Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Vinstlyft och fördubblad orderingång för Saab

Försvarskoncernen Saab rapporterar ett rejält vinstlyft och en fördubblad orderingång i tredje kvartalet jämfört med samma period föregående år, då bolaget hade ett mycket svagt kvartal. Omsättningen ökar med 23 procent och det justerade rörelseresultatet är drygt 118 procent högre.

Rörelsemarginalen landar på 6,5 procent vilket kan ställas mot bolagets långsiktiga mål om 10 procent.

Det operationella kassaflödet som hamnat alltmer i fokus på sistone uppgår till minus 1,6 miljarder kronor.

”Det negativa kassaflödet kan i första hand förklaras av en hög upparbetning i Saabs stora kontrakt, främst inom Aeronautics”, skriver den avgående vd:n Håkan Buskhe och syftar bland annat på förberedelserna inför Gripen E-leveranserna till Brasilien.

Bolaget håller fast vid vid sin bedömning om att det operationella kassaflödet kommer vara på en bättre nivå för helåret 2019 än 2018, då stora betalningar är planlagda för fjärde kvartalet.

Tredje kvartalet

Omsättning: 7 914 mkr
Väntat (Factset): 6 669 mkr
2018: 6 419 mkr

Nettoresultat: 295 mkr
Väntat (Factset): 179 mkr
2018: –92 mkr

Justerat rörelseresultat: 518 mkr
2018: 237 mkr

Orderingång: 9 383 mkr
2018: 4 519 mkr

Toppnyheter

Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
Den svenska ekonomin

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

2 tim
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

Igår 07:42
Mat delas ut till fattiga i Sydsudan. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Globalisering är viktigare än biståndsnivån”

De svenska ledarsidorna domineras fortsatt av coronapandemin och dess effekter på samhället.

DN skriver i en osignerad ledare att Sverige så snart som möjligt måste ta tag i många av de problem som följer i krisens spår. Alternativet är ett gigantiskt skuldberg orsakat av till exempel högre skolfrånvaro, inställda operationer och en ökad frekvens av sociala problem, hävdar tidningen.

Sydsvenskans ledarsida skriver att globalisering har varit långt mycket viktigare än bistånd för fattiga länders framsteg. Detta apropå nyheten om att det svenska biståndet till följd av coronakrisen väntas krympa nästa år. Tidningen skriver att det är viktigt att verka för fortsatt öppenhet och handel – ”nu när trenden går mot stängda gränser och nationalism”.

Expressens Anna Dahlberg tar upp Operation Rimfrost och uppmanar inrikesminister Mikael Damberg att erkänna att projektet varit ett misslyckande. Dahlberg skriver att det generellt inom svensk polis ”är för många projekt – Operation X och Operation Y – som dras i gång med trumvirvel och sedan läggs ned i tysthet”.

17 maj
Läs mer om Den svenska ekonomin

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer