Robin Olenius, pr-chef för Betsson. Foto: Montage, Betsson
Inrikes

”Vi hade rätt om Sverigedemokraterna”

Alliansen kommer att bilda regering efter valet. I alla fall om man tittar på dagens oddssiffror hos Betsson. Där får man bara tre gånger pengarna tillbaka om man satsar på Alliansen.

– Näst lägst odds, med 4,5, ger alternativet ”någon annan regeringskonstellation”, berättar Robin Olenius, pr-chef för Betsson, till fPlus. Han förklarar även att årets osäkra valutgång speglas i oddsen.

– Årets val är mer komplext och det finns fler alternativ på vilka som kan bilda regering. Vi har till och med ett ”M och S”-alternativ med höga odds men med lägre än förra riksdagsvalet.

Enligt spelföretagets beräkningar blir det största partiet Socialdemokraterna, som nyligen knuffade undan Sverigedemokraterna från första plats.

Statsministern kommer dock ifrån Moderaterna – Ulf Kristersson. Oddsen på Kristersson ligger på 1,7 medan de ligger på 2,3 hos Stefan Löfven. Trots att Centerpartiet förutses bli fjärde största parti beräknas ändå Annie Lööf ha tredje störst chans till statsministerposten, med odds på 6. Jimmie Åkessons odds är 7.

Utöver dessa siffror beräknas inget parti lämna riksdagen – och inget nytt komma in.

Det är mindre än en vecka kvar till valdagen. Finns det någon möjlighet att beräkningarna ändras drastiskt fram till dess?

– Siffrorna kan förändras om det till exempel sker en skandal eller liknande. Generellt kan man säga att ju närmare valet vi kommer och ju fler som spelar desto närmare kommer vi sanningen, säger Robin Olenius.

Och på tal om spelarna. Robin Olenius berättar att det finns en skillnad mellan de som spelar på politik jämfört med de som spelar på sport.

– De som spelar på politik tycker att politik är kul. De satsar oftare pengar för att visa för sin kompis att de ”hade rätt” medan de som satsar på exempelvis fotboll har ofta ett större incitament av att tjäna pengar. Vi har dessutom ett lägre insatstak för spel på politik.

– De politiska spelarna är dock lika pålästa som andra spelare, inom sitt fält.

Robin Olenius berättar att spelandet på politik har ökat de senaste åren. I dagsläget, med några dagar kvar till valet, är antalet spelare dubbelt så många som för hela valåret 2014.

– Människor spelar mer på politik än på till exempel Nobelpriset eller Eurovision, vilket man också kan göra. Politik kommer på andra plats efter sport. Spelandet inför årets val hos Betsson motsvarar en Champions League-match, sett till antalet spelare.

För att få en bra bild av opinionsläget vänder sig många till spelföretagen eftersom de ofta prickar in rätt, dock med noterbara undantag, som det amerikanska presidentvalet där Donald Trump oväntat vann mot Hillary Clinton.

För Betssons del berättar Robin Olenius att de hade rätt på alla punkter förutom en i samband med riksdagsvalet 2014. Företaget förutspådde bland annat att valdeltagandet skulle vara högre än år 2010, att Feministiskt initiativ inte skulle komma in i riksdagen och att de rödgröna skulle bilda regering. Den enda punkten de hade fel på var att de trodde att Vänsterpartiet skulle ingå i regeringen.

Gällande Sverigedemokraterna hade Betsson mer rätt än opinionsinstituten.

– Inför valet 2014 visade opinionsmätningarna att SD skulle få runt 10 procent av rösterna. Vi på Betsson hade redan tidigt låga odds på att de skulle få högre än 11,5 procent. Till slut hamnade SD på 12,86 procent.

Anledningen till Betssons, och andra spelbolags, träffsäkerhet beror på den omfattande insamlingen av data.

– Vi tittar på opinionsundersökningar, samlar in annan information – som debatter, skandaler och expertutlåtanden – och tittar på hur våra spelare spelar. Spelarna har ju själva gjort en egen informationsinsamling.

Robin Olenius säger att spelbolagens odds fungerar som ett komplement till opinionsmätningarna.

– I opinionsundersökningar uppger människor vad de själva kommer att rösta på. Hos oss visar spelarna vad de tror att andra personer kommer att rösta på.

Den 9 september är röstandet över, men inte regeringsbildningen. Tärningen är således kastad, men spelet fortsätter. Eftersom mycket kommer att vara oklart efter valet säger Robin Olenius att det kommer att finnas möjlighet att spela på fler politiska händelser.

– Redan nu har vi odds på om det kommer att bli nyval eller inte under nästa mandatperiod, med låga odds på ”nej-alternativet”.

– Efter valet kommer vi även att ha odds på vilka partiledare som kommer att avgå, på vem som blir utrikesminister eller finansminister, och så vidare.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

Igår 19:55
Donald Trump och Jerry Nadler. TT
undefined

Vita huset: Utredningen ett hänsynslöst maktmissbruk

Vita huset tänker inte delta i representanthusets riksrättsutredning mot president Donald Trump. Det framgår av ett brev Vita huset-rådgivaren Pat Cipollone skickat till justitieutskottets ordförande Jerry Nadler, rapporterar amerikanska medier.

I brevet skriver Cipollone att utredningen saknar grund och är ett ”hänsynslöst maktmissbruk”.

”Du bör genast lägga ner utredningen och inte slösa bort mer tid”, skriver Cipollone vidare.

6 dec
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps svar efter Pelosis besked: Få det gjort snabbt

Dagens besked från Nancy Pelosi innebär att hot om riksrätt kommer att bli ett vanligt verktyg från politiker i Washington DC. Det skriver Donald Trump på Twitter.

Pelosi meddelade i dag att Demokraterna i representanthuset går vidare med riksrättsutredningen och formulerar formella riksrättsanklagelser.

”Om ni ska ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så att jag kan få en rättvis rättegång i senaten och vårt land kan få det överstökat”, skriver han.

5 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Boris Johnson. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läckta dokument har ryska kopplingar: Ett tecken på inblandning i brittiska valet

En dokumentläcka på nätet visar på tecken för utomstående försök att påverka valet i Storbritannien. Det menar den brittiska kulturministern Nicky Morgan i en intervju med BBC Radio enligt Reuters.

Läckan består av handelsdokument mellan Storbritannien och USA, som ska ha berört det brittiska vårdsystemet. De släpptes på Reddit av ett konto med kopplingar till en rysk desinformationskampanj, enligt sajten själv.

– Om detta är fallet så är det extremt allvarligt. En av de saker vi tittar på och övervakar är inblandning i våra val, det är en mycket allvarlig sak, säger Nicky Morgan.

Säkerhetstjänsten har tidigare varnat för att Ryssland eller andra nationer kan tänkas försöka lägga sig i nästa veckas val.

Igår 11:48
Läs mer om Valet i Storbritannien