Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Satsningen på elcyklar

Växande fuskhärva med regeringens elcykelpremie

Regeringens elcykelpremie har på kort tid blivit mycket populär. Men nu avslöjas bedrägerier kring utbetalningarna. ”Liknar närmast en härva”, säger Tomas Hallqvist på Naturvårdsverket till fPlus. Samtidigt framkommer brister i Naturvårdsverkets återbetalningshantering.

Den premie för köp av elcyklar som regeringen införde i februari fick snabbt gensvar. Den 27 augusti hade närmare 77 000 ansökningar kommit in och hittills har bidrag för 287 miljoner kronor beviljats. Premien ger 25 procent tillbaka vid köp av en elcykel upp till 40 000 kronor och utbetalas av Naturvårdsverket.

Men nu uppdagas bedrägerier med premien. I vissa fall handlar det om förfalskade kvitton och i andra fall handlar det om att premien har utnyttjats för cyklar som sedan återlämnas till handlaren. Samtidigt framkommer brister i Naturvårdsverkets hantering vid återbetalning av premien där cykeln inte utnyttjas.

– När vi började nysta i detta upptäckte vi något som närmast kan beskrivas som en härva, säger Tomas Hallqvist, enhetschef vid Naturvårdsverket.

Bedrägerierna har bland annat bestått i att personer har köpt cyklar för över 40 000 kronor, och sedan lämnat in kvittot till Naturvårdsverket. När de sedan har fått sin premie på 10 000 kronor har de lämnat tillbaka cykeln på öppet köp – men inte återbetalat sin premie.

– Fallen började uppdagas när cykelhandlare hörde av sig och hade uppretade kunder som inte fick ut sin premie. Ramnumret blir spärrat när premien för cykeln redan är utnyttjad. Handlaren sitter med en returnerad cykel som det inte går att söka bidrag på, säger Tomas Hallqvist.

Han påpekar att det är en brottslig handling att inte betala tillbaka premien när man lämnar tillbaka cykeln. Men samtidigt finns det ännu inga rutiner på Naturvårdsverket som tillåter privatpersoner att återbetala sin premie om de återlämnar cykeln till handlaren.

– Vi har cirka tvåhundra upptäckta fall som rör detta. Vissa har hört av sig och velat betala tillbaka sina premier när de lämnat tillbaka cykeln. Men i många fall tycks man ha behållit premien. Dessvärre har vi ännu inte något system för att hantera återbetalningarna, men vi jobbar med det, säger Tomas Hallqvist.

Men det är inte det enda sättet som premiebedrägerierna har bestått i. I många fall handlar det om rena kvittoförfalskningar. Handlaren kan bekräfta att kvittot finns, men på en helt annan vara än själva elcykeln.

– I ett fall hade någon köpt en tandkrämstub på Clas Olsson och sedan förvanskat kvittot så att det såg ut som ett cykelköp för över 40 000 kronor. Vi har noterat många liknande fall, säger Tomas Hallqvist.

I en tredje typ av premiebedrägeri, som flera medier tidigare rapporterat om, verkar det röra sig om organiserad brottslighet.

– Vi har noterat 94 enskilda personer som till synes hänger ihop i en särskild typ av bedrägeri. De är kopplade till tre företag som av allt att döma inte alls säljer cyklar. Man har skapat kvitton där man påstås ha köpt elcyklar och sökt bidrag utifrån uppdiktade underlag med påhittade ramnummer, säger Tomas Hallqvist.

Varför upptäcker ni inte uppdiktade ramnummer?

– Det inte finns något enhetligt nationellt register för ramnummer på cyklar, som det finns för till exempel bilar. Varje tillverkare har sitt eget ramnummersystem. Det är därför svårt att identifiera varje cykel, säger Tomas Hallqvist.

Anser du att ni brister i era system för utbetalningar?

– Det finns inga perfekta system och alla bidragssystem löper risken att utnyttjas. Vi har försökt att eliminera dessa risker i våra ansökningsrutiner och vi gör stickprover. Det var genom våra stickprover som detta började uppdagas. En manuell handläggning av samtliga 77 000 ärenden skulle förmodligen vara mer säkert, men skulle det kosta enormt mycket.

Vad anser du om premien?

– Det är inte min sak att svara på, men jag ser fram emot att det görs en effektanalys. Om det visar sig att människor har ställt bilen i den omfattning som man har tänkt sig så har det ju positiv miljöpåverkan.

På sportvaruhuskedjan Stadium, som har elcyklar i sitt sortiment, är man väl medvetna om problemet.

– Vi vet om problemet och att andra återförsäljare råkat ut för detta men upplever inte själva att vi har utsatts. Vi följer givetvis utvecklingen i frågan generellt och försäljningen av elcyklar hos oss specifikt, säger Stadiums pr-chef Angelica Larsson.

Fakta: Elcykelpremien

  • Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor per år i tre år för utbetalning av elcykelpremien.
  • Premien innebär att privatpersoner får tillbaka 25 procent av kostnaden av en elcykel på max 10 000 kronor.
  • Premien betalas ut av Naturvårdsverket direkt till privatpersonen efter att denna har lämnat in sin sitt kvitto med ramnummer och övriga uppgifter.
  • Premien infördes i februari 2018 och hittills har Naturvårdsverket beviljat 69 046 bidrag till en summa av 287 miljoner kronor. Därutöver ska ytterligare 20 miljoner betalas ut för blankettinlämningar som ännu inte är handlagda.
  • Den 30 augusti fanns det kvar 72 miljoner kronor i potten för året.
  • Antalet ansökningar har varit runt 3 000 och uppåt per vecka sedan vecka 20.

Toppnyheter

SNP:s ledare Nicola Sturgeon/Liberaldemokraternas Jo Swinson och Labourledaren Jeremy Corbyn. TT
Valet i Storbritannien

Analyser: Nytt nyval troligt om inget parti får majoritet

Om torsdagens nyval i Storbritannien skulle resultera i ett ”hängt parlament”, det vill säga att inget parti får majoritet, är ett nytt nyval ett troligt scenario, skriver Telegraphs Daniel Capurro i en analys.

Många utgår ifrån att Labour i så fall skulle försöka bilda en regering med stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna. Men det finns betydande hinder för det, bland annat att Liberaldemokraterna vill ha bort Jeremy Corbyn.

”De pakter som skulle bildas vid ett sådant scenario skulle vara otroligt instabila och kortvariga”, skriver Capurro.

Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar gör det svårt att förutspå hur underhuset kommer att se ut, påpekar BBC:s analytiker Peter Barnes. De prognoser som finns pekar mot att Torypartiet får mellan 311 och 367 mandat. För majoritet krävs 326.

”Varken ett dödläge eller en stor majoritet för Torypartiet kan uteslutas”, skriver han.

2 tim
undefined

Johnson flydde till kylrum för att undvika reporter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var inte sugen på att tala med morgonprogrammet ”Good morning Britains” reporter i dag, skriver flera medier.

Reportern gjorde ett överraskningsbesök när Johnson träffade representanter för ett mejeriföretag i Yorkshire på onsdagsmorgonen.

– För i helvete, svarade en av premiärministerns medarbetare innan Johnson gick in i ett av företagets kylrum.

Bakgrunden är att Boris Johnson lovat att besöka programmets studio men än så länge inte dykt upp. Han har fått kritik från flera medier för sin ovilja att delta i intervjuer och utfrågningar.

Idag 14:53
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Boris Johnsons försprång minskar kraftigt

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

Idag 14:56
Läs mer om Valet i Storbritannien
Arkivbilder. TT
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

4 tim
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

Idag 14:48
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska mot tv-bolagen efter nedsläckning: ”Bedrövligt”

Com Hems supportsidor på sociala medier fylldes snabbt av inlägg från upprörda kunder efter att TV4 vid midnatt släcktes för en tredjedel av Sveriges hushåll. Flera uttrycker besvikelse över situationen.

”Finner inte ord för ert sätt att behandla era kunder!”, skriver en person som ifrågasätter varför Com Hem valde att inte nappa på Telias erbjudande om fortsatt kostnadsfri distribution fram till januari: ”Bedrövligt är ordet!”

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi, säger Com Hems kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Aftonbladet.

Samtidigt är det flera som uttrycker stöd för Com Hem. ”Stå på er, Telia/staten ska inte ha monopol på TV4”, skriver en kund.

Idag 05:28
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem
Joe Biden. Jordan Gale / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Källor: Biden kan hoppa av efter en mandatperiod

Joe Biden kan komma att bara tjänstgöra i en mandatperiod om han skulle vinna presidentvalet nästa år, uppger källor för Politico.

Enligt källorna har Biden sagt till flera rådgivare att han inte skulle ställa upp för omval 2024, då han är 82 år gammal. Inom hans kampanj pågår nu en debatt om huruvida han bör göra en sådan utfästelse offentligt, skriver tidningen.

– Det här skulle göra Biden till en bra övergångspresident, säger en av hans rådgivare.

4 tim
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

6 dec
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

5 dec
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer