Robin Olenius, pr-chef för Betsson. Foto: Montage, Betsson
Inrikes

”Vi hade rätt om Sverigedemokraterna”

Alliansen kommer att bilda regering efter valet. I alla fall om man tittar på dagens oddssiffror hos Betsson. Där får man bara tre gånger pengarna tillbaka om man satsar på Alliansen.

– Näst lägst odds, med 4,5, ger alternativet ”någon annan regeringskonstellation”, berättar Robin Olenius, pr-chef för Betsson, till fPlus. Han förklarar även att årets osäkra valutgång speglas i oddsen.

– Årets val är mer komplext och det finns fler alternativ på vilka som kan bilda regering. Vi har till och med ett ”M och S”-alternativ med höga odds men med lägre än förra riksdagsvalet.

Enligt spelföretagets beräkningar blir det största partiet Socialdemokraterna, som nyligen knuffade undan Sverigedemokraterna från första plats.

Statsministern kommer dock ifrån Moderaterna – Ulf Kristersson. Oddsen på Kristersson ligger på 1,7 medan de ligger på 2,3 hos Stefan Löfven. Trots att Centerpartiet förutses bli fjärde största parti beräknas ändå Annie Lööf ha tredje störst chans till statsministerposten, med odds på 6. Jimmie Åkessons odds är 7.

Utöver dessa siffror beräknas inget parti lämna riksdagen – och inget nytt komma in.

Det är mindre än en vecka kvar till valdagen. Finns det någon möjlighet att beräkningarna ändras drastiskt fram till dess?

– Siffrorna kan förändras om det till exempel sker en skandal eller liknande. Generellt kan man säga att ju närmare valet vi kommer och ju fler som spelar desto närmare kommer vi sanningen, säger Robin Olenius.

Och på tal om spelarna. Robin Olenius berättar att det finns en skillnad mellan de som spelar på politik jämfört med de som spelar på sport.

– De som spelar på politik tycker att politik är kul. De satsar oftare pengar för att visa för sin kompis att de ”hade rätt” medan de som satsar på exempelvis fotboll har ofta ett större incitament av att tjäna pengar. Vi har dessutom ett lägre insatstak för spel på politik.

– De politiska spelarna är dock lika pålästa som andra spelare, inom sitt fält.

Robin Olenius berättar att spelandet på politik har ökat de senaste åren. I dagsläget, med några dagar kvar till valet, är antalet spelare dubbelt så många som för hela valåret 2014.

– Människor spelar mer på politik än på till exempel Nobelpriset eller Eurovision, vilket man också kan göra. Politik kommer på andra plats efter sport. Spelandet inför årets val hos Betsson motsvarar en Champions League-match, sett till antalet spelare.

För att få en bra bild av opinionsläget vänder sig många till spelföretagen eftersom de ofta prickar in rätt, dock med noterbara undantag, som det amerikanska presidentvalet där Donald Trump oväntat vann mot Hillary Clinton.

För Betssons del berättar Robin Olenius att de hade rätt på alla punkter förutom en i samband med riksdagsvalet 2014. Företaget förutspådde bland annat att valdeltagandet skulle vara högre än år 2010, att Feministiskt initiativ inte skulle komma in i riksdagen och att de rödgröna skulle bilda regering. Den enda punkten de hade fel på var att de trodde att Vänsterpartiet skulle ingå i regeringen.

Gällande Sverigedemokraterna hade Betsson mer rätt än opinionsinstituten.

– Inför valet 2014 visade opinionsmätningarna att SD skulle få runt 10 procent av rösterna. Vi på Betsson hade redan tidigt låga odds på att de skulle få högre än 11,5 procent. Till slut hamnade SD på 12,86 procent.

Anledningen till Betssons, och andra spelbolags, träffsäkerhet beror på den omfattande insamlingen av data.

– Vi tittar på opinionsundersökningar, samlar in annan information – som debatter, skandaler och expertutlåtanden – och tittar på hur våra spelare spelar. Spelarna har ju själva gjort en egen informationsinsamling.

Robin Olenius säger att spelbolagens odds fungerar som ett komplement till opinionsmätningarna.

– I opinionsundersökningar uppger människor vad de själva kommer att rösta på. Hos oss visar spelarna vad de tror att andra personer kommer att rösta på.

Den 9 september är röstandet över, men inte regeringsbildningen. Tärningen är således kastad, men spelet fortsätter. Eftersom mycket kommer att vara oklart efter valet säger Robin Olenius att det kommer att finnas möjlighet att spela på fler politiska händelser.

– Redan nu har vi odds på om det kommer att bli nyval eller inte under nästa mandatperiod, med låga odds på ”nej-alternativet”.

– Efter valet kommer vi även att ha odds på vilka partiledare som kommer att avgå, på vem som blir utrikesminister eller finansminister, och så vidare.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Margot Wallström, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Margot Wallström pikar SD efter tafsskandal: ”Gubbar”

SD ansluter sig till en europeisk trend där jämställdhet och aborträtt inskränks. Det budskapet framför de socialdemokratiska politikerna Heléne Fritzon, utrikesminister Margot Wallström och socialminister Lena Hallengren på en pressträff.

De lägger fram en rapport där S granskar SD:s politik och partiets europeiska samarbetspartners.

– Det är en politik som vi vill kalla direkt kvinnofientlig, säger utrikesministern.

Hallengren säger att hon inte tror att svenskarna är medvetna om hur abortkritiska rörelser väcker sig allt starkare i Europa.

– Det förvånar och förskräcker att aborträtten är en politisk konfliktfråga 2019. SD vill inskränka aborträtten och de hittar likasinnade runt om i andra europeiska länder, säger Hallengren.

Wallström refererar också till de aktuella anklagelserna om att SD:s EU-kandidat Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten mot hennes vilja.

– Efter vad vi läst i tidningarna så skulle jag säga att det ser ut som att de svenska sverigedemokraterna är av det slaget att det är gubbar som klappar varandra på ryggen och kvinnor på baken.

11 min
Peter Lundgren, arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Ledare: Giftig partikultur där lojaliteten sätts främst

Att SD-politikern Peter Lundgren tagit en kvinnlig kollega på brösten, mot hennes vilja, lyfts på många ledarsidor i dag.

Lundgren är med all sannolikhet fortfarande EU-parlamentariker efter helgens val till Europaparlamentet, konstaterar Borås Tidnings ledarskribent Amanda Broberg. Även om kvinnan i fråga säger att saken är utagerad kokar allt ner till huruvida ett parti vill ha företrädare som beter sig gravt olämpligt, skriver hon.

Nya Wermlands-Tidningens Henrik L. Barvå skriver att SD:s partikultur är giftig och att lojaliteten med partiledningen sätts främst. ”Att SD fortsätter att agera så här omoget kommer att göra det svårare för den normaliseringsprocess som de hoppas komma”, skriver han.

Hanteringen av skandalen kan också underblåsa SD:s problem med att betydligt färre kvinnor än män röstar på partiet, enligt Expressens ledare.

1 tim
Peter Lundgren och SD-kvinnan i samtal. Omni har valt att anonymisera kvinnan. Sverigedemokraterna
Turbulensen i SD

SD:s video i natt: Kvinnan i samtal med Peter Lundgren – ”trodde att det var över”

SD gick under natten ut med ett nytt bemötande av anklagelserna om att partiets EU-topp Peter Lundgren utsatt en kvinnlig kollega för sexuellt ofredande förra året.

I en video som publiceras på Youtube samtalar Lundgren och SD-kvinnan om händelsen som de hävdar är utagerad.

Lundgren säger att han betett sig tölpigt på den fest där han i efterhand medgett att han tagit på kvinnans bröst.

– Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det här också, och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, säger Lundgren i klippet.

Kvinnan säger att hon inte haft någon tanke på att göra någon polisanmälan.

– Det är jag som får själv välja det, det är inte media som ska välja det, eller någon annan.

I dagarna blev det känt att SD-politikern Kristina Winberg petas från partiets EU-lista, vilket SD menar saknar samband med turerna kring Lundgren.

4 tim
Läs mer om Turbulensen i SD
Illustrationsbild.  Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Utvandring stor orosfråga i flera EU-länder inför valet

För många länder i Europa är utvandring en stor fråga inför EU-valet, rapporterar Sveriges Radio.

Trots all debatt om invandring oroar utvandringen i bland annat Grekland där unga och välutbildade ger sig av till andra länder.

– Grekland har förlorat mycket innovationskraft vilket är förödande för vår mycket svaga ekonomi, säger Nikolaos Philippas, professor i företagsekonomi, till radion.

Till och med i invandringskritiska Ungern finns en oro för att unga ska välja att arbeta i exempelvis Frankrike eller Storbritannien.

21 min
Löfven på kampanjmöte i Trollhättan. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfvens råd till osäkra: ”Gå på magkänsla”

Gå på magkänsla. Det rådet ger statsminister Stefan Löfven (S) till osäkra väljare inför helgens EU-parlamentsval.

– Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU, säger Löfven till TT och förespråkar att väljare håller den kurs man har slagit in på i andra val.

Valdeltagandet i EU-val är betydligt lägre än i svenska riksdagsval och väljare är av tradition mindre partilojala. Men Löfven tror att Socialdemokraterna kan dra in mer än de drygt 24 procent som partiet fått i de senaste EU-parlamentsvalen.

– Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.

1 tim
Arkivbild. Valbås.  PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Fler svenskar förtidsröstar: ”Har ökat val för val”

Fler svenskar har förtidsröstat till EU-valet i år jämfört med samma period förra året.

Drygt 7,9 procent av de röstberättigade hade förtidsröstat när det var åtta dagar kvar till EU-valet, vilket kan jämföras med 2014 då knappt 6,7 procent hade förtidsröstat vid samma tid, skriver TT.

– Förtidsröstandet har ökat val för val. Och det totala valdeltagandet har också ökat under de senaste tre EU-valen som jag har undersökt, säger Richard Svensson vid Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, som sammanställer siffror om förtidsröster från Valmyndigheten.

Däremot går det inte att slå fast att fler förtidsröstare också kommer att innebära ett högre valdeltagande, enligt Richard Svensson.

1 tim
Läs mer om EU-valet 2019
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).  TT
Diskussionen om LAS

Offentlig sektor förhandlar om anställningstrygghet

Arbetsmarknadens parter ska förhandla om trygga anställningar för offentlig sektors 1,1 miljoner anställda. För Sveriges kommuner och landsting, SKL, är målet att stoppa uppsägningar och i stället satsa på vidareutbildning för att klara omställningar på arbetsmarknaden, skriver SR Ekot.

SKL satte sig med facken för en första förhandling under gårdagen. Målet är att vara klar med nya regler för anställningstrygghet i september.

Förhandlingarna förekommer regeringens parallella utredning av arbetsrätten – vilken görs efter krav från C och L. Den väntas ge förslag om utökade undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar.

– Naturligtvis vill vi ha lösningar som passar vår sektor bäst och det gör vi bäst själva som parter utan att lagstiftaren är inne, säger SKL:s chefsförhandlare Niclas Lindahl.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Jacke: Utredningen om LAS borde gått ännu längre

Utredningen om LAS lämnar utanför många viktiga områden, skriver Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett debattinlägg i Arbetet.

Han menar att LAS, Lagen om anställningsskydd, utgår från en svunnen tid som svensk arbetsmarknad såg ut på 1960-talet. Då var lagen ett olyckligt politiskt ingrepp som förstörde balansen i en partsmodell som fungerade väl. Jan-Olof Jacke anser att utvecklingen sedan länge sprungit ifrån lagen.

Dessutom menar han att regeringens utredning kunde ha varit mer omfattande. Den ska exempelvis inte ta upp de stora kraven för uppsägning på grund av personliga skäl, som Jacke anser vara ett stort problem för mindre företag.

Jan-Olof Jacke skriver att Svenskt Näringsliv nyligen presenterade modell i fem delar för en moderniserad arbetsrätt.

  1. LAS reformeras i grunden. Arbetsgivare får större möjligheter att bemanna utifrån verksamhetens förutsättningar. Skydd mot oskäliga uppsägningar finns i bland andra diskrimineringslagen, föräldraledighetslagen och lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen.
  2. Omställningsförsäkringarna utvecklas ytterligare för att ge ett ännu bättre stöd vid omställning.
  3. Ökade möjligheter till kompetensutveckling. Drivkrafterna till lärande ska öka för både arbetsgivare och medarbetare.
  4. Arbetslöshetsförsäkringen reformeras. Skyddet ska både bli bättre och omfatta fler.
  5. Arbetsförmedlingen görs om i grunden. Fokus ska ligga på myndighetsutövning och effektivitet. Privata aktörer får ett större ansvar för stöd och matchning.

Avslutningsvis skriver Jan-Olof Jacke att en framgångsrik reform måste innehålla alla dessa delar.

8 maj
Läs mer om Diskussionen om LAS
Elisabeth Holvik. Fotograf Ørnelund AS
Den svenska kronan

Ekonom om kronfallet: Måste titta på fundamenta

Det är dags att skrota de gamla modellerna för valutaprognoser och börja titta närmare på ekonomiska fundamenta i varje land. Det säger Elisabeth Holvik, chefsekonom på norska Sparebank 1, till Financial Times.

Holvik kommenterar de svenska och norska valutornas olikartade utveckling i år. Den svenska kronan har tappat 6,3 procent mot euron i år medan den norska kronan stärkts 1,4 procent mot euron, skriver FT.

En förklaring som tidningen lyfter fram är att Norges ekonomi spås växa 2,5 procent i år, medan den svenska tillväxten vänta landa på måttliga 1,2 procent.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Sluta mörka – Riksbanken ligger bakom kronkollapsen”

Det är hög tid att fler ifrågasätter Riksbankens agerande när det gäller kronförsvagningen, uppmanar DI:S Henrik Mitelman. Han ifrågasätter att riksbankschefen Ingves spelar oskyldig och att han tonar ned betydelse av den svaga svenska valutan.

”Riksbankschefen talar om dyrare semestrar i utlandet, men det är verkligen att förminska problemen. Först och främst rear vi ut våra kronjuveler. Nu kommer köpsugna utländska investerare. Det blir superkul för svenska aktieägare som kan sälja till ett fint pris, men är det bra för Sverige på sikt?”, undrar Mitelman.

Igår 18:58
Cecilia Skingsley SVT
Den svenska kronan

”Riksbanken försöker inte medvetet försvaga kronan”

En rad experter har skyllt den svaga kronkursen på Riksbankens penningpolitik – i kvällens Agenda i SVT försvarade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley centralbankens agerande.

– Riksbanken har ingen sån politik som går ut på att medvetet göra kronan svag. Utan tvärtom så tror vi att vi kan klara vårt inflationsmål de kommande åren också med en starkare krona, sa hon i programmet.

Skingsley kunde däremot inte säga när kronan blir starkare igen eftersom det bestäms av stora aktörer på valutamarknaden, men spådde en uppgång ”på lite längre sikt”.

19 maj
Läs mer om Den svenska kronan
FRED DUFOUR / AFP
Dagens börs

Starka uppgångar i Kina trots intensifierad handelsoro

De asiatiska börserna inledde i blandad riktning under tisdagsmorgonen, efter intensifierade handelsspänningar och USA:s förbud mot kinesiska telekomjätten Huawei. Utvecklingen följde idel röda siffror på New York-börserna på måndagen. Även de tyngdes av handelsoro och framför allt tekniksektorn straffades.

Under morgonen återhämtade sig flera av börserna i Kina med råge. Både Shanghai och Shenzhen visade klara uppgångar.

Vid 05.30 ligger ledande index:

• Nikkei: –0,4 %
• Shanghai: +1,7 %
• Shenzhen: +2,0 %
• Hongkong: +0,4 %
• Kospi: +0,9 %

3 tim
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Techsektorn föll brett i USA efter Huawei-stopp

Det rådde idel röda siffror på New York-börserna på måndagen. Vid stängning såg de ledande indexen ut som följer:

• S&P 500: −0,7 %
• Nasdaq: −1,5 %
• Dow Jones: −0,3 %

De senaste turerna i handelskriget mellan USA och Kina tyngde investerarnas humör, skriver CNBC. Googles beslut att stoppa flera viktiga Android-funktioner på Huaweis telefoner pressade flera chiptillverkare.

Nvidia, Micron Technology och Qualcomm föll 3, 4 respektive 6 procent. Googles moderbolag Alphabet backade drygt 2 procent. Halvledarindexet Philadelphia semiconductor index föll 4 procent och är därmed på väg mot sin sämsta månad sedan finanskrisen 2008, skriver FT.

– För många av de här techbolagen finns det ingen större marknad än Kina, säger Rick Meckler, partner på Cherry Lane Investments, till Reuters.

Tesla startade dagen med ett tapp på omkring 13 procent i skakig handel och ramlade under 200 dollar – den lägsta nivån sedan december 2016, skriver Finwire. Efter några timmars handel var aktien över 200 dollar igen och stängde till kursen 205,36, ner 2,7 procent för dagen.

Tappet kommer efter att en Wedbush-analytiker slaktat Teslas riktkurs till 230 dollar från tidigare 275. Rekommendationen neutral behålls.

Igår 13:50
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer