De svenska krispaketen

Värsta scenariot: 17 procents arbetslöshet, spår Svenskt Näringsliv

Coronapandemin kan i värsta fall innebära ett BNP-fall på 11 procent och en arbetslöshet kring 17 procent.

Det scenariot målar Svenskt Näringsliv upp i en ny konjunkturrapport.

Arbetsgivarorganisationens chefsekonom efterfrågar istället en dansk modell för att rädda företagen.

De dystra utsikterna för svensk ekonomi kommer nu på rad. På onsdagen är det dags för Konjunkturinstitutet (KI) att släppa sin prognos medan Svenskt Näringsliv nu ger sin bild.

"En mycket allvarlig och helt exceptionell försämring av svensk ekonomi", sammanfattar chefsekonomen Bettina Kashefi läget och målar upp tre scenarier för hur svensk ekonomi kan komma att påverkas:

Det optimistiska scenariot

Här ser man en kontroll av smittspridningen redan kring halvårsskiftet. Då sker en återhämtning av ekonomin och BNP-fallet blir fem procent 2020 och åtta procent året därpå. Arbetslösheten hamnar i år kring tio procent och ligger på höga nivåer under 2021.

– Jag skulle vilja säga att vi redan har landat på den nivån gällande arbetslösheten. Det här är färskvara och efter att vi gjorde beräkningen har regeringen i sitt alternativscenario lagt sig på den här nivån, säger Kashefi.

En andra smittvåg

Det andra scenariots utveckling påminner inledningsvis om det första där det dock kommer en andra smittvåg under hösten. Detta ger i sin tur nya varsel och ökad osäkerhet. BNP minskar med nio procent i år och återhämtar sig långsamt (två procents tillväxt) under 2021 men nivåtappet blir cirka 400 miljarder kronor på årsbasis fram till 2021.

Det tredje scenariot är det mest pessimistiska. Här handlar det om att omvärlden hamnar i otakt när det gäller smittspridning och utrikeshandeln påverkas, något som ger klara konsekvenser för exportberoende länder som Sverige. BNP faller då med elva procent i år men framför allt stiger arbetslösheten till cirka 17 procent en bit in på 2021.

Politiska åtgärder

Raden av politiska åtgärder i form av ekonomiska stimulanser bedöms nu inte som tillräckliga för att förhindra konkurser för företag i utsatta branscher som till exempel hotell och restaurang.

Från Svenskt Näringsliv efterfrågas därför en liknande modell som i Danmark där företagens fasta kostnader täcks. Antalet anställda som riskerar konkurs vid två månaders stillestånd skulle sjunka med 240 000, hävdar Svenskt Näringsliv i sin modell.

– Den viktigaste poängen är att du kan halvera risken för arbetslöshet om man inför ett stöd för omsättningstapp enligt dansk modell. Vi ser – trots de stöd som det beslutats om – så blöder många företag när efterfrågan har gått ned till noll och värst är det naturligtvis bland hotell- och restaurangbranschen, säger Bettina Kashefi.

– Minskar vi risken för konkurser minskar vi också risken för arbetslöshet.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

5 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt