Robin Olenius, pr-chef för Betsson. Foto: Montage, Betsson
Inrikes

”Vi hade rätt om Sverigedemokraterna”

Alliansen kommer att bilda regering efter valet. I alla fall om man tittar på dagens oddssiffror hos Betsson. Där får man bara tre gånger pengarna tillbaka om man satsar på Alliansen.

– Näst lägst odds, med 4,5, ger alternativet ”någon annan regeringskonstellation”, berättar Robin Olenius, pr-chef för Betsson, till fPlus. Han förklarar även att årets osäkra valutgång speglas i oddsen.

– Årets val är mer komplext och det finns fler alternativ på vilka som kan bilda regering. Vi har till och med ett ”M och S”-alternativ med höga odds men med lägre än förra riksdagsvalet.

Enligt spelföretagets beräkningar blir det största partiet Socialdemokraterna, som nyligen knuffade undan Sverigedemokraterna från första plats.

Statsministern kommer dock ifrån Moderaterna – Ulf Kristersson. Oddsen på Kristersson ligger på 1,7 medan de ligger på 2,3 hos Stefan Löfven. Trots att Centerpartiet förutses bli fjärde största parti beräknas ändå Annie Lööf ha tredje störst chans till statsministerposten, med odds på 6. Jimmie Åkessons odds är 7.

Utöver dessa siffror beräknas inget parti lämna riksdagen – och inget nytt komma in.

Det är mindre än en vecka kvar till valdagen. Finns det någon möjlighet att beräkningarna ändras drastiskt fram till dess?

– Siffrorna kan förändras om det till exempel sker en skandal eller liknande. Generellt kan man säga att ju närmare valet vi kommer och ju fler som spelar desto närmare kommer vi sanningen, säger Robin Olenius.

Och på tal om spelarna. Robin Olenius berättar att det finns en skillnad mellan de som spelar på politik jämfört med de som spelar på sport.

– De som spelar på politik tycker att politik är kul. De satsar oftare pengar för att visa för sin kompis att de ”hade rätt” medan de som satsar på exempelvis fotboll har ofta ett större incitament av att tjäna pengar. Vi har dessutom ett lägre insatstak för spel på politik.

– De politiska spelarna är dock lika pålästa som andra spelare, inom sitt fält.

Robin Olenius berättar att spelandet på politik har ökat de senaste åren. I dagsläget, med några dagar kvar till valet, är antalet spelare dubbelt så många som för hela valåret 2014.

– Människor spelar mer på politik än på till exempel Nobelpriset eller Eurovision, vilket man också kan göra. Politik kommer på andra plats efter sport. Spelandet inför årets val hos Betsson motsvarar en Champions League-match, sett till antalet spelare.

För att få en bra bild av opinionsläget vänder sig många till spelföretagen eftersom de ofta prickar in rätt, dock med noterbara undantag, som det amerikanska presidentvalet där Donald Trump oväntat vann mot Hillary Clinton.

För Betssons del berättar Robin Olenius att de hade rätt på alla punkter förutom en i samband med riksdagsvalet 2014. Företaget förutspådde bland annat att valdeltagandet skulle vara högre än år 2010, att Feministiskt initiativ inte skulle komma in i riksdagen och att de rödgröna skulle bilda regering. Den enda punkten de hade fel på var att de trodde att Vänsterpartiet skulle ingå i regeringen.

Gällande Sverigedemokraterna hade Betsson mer rätt än opinionsinstituten.

– Inför valet 2014 visade opinionsmätningarna att SD skulle få runt 10 procent av rösterna. Vi på Betsson hade redan tidigt låga odds på att de skulle få högre än 11,5 procent. Till slut hamnade SD på 12,86 procent.

Anledningen till Betssons, och andra spelbolags, träffsäkerhet beror på den omfattande insamlingen av data.

– Vi tittar på opinionsundersökningar, samlar in annan information – som debatter, skandaler och expertutlåtanden – och tittar på hur våra spelare spelar. Spelarna har ju själva gjort en egen informationsinsamling.

Robin Olenius säger att spelbolagens odds fungerar som ett komplement till opinionsmätningarna.

– I opinionsundersökningar uppger människor vad de själva kommer att rösta på. Hos oss visar spelarna vad de tror att andra personer kommer att rösta på.

Den 9 september är röstandet över, men inte regeringsbildningen. Tärningen är således kastad, men spelet fortsätter. Eftersom mycket kommer att vara oklart efter valet säger Robin Olenius att det kommer att finnas möjlighet att spela på fler politiska händelser.

– Redan nu har vi odds på om det kommer att bli nyval eller inte under nästa mandatperiod, med låga odds på ”nej-alternativet”.

– Efter valet kommer vi även att ha odds på vilka partiledare som kommer att avgå, på vem som blir utrikesminister eller finansminister, och så vidare.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer