Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Visningsbesökare negativa – spår fallande priser

Visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriserna sjunker kraftigt i början av 2019. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt och hänvisar till en undersökning från Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Andelen som tror på fallande priser har ökat till 38 procent i februari från 23 procent i november. 19 procent tror i sin tur på stigande priser det kommande året, mot 25 procent i november.

– Prisförväntningarna är ovanligt negativa, säger Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Samtidigt tror en klar majoritet av pessimisterna att nedgångarna endast blir måttliga.

Tidigare

Toppnyheter

Ruud, Vidar / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Kritiken: Kemikalieskatten stoppar återvinning

Nu tilltar kritiken mot den föreslagna höjningen av kemikalieskatten. Inrego, som återanvänder och säljer datorer, mobiler och andra IT-produkter, är ett av många företag som är rasar.

I ett remissvar skriver de att skatten går rakt emot den cirkulära ekonomi som regeringen säger sig vilja eftersträva. Den går även emot FN:s mål för hållbar konsumtion och produktion, menar de.

”Dessutom innebär skatten att produkter redan nu dubbelbeskattas under sin livscykel. En höjning skulle förstärka dessa negativa effekter ytterligare”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

De kommer även med förslag om förbättringar.

”Om regeringen menar allvar med sin klimatpolitik borde den undanta begagnade IT- och elektronikprodukter från kemikalieskatt helt och hållet”, skriver de.

2 tim
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”Vet Bolund något som hans departement inte vet?”

”Trots minimal miljönytta vill regeringen höja kemikalieskatten på elektronikprodukter. Detta typexempel på missriktad symbolpolitik kommer att få mycket negativa konsekvenser för svensk detaljhandel under lång tid framöver”

Det skriver Klas Elm, vd på ElektronikBranschen, och Karin Johansson, vd på Svensk Handel på SvD Debatt.

De menar att Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister, väljer att blunda för problemen när han tidigare avfärdat att kemikalieskatten leder till minskade arbetstillfällen och snedvrider konkurrensen.

”Detta trots att det i finansdepartementets promemoria konstateras, med hänvisning till den utredning som föregick införandet av kemikalieskatten: ”Det gjordes ingen uppskattning hur stor effekten på arbetstillfällen inom branschen skulle kunna bli”. Vet finansmarknadsministern något som hans eget departement inte vet?”, skriver de.

Igår 10:32
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre

Ny mätning: Fler litar på KD – färre på regeringen

Årets förtroendebarometer visar att förtroendet för regeringen minskar.

Av 1 200 intervjuade personer uppger 30 procent att de hyser ganska eller stort förtroende för regeringen, en minskning med fem procentenheter från förra året.

Bland partierna har Kristdemokraterna gått uppåt som en raket i Förtroendebarometern. 30 procent av de svarande uppger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för Kristdemokraterna. Motsvarande siffra 2018 var bara 13 procent.

Både Liberalerna och Centerpartiet har fallit markant i förtroende sedan 2018. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har ökat markant, men inte så mycket som Kristdemokraterna.

15 min
Amanda Lind (MP). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges nya styre

Lind (MP): ”Det man skriver ska tåla granskning”

Amanda Lind (MP) har suttit på sin post som kulturminister i åtta veckor. I en intervju med DN berättar hon om den första tiden som har varit och hur hon ser på sin nya roll.

För henne är kultur viktigt och hon vill framför allt värna om det fria samhället, där konsten och yttrandefriheten är betydelsefulla delar.

MP-politikern berättar att just sociala medier är ett användbart verktyg i arbetet. Men kritiken efter inlägget om Mehmet Kaplan (MP) är inget som fått henne att tänka om kring vad hon postar.

– Det man skriver i sociala medier ska man kunna stå upp för, och det ska tåla granskning, säger hon till DN.

15 mar
Läs mer om Sveriges nya styre
John McCains begravning.  Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
John McCain 1936 - 2018

Analyser: Trumps attacker upphör inte vid gravstenen

Att president Donald Trump fortsätter att attackera partikollegan och tidigare presidentaspiranten John McCain, som dog förra året, visar att hans strider inte ens upphör vid graven.

”Att reta en död man måste vara det ultimata mobbardraget. Men trots det fortsätter president Donald Trump att prata skit om den framlidne senatorn John McCain”, skriver NBC:s Jonathan Allen i en analys.

Han menar att striden är ensidig och att det är svårt att se vilka de eventuella vinsterna skulle vara: ”Trump har redan vunnit över de republikaner som ogillade att McCain svek partilinjen i en rad olika frågor genom åren”.

Däremot, skriver Allen, finns det en påtaglig risk att Trump alienerar de som gillar hans politik, men som antingen vill hedra vad McCain gjorde för landet eller som ”helt enkelt finner det under presidentskapets värdighet att offentligt attackera en död rival”.

CNN:s Chris Cillizza håller med. ”Oavsett om det finns en politisk vinst i att vanära en person som tjänat staten under en livstid, så är det helt enkelt fel.”

1 tim
Donald Trump. Kistan på John McCains begravning. TT
John McCain 1936 - 2018

Trump: ”Fick aldrig ett tack för McCains begravning”

Konflikten mellan USA:s president Donald Trump och senatorn John McCain fortsätter – trots att den senare dog i augusti förra året. Under ett tal i går sa presidenten att han ”aldrig var ett fan av John McCain och aldrig kommer att bli”, skriver CNN.

– Jag gav honom den typ av begravning som han ville ha, som jag som president var tvungen att godkänna. Jag bryr mig inte om det, men jag fick inget tack. Det är okej, sa Trump.

John McCains familj verkar dock inte ta särskilt illa upp. Dottern Meghan McCain säger att pappa John hade ”tyckt att det var väldigt lustigt att vår president var så avundsjuk på honom att han dominerar nyhetsflödet som död”.

Igår 21:07
Läs mer om John McCain 1936 - 2018
Pawel Flato/SCANPIX
Regelkrånglet

Branschen som tjänar storkovan på regelkrånglet

Det senaste decenniet har det regnat in nya lagar och regler. Först i spåren av finanskrisen och nu på grund av digitaliseringens framfart. Ur all röra växer en ny marknad fram, och det går i raketfart.

Branschen kallas regtech och företagen i den nischen tar fram teknik för att automatisera alla regulatoriska krav. Regtech växer med 25 procent varje år och nya aktörer strömmar in från alla håll, skriver Computer Sweden.

Ett exempel i Sverige är CE Check, som lanserades förra året och nu tar in drygt två miljoner kronor i riskkapital för att växa i den takten som krävs. Grundaren Tobias Rydell förklarar varför regtech lockar till sig så många investerare.

– Det är en väldigt gammalmodig bransch där det inte hänt så mycket och där digitaliseringen kom in sent. Därför är behovet stort. Men det är också så att det här är ett område som många tycker är jobbigt, och därför finns stor efterfrågan på teknik som kan förenkla, säger han till Computer Sweden.

Igår 14:57
Linn Ålund Thorgren
Regelkrånglet

Företagare snuvad på markköp – trots kommunens löfte

Robert Svensson, som driver Jourlås AB i Västerås sedan 24 år, såg möjligheten att bygga ut sin verksamhet på ett grönområde. Han fick ett positivt remissvar från kommunen och ägnade mycket tid och resurser för att planera bygget. När byggstarten närmade sig började kommunen tveka, skriver Svenskt Näringsliv.

Till sist kom beskedet – enligt nya politiska direktiv ville kommunalpolitikerna inte längre att marken skulle brukas.

– Jag lade ner massor av arbete på att förbereda bygget. Det som är frustrerande är att det blev tyst från kommunen, det var jag som fick jaga dem på ett svar om mark och detaljplan, säger Robert Svensson.

Magnus Karlsson, projektledaren på Västerås kommun, menar dock att han inte har gett något bygglov. Snarare att marken var ”bokad” och att ingen annan skulle kunna få rätt att köpa marken innan hans ärende fått gå till prövning, skriver Svenskt Näringsliv.

14 mar
Läs mer om Regelkrånglet
Arkivbild.  JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Svenska utsläpp minskar för långsamt: ”Allvarligt”

Minskningen av utsläpp av växthusgaser i Sverige har stannat av, skriver TT med hänvisning till en ny rapport från Klimatpolitiska rådet.

– Det är allvarligt, säger rådets vice ordförande Johan Kuylenstierna till nyhetsbyrån.

Enligt rapporten krävs fler åtgärder för att Sverige ska nå målen och rådet kommer med flera förslag till regeringen. De är bland annat att alla sektorer bör sikta mot att stoppa alla utsläpp innan år 2045 och att man fattar ett beslut om ett slutdatum för användning av fossila drivmedel.

1 tim
Arkivbilder.  TT
Klimatomställningen

Ny rapport: Fler svenskar säger nej till flyg och kött för klimatet

Andelen svenskar som säger att de valt bort att flyga för klimatets skull ökade under förra året från 17 till 23 procent, skriver TT med hänvisning till en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Runt 40 procent uppger att de ätit mindre kött av samma skäl.

– Unga kvinnor är de som generellt är mest engagerade, medan män över 50 är de som engagerar sig minst, säger Ola Hansén, klimatexpert vid Världsnaturfonden.

Undersökningen visar också att svenskarna i stort blivit mer medvetna om frågor som rör klimatförändringar, och att det är den samhällsfråga som oroar flest.

Idag 05:54
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Begagnade kläder växande hot mot modejättar

Second hand-kläder är ett snabbt växande hot för snabbmodekedjor som H&M och Zara.

Nya siffror från den amerikanska second hand-kedjan Thredup och analysföretaget Globaldata visar att marknaden för andrahandskläder värderades till 24 miljarder dollar i USA förra året, och snabbmodemarknaden till 35 miljarder dollar. Det rapporterar Veckans Affärer.

Second hand-marknaden spås dessutom växa rejält framåt. År 2028 väntas den vara värd 64 miljarder dollar medan snabbmodemarknaden väntas vara värd 44 miljarder dollar. 13 procent av kvinnors kläder spås då att vara second hand. Idag är det 6 procent.

– Jämfört med klädhandeln generellt har tillväxten i second hand-marknaden varit fenomenal. Allt eftersom marknaden möter konsumenternas behov för variation, värde och hållbarhet kommer tillväxten att fortsätta”, säger Neil Saunders, vd för Globaldata, i rapporten.

Igår 18:08
Läs mer om Klimatomställningen
Arkivbild.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Lärosäten släpper ut mest koldioxid genom flygresor

Svenska universitet och högskolor är de statliga myndigheter som står för mest utsläpp i form av flygresor, skriver Sveriges Radios Ekot.

Under 2017 släppte myndigheterna totalt ut 100 000 ton koldioxid och mer än hälften av dem kom från myndigheter som ligger under utbildningsdepartementet.

Anledningen uppges bland annat vara att lärosätena är stora arbetsplatser och att forskare är efterfrågade i internationella sammanhang.

Om man tittar på utsläpp per anställd hamnar i stället myndigheter med få anställda och internationella uppdrag i topp, som till exempel Folke Bernadotteakademien, Nordiska Afrikainstitutet och Rymdstyrelsen.

1 tim
Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Klimatboken som Sverige ignorerar och som ger en lösning

I Sverige och resten av världen sveper klimatdebatten fram som en flodvåg. Men boken ”A Bright Future: How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow” har inte fått stor uppmärksamhet.

Boken, skriver av Joshua S. Goldstein och Staffan Qvist, har ett tydligt svar på klimatutmaningen – lösningen stavas kärnkraft. Författarna är en amerikansk statsvetare och en svensk ingenjör, vilket bland annat New York Times gör en poäng av.

Johan Anderberg, krönikör i Veckans Affärer, anser att boken borde läses även av svenska debattörer.

”Om du inte hört talas om boken är det inte så konstigt. Trots att den publicerades redan i januari, trots att den till stor del handlar om Sverige, och trots att den fått en hel del internationell uppmärksamhet – däribland en uppskattande recension i New York Times – har den förbigåtts med tystnad i Sverige”, skriver han.

Energy Reporters är en nyhetssajt som bevakar energi- och miljöfrågor i Europa. Sajtens recensent John Bowlus skriver att boken är ”ett mycket välkommet tillägg till debatten om vår planetens framtid”.

Financial Times recensent Ed Crooks håller med, men han har samtidigt flera invändningar mot slutsatserna i boken:

”Om utsläppen av växthusgaser ska sänkas måste den ske genom en blandning av teknik, inklusive förnybar energi, åtgärder som ökar energieffektiviteten, koldioxidlagring, kärnkraft, kolavskiljning och många andra lösningar”, skriver han.

3 tim
Läs mer om Klimathotet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Theresa May anländer till ett EU-toppmöte i december i fjol.  Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

EU-toppmöte i Bryssel – klockan klämtar för May

Det är bara åtta dagar kvar till Storbritannien ska lämna EU och i dag samlas EU-ledarna till ett två dagar långt toppmöte för att bland annat ta ställning till Theresa Mays förfrågan om att skjuta upp brexit till den 30 juni.

Mötet drar igång vid 15-tiden och den brittiska premiärministern väntas vara först ut att ta till orda, skriver TT. Brexitfrågan kommer sedan att avgöras utan Theresa May i rummet.

Det är osäkert om EU kommer att godkänna Mays förfrågan om en uppskjuten brexit. I går sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att han kan överväga en kort förlängning om ledamöterna i det brittiska parlamentet först godkänner det utträdesavtal som förhandlats fram mellan Storbritannien och EU.

Andra EU-ledare har gett mer splittrade svar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel välkomnar Londons ”tydliga förfrågan” medan Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian ger ett tuffare besked. Om May inte lyckas övertyga EU om att hon kommer att få igenom sitt utträdesavtal måste förfrågan om förlängd brexit avslås, säger Le Drian enligt AFP.

6 tim
Jonathan Brady / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Theresa May: Kommer inte lämna EU senare än 30 juni

Storbritannien har bett EU om att få skjuta upp brexit till 30 juni – men Theresa May är inte beredd att skjuta upp utträdet längre än så. Det sa hon i ett anförande vid 10 Downing Street i London i kväll.

– Jag kommer att fortsätta jobba natt och dag, sa hon under pressträffen.

Hon förstår att många britter är trötta på alla de politiska turerna kring EU-utträdet. Hon uppmanar nu landets parlamentariker att bestämma sig.

Igår 20:51
Läs mer om Brexit - förhandlingarna