Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar på plus – Disney en av vinnarna

New York-börserna steg på fredagen efter positiva bolagsnyheter från bland annat bankjätten JP Morgan och Disney. S&P 500 drogs upp av starka finans- och råvarusektorer. Vid stängning var samtliga de tre stora indexen på plus:
• S&P 500: +0,7%
• Nasdaq: +0,5%
• Dow Jones: +1,0%

Det var tredje veckan i rad som S&P 500 stängde på plus och indexet är nu en knapp procent från rekordnivåerna i december.

Bland aktierna som rörde sig mest märks just Disney. Aktien steg 11,5 procent efter att man presenterat sin streamingtjänst Disney+, som kommer att bli två dollar billigare i månaden än konkurrenten Netflix.

JP Morgans aktie slutade med en uppgång på 4,6 procent.

Oljejätten Chevron köper oljebolaget Anadarko i vad som skulle bli den elfte största affären för ett energibolag. Marknaden reagerar negativt på nyheten och Chevron föll nära 5 procent. Anadarko å sin sida rusade på nyheten, upp över 30 procent.

New York-börserna i går
• S&P 500: oförändrad
• Nasdaq: -0,2 %
• Dow Jones: -0,1 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer