ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Verkstadsjättar blev sänken – Astra gick mot strömmen

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI inledde dagen med att falla över en procent men hämtade under dagens lopp in fallet. Vid stängning var läget så här:
• OMXSPI: −0,1 procent
• OMXS30: -0,1 procent


Ericsson och Astra Zeneca, där det senare fått miljardstöd från USA för att utveckla ett coronavaccin, gick bäst på storbolagslistan med uppgångar på nära 3 procent. Sämst gick det för verkstadsbolagen Alfa Laval och Sandvik, som båda föll med omkring 3,5 procent. Även Boliden hade det tungt med ett fall på 2 procent.

De globala börserna tyngs av nyheten om att Kina planerar nya säkerhetslagar för Hongkong som skulle förbjuda självständighetssträvanden och utländsk inblandning. Lagstiftningen befaras leda till nya protester i regionen och öka spänningarna mellan USA och Kina.

Fastighetsbolaget SBB steg 9 procent efter att insiderbrottsutredningen mot vd:n Ilija Batljan lagts ner.

Gamingbolaget Embracer har fått två köpråd av Nordea och SEB efter onsdagens delårsrapport som skickade ner aktien 10 procent. Aktien rekylerar upp och stänger drygt 10 procent över gårdagens stängningskurs.

Medicinteknikbolaget S2Medical redovisar en rekordhög tillväxt i det första kvartalet där intäkterna var lika stora som under helåret 2019. Aktien rusade nära 10 procent.

New York-börserna i går
• S&P 500: -0,8 %
• Nasdaq: -1,0 %
• Dow Jones: -0,4 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

4 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

Idag 12:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer