Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
Det globala ledarskapet

Wallenberg: ”WTO befinner sig i en akut situation”

Världshandelsorganisationen WTO befinner sig i en akut situation i spåren av ökade globala utmaningar. Det skriver Marcus Wallenberg med flera i DI Debatt med anledning av den pågående konferensen WTO Public Forum.

De menar att organisationen är ett slutet system som följer ett föråldrat regelverk och är oförmögen att driva medlemsländer mot nya vägar framåt.

Mest tidskritiskt är ändå hotet mot det kända tvistlösningssystemet. Om USA:s president Donald Trump fortsätter att vägra att nominera nya medlemmar till WTO:s överprövningsorgan kommer överprövningsorganet i praktiken att upphöra att fungera, varnar de.

För att lösa detta kommer Internationella Handelskammaren, ICC, under onsdagen att överlämna förslag på nödvändiga reformer av världshandelsorganisationen.

Det kräver att WTO öppnar för ett deltagande från näringslivet, en uppdatering av regler, en pragmatisk hållning för att driva igenom regler och ett återställande av förtroendet för tvistlösningssystemet.

"En sund handelspolitik är en grundläggande del för att vi ska nå 2030-agendans hållbarhetsmål och näringslivet vill vara med att bidra till detta", skriver debattörerna.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

4 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

5 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai