Arkivbild: Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Verkstad och råvaror i topp på positiv Stockholmsbörs

Efter en tvekande start noterades klara uppgångar på Stockholmsbörsen. Vid stängning ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS: +0,7 procent
• OMXS30: +0,9 procent
Konjunkturkänsliga aktier var draglok och i toppen av OMXS30 syns börsens råvaru- och verkstadsjättar. Bäst av storbolagen gick Alfa Laval (+2,8%), SKF (+2,3%) och Autoliv (+2,3%). Flera mer defensiva aktier som Astra Zeneca och Securitas backade i stället. Bakom uppgången finns oväntat stark kinesisk handelsstatistik.

Den kinesiska statistiken drog också upp metallpriserna, och bolag som Boliden och SSAB har också klättrat under dagen, med 2 respektive 1,7 procent.

Även banksektorn var stark, efter att bland annat JP Morgan rapporterat starkare än väntat i USA.

Utdelningarna fortsätter och bland annat ICA, Saab, Holmen och Sweco pressas på börsen när utdelningarna skiljs av.

New York-börserna i går
S&P 500: +/- 0,0 %
Nasdaq: –0,2 %
Dow Jones: –0,1 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer