Anders Haskels aktier

Volvo i rätt läge för långsiktiga köpare

Börskurserna anpassar sig till sämre tider. Därför kan det vara läge att snegla på bolag vars vinster minskar i takt med sämre konjunktur, men där det samtidigt finns rejäl potential den dag det vänder, skriver börskrönikören Anders Haskel.

Hotet från en svagare konjunktur har återkommande gäckat börsen sedan åtminstone ett år tillbaka. Oron som periodvis har lett till rejält fallande kurser för så kallade cykliska aktier har inte varit obefogad. En rad klassiska konjunktursignaler, däribland olika inköpschefsindex har sedan en tid pekat mot ekonomisk inbromsning. Tunga faktorer som spelar in är Trumps handelskrig och den alltmer förvirrade Brexitprocessen.

Konkret syns en svagare konjunktur i siffrorna hos framför allt industriföretagen med sämre försäljningstillväxt och sjunkande vinster. Samtidigt har nedgångarna i till exempel de redovisade vinsterna varit ganska måttliga i förhållande till nedgångarna i en del aktier jämfört med toppnoteringar för ett till två år sedan. Det speglar att börskurserna redan anpassats till de sämre tider som kan förväntas. Och därför kan det också redan nu vara läge att snegla på bolag vars vinster med hög sannolikhet kommer att minska i takt med att konjunkturen försämras men där det också finns rejäl potential den dag konjunktursignalerna åter blir ljusare - i alla fall för den som letar aktier med målet att behålla dem under några år.

Såväl försäljning som rörelseresultat ökade med tvåsiffriga tal

Volvo är ett exempel på en sådan aktie. Bolaget visade fina siffror i halvårsrapporten som presenterades i mitten av juli. Såväl försäljning som rörelseresultat ökade med tvåsiffriga tal jämfört med samma period i fjol. Det samma gäller antalet levererade lastbilar. Även anläggningsmaskiner, koncernens näst största område, gick bra under första halvåret. Resultatet är förvisso dopat av en svag svensk krona, men även rensat för valutaeffekter levererar Volvo ett starkt resultat.

Den siffra som oroar mest och som också är en viktig del av förklaringen till att marknaden är försiktig med aktien är den vikande orderingången på lastbilssidan. Under andra kvartalet backade minskade nettoorderingången från drygt 60 000 lastbilar till knappt 48 000. Det ger en tydlig signal att såväl försäljning som vinst är på väg att vända nedåt. Kraftigt fallande orderingång kan i sig räcka för att avskräcka även riskvilliga aktieplacerare.

Men som alltid är det viktigt att skilja på aktie och företag. Alla som följt börsen på nära håll vet att en aktie ofta kan vara högintressant även i ett läge när företaget går dåligt. Allt handlar om i vilken utsträckning aktiekursen speglar företagets framtida vinstförmåga.

Tittar vi specifikt på Volvo så befinner sig aktien just nu nästan 20 procent under rekordnivån som noterades hösten 2017. Å andra sidan har aktien stigit ungefär lika mycket jämför med bottennoteringarna runt senaste årsskiftet. Sedan räcker det naturligtvis inte att se var aktien befinner sig i förhållande till historiska topp- och bottennivåer även om det kan ge en viss ledtråd. Ett långsiktigt beslut att köpa eller sälja bör åtminstone också baseras på en viss analys av företagets framtida intjäningsförmåga.

För den som är för bekväm för att vilja göra en djupare analys kan det räcka att jämföra de senaste tolv månadernas vinst på drygt 15 kronor per aktie med aktuell aktiekurs. Vinsten innebär att börsen är beredd att betala ungefär nio gånger vinsten för aktien. Det är billigt förutsatt att det senaste årets vinst speglar Volvos långsiktiga intjäningsförmåga. Och även om det gångna året har varit ovanligt bra krävs det ganska rejäla vinstfall innan aktien känns övervärderad. Bolaget har dessutom en stark finansiell ställning som ger utrymme för generösa utdelningar.

Viktigt att ställa sig frågan var företaget befinner sig om fem år

Som potentiell aktieägare tycker jag också att det är viktigt att ställa sig frågan var jag tror att företaget som jag är intresserat av befinner sig om fem år. Transportbranschen står inför stora utmaningar när verksamheten måste ställas om till mer hållbara lösningar. Varor kommer dock att behöva transporteras i minst samma omfattning som idag. Jag tror att de lastbilsföretag som är ledande idag hör till de aktörer som är bäst rustade att även lösa framtidens utmaningar.

Toppnyheter

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) och partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-källor: Rådström Baastad kritiseras internt – Stefan Löfven uppges sitta säkert

Trots kritik mot Stefan Löfven från andra partier är förtroendet för S-ledaren starkt i de egna leden. Det uppger källor för SvD som istället pekar ut partisekreteraren Lena Rådström Baastad som den som flera socialdemokrater nu ifrågasätter.

– Det finns ett uppdämt behov av att göra något, men det handlar inte om partiordföranden utan i så fall partisekreteraren. Hon lyckas inte nå ut med vilken politik som är vår och vilken som är regeringens, säger en källa till tidningen.

Förra veckan visade Aftonbladet/Demoskop att SD skulle vara större än S om det var val i dag. Samtidigt har S-ledaren fått kritik för att svara undflyende om gängbrottsligheten och migrationen i söndagens Agenda och allt fler pekar på en kris för socialdemokratin.

Igår 19:59
Statsminister Stefan Löfven (S) besöker kommunpoliserna i Klippan på onsdagen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Svart vecka och svårt sjätte år för Löfven

Det är hård press på statsminister Stefan Löfven och hans regering just nu och S-ledaren förväntas analysera läget och peka ut en riktning. Han misslyckades dock med båda de uppgifterna i söndagens Agenda, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys över ”Statsministerns svarta vecka”.

”Aldrig tidigare har en statsminister fått utstå så förödande kritik efter ett enskilt tv-framträdande”, skriver han.

Kvartals Viktor Barth-Kron drar paralleller till M-ledaren Fredrik Reinfeldts sjätte år som statsminister som han kallar förödande och skriver att framtiden för regeringen vilar på om väljarna uppfattar Löfvens samhällsbygge som något som ger resultat.

”Den här regeringens öde i nästa val vilar inte på något fiffigt bildsättande, något särskilt uselt eftermäle från regeringen Bildt, eller ens på en vinst i den allt mer semantiska debatten om vad som egentligen är hönan och ägget av integrationsproblem och social utsatthet”, skriver Barth-Kron.

Igår 18:47
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Tv-apparater i New York under Sondlands vittnesmål. SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Sondland sköt en torped i Vita husets båt

EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål är en vändpunkt i riksrättsutredningen, skriver BBC:s USA-korrespondent Anthony Zurcher i en analys.

Sondland berättade det som Vita huset hela tiden har förnekat: Att man höll tillbaka det militära biståndet till Ukraina med syftet att få landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen. Donald Trump lär hävda att Sondland hittar på, även om EU-ambassadören sägs ha lämnat in dokument som stödjer hans påståenden.

”Gordon Sondland sköt en torped i Vita husets försvar. Vattnet forsar in, och nu är frågan om de republikanska senatorerna kastar en livboj åt Trump”, skriver han.

Zach Beauchamp skriver i en analys på sajten Vox att Sondlands vittnesmål är ofullständigt och utelämnar en del av hans samtal med Trump. Beauchamp tillägger dock:

”Sondlands vittnesmål har sammanfattat skandalen: Det klargör att USA:s president var hjärnan bakom ett försök att använda amerikansk utrikespolitik som ett verktyg för att stärka sitt eget grepp om makten”.

Igår 18:32
Trump och lappen. TT
undefined

Trumps handskrivna lapp fångades av kamerorna

”Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting”. Så löd anteckningarna som Donald Trump läste högt ur när han bemötte EU-ambassadören Gordon Sondlands vittnesmål i dag.

Sondland sa att han ställt en rak fråga till Trump om vad han ville ha från Ukraina.

– Jag fick till svar: ’Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting. Jag vill inte ha någonting i utbyte. Jag vill att Zelenskyj gör det som är rätt’, sa Sondland i förhöret men tillade att han senare förstod att Vita huset försökte få till en utredning mot Joe Bidens son genom att frysa det militära biståndet.

Trump valde att ta fasta på Sondlands återgivning av deras ordväxling när han mötte pressen.

– Det var vad jag sa: ’Jag vill inte ha någonting’. Jag sa det två gånger, löd Trumps försvar.

Igår 20:30
Donald Trump vid Vita huset i dag. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump om Sondland: ”Han verkar vara en trevlig kille”

President Donald Trump distanserar sig från EU-ambassadör Gordon Sondland, som vittnar i riksrättsutredningen mot honom.

I dagens vittnesmål sa Sondland att det var på Trumps inrådan som det militära biståndet till Ukraina villkorades. Presidenten ska på så sätt ha försökt pressa landet att inleda en utredning mot Bidenfamiljen, enligt Sondland. Detta förnekade presidenten när han mötte reportrar utanför Vita huset under vittnesmålet.

– Jag känner honom inte så bra och har inte pratat med honom så mycket. Det här är inte en man som jag känner väl. Han verkar vara en trevlig kille dock, sa Trump, enligt New York Times-reportern Maggie Haberman.

Igår 17:05
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer