Wall Street. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Dagens börs

Wall street slog nya rekord – läkemedelsjätte föll

USA-börsernas rekordyra fortsatte även på fredagen. Vid stängning var huvudindexen klart högre:
• S&P 500: +0,5 %
• Nasdaq: +0,6 %
• Dow Jones: +0,9 %

Såväl Dow som S&P 500 satte nya rekord både på torsdagen och fredagen – gårdagens rally kom efter förnyade förhoppningar om en snar räntehöjning från Federal Reserve. Samtidigt visade nya data på fredagen att producentpriserna i USA steg något mer än analytikerna väntat sig.

För S&P 500 innebar kvällen att indexet för första gången stängde över 3 000 punkter, på 3 013,8 punkter.

Bäst av sektorerna gick industrin, detaljhandeln och råvarusektorn. Tyngst gick det för hälsosektorn som backade över 1 procent.

Johnson & Johnson föll 4,1 procent efter att Bloomberg rapporterat att läkemedelsjätten utreds misstänkt för brott i härvan med påstådd asbest i företagets världskända barnpuder.

Ford lyfte 2,9 procent efter nyheten att man startar ett samarbete om självkörande elbilar med Volkswagen.

De storbolag på Dow som lyfte mest var Dow Inc, Caterpillar, Intel och 3M som alla ökade mer än 2 procent. Även Boeing, Walt Disney och Apple gick starkt.

Facebook kommer att tvingas betala böter på 5 miljarder dollar i kölvattnet av Cambridge Analytica-affären, rapporterade Wall Street Journal på fredagskvällen. Aktien var upp kring 1 procent när nyheten kom men steg och stängde 1,8 procent högre. Facebook sa redan i april att man väntade sig en bot på 5 miljarder dollar.

New York-börserna i går
• S&P 500: +0,2 %
• Nasdaq: -0,1 %
• Dow Jones: +0,9 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Storbritanniens framtid

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Oljefartyget Stena Impero. Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Sverige kan bjudas in att delta i sjöfartsstyrka

Svenska UD uppger att utrikesminister Margot Wallström inte blivit tillfrågad om att Sverige ska vara med i en gemensam sjöfartsstyrka i Hormuzsundet, rapporterar Sveriges Radio. Men Niklas Granholm, forskningsledare vid Försvarets forskningsinstitut, FOI, tror att en förfrågan är på gång.

Till DN säger Margot Wallströms pressekreterare att ”man har en nära dialog med Storbritannien för att lösa konflikten” men att hon inte kan gå närmare på i vad som sägs. Flera europeiska länder, bland annat Danmark, Italien och Frankrike, uppges stödja en europeisk sjöfartsstyrka.

Igår 19:36
Stena Bulks fartyg beslagtas i Hormuzsundet/en svensk militär kamoflaugeuniform. TT
undefined

Ledare: Sverige bör skicka trupper till Hormuzsundet

Sverige bör hjälpa Storbritanniens nyvalda premiärminister Boris Johnson genom att skicka trupper till Hormuzsundet för att kyla ner situationen, skriver Expressen. Ledarsidan poängterar att länderna har haft ett försvarssamarbete sedan 1950-talet.

”I takt med att brexit närmar sig är det därför viktigt att visa att en nära relation till Storbritannien är fortsatt prioriterad”, skriver tidningen.

Andra ledarskribenter fokuserar mer på Johnsons karaktär och hans kommande utmaningar. I grunden en intelligent och klarsynt person, skriver liberala BLT:s ledarskribent Karin Pihl, men frågar sig om det räcker för att ta landet ur EU utan att splittra partiet i två läger.

Robert Sundberg i socialdemokratiska Sydöstran håller med om att brexit blir en utmaning för Johnson. Samtidigt ser han flera likheter med USA:s president Donald Trump.

”Trump och Johnson har odlat folkliga framtoningar, trots att de gått elitskolor och rört sig i respektive lands överklass hela sina liv”, skriver Sundberg.

Igår 16:44
Läs mer om USA:s fejd med Iran