Antonio Calanni / TT / NTB Scanpix
Ledarsvepet

”Vem vill betala för ett Sverige som håller ihop?”

Det talas mycket om att Sveriges problem och att landet håller på att glida isär, men i praktiken görs väldigt lite, skriver Anna Dahlberg i Expressen.

”Till vänster vill man till varje pris hålla fast vid höga ingångslöner och den generella bostadspolitiken, det vill säga värna insiders mot outsiders. Till höger månar man lika hårt om låga kapitalskatter och marknadslösningarna inom välfärden”

Tänkbara anledningar till att så lite görs kan, enligt Dahlberg, vara en känsla av ett svajigt samhällskontrakt, att solidaritetstanken har försvagats eller att allmänintresset krockar med egenintresset.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Ledarsvepet

Toppnyheter

Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om väljarraset: En mätning som gäller – valet

Stödet för Socialdemokraterna är enligt SCB:s mätning rekordlågt – 26,3 procent. Häromdagen visade också Expressen/Sifos mätning att Stefan Löfven rasat sex procentenheter i förtroende bland väljarna. Trots detta vill statsministern inte medge några misslyckanden, skriver TT.

Löfven menar att de flesta väljare som lämnat S enligt SCB:s mätning tillhör gruppen ”vet ej”.

– De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka, säger han.

Samtidigt understryker han att det egentligen bara finns en enda mätning som gäller: valet om tre år.

4 dec
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild från 2017. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hultqvist tipsar Löfven: ”Hantera klassamhället”

Socialdemokraterna måste ta tag i klasskillnaderna för att komma till rätta med de vikande opinionssiffrorna. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) som ger råd till sin partiledare i en intervju med Aftonbladet. Privatiseringar och avregleringar måste dras tillbaka menar han. Samtidigt måste klassklyftorna minska.

– Det har över tid blivit för mycket av nyliberala idéer som har fått genomslag i samhällsstrukturen, säger Hultqvist till tidningen och menar att S måste göra tydligt vad som är deras partipolitik.

3 dec
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Debatt inför valet i Manchester i december. Matt Frost / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Analys: Hängt parlament är en katastrof för demokratin

Det finns tre möjliga utgångar för det brittiska valet: En majoritet för Torypartiet, en Labour-seger eller ett så kallat ”hängt parlament” där inget parti får egen majoritet. Det skriver The Guardians Toby Helm i en analys. Alla dessa slut skulle ge stora konsekvenser för Storbritannien, bortom brexit, skriver Helm och beskriver ett antal scenarion i sin text.

Ett hängt parlament skulle vara en katastrof för landets demokrati, menar The Telegraphs Juliet Samuel. Det var förödande när det skedde i valet 2017 då det politiska läget sög musten ur brexitförhandlingarna. Maktkampen tvingade in andra viktiga frågor i vänteläge, skriver Samuel.

1 tim
Boris Johnson.  Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson: Källan till dokumentläckan ska hittas

En utredning om de läckta handelsdokumenten mellan Storbritannien och USA krävs. Det menar premiärminister Boris Johnson efter att det framkommit uppgifter om att källan kopplas till en rysk desinformationskampanj, rapporterar BBC. Syftet med en utredning är att hitta källan till läckan.

Johnson säger även att det inte finns några bevis för att Ryssland ska ha gjort någon påverkan på det brittiska valet.

Samtidigt har premiärministern avfärdat dokumentens innehåll som ”nonsens”. Enligt den politiske rivalen Jeremy Corbyn framgår det i dokumenten att Johnson är öppen för en försäljning av det brittiska sjukvårdssystemet NHS – något som Labourledaren använt som slagträ i valkampanjen.

6 tim
Boris Johnson. Hannah McKay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johnson lovar att minska invandring med radikal plan

Nya, tuffare regler för lågutbildade migranter som vill flytta till Storbritannien kommer att införas om Boris Johnson får fortsätta som landets premiärminister. Det lovade han i dag, enligt The Telegraph som beskriver planen som radikal.

Syftet är att minska invandringen med den satsningen. Johnson vill att lågutbildade migranter bara ska kunna flytta till Storbritannien om det finns ett uttalat arbetsbehov inom deras yrkesområde.

Samtidigt ska högutbildade eller ”framstående” migranter få tillgång till ett snabbspår.

4 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Demonstranter i Hongkong håller upp handen som en symbol för de fem krav som de vill ska bli mötta.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Massiva demonstrationer: ”Vill ha ett fritt Hongkong”

Tiotusentals Hongkongbor deltog i dag i jättelika demonstrationer för att markera att proteströrelsen pågått i ett halvår, skriver flera medier. Demonstranterna kräver demokratiska reformer som bland annat fria val.

– Vi vill att våra krav ska mötas, vi vill ha allmän rösträtt. Vi vill ha ett fritt Hongkong och att Hongkong ska skötas på ett hållbart vis, säger en anonym demonstrant till CNN.

Polisen har godkänt dagens marsch.

3 tim
Demonstrationer i Hongkong/arkiv.  TT/AP
undefined

Protester i ett halvår – markeras med ny marsch

Demonstranter ska återigen ge sig ut på Hongkongs gator och torg för att kräva demokratiska förändringar. Dagens demonstration markerar ett halvår av protester i regionen, skriver AP.

Arrangörerna kräver att Hongkongledaren Carrie Lam möter deras krav, däribland fria val, amnesti för gripna demonstranter och en utredning av polisens våld mot demonstranter.

Polisen har godkänt dagens marsch, vilket kan leda till ett högre antal deltagare. Miljontals människor har hittills deltagit i protesterna, varav vissa gått lugnt till och andra urartat med våldsamma sammandrabbningar mot polisen, enligt AFP.

Idag 05:07
Demonstranter i Hongkong på söndagen.  Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya protester: ”Återta Hongkong, vår revolution”

Efter en ovanligt lugn tid i Hongkong har demonstranterna återigen gått ut på gatorna för att protestera, rapporterar AFP. En rad marscher anordnades i dag, vilket är de första sedan de prodemokratiska kandidaterna tog hem en jordskredsseger i det lokala valet i regionen.

”Jag vill påminna alla om att – trots den mindre vinsten i det lokala valet – får vi inte glömma varför vi startade detta: Återta Hongkong, vår tids revolution”, skriver arrangören bakom en av demonstrationerna på ett nätforum.

Polisen har gett tillstånd till samtliga demonstrationer, varav två var för barn och gamla. De gick lugnt till.

1 dec
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer