Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Satsningen på elcyklar

Växande fuskhärva med regeringens elcykelpremie

Regeringens elcykelpremie har på kort tid blivit mycket populär. Men nu avslöjas bedrägerier kring utbetalningarna. ”Liknar närmast en härva”, säger Tomas Hallqvist på Naturvårdsverket till fPlus. Samtidigt framkommer brister i Naturvårdsverkets återbetalningshantering.

Den premie för köp av elcyklar som regeringen införde i februari fick snabbt gensvar. Den 27 augusti hade närmare 77 000 ansökningar kommit in och hittills har bidrag för 287 miljoner kronor beviljats. Premien ger 25 procent tillbaka vid köp av en elcykel upp till 40 000 kronor och utbetalas av Naturvårdsverket.

Men nu uppdagas bedrägerier med premien. I vissa fall handlar det om förfalskade kvitton och i andra fall handlar det om att premien har utnyttjats för cyklar som sedan återlämnas till handlaren. Samtidigt framkommer brister i Naturvårdsverkets hantering vid återbetalning av premien där cykeln inte utnyttjas.

– När vi började nysta i detta upptäckte vi något som närmast kan beskrivas som en härva, säger Tomas Hallqvist, enhetschef vid Naturvårdsverket.

Bedrägerierna har bland annat bestått i att personer har köpt cyklar för över 40 000 kronor, och sedan lämnat in kvittot till Naturvårdsverket. När de sedan har fått sin premie på 10 000 kronor har de lämnat tillbaka cykeln på öppet köp – men inte återbetalat sin premie.

– Fallen började uppdagas när cykelhandlare hörde av sig och hade uppretade kunder som inte fick ut sin premie. Ramnumret blir spärrat när premien för cykeln redan är utnyttjad. Handlaren sitter med en returnerad cykel som det inte går att söka bidrag på, säger Tomas Hallqvist.

Han påpekar att det är en brottslig handling att inte betala tillbaka premien när man lämnar tillbaka cykeln. Men samtidigt finns det ännu inga rutiner på Naturvårdsverket som tillåter privatpersoner att återbetala sin premie om de återlämnar cykeln till handlaren.

– Vi har cirka tvåhundra upptäckta fall som rör detta. Vissa har hört av sig och velat betala tillbaka sina premier när de lämnat tillbaka cykeln. Men i många fall tycks man ha behållit premien. Dessvärre har vi ännu inte något system för att hantera återbetalningarna, men vi jobbar med det, säger Tomas Hallqvist.

Men det är inte det enda sättet som premiebedrägerierna har bestått i. I många fall handlar det om rena kvittoförfalskningar. Handlaren kan bekräfta att kvittot finns, men på en helt annan vara än själva elcykeln.

– I ett fall hade någon köpt en tandkrämstub på Clas Olsson och sedan förvanskat kvittot så att det såg ut som ett cykelköp för över 40 000 kronor. Vi har noterat många liknande fall, säger Tomas Hallqvist.

I en tredje typ av premiebedrägeri, som flera medier tidigare rapporterat om, verkar det röra sig om organiserad brottslighet.

– Vi har noterat 94 enskilda personer som till synes hänger ihop i en särskild typ av bedrägeri. De är kopplade till tre företag som av allt att döma inte alls säljer cyklar. Man har skapat kvitton där man påstås ha köpt elcyklar och sökt bidrag utifrån uppdiktade underlag med påhittade ramnummer, säger Tomas Hallqvist.

Varför upptäcker ni inte uppdiktade ramnummer?

– Det inte finns något enhetligt nationellt register för ramnummer på cyklar, som det finns för till exempel bilar. Varje tillverkare har sitt eget ramnummersystem. Det är därför svårt att identifiera varje cykel, säger Tomas Hallqvist.

Anser du att ni brister i era system för utbetalningar?

– Det finns inga perfekta system och alla bidragssystem löper risken att utnyttjas. Vi har försökt att eliminera dessa risker i våra ansökningsrutiner och vi gör stickprover. Det var genom våra stickprover som detta började uppdagas. En manuell handläggning av samtliga 77 000 ärenden skulle förmodligen vara mer säkert, men skulle det kosta enormt mycket.

Vad anser du om premien?

– Det är inte min sak att svara på, men jag ser fram emot att det görs en effektanalys. Om det visar sig att människor har ställt bilen i den omfattning som man har tänkt sig så har det ju positiv miljöpåverkan.

På sportvaruhuskedjan Stadium, som har elcyklar i sitt sortiment, är man väl medvetna om problemet.

– Vi vet om problemet och att andra återförsäljare råkat ut för detta men upplever inte själva att vi har utsatts. Vi följer givetvis utvecklingen i frågan generellt och försäljningen av elcyklar hos oss specifikt, säger Stadiums pr-chef Angelica Larsson.

Fakta: Elcykelpremien

  • Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år i tre år för utbetalning av elcykelpremien.
  • Premien innebär att privatpersoner får tillbaka 25 procent av kostnaden av en elcykel på max 10 000 kronor.
  • Premien betalas ut av Naturvårdsverket direkt till privatpersonen efter att denna har lämnat in sin sitt kvitto med ramnummer och övriga uppgifter.
  • Premien infördes i februari 2018 och hittills har Naturvårdsverket beviljat 69 046 bidrag till en summa av 287 miljoner kronor. Därutöver ska ytterligare 20 miljoner betalas ut för blankettinlämningar som ännu inte är handlagda.
  • Den 30 augusti fanns det kvar 72 miljoner kronor i potten för året.
  • Antalet ansökningar har varit runt 3 000 och uppåt per vecka sedan vecka 20.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Trump och Macron samlas med de andra för ett gruppfoto. LUDOVIC MARIN / AFP
G7-mötet i Frankrike

Källor: Bråkigt på middag om Rysslands G7-status

Lördagskvällens middag på G7-mötet i Biarritz blev en bråkig historia där USA:s Donald Trump krävde att Ryssland skulle släppas tillbaka till G7, uppger källor för The Guardian.

Enligt källorna ska Trump ha argumenterat hårt för att Ryssland ska bjudas in igen och fått mothugg av bland andra Boris Johnson, Angela Merkel och Emmanuel Macron. Japans Shinzo Abe förhöll sig neutral medan Italiens Giuseppe Conte gav Trump visst stöd.

– De flesta argumenterade för att G7 är en familj och en klubb för liberala demokratier, och att Putin därför inte kan komma tillbaka, säger en källa.

Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 efter annekteringen av Krim 2014.

Igår 20:09
Macron och Trump i dag. Philippe Wojazer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förvirring på G7 efter att Macron blixtbjudit Iran

Det uppstod stor förvirring på G7-mötet i Biarritz sedan det blivit känt att Irans utrikesminister Javad Zarif landat för ett överraskningsbesök, skriver Reuters.

Bloomberg beskriver det som ännu en överraskning från Frankrikes president Emmanuel Macron. Vita huset-medarbetare har tidigare sagt att Macrons agenda för mötet kom som en skräll för den amerikanska delegationen, och någon förvarning om Zarifs besök säger man sig inte ha fått.

– Det är en överraskning, säger en medarbetare till Reuters.

Frankrike hävdar dock att man informerat samtliga G7-länder om Zarifs ankomst under lördagskvällen. Samtliga G7-länder meddelades i förväg och Macron informerade Trump personligen, uppger franska medarbetare enligt Bloombergreportern Jennifer Jacobs.

Igår 17:08
Tusentals bränder härjar i Amazonas/Emmanuel Macron på G7. TT
undefined

Macron: G7-länderna ska hjälpa ”så snabbt det går”

Världsledarna har enats på G7-mötet om att hjälpa de länder som drabbas av skogsbränderna i Amazonas regnskog ”så snabbt det går”, säger Frankrikes president Emmanuel Macron till reportrar i Biarritz. Det framgår inte av uttalandet vilken typ av hjälp som avses.

I fredags hotade Macron oväntat att blockera handelsavtalet Mercosur, som omfattar flera länder i Latinamerika, som en följd av Brasiliens hantering av gränderna. Tyskland och Storbritannien har uttryckt oro för bränderna men menar att det inte är en lösning att lägga krokben för handelsavtalet.

Angela Merkel har tidigare kommenterat bränderna.

– Mötets mål är att skicka ett tydligt budskap om att allt måste göras för att stoppa bränderna i regnskogen, sa hon enligt New York Times.

Igår 12:38
Läs mer om G7-mötet i Frankrike
Nyamko Sabuni (L) i Agenda. SVT.
Det svenska skattetrycket

Sabuni i Agenda: ”Det som smutsar ner ska beskattas”

Det är i näringslivet det skapas välstånd och resurser och den kommande budgeten måste innehålla reformer som stimulerar näringslivet. Det säger L-ledaren Nyamko Sabuni i SVT:s Agenda.

Hon säger att det alltid finns möjlighet att sänka skatten på rätt saker och att höja skatten på rätt saker.

– Till exempel när vi nu är i en omvandling från det fossila till det fossilfria är det viktigt att beskatta det som smutsar ner.

På en direkt fråga från programledaren om det kan innebära höjd bensinskatt svarar hon:

– Det kan vara ett alternativ, men det får vi återkomma till i så fall.

Igår 20:05
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

23 aug
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kortsiktig konstgjord andning att höja kommunalskatten”

Ekonomer på Sveriges kommuner och Landsting har lyft att ett stort antal kommuner har så pass stora underskott att de kan tvingas höja skatten kommande år. Men på lång sikt är en höjning av kommunalskatten inte rätt lösning, skriver Pontus Lindström på Företagarna.

Att höja kommunalskatten ger på kort sikt ökade intäkter, därför kan det vara ett frestande drag för en kommunpolitiker. Men en höjning av kommunalskatten innebär att det blir mindre lönsamt att arbeta och att incitamenten för arbetssökande minskar.

Mycket kan göras för att kommunerna ska bli mer kostnadseffektiva. Lindströms främsta poäng är att åtgärda systemfel i det kommunala utjämningssystemet. Incitamenten för att öka kommunernas skattekraft måste öka.

”Den nuvarande utformningen av utjämningen innebär att en ökad sysselsättning i kommunen inte nödvändigtvis resulterar i en mer välfylld skattekista i kommunhuset – pengarna försvinner i stället in i utjämningssystemet”.

Den 18 september presenteras statens budget för kommande år. Ett önskvärt steg skulle vara en utredning som ser över utjämningssystemets utformning, avslutar debattören.

22 aug
Läs mer om Det svenska skattetrycket