Robin Olenius, pr-chef för Betsson. Foto: Montage, Betsson
Inrikes

”Vi hade rätt om Sverigedemokraterna”

Alliansen kommer att bilda regering efter valet. I alla fall om man tittar på dagens oddssiffror hos Betsson. Där får man bara tre gånger pengarna tillbaka om man satsar på Alliansen.

– Näst lägst odds, med 4,5, ger alternativet ”någon annan regeringskonstellation”, berättar Robin Olenius, pr-chef för Betsson, till fPlus. Han förklarar även att årets osäkra valutgång speglas i oddsen.

– Årets val är mer komplext och det finns fler alternativ på vilka som kan bilda regering. Vi har till och med ett ”M och S”-alternativ med höga odds men med lägre än förra riksdagsvalet.

Enligt spelföretagets beräkningar blir det största partiet Socialdemokraterna, som nyligen knuffade undan Sverigedemokraterna från första plats.

Statsministern kommer dock ifrån Moderaterna – Ulf Kristersson. Oddsen på Kristersson ligger på 1,7 medan de ligger på 2,3 hos Stefan Löfven. Trots att Centerpartiet förutses bli fjärde största parti beräknas ändå Annie Lööf ha tredje störst chans till statsministerposten, med odds på 6. Jimmie Åkessons odds är 7.

Utöver dessa siffror beräknas inget parti lämna riksdagen – och inget nytt komma in.

Det är mindre än en vecka kvar till valdagen. Finns det någon möjlighet att beräkningarna ändras drastiskt fram till dess?

– Siffrorna kan förändras om det till exempel sker en skandal eller liknande. Generellt kan man säga att ju närmare valet vi kommer och ju fler som spelar desto närmare kommer vi sanningen, säger Robin Olenius.

Och på tal om spelarna. Robin Olenius berättar att det finns en skillnad mellan de som spelar på politik jämfört med de som spelar på sport.

– De som spelar på politik tycker att politik är kul. De satsar oftare pengar för att visa för sin kompis att de ”hade rätt” medan de som satsar på exempelvis fotboll har ofta ett större incitament av att tjäna pengar. Vi har dessutom ett lägre insatstak för spel på politik.

– De politiska spelarna är dock lika pålästa som andra spelare, inom sitt fält.

Robin Olenius berättar att spelandet på politik har ökat de senaste åren. I dagsläget, med några dagar kvar till valet, är antalet spelare dubbelt så många som för hela valåret 2014.

– Människor spelar mer på politik än på till exempel Nobelpriset eller Eurovision, vilket man också kan göra. Politik kommer på andra plats efter sport. Spelandet inför årets val hos Betsson motsvarar en Champions League-match, sett till antalet spelare.

För att få en bra bild av opinionsläget vänder sig många till spelföretagen eftersom de ofta prickar in rätt, dock med noterbara undantag, som det amerikanska presidentvalet där Donald Trump oväntat vann mot Hillary Clinton.

För Betssons del berättar Robin Olenius att de hade rätt på alla punkter förutom en i samband med riksdagsvalet 2014. Företaget förutspådde bland annat att valdeltagandet skulle vara högre än år 2010, att Feministiskt initiativ inte skulle komma in i riksdagen och att de rödgröna skulle bilda regering. Den enda punkten de hade fel på var att de trodde att Vänsterpartiet skulle ingå i regeringen.

Gällande Sverigedemokraterna hade Betsson mer rätt än opinionsinstituten.

– Inför valet 2014 visade opinionsmätningarna att SD skulle få runt 10 procent av rösterna. Vi på Betsson hade redan tidigt låga odds på att de skulle få högre än 11,5 procent. Till slut hamnade SD på 12,86 procent.

Anledningen till Betssons, och andra spelbolags, träffsäkerhet beror på den omfattande insamlingen av data.

– Vi tittar på opinionsundersökningar, samlar in annan information – som debatter, skandaler och expertutlåtanden – och tittar på hur våra spelare spelar. Spelarna har ju själva gjort en egen informationsinsamling.

Robin Olenius säger att spelbolagens odds fungerar som ett komplement till opinionsmätningarna.

– I opinionsundersökningar uppger människor vad de själva kommer att rösta på. Hos oss visar spelarna vad de tror att andra personer kommer att rösta på.

Den 9 september är röstandet över, men inte regeringsbildningen. Tärningen är således kastad, men spelet fortsätter. Eftersom mycket kommer att vara oklart efter valet säger Robin Olenius att det kommer att finnas möjlighet att spela på fler politiska händelser.

– Redan nu har vi odds på om det kommer att bli nyval eller inte under nästa mandatperiod, med låga odds på ”nej-alternativet”.

– Efter valet kommer vi även att ha odds på vilka partiledare som kommer att avgå, på vem som blir utrikesminister eller finansminister, och så vidare.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Statsminister Stefan Löfven  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Antisemitismen i Sverige

Löfven om minnesdagen: Högtidlighållandet viktigt

I dag, 75 år efter att koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades, samlas en stor del av världens politiska ledare på platsen för att minnas och hedra offren för Förintelsen

Från Sveriges sida deltar statsminister Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria och och riksdagens talman Andreas Norlén.

– Förintelsen och perioden före och under andra världskriget är mänsklighetens mörkaste del. Och vi måste förstå vad som hände för det aldrig ska upprepas. Så därför är högtidlighållandet idag väldigt viktigt, säger Löfven till SVT Nyheter.

13 min
Löfven skriver i minnesboken på Yad Vashem  Owe Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Förintelsemuseum i Malmö ett viktigt steg

Flera ledarsidor uppmärksammar i dag att det är 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades.

Förintelsens minnesdag borde inbjuda till försoning, eftertanke och dialog, men har istället blivit föremål för politiska storgräl och historieförfalskning, menar DN:s ledarsida och skriver: ”Vladimir Putins Ryssland har inför minnesdagen trappat upp sitt förvrängande av sanningen för att skapa en krigsberättelse som förskönar Sovjetunionen.”

Sverige måste visa omvärlden att vi tar kampen mot antisemitismen på största allvar, skriver Expressen i en osignerad ledare. Regeringens planer på ett Förintelsemuseum är ett lovvärt initiativ, menar ledarsidan och skriver: ”Löfven måste använda sin offensiv för att skicka ett glasklart budskap – inte minst till det egna partiet – om nolltolerans mot judehat. Att placera Förintelsemuseet i Malmö vore ett steg på vägen.”

Sydsvenskans ledarsida skriver att det är passande att regeringen anordnar en internationell konferens mot antisemitism i Malmö i höst med tanke på att staden blivit något av en symbol för Socialdemokraternas egna problem med detta.

4 tim
Läs mer om Antisemitismen i Sverige
Representanthusets sju ”impeachment managers”, som fungerar som åklagare mot president Trump i senaten. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

De sju åklagarna: Explosiva uppgifter från John Bolton – måste nu höras i senaten

Rösterna höjs nu för att USA:s tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton ska höras i riksrättsåtalet i senaten, rapporterar Washington Post. Detta efter att delar av Boltons kommande bok har läckt ut i amerikanska medier, där han hävdar att Donald Trump krävde att Ukraina inledde en utredning mot politikern Joe Biden i utbyte mot militärt bistånd.

I ett gemensamt uttalande kallar representanthusets sju demokratiska ”impeachment managers”, som i praktiken fungerar som åklagare mot Trump, de nya uppgifterna för ”explosiva”. De uppmanar den republikankontrollerade senaten att höra vad Trumps tidigare kollega har att säga.

”Det finns inget försvarbart skäl att vänta tills hans bok publiceras när information han har är avgörande för det viktigaste beslut senatorerna nu måste fatta – huruvida presidenten ska dömas”, skriver de.

Bolton har tidigare sagt att han är beredd att vittna om han får frågan.

2 tim
Donald Trump och John Bolton i Bryssel den 12 juli 2018. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump nekar på nytt: ”Han vill bara sälja fler böcker”

USA:s president Donald Trump förnekar sin tidigare säkerhetsrådgivare John Boltons uppgifter om att Trump villkorade Ukraina-biståndet med en utredning av den politiska rivalen Joe Biden. Uppgifterna från Bolton framkommer i läckta utdrag från en kommande bok.

”I själva verket klagade han aldrig över detta vid sin mycket offentliga uppsägning. Om John Bolton sa det här var det bara för att sälja böcker. Med det sagt: Utskriften av mina samtal med president Zelenskyj är alla bevis som behövs”, skriver Trump på Twitter.

Presidenten betonar också att både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och landet utrikesminister Vadym Prystaiko har sagt att ingen press placerades på landet. Han skriver också att det militära biståndet till Ukraina gavs i god tid utan krav på motprestationer.

2 tim
John Bolton i Ovala rummet med Donald Trump LEAH MILLIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolton: Trumps villkor för bistånd var Bidenutredning

Donald Trump sa till sin tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton att han ville att stödet till Ukraina skulle vara fortsatt fryst tills dess att landet bistått med en utredning av Demokraterna och Joe Biden, skriver New York Times. Tidningen har kommit över ett utkast till en kommande bok av Bolton där Trump knyter Ukrainabiståndet till utredningen av sin rival.

Utkastet ger en bild av vad Bolton kommer lägga fram om han kallas att vittna i riksrättsrättegången mot Trump i senaten. Bolton har tidigare sagt att han kan tänka sig att förhöras.

Trump sparkade John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare i september förra året.

Igår 23:44
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så lätt kan Skatteverket sänka dig – och göra dig ansvarig

Skatteverkets gräddfil har tvingat fram en rad konkurser och personliga tragedier. ”Tidigare i år dömdes till exempel en sjuk änka i 70-årsåldern med låg pension som enda inkomst att betala nästan 900 000 kronor för det företag som hennes make drev”, säger skatteexperten Patrick Krassén till fPlus. Det har gått så långt att kompetenta personer inte längre vågar ta styrelseuppdrag. Men nu kan det hända saker.

19 dec 2019
Toby Talbot / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skattehöjning slår hårt mot snöproduktion

Snötillverkare jobbar ofta på marginalerna, inte minst då varmare väder kan få tuffa konsekvenser. Nu har branschen, som mestadels består av småaktörer, även drabbats av skattehöjning. Det har skett utan vidare förvarning, skriver centerpartisterna Per Åsling, Lisa Östman, Sören Görgård och Hans Jonsson på Hela Hälsingland.

Den reducerade skatten på el för snötillverkning, som sedan decennier varit praxis, ska nu tas bort. Då syftet med snöproduktion är skidåkning, menar Skatteverket att det inte är att betrakta som så kallad industriell verksamhet.

Organisationerna uppmanas därför att flytta själva produktionen av snö till ett annat företag, för att på så vis fortsatt kunna nyttja den reducerade skatten. Det skulle dock bara vara möjligt för de största företagen, menar debattörerna och poängterar att branschen domineras av småföretag och ideella föreningar.

”Att som nu skett plötsligt förändra möjligheterna för många att överhuvudtaget fortsätta bedriva sin verksamhet riskerar man därför också vidare konsekvenser än för organisationen själv. Det kan få konsekvenser för en hel ort” skriver debattörerna.

23 jan
Läs mer om Skatteverket vs företagen
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Ekonom: Börsfallet beror till 100 procent på viruset

Måndagens kraftiga börsfall i Asien beror till 100 procent på oro för coronaviruset. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

Tiotals miljoner människor har isolerats i Kina till följd av virusutbrottet och Bergqvist är övertygad om att den kinesiska tillväxten kommer att bromsa in som följd. I förlängningen påverkar det även hela världsekonomin.

– Kina är en del i globala produktionskedjor och får du problem där riskerar det att få avtryck i den globala ekonomin, säger Robert Bergqvist.

1 tim
Flygbild över ett sjukhusbygge i Wuhan förra veckan. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina ska bygga sjukhus för över 400 miljoner kronor

Kina planerar att bygga sjukhus i den coronavirusdrabbade mångmiljonstaden Wuhan till ett värde av 300 miljoner yuan, motsvarande 414 miljoner kronor. Det rapporterar Reuters med hänvisning till kinesiska medier.

Myndigheterna har också meddelat att ledigheten kring det kinesiska nyåret förlängs med tre dagar. Många behöver därför inte återvända till sina arbeten förrän 3 februari. I industristaden Sushou i östra Kina kommer fabrikerna att stå stilla fram till 8 februari.

Förlängd ledighet är en av flera åtgärder som har vidtagits för att minska spridningen av viruset. Flera städer har satts i karantän och många busslinjer har stoppats. Trots det varnade Kina i går för att viruset har blivit bättre på att sprida sig.

4 tim
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Resandet i Kina har fallit med nästan 30 procent

De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset börjar bli kännbara i Kina, skriver CNBC. På söndagen höll myndigheterna en presskonferens som klargjorde att virusutbrottet kommer att vara i fortsatt fokus under överskådlig tid, skriver sajten.

En av de första konsekvenserna för den kinesiska ekonomin är en tydlig nedgång i resandet som föll 28,8 procent jämfört med motsvarande dag förra året, den första lördagen på det kinesiska nyåret.

Det kinesiska nyåret är normalt sett en stor reshelg, men nu har myndigheterna uppmanat människor att stanna hemma och har även ställt in allmänna firanden och begränsat rörligheten för miljontals människor.

Den civila flygtrafiken backade med 41,6 procent och järnvägstrafiken med 41,5 procent.

6 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
TT
Kobe Bryant 1978-2020

Vittne till dödskraschen: ”Det var ett stort eldklot”

Dåliga väderförhållanden kan ha varit en orsak till olyckan på söndagen där basketspelaren Kobe Bryant och åtta andra människor dog, skriver amerikanska medier. Polisen berättar för CNN att man på grund av dimman valde att låta sina helikoptrar stå under morgonen.

Los Angeles-bon Jerry Kocharian som blev vittne till olyckan berättar för Los Angeles Times att helikoptern flög lågt och att den inte lät som den skulle. Han såg helikoptern falla i den tjocka dimman – och sedan hörde han en smäll.

– Det var ett stort eldklot. Ingen skulle kunna överleva det, säger han till tidningen.

4 tim
TT
undefined

Presidenterna hyllar Kobe: ”Livet hade just börjat”

Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama hyllade basketspelaren Kobe Bryant efter att han dött i en tragisk helikopterolycka tillsammans med åtta andra människor på söndagen.

”Kobe var en legend på planen och hade precis kommit i gång med vad som skulle ha blivit en lika meningsfull andra akt”, skriver han på Twitter.

Några timmar senare kommenterade även den nuvarande presidenten Donald Trump dödsfallet.

”Trots att Kobe Bryant var en av historiens största basketspelare så hade livet precis börjat. Han älskade sin familj så mycket och hade en så stark passion för framtiden”, skriver han.

3 tim
Uppträdande från nattens Grammisgala Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Los Angeles, USA och världen har förlorat hjälte”

Sångaren Alicia Keys och den legendariska r’n’b-gruppen Boyz II Men hyllade basketspelaren Kobe Bryant med sången ”It’s So Hard to Say Goodbye to Yesterday” under nattens Grammygala i USA, bara timmar efter att Bryant dött i en helikopterolycka. Det rapporterar flera amerikanska medier.

– Tidigare i dag förlorade Los Angeles, USA och hela världen en hjälte. Och vi står bokstavligt talat med brustna hjärtan i det hus som Kobe Bryant byggde, sa Alicia Keys i samband med uppträdandet som skedde i Bryants hemstad Los Angeles.

Även många andra amerikanska kändisar hyllade basketspelaren under söndagen, bland annat rapparen Lil Nas X, sångaren Jennifer Lopez och skådespelaren Jack Nicholson som i en sällsynt telefonintervju beskrev Bryants död som ”en fruktansvärd händelse”.

Idag 05:01
Läs mer om Kobe Bryant 1978-2020