Anders Haskels aktier

Volvo i rätt läge för långsiktiga köpare

Börskurserna anpassar sig till sämre tider. Därför kan det vara läge att snegla på bolag vars vinster minskar i takt med sämre konjunktur, men där det samtidigt finns rejäl potential den dag det vänder, skriver börskrönikören Anders Haskel.

Hotet från en svagare konjunktur har återkommande gäckat börsen sedan åtminstone ett år tillbaka. Oron som periodvis har lett till rejält fallande kurser för så kallade cykliska aktier har inte varit obefogad. En rad klassiska konjunktursignaler, däribland olika inköpschefsindex har sedan en tid pekat mot ekonomisk inbromsning. Tunga faktorer som spelar in är Trumps handelskrig och den alltmer förvirrade Brexitprocessen.

Konkret syns en svagare konjunktur i siffrorna hos framför allt industriföretagen med sämre försäljningstillväxt och sjunkande vinster. Samtidigt har nedgångarna i till exempel de redovisade vinsterna varit ganska måttliga i förhållande till nedgångarna i en del aktier jämfört med toppnoteringar för ett till två år sedan. Det speglar att börskurserna redan anpassats till de sämre tider som kan förväntas. Och därför kan det också redan nu vara läge att snegla på bolag vars vinster med hög sannolikhet kommer att minska i takt med att konjunkturen försämras men där det också finns rejäl potential den dag konjunktursignalerna åter blir ljusare - i alla fall för den som letar aktier med målet att behålla dem under några år.

Såväl försäljning som rörelseresultat ökade med tvåsiffriga tal

Volvo är ett exempel på en sådan aktie. Bolaget visade fina siffror i halvårsrapporten som presenterades i mitten av juli. Såväl försäljning som rörelseresultat ökade med tvåsiffriga tal jämfört med samma period i fjol. Det samma gäller antalet levererade lastbilar. Även anläggningsmaskiner, koncernens näst största område, gick bra under första halvåret. Resultatet är förvisso dopat av en svag svensk krona, men även rensat för valutaeffekter levererar Volvo ett starkt resultat.

Den siffra som oroar mest och som också är en viktig del av förklaringen till att marknaden är försiktig med aktien är den vikande orderingången på lastbilssidan. Under andra kvartalet backade minskade nettoorderingången från drygt 60 000 lastbilar till knappt 48 000. Det ger en tydlig signal att såväl försäljning som vinst är på väg att vända nedåt. Kraftigt fallande orderingång kan i sig räcka för att avskräcka även riskvilliga aktieplacerare.

Men som alltid är det viktigt att skilja på aktie och företag. Alla som följt börsen på nära håll vet att en aktie ofta kan vara högintressant även i ett läge när företaget går dåligt. Allt handlar om i vilken utsträckning aktiekursen speglar företagets framtida vinstförmåga.

Tittar vi specifikt på Volvo så befinner sig aktien just nu nästan 20 procent under rekordnivån som noterades hösten 2017. Å andra sidan har aktien stigit ungefär lika mycket jämför med bottennoteringarna runt senaste årsskiftet. Sedan räcker det naturligtvis inte att se var aktien befinner sig i förhållande till historiska topp- och bottennivåer även om det kan ge en viss ledtråd. Ett långsiktigt beslut att köpa eller sälja bör åtminstone också baseras på en viss analys av företagets framtida intjäningsförmåga.

För den som är för bekväm för att vilja göra en djupare analys kan det räcka att jämföra de senaste tolv månadernas vinst på drygt 15 kronor per aktie med aktuell aktiekurs. Vinsten innebär att börsen är beredd att betala ungefär nio gånger vinsten för aktien. Det är billigt förutsatt att det senaste årets vinst speglar Volvos långsiktiga intjäningsförmåga. Och även om det gångna året har varit ovanligt bra krävs det ganska rejäla vinstfall innan aktien känns övervärderad. Bolaget har dessutom en stark finansiell ställning som ger utrymme för generösa utdelningar.

Viktigt att ställa sig frågan var företaget befinner sig om fem år

Som potentiell aktieägare tycker jag också att det är viktigt att ställa sig frågan var jag tror att företaget som jag är intresserat av befinner sig om fem år. Transportbranschen står inför stora utmaningar när verksamheten måste ställas om till mer hållbara lösningar. Varor kommer dock att behöva transporteras i minst samma omfattning som idag. Jag tror att de lastbilsföretag som är ledande idag hör till de aktörer som är bäst rustade att även lösa framtidens utmaningar.

Toppnyheter

Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

1 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 16:59
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

Igår 20:08
Anders Rubin S-kommunalråd i Malmö / statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna i Malmö / TT
undefined

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet 2022

Kommunalrådet Anders Rubin (S) i Malmö tror att Stefan Löfven kommer att avgå före valet.

– Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin till Aftonbladet som frågat S-kommunalråd i landet om partiets framtid.

Fortsätter partiet med Löfven som ledare i valet finns risken att väljare uppfattar partiet som en förvaltare av en politik som Socialdemokraterna inte står för menar han.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson vill inte kommentera Löfvens framtid som partiledare men säger att den sänkta värnskatten gjort det svårt för partiet att förklara för väljarna vad man står för.

14 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Johnsons rådgivare avgår efter kritik: ”Mediehysteri”

Boris Johnsons rådgivare Andrew Sabisky har sagt upp sig på grund av ”mediehysterin” de senaste dagarna. Det skriver han på Twitter.

”Jag ville hjälpa regeringen, inte bli en distraktion. Därför bestämmer jag mig nu för att avgå”, skriver han.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Andrew Sabisky ska sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Sabisky har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Boris Johnson har i nuläget inte kommenterat vare sig kritiken mot rådgivaren eller hans avgång.

Igår 20:23
Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
undefined

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

Igår 13:34
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Igår 09:29
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer