– Det är komplext och det är därför som det har tagit tid att utverka en politik och ett tydligt budskap, men vi jobbar med det här varje dag, säger hon.

Svenska UD har tidigare sagt att de inte kan agera innan det kommer en officiell begäran om att ta hand om barnen. Men nu har det kurdiska självstyret i norra Syrien sagt att de är på gång med ett brev till UD, där man ber Sverige att ta emot barnen.

Tidigare

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer