Arkivbilder. TT
Dagens börs

Verkstadsjättens vändning lyfte Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg på måndagen efter att rapporterande Atlas Copco både sänkt och lyft de ledande indexen – som vid stängning stod klart på plus.
• OMXSPI: +0,5 procent
• OMXS30: +0,5 procent
Verkstadsjätten lyckades på egen hand pressa ner indexen på minus när Atlas Copco rapport släpptes vid 12-tiden. Men den initialt dystra marknadsreaktionen vändes snabbt till plus och vid stängning var b-aktien upp 2,8 procent och a-aktien 1,7 procent.

Atlas Copcos lyft drog med sig SKF i toppen av OMXS30 – trots att kullagerjätten både fått en sänkt riktkurs av SEB under morgonen och att analytiker spår en inbromsning i det andra kvartalet inför onsdagens rapport. Aktien steg 1,8 procent.

Även Sandvik ABB och Alfa Laval tog rygg på verkstadssektorns börsyra.

Tuffare gick det för telekomsektorn. Telia och Tele2 hörde till de få storbolag som backade på måndagen. Telia fick dessutom sänkt rekommendation av Nordea under morgonen till behåll från köp.

Tyngst gick det för SCA som backade 1,9 procent utan kända nyheter.

Under morgonen rapporterade även Axfood, Byggmax och Inwido. Axfoods rapport togs emot väl på marknaden och aktien steg 10,2 procent.

För Byggmax och Inwido gick det sämre – aktierna tappade 15,1 respektive 12,5 procent.

New York-börserna i fredags
S&P 500: +0,5 %
Nasdaq: +0,6 %
Dow Jones: +0,9 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket