Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Verkstadsjättar draglok på börsen – SBB och G5 rasade

Stockholmsbörsen steg tydligt på tisdagen efter gårdagens kraftiga ras på över 4 procent. Vid stängning stod de ledande indexen som följer:
• OMXSPI: +2,2 procent
• OMXS30: +2,2 procent
Dagens stora nyhet var att Ekobrottsmyndigheten anhållit SBB:s vd Ilija Batljan för brott mot marknadsmissbrukslagen. Aktien var som mest ner över 40 procent och stängde på minus 18,6 procent.

Samtidigt fortsatte sluttampen på den svenska rapportsäsongen under morgonen med siffror från bland annat G5 Entertainment, Academedia och Serneke.

Mobilspelsbolaget G5 rasade 12,7 procent efter att ha släppt siffror som var i linje med fjolårets. Academedia överträffade däremot estimaten och handlades upp 10,6 procent. Byggbolaget Serneke steg 4,1 procent efter att ha redovisat en ökad omsättning och stark orderingång.

Nischbanken Collector tappade 8,6 procent efter att ha uppvisat ett rejält vinstras, Teknikbolaget Invisio lyfte 12,1 procent efter att ha ökat omsättningen med 75 procent.

Kommunikationsbolaget Sinchs rusning fortsatte, aktien steg 5,1 efter ett nytt miljardförvärv.

OMXS30 toppades av verkstadsjättarna Atlas Copco, Sandvik, SKF och Alfa Laval som alla steg 5–6 procent. I motsatt ände noterades H&M, SSAB och Swedish Match på knappa minus.

New York-börserna i går
S&P 500: +0,4 procent
Nasdaq: +1,2 procent
Dow Jones: +0,1 procent

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt