ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street steg – Uber och Lyft bland vinnarna

Wall Streets ledande index steg tydligt på onsdagen efter positiva handelssignaler. Vid stängning såg det ut som följer:
• S&P 500: +0,7 %
• Nasdaq: +1,1 %
• Dow Jones: +0,8 %
Kinas besked om att vissa amerikanska varor undantas från tullar tolkades som ett tecken på god vilja inför de kommande handelssamtalen. ”Ett stort steg”, kommenterade Donald Trump och de globala börserna klättrade på nyheten.

Enligt AFP lyftes sentimentet även av gårdagens nyhet om att Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton får sparken. Analytiker menar att det kan leda till geopolitisk avspänning då Bolton anses ha företrätt en hökaktig linje.

Taxitjänsterna Lyft och Uber steg 2,5 respektive 1,5 procent efter att Kaliforniens guvernör Gavin Newsom öppnat för att fortsätta förhandla med bolagen om eventuella undantag från en ny arbetsrättslag.

Apple fortsatte upp efter gårdagens evenemang där bland annat tre nya Iphone och en Netflix-utmanare presenterades. Aktien klättrade 3,2 procent, vilket innebar att marknadsvärdet översteg 1 000 miljarder dollar för första gången i år.

General Motors har återkallat 3,5 miljoner bilar i USA, efter bromsproblem. Aktien backade 0,4 procent.

Spelbutikskedjan Gamestop rasade 10 procent efter att ha rapporterat en högre förlust än väntat i det andra kvartalet.

New York-börserna i går
• S&P 500: +/- 0%
• Nasdaq: +/- 0%
• Dow Jones: +0,3%

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Sjukhus i Wuhan.  TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Åtta av tio virusfall milda – riskerar förvärra spridning

Drygt åtta av tio fall av det nya coronaviruset beskrivs som varken allvarliga eller kritiska, enligt en ny kinesisk studie som New York Times rapporterar om.

Studien har analyserat över 40 000 fall i Kina, där samtliga delats in i kategorierna milda, allvarliga eller kritiska. 14 procent av fallen klassades som allvarliga medan knappa fem procent klassades som kritiska.

Det leder i sin tur till att viruset ofta blir svårt att upptäcka. Milda fall påminner ofta om en vanlig förkylning vilket gör att många inte söker vård. Forskare har också sagt att människor kan smittas och inte visa några symptom över huvud taget.

21 min
Infektionsklinik i Göteborg.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittad i Göteborg kan ha exponerat 40-tal personer för det nya coronaviruset

Den man som konstaterades smittad av coronaviruset i Göteborg i går tros ha exponerats för ett 40-tal personer, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till TT. Samtidigt fortsätter arbetet med att identifiera de som haft närkontakt med mannen.

Personerna kommer att ha kontakt med vården via telefon varje dag i två veckor framöver. Chefsläkaren Per Karlsson säger att det mest sannolika framöver är att det kan dyka upp ”några fler ströfall”.

Sjukhuset rustar för fler fall men säger också att risken för samhällsspridning bedöms som låg.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven/Annie Lööf TT
Framtidens pensioner

Pensionshöjning hotar att spräcka januariavtalet

Det pågår en konflikt mellan regeringen och C och L om att höja pensionerna, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen vill S och MP höja pensionerna med 600 kronor för de med låg ersättning, något som de borgerliga samarbetspartierna inte har gått med på.

Höjda pensioner är en av punkterna som finns med i januariavtalet.

– Om det inte blir någon pensionshöjning så ser vi inte att det finns något januariavtal. Här går en tydlig gräns för oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

Idag 10:37
Roland Magnusson / Roland Magnusson
undefined

”Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk”

Dagens unga är bättre på spara än äldre generationer. Men de gör det på fel sätt vilket riskerar att tunna ut pensionen i framtiden. Det skriver Karin Pihl på GP:s debattsida.

I stället för att spara på sparkonto, som i dagens lågräntenivå inte ger någon avkastning alls, måste unga bli bättre på att fondspara. Eftersom tidshorisonten är 30-40 år, går det att kosta på sig att ta lite risker med placeringen av pengarna.

Ett annat hinder för unga att bygga en bra pension är det sena inträdet på arbetsmarknaden.

Andra problem är att dagens flexibla arbetsmarknad skapar dåliga villkor för en bra tjänstepension medan bostadsproblematiken leder till att en stor andel av lönen går åt att betala upptrissade andrahandshyror.

Men pensionen kan inte enbart lösas av kloka val från hushållen. Även staten måste vara bättre på att premiera sparande. Dessvärre har staten gjort tvärtom genom att underläta lån genom ränteavdrag och riksbankens penningpolitik, menar hon.

"Samtidigt slopades avdragsrätten för pensionssparande 2016. Det är inte hållbart, vilket framtidens äldre kommer märka av", skriver Pihl.

4 tim
Illustrationsbild/Daniel Suhonen TT
undefined

Suhonen: Skrota slöseriet och höj fattigpensionerna

Sverige behöver en pensionsreform och borde börja med att kraftigt banta Pensionsmyndighetens kommunikationsbudget, skriver Daniel Suhonen på Expressen debatt.

Myndigheten lägger i dag 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation, en summa som Suhonen tycker borde gå till fattigpensionärerna i stället.

Han förespråkar att hela systemet görs om och att Socialdemokraterna tar initiativ till att höja pensionerna.

”Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen”, resonerar Suhonen.

5 tim
Läs mer om Framtidens pensioner
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Fortsatt fall på Wall Street – öppnade ner 2 procent

Precis som de europeiska börserna öppnar Wall Street torsdagens handel med tydliga nedgångar. 30 minuter efter öppning står indexen så här:
• S&P 500: −1,9%
• Nasdaq: −2,2%
• Dow Jones: −1,6%

Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlas ner drygt 2,5 procent.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien föll inledningsvis ner över 2 procent men har rekylerat upp och vänt till svagt plus.

2 tim
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind i Asien – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:55
LEFTERIS PITARAKIS / TT / NTB Scanpix
undefined

Ras i Stockholm dämpades något – SCA föll 4,8 procent

Coronasmittan fortsätter att sprida oro på världens finansmarknader. I Stockholm rasade både OMXSPI och OMXS30 över 5 procent på torsdagen innan köparna kom tillbaka sista halvtimman och handlade upp indexen något.
• OMXSPI: –3,7 procent
• OMXS30: –3,4 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30-listan stängde på minus. Defensiva aktier klarade sig bättre än mer cykliska bolag. SCA B, Hexagon och Volvo föll alla över 4 procent. Swedish Match gick bäst av storbolagen och stängde strax under nollan.

Bland morgonens rapportbolag fortsatte de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien stängde ner runt 20 procent.

Livekasinobolaget Evolution Gaming föll över 8 procent efter att den brittiska konkurrenten Playtech rapporterat på torsdagen. Playtech spår att resultatet för 2020 kommer att bli svagare än väntat, skriver Direkt.

Idag 08:02
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
JIM WATSON / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

”En sosse i Vita huset?”

Bernie Sanders ligger bra till inför Super Tuesday, då 14 amerikanska delstater ska rösta i Demokraternas primärväl. Men att välja den demokratiska socialisten Sanders är fel väg att gå, enligt Sydsvenskans Henrik Bredberg.

”Bernie Sanders skulle vara en olycka i en presidentduell. Inte främst för de blågult skimrande inslagen i den röda politiken. Utan för att Donald Trump med ett kommunistspöke skulle skrämma vettet ur USA-väljarna. Och bo kvar i Vita huset”, skriver han.

25 min
Joe Biden.  Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vinna eller försvinna: Nästa stopp kan ge Biden en knuff

Joe Biden har fått en tuff start i Demokraternas primärval – och helgens val i South Carolina beskrivs som något av en ”vinna eller försvinna”-match i flera amerikanska medier för den 77-årige kandidaten.

Enligt sajten FiveThirtyEight tyder opinionsundersökningarna än så länge på att Biden har ett relativt gott avstånd ner till tvåan Bernie Sanders i delstaten. En vinst skulle ge Biden en tacksam knuff i rätt riktning både vad gäller publicitet i media och möjligheten till ett större stöd i andra stater i södra USA.

Sajten har sett över flera möjliga scenarion för vad som skulle kunna ske om Biden går vinnande ur South Carolina. Det sannolika är att Biden skulle segla upp som favorit i bland annat Texas, North Carolina och Virginia – om han vinner South Carolina med någorlunda stor marginal.

2 tim
Donald Trumps / New York Times huvudkontor TT / Wikimedia
undefined

Trumps återvalskampanj stämmer New York Times

Donald Trumps återvalskampanj har stämt New York Times för en opinionsartikel skriven i mars förra året. I stämningsansökan skriver ”Donald J. Trump for president Inc” att tidningen medvetet publicerade falska och ärekränkande uppgifter.

Artikeln skrevs av Max Frankel, tidigare mångårig chefredaktör på New York Times, och handlade om kontakter mellan Ryssland och Trumps kampanj inför presidentvalet 2016.

En talesperson för New York Times säger att Trumps återvalskampanj försöker straffa en opinionsskribent för att han haft en åsikt de inte accepterar.

Idag 08:29
Läs mer om Amerikanska valet 2020