Johan Wullt  Foto: Pressbild/EU-kommissionen
EU:s framtid

”Vissa tror att vi detaljreglerar av självändamål”

I år är det Europaparlamentsval och arbetet för valrörelsen är igång. EU-kommissionens representation i Sverige arbetar hårt för att öka intresset för EU i landet.

Johan Wullt, chef för avdelningen för press och media i EU-kommissionens svenska representation i Stockholm, har fullt upp. Hans och representationens uppdrag är nämligen att fungera som en brygga mellan EU och medlemslandet Sverige.

– Vår verksamhet vilar på flera ben, säger han.

Enligt Johan Wullt gör representationen en politisk rapportering om läget i Sverige till kommissionen i Bryssel och berättar exempelvis om vad man i Sverige tycker om olika lagförslag. Sedan informerar de även om EU-förslag för den svenska allmänheten. Därutöver lägger Johan Wullt och hans kollegor ner en hel del tid på att informera media, tjänstemän och andra intresserade om EU:s arbete.

– Jag har som jobb att kontakta journalister i Sverige, både nyhetsreportrar såväl som fackjournalister som följer vissa frågor. Ibland hör de av sig och ibland letar jag proaktivt upp dem, säger Johan Wullt.

Han berättar att EU inte bara håller sig informerad om vad den svenska regeringen tycker i olika sakfrågor utan också vad andra aktörer, som oppositionen, arbetsmarknadens parter eller civilorganisationer har för synpunkter i berörda frågor.

Johan Wullt säger att det är svårt att veta vilka som kommer att bli EU-valets hetaste valdebatter. Dessutom är det olika debatter som pågår i olika medlemsländer. Ekonomin och migrationsfrågor ligger dock högt på dagordningen. Och budgeten.

– Det pågår en diskussion om långtidsbudgeten för 2021–2027. Även frågan om en EMU-fördjupning är viktig, som regler för en gemensam europeisk insättningsgaranti, även om detta inte direkt berör Sverige som inte är ett euroland.

– Andra aktuella frågor är en gemensam försvarspolitik eller de pågående förhandlingarna med Storbritannien.

Varför ska man bry sig om EU-valet?

– Det finns många skäl till det. EU genomför lagstiftning som rör vår vardag, som energimärkning av köksapparater som kylskåp, eller regler för utsläpp från bilar, säger Johan Wullt.

– Det görs en hel del för att gemensamt stärka arbetet kring migration och gränsbevakning, och även samarbeten om försvarspolitik och handel.

Han berättar att ungefär 30 procent av de nya lagarna i Sverige kommer ifrån EU. Därför är det viktigt att medborgarna i medlemsländerna är insatta i sakfrågorna.

Vad finns det för vanliga missuppfattningar om EU i Sverige?

– Vissa tror att vi detaljreglerar av självändamål men det är för att den inre marknaden ska fungera, säger Johan Wullt.

Han säger att en annan missuppfattning är att besluten fattas av anonyma institutioner i Bryssel utan svensk inblandning. Men i verkligheten konsulterar EU-kommissionen berörda intressenter, inklusive svenska, innan den lägger fram sina förslag under lagstiftningsprocessen. Dessutom måste rådet och EU-parlamentet anta förslagen från EU-kommissionen innan de blir förordningar eller direktiv.

– I respektive institution finns svenska politiker – ministrar och Europaparlamentariker – med och antar EU-lagarna.

Hur är EU-bilden i Sverige?

– Den är positiv. Stödet till EU är rekordhögt och den har stigit efter Brexit. Det kan man se på Eurobarometern, säger Johan Wullt.

I år kommer Storbritannien att lämna EU. Det kommer att ske redan den 29 mars – två månader före valet som inträffar den 23 till 26 maj. Det innebär att Storbritanniens 73 EU-parlamentariker kommer att lämna sina platser. Där kan Sverige komma att täcka för bortfallet.

– Vissa länder kan få fler parlamentariker efter att Storbritannien har lämnat. Förslaget är att Sverige ska få öka med en person, från 20 till 21. Man tittar på befolkningen för att jämna ut, säger Johan Wullt.

Hur förbereder ni inom den svenska representationen er inför EU-valet?

– Vi informerar om förslag som kommissionen har lagt fram och som just nu debatteras i rådet och EU-parlamentet som långtidsbudgeten och migrationspolitiken. Vi försöker bidra till en debatt som tydliggör de svenska partiernas åsikter om de olika EU-frågorna, säger Johan Wullt.

– Sedan har vi planerat in en del aktiviteter inför våren både i Europahuset i Stockholm och ute i landet på bland annat skolor och universitet.

Bland dessa aktiviteter ingår årliga event som Almedalen och Europadagen den 9 maj. Men det blir även nya aktiviteter.

– Närmast i tiden sker ett Sverigebesök den 14 januari av EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen som ska prata om cirkulär ekonomi på Europahuset, avslöjar Johan Wullt.

Toppnyheter

Telegraphs, Daily Express och The Suns förstasidor.
Brexit - förhandlingarna

Pressen går hårt åt Bercow: ”Stor konstitutionell kris”

Det brittiska parlamentets talman John Bercow får ett par hårda kängor på de engelska tidningarnas förstasidor på tisdagen. Hans besked att han inte tänker tillåta en tredje omröstning om Theresa Mays brexitavtal i parlamentet har kastat ut Storbritannien i en mycket oklar politisk situation.

”En stor konstitutionell kris”, skriver The Daily Telegraph på sin förstasida.

Daily Express har en bild på Bercow med texten ”brexitsabotören” och The Sun skriver att talmannen hade ett ”självbelåtet leende” när han sköt ner Theresa Mays hopp om att få igenom ett avtal i parlamentet.

”17,4 miljoner invånare körs över av en person”, skriver tidningen med hänvisning till hur många britter som röstade för brexit.

Igår 22:54
HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Analyser: Talmannen gör en våldsam upptrappning

Efter John Bercow ”historiska” beslut ligger nu Storbritanniens öde i de resterande 27 EU-ländernas händer, skriver The Independents redaktör Sean O’Grady.

Talmannen sa tidigare under måndagen att en tredje omröstning om Theresa Mays utträdesavtal inte kan hållas, om förslaget som läggs fram är identiskt med de som redan röstats ned.

Europeiska rådet har att välja mellan att skjuta upp brexit en längre eller en kortare tid, skriver O'Grady.

Måndagens vändning innebär en ”våldsam upptrappning” signerad talmannen, skriver The Guardians Rafael Behr vidare.

Han menar att Bercow nu tydligt signalerar att han inte kommer att luta sig tillbaka för att följa det historiska skådespelet, från sin tron i parlamentet. Bercow vill ta plats i historieböckerna.

”Han kunde ha varit diskret, subtil och anspråkslös – ett smörjmedel för kompromiss. Eller så kunde han ge sig in i striden”, skriver Behr.

Igår 21:12
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Talmannen stoppar tredje omröstning om Mays avtal

Talmannen John Bercow vill inte hålla en tredje omröstning om regeringens och Theresa Mays utträdesavtal, säger han i ett anförande inför parlamentet.

– Parlamentet kan inte rösta om ett avtal som är identiskt med det som man redan har avslagit, säger han och hänvisar bland annat till en lag från 1604.

Om premiärministern tar fram ett nytt avtal är läget ett annat. Vad det betyder i praktiken kommer Bercow att överväga noggrant, säger han.

”Det här kommer innebära problem för Mays regering. Ingen omröstning i morgon. Kommer May be om en förlängning från Bryssel den här veckan?” skriver Bloombergs Sarah Rapp på Twitter.

Pundet tappade mot euron på beskedet.

Igår 15:59
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Gökmen Tanis/polis i Utrecht på måndagskvällen. TT
Skottlossningen i Utrecht

Uppgifter om Tanis går isär: ”Finns många frågetecken”

Uppgifterna om Gökmen Tanis, som misstänks för mord på tre personer i Utrecht under måndagen, går isär – och frågan om det rör sig om en terrorattack eller ett massmord är inte klargjord.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte kallade händelsen ett terrordåd tidigare under måndagen, men tonade senare ner det. Flera uppgifter, bland annat från turkiska källor, menar att Tanis kan ha haft en anhörig på spårvagnen som måltavla.

– Det finns många frågetecken och rykten, säger Rutte enligt TT.

Klart är att Tanis har ett tungt kriminellt förflutet. Enligt Algemeen Dagblad är han känd av polisen för bland annat narkotikabrott, misshandel och hot mot sin flickvän.

Igår 22:09
JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Misstänkt gärningsman i Utrecht har gripits

Polisen har gripit den man som misstänks för dödsskjutningarna i Utrecht, rapporterar den nederländska tv-kanalen NOS. Han har tidigare identifierats som den turkiske medborgaren Gökmen Tanis, 37.

Det är i nuläget oklart var och när Tanis greps.

Tre personer dödades och fem personer skadades i skottlossningen, som ägde rum på en spårvagn under måndagsförmiddagen. Efter skjutningen höjde polisen terrorhotnivån men efter gripandet har den sänkts igen, skriver NOS.

Igår 17:46
JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Vittne: Gärningsmannen riktade in sig på kvinna

Skytten i Utrecht tycks ha haft en kvinna som måltavla – och sköt sedan personer som försökte hjälpa henne, säger ett vittne till Algemeen Dagblad.

– Jag såg en kvinna krypa ut (från spårvagnen, reds anm.) Personer runt omkring försökte dra henne därifrån men då gick mannen dit och siktade mot dem, säger vittnet.

Den turkiska nyhetsbyrån Anadolu har enligt Sky News talat med anhöriga till den misstänkte gärningsmannen, Gökmen Tanis, som säger att de tror att han hade familjerelaterade motiv.

Igår 16:54
Läs mer om Skottlossningen i Utrecht
Josh Estey / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Svensk i Moçambique: ”Det är fruktansvärt att se”

Förödelsen i delar av Moçambique efter cyklonen Idai är enorm, säger svenske Niklas Lehmann som befinner sig i huvudstaden Maputo till SVT Nyheter.

Maputo har förskonats från det kraftiga regnet men många i staden har anhöriga som bor i de städer och byar som har drabbats.

– Mitt på natten fick jag ett meddelande av en bekant i Beira. Hennes hus hade delats på mitten, sen har kontakten varit bruten. Det var fruktansvärt att se, säger Lehmann till SVT.

Igår 20:52
Ivan Sekretarev / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Wallström om cyklonen i Moçambique: ”Förfärligt”

Att så många som 1 000 personer befaras döda efter cyklonen Idais framfart i Moçambique visar än en gång hur angeläget det är att bekämpa klimatförändringar. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

– Jag vet inte om det här också kan hänföras till klimatförändringarna, men det här är ju vad man har att vänta med det – då blir det mer extrema väderfenomen av det här slaget, säger Wallström på väg ut från ett ministermöte i Bryssel.

– Men nu tänker man först på hur man ska hantera ett så svårt humanitärt läge och på alla offer för det här. Förfärligt! Och vi ska förstås erbjuda hjälp och stöd, fortsätter utrikesministern.

Igår 16:17
Flygbild över Beira på måndagen. Caroline Haga / TT NYHETSBYRÅN
CYKLONEN IDAI

Presidenten: Över 1 000 kan ha dött i cyklonen Idai

Dödssiffran efter cyklonen Idais framfart i Moçambique kommer att stiga kraftigt, säger landets president Filipe Nyusi enligt AP.

Den nuvarande dödssiffran i landet är 84 men enligt Nyusi kan den komma att stiga till över 1 000. Presidenten flög över staden Beira under måndagen och såg då många döda kroppar flyta i de översvämmade områdena.

Röda korset har tidigare sagt att 90 procent av Beira har förstörts.

– Förödelsen är enorm. Nästan allt är förstört, säger Jamie LeSueur vid Röda korset enligt CNN.

Igår 15:15
Läs mer om CYKLONEN IDAI

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Beslagtaget IS-material visas upp i maj 2017. Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
IS-återvändarna

M i Staffanstorp: Inget stöd till svenska IS-terrorister

Återvändande IS-terrorister kommer inte att få någon samhällelig service i Staffanstorp, skriver kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) på Expressen Debatt. Han menar att de personer som har stridit för IS har förverkat sina möjligheter till hjälp.

”I vår kommun bor yazidier – en folkgrupp som varit särskilt utsatta för IS-terroristernas grymhet. De ska inte behöva möta sina släktingars bödlar i Staffanstorp”, skriver Sonesson.

Utspelet har fått stor uppmärksamhet, och Sonesson har intervjuats av både DN och SvD.

– Eftersom det inte finns någon nationell plan för hur det här ska hanteras tvingar det oss kommuner att fatta egna beslut, säger han till DN.

Igår 17:41
JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-återvändarna

Experter sågar utspelet: ”Får hoppas att de skojar”

Flera rättsexperter sågar Staffanstorps kommunstyrelseordförandes utspel om att stoppa all hjälp till återvändande IS-terrorister. Fredrik Lönndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, säger till SvD att signalvärdet är starkt men att det inte håller juridiskt.

– Kommunen har yttersta ansvaret för dem som vistas där, det finns inga undantag att man kvalar ut sig även om man gjort dumma saker, säger Lönndahl till tidningen.

De två experter som DN har talat med håller med. Förvaltningsrättsprofessorn Olle Lundin menar att en sådan lösning bryter mot rättsstatens regler.

– Vi får hoppas att de skojar eftersom det här är helt befängt, säger han.

Igår 17:53
Arkivbild på Tensta.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS-återvändarna

Många orosanmälningar kopplas till IS-återvändare

Sammanlagt 39 orosanmälningar om barn som har koppling till IS-återvändare har kommit in till socialtjänsten i nordvästra Stockholm, rapporterar P4 Stockholm.

Stadsdelarna Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista uppger att man inlett ett arbete med barnen och deras familjer.

– Vad vi vet så är barnen uppväxta i Sverige och huruvida föräldrarna har varit eller inte varit i krigszoner, det kan inte jag svara på, säger Ulrika Axelsson, avdelningschef för individ- och familjeenheten i Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Igår 08:44
Läs mer om IS-återvändarna