Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Varningssignal: Rekord i företagsrekonstruktioner

Företagsrekonstruktionerna ökar lavinartat och tre fjärdedelar misslyckas, visar nya siffror som fPlus har fått tagit del. ”Ofta är rekonstruktion den sista möjligheten för att undvika konkurs”, säger ekonomen Johan Kreicbergs.

I kölvattnet av den pågående pandemin noteras rekordmånga företagsrekonstruktioner. Antalet anställda som berörs är redan 5 000 vilket är fler än under hela förra året visar nya siffror från Svenskt Näringsliv.

Utvecklingen är en varningssignal eftersom cirka tre fjärdedelar av alla rekonstruktioner misslyckas, konstaterar ekonomen Johan Kreicbergs.

– Ofta är rekonstruktion den sista möjligheten för att undvika konkurs. Fortsätter ökningen kan vi förmodligen räkna med att konkurserna fortsätter öka kraftigt under året. Bara under april ökade de med cirka 40 procent jämfört med samma månad förra året.

Under ett normalt år är det runt 200 företag som genomgår företagsrekonstruktioner, just nu är siffran 170, att jämföras med antalet konkurser som uppgår till 6 000-7 000, enligt Johan Kreicbergs.

– Det kostar mycket att genomföra en rekonstruktion. För att den ska lyckas brukar det krävas en viss storlek på företagen, åtminstone cirka 20 anställda.

– Men skulle samhället öppnas upp, förutsättningarna förbättras, så ser det ljusare ut för de företag som är under rekonstruktion nu, säger han.

För att minska osäkerheten och därmed undvika en okontrollerad ökning av konkurser och rekonstruktioner så behöver regeringen så fort som möjligt klargöra vilka fasta kostnader som ska ersättas och även deklarera att stödet kommer förlängas om restriktionerna med social distansering fortgår, menar Johan Kreicbergs.

– Ett tydligt budskap från regeringen, att man förlänger stödåtgärderna är en viktig signal som ingjuter framtidstro hos till företagen, som dagligen sliter med kalkyler för att kunna bedöma hur länge man orkar.

Syftet med en företagsrekonstruktion är att verksamheten ska kunna drivas vidare och därmed undvika konkurs. Företagen får anstånd med att betala sina skulder men måste betala löpande räkningar kontant. Dessutom ges möjlighet att förhandla med långivare och skapa förutsättningar för att återigen göra företaget lönsamt.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer