Ann Linde (S). Arkivbild.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

”Vi har inga planer på att hjälpa vuxna IS-fångar”

Regeringen har inte några planer på att hjälpa svenska vuxna IS-fångar att lämna Syrien. Det utrikesminister Ann Linde (S) i Ekots lördagsintervju.

– Vi har inga planer på att bistå vuxna personer konsulärt bistånd om de har anslutit sig till IS, säger hon.

I intervjun tar programledaren upp att regeringen har fått kritik för att driva en flyktingpolitik som försvårar för kvinnor och barn på flykt.

Linde svarar då att Sverige är den allra största givaren till FN:s flyktingsorgan UNHCR, dit man i år gav 783 miljoner kronor 2019. Organet fokuserar framför allt på att hjälpa kvinnor och flickor i krigszon, menar Linde.

– Vi har kommit hela vägen på alla områden, men jag skulle säga att vi här ändå gör något som är positivt.

Toppnyheter

Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

2 tim
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern om SCB:s miss: ”Oerhört allvarligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser oerhört allvarligt på felen i SCB:s arbetslöshetsstatistik.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Enligt henne kommer SCB:s arbetslöshetsstatistik att spela mindre roll för regeringen under den närmaste tiden.

Sedan bristerna i datainsamlingen upptäckts har SCB:s siffror räknats om och reviderats. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

2 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

Arbetslöshetssiffran i september revideras ner från 7,1 procent till 6,0 procent. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

5 tim
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: ”Sverige måste ha tydliga prioriteringar i EU-politiken”

Med EU-debatt i riksdagen och den kommande kommissionsordföranden Ursula von der Leyens förslag om införandet av en europeisk minimilön, har EU och den svenska arbetsmarknadsmodellen varit ett hett ämne på flera ledarsidor.

På DN debatt skrev arbetsmarknadens parter att regeringen måste stoppa förslaget. Svend Dahl på Bohusläningens ledarsida håller med om minimilöner kan leda till en överstatlighet och ett hot mot partsmodellen på arbetsmarknaden. I frågan är Stefan Löfven häpnadsväckande bekymmerslös. Det samma gäller för den svenska avgiften till EU som kan komma att höjas.

”Precis som i fråga om den sociala pelaren är risken annars att Sverige på grund av otydliga prioriteringar och bristande konsekvensanalys bidrar till att EU utvecklas i fel riktning” skriver Svend Dahl.

Jakob Sidenvall på Smålandsposten håller med om att Stefan Löfven är naiv i frågan om EU:s sociala pelares påverkan på den svenska arbetsmarknaden.

”Det är svårt att se hur den svenska regeringen skall navigera i dessa ombytliga vatten. Särskilt som man okritiskt bidragit till utformningen och antagandet av de grunddokument som dessa hot mot den svenska egenarten bygger på” skriver Jakob Sidenvall.

Sydsvenskans ledarsida skriver att EU-debatten i riksdagen visade på en enighet kring bevarandet av den svenska modellen, men att EU som ett hot till densamma inte är lika entydigt. De ifrågasätter ett eventuellt veto mot en höjning av EU-avgiften och menar att fördelarna som Sverige har fått genom medlemskapet inte ska förringas.

”Det är inget argument för att godta högre EU-avgift, men värt att hålla i minne då det framställs som om medlemskapet är en belastning för svensk ekonomi” skriver Sydsvenskan.

1 tim
Läs mer om Ledarsvepet
Vita huset. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Vita huset-anställda: Det här ändrar inte någonting

Personal i Vita huset tror inte att opinionen påverkats nämnvärt av gårdagens första offentliga förhör i riksrättsprocessen mot president Donald Trump, rapporterar NBC News.

En anställd menar att förhören inte innebar någonting nytt och andra menar att inget förändrades trots att UD-tjänstemannen Bill Taylor framstod som trovärdig.

Om representanthuset röstar för att ställa Trump inför riksrätt hamnar frågan i senaten. Risken för att Trump skulle röstas ner där har inte ökat efter gårdagen, enligt en person som står Vita huset nära.

– Inte en enda röst i senaten har ändrats.

Både George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, och Bill Taylor frågades ut under onsdagen.

2 tim
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska ekonomin

Borg sågar regeringen: Gör inte tillräckligt för att sänka skatterna

Att slopa överskottsmålet är fel och försiktighet i finanspolitiken är viktigt. Den tidigare finansministern Anders Borg riktar i en intervju med Altinget hård kritik mot sin efterträdare, Magdalena Andersson.

Anledningen till det slopade överskottsmålet är, enligt Andersson, att hon inte ser ett behov av att betala av på statsskulden i nuläget.

– Med de investeringsbehov som vi har så tycker jag att det vore mer lämpligt att ha ett balansmål, sa hon nyligen till SvD Näringsliv.

Men Anders Borg manar till eftertanke.

– Även om det går bra just nu tycker jag att man ska vara försiktig. Sådana frågor tycker jag man gott och väl kan grunna på rätt länge innan man ändrar sig, säger han till Altinget.

Han fortsätter:

– Nyckelfrågan är vad man skulle göra med det utrymme som skapas och jag är mycket skeptisk till inriktningen på den nuvarande regeringens politik. Jag tycker inte att man gör tillräckligt för att sänka skatterna. Jag tycker inte att man investerar tillräckligt mycket i utbildning. Så jag tror inte att det är bra att nu öka på kranarna.

I intervjun sågar den tidigare finansministern ropen för en mer expansiv finanspolitik som skulle satsa mer på infrastruktur.

– Sverige kan säkert behöva mer investeringar i infrastruktur, inte minst social infrastruktur men det finns ju många som är beredda att bidra med utan att man för den skull behöver dra upp skuldsättningen, säger Anders Borg till Altinget.

3 tim
undefined

Sverige i botten av tillväxtliga

I botten av Europaligan. Där hamnar Sverige när tillväxten fortsätter en kräftgång de kommande åren. Allt enligt EU-kommissionen som råder Sverige att lätta på finanspolitiken. Det rapporterar DI.

Kommissionens höstprognos är ingen rolig läsning för Magdalena Andersson. Tillväxten i Sverige ligger runt en procent de kommande åren, kämpar sig möjligen upp till 1, 4 procent år 2021. Det placerar Sverige som tredje land från botten bland länderna inom EU.

Handelskonflikter och ökad protektionism är två tunga orsaker till den minskade tillväxten

7 nov
Läs mer om Den svenska ekonomin
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige allt mer beroende av elimport

Årets kraftbalansrapport, för vintrarna 2018/2019 och 2019/2020, visar att Sveriges förmåga att vara självförsörjande med el under höglastsituationer minskar. Detta skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Prognosen för nästa vinter visar att för topplasttimmen vintern 2019/2020 har Sverige ett underskott på 1 000 MW redan vid en normalvinter och hela 2 000 MW vid en tioårsvinter. Samtidigt planerar man att stänga ytterligare två kärnkraftsreaktorer de närmsta åren, något som sannolikt kan leda till ett ökat effektunderskott under topplasttimmen.

– Årets kraftbalansrapport visar att marginalerna för den svenska kraftbalansen och förmågan att vara självförsörjande med el under höglastsituationer krymper, säger Lowina Lundström, chef Division System på Svenska kraftnät i pressmeddelandet.

11 nov
Läs mer om Den akuta elkrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer