Vinkrönikan, Sanna Aspberg

Viner för hängmattan

Sköna lata dagar med mycket tid i hängmattan, men också mer tid i köket. Och mer tid att få testa lite goda drycker. Det fina med sommaren är att alla vintyper passar in någonstans, vita, rosé och röda beroende på om det är lunch, picnic, mingel, grillning eller bara myskväll. Inte samma bredd på vintern direkt.

På sommaren tenderar det dessutom bli vin lite oftare - och goda tilltugg. Ett favorit-snacks som jag uppfann en sommar när jag inte ville köpa onyttiga och dyra smaksatta nötter är detta: Naturella cashewnötter som rostas sakta i stekpanna med en gnutta rapsolja och din favoritkrydda, till exempel örtsalt. Passar till alla typer av aperitifs.

Och här kommer lite sköna vintips till hängmattan och livet runt den;

På sommaren gillar jag att dricka en cider som aperitif, nuförtiden finns det en uppsjö av smaker. Denna fräscha, ej för söta päron-variant passar till häng vid grillen, ligga i hängmattan, picnic, after beach – you name it!

Frisk, ren och ljuvlig frukt har denna rosé som doftar som en havsbris. Här har vi en klassisk provencalsk blandning av druvorna Grenache, Syrah, Rolle, Cinsault och Ugni Blanc.

Le Pas du Moine är en vandringsled som löper på Sainte Victoirebergets sydsluttning. 

Läskande och fräscht vin gjort på den österrikiska druvan zweigelt. Prisvärd och god till det mesta från sommarköket.

Goda och somriga bubblor från det duktiga paret Frida Gårdö och Ben Morris. Blandning av Pinot Noir och Chardonnay där färgen kommer från Pinot Noir-druvans skal. Torr, frisk och bärig med härliga smultronsmaker.

Även här blandning av Chardonnay och Pinot Noir men nu från Champagne. Ren, frisk och mogen frukt med fina inslag av blodgrapefrukt och nötter. Tillräcklig på egen hand men perfekt till charkbricka, anklever eller gravlax.

Torr, aromatisk, fruktig och mycket elegant. En lyxigare variant som funkar i alla hängmattor. Fin till en grillad lax eller fågel. Finns i begränsat antal så skynda.

Ett grillvin är ju ett måste inför semestern och detta är mer än så! Elegant, stram och balanserad frukt med inslag av fat, nötter och kakao. Kanske overkill till flintastek men himmelsk till kalventrecôten.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer