TT
Den svenska våldsvågen

Varningen: Ny farlig trend spär på våld och sprängningar

Sprängningar, våld och dödsskjutningar. Sverige jämförs av forskare med krigszoner. Samtidigt krävs det allt grövre våld för att väcka polis och makthavare. ”Vi vänjer oss helt enkelt vid brutaliteten i samhället”, säger skribenten och krönikören Paulina Neuding till fPlus.

Våldsvågen breder ut sig i Sverige. Bara förra året åkte Bombgruppens tekniker ut på 121 sprängningar, enligt siffror från Nationella bombskyddet. I början av januari rapporterade polisen att antalet skjutningar ökade 2019 från 306 till 320 jämfört med året innan. Även antalet personer som dödades i samband med skjutningar i Sverige låg på en fortsatt alarmistisk nivå 2019, med 41 personer totalt.

Bara häromdagen var det till exempel nya sprängningar på Östermalm och mot en krog i Uppsala.

Sprängningarna är så många att vi måste söka oss till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet, sa kriminologen Amir Rostami nyligen till DN. Och enligt Ardavan Khoshnood, kriminolog på Malmö Universitet, har inget annat land i Västeuropa så många i åldern 15–29 som är inblandade i skottlossningar och dödsskjutningar.

Blir normaliserat

Bortsett från de uppenbara farorna med våld och social oro, påverkar det oss också psykologiskt. I takt med att våldet trappas upp får händelserna mindre utrymme i nyheterna. Det leder till att svenskarnas toleransnivå för våldet hela tiden förskjuts. Det blir vanligt, vardagligt. Det blir normaliserat.

Detta fenomen har Paulina Neuding, skribent på Quilette varnat för i ett flertal medier de senaste månaderna. I samband med hennes krönika i Dagens Samhälle (5/11, 2019) hade det natten innan skett hela tre bombdåd i olika delar av landet. Inte ens då ansåg medierna att det passade för riksnyheterna utan lämnade det åt de lokala nyheterna. I Aktuellt låg fokus i stället på påstådd censur av bilder på överviktiga kvinnor på Instagram, skriver hon.

– När man inte längre betraktar att en människa som skjuts till döds passar som en toppnyhet avtrubbar det vår uppfattning om våldet, säger Paulina Neuding till fPlus.

Hon menar att det skapar en bild att gruppvåldet sker i en isolerad gängmiljö och som inte påverkar oss andra.

Men det finns påtagliga exempel när gängvåldet drabbar oskyldiga.

Ett uppmärksammat fall är när läkaren och den nyblivna mamman Karolin Hakim sköts till döds med flera skott på öppen gata i Malmö i augusti.

Ett annat är när en förbipasserande ung kvinna skadades svårt vid en detonation i Lund i september.

– Vi vänjer oss helt enkelt vid brutaliteten i samhället, säger hon.

Medier bidrar till avtrubbningen

Medierna har därför ett stort ansvar att lyfta upp nyheter som uppmärksammar varför Sverige, en välfärdsstat från Skandinavien har hamnat i en situation som lyser med sin frånvaro i jämförbara länder som Norge, Danmark och Finland.

– Jag tycker att medierna ska vara väldigt noga med att inte bidra till den här avtrubbningen. När det sker över 100 bombdåd per år blir det nödvändigt att göra rätt prioriteringar i nyhetsvärderingen. Även om det inträffar flera gånger per år, måste vi behandla varje våldsdåd som sker i ett svenskt bostadsområde som en synnerligen allvarlig händelse, säger hon.

Fick butiken sönderslagen innan någon vaknade

Bageri- och konditoriföretagaren Stefan Fritzdorf håller med om att normaliseringen är ett högst verkligt problem. Han har tidigare berättat för fPlus om hur hans konditori på Älvsjö torg blev sönderslaget utan att polisen ryckte ut och att hans personal upplevde situationen som mycket obehaglig. I dag får personalen aldrig jobba själva när de stänger.

Nu har det gått ett tag sedan han valde att berätta om händelsen – och en hel del har hänt.

– Efter publiceringarna blev det en snöbollseffekt och många har varit inne och pratat med oss. Kommunen, trygghetsvärdar, polisen och fastighetsägare har visat en betydligt större närvaro, vilket såklart är positivt, säger han.

Men hade det inte varit för vandaliseringen så hade förmodligen inget hänt och personalen hade bara behövt acceptera en allmänt hotfull och stökig miljö, resonerar han. Så lite ”tur i oturen”, säger han halvt på skämt och en hel del på allvar.

”Verkar ha ruskat om polisen”

Sedan var det i och för sig inte länge sedan pendeltågsstationen i Älvsjö, som ligger nära konditoriet, uppmärksammades för ökad droghandel och gängbildningar, vilket också har satt extra press på polisen att vara mer synliga.

– Vad som har påverkat vad vet jag inte. Men alltihop verkar ha ruskat om polisen. Nu cirkulerar det både civilklädda och uniformerade poliser runtomkring oss, säger han.

Men än så länge är han bara försiktigt positiv. Han befarar att närvaron kan återgå till det minimala när nyhetens behag har lagt sig. Så funkar det med sådana här saker, menar han. Därför har han gått ihop med Coop och andra företag i närområdet för att behålla trycket på polisen, vilket har gett resultat. Polisen kommer.

– Vi ringer polisen varje gång något händer, vilket nog många företag inte orkar efter ett tag. Men vi tjatar på. Det är ständigt tjafs, bråk och gäng som stryker runt. Sånt tenderar snabbt att glömmas bort om inget riktigt allvarligt händer på ett tag, och så är man tillbaka på ruta ett, säger han.

Alltid två som stänger

Det som sker i samhället just nu är en trist utveckling, menar han. Och preventiva åtgärder vågar han inte dra tillbaka.

– Vi kommer nog att vara tvungna att ha två medarbetare som stänger butiken varje kväll under överskådlig framtid, trots att arbetsbelastningen inte alls motiverar det. Det har blivit en säkerhetsfråga, som så klart kostar pengar som vi hade behövt lägga på annat, säger han.  

– Vi har även funderat på vaktbolag, men avvaktar i och med att läget för tillfället faktiskt blivit lite ljusare, fortsätter han.

Toppnyheter

Coronavirusets spridning – Sverige

Folkhälsomyndigheten vill kunna testa 100 000 i veckan

Folkhälsomyndigheten vill kunna öka testkapaciteten för coronaviruset till upp till 100 000 test i veckan. Det säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda.

Hon vill inte nämna några prognoser för hur många svenskar som kan tänkas dö under virusutbrottet, men säger att man inte har nått upp till toppen på kurvan och att man måste vara förberedd på att det kan bli värre.

Se Agenda i länken nedan.

7 min
Finansminister Magdalena Andersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson: Redo att lyssna på förslag från alla partier

Regeringen är beredd att lyssna på ”alla förslag oavsett avsändare” i hanteringen av coronaviruset, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) till TT. Detta efter att Centerpartiet under dagen sagt att man vill bjuda in Moderaterna till samtal.

Enligt Andersson har oppositionspartierna tagit stort ansvar under krisen, vilket gjort att regeringen kunnat agera snabbt.

”Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen."

1 tim
Bild från Kungens tal TT
undefined

Kungen: ”Jag tänker på alla barn som riskerar förlora sina mor- och farföräldrar”

Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt tal till nationen på söndagskvällen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

– Trots en ansträngd situation och trots en risk för hälsan.

Inför påsk uppmanar han svenskarna att agera osjälviskt och undvika resor, och han säger att alla har ett ansvar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Jag tänker på alla barn som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar.

När krisen väl är över kan vi dra nytta av all den omtanke som visats, menar han.

– Även om det kan kännas svårt, kom ihåg, du är inte ensam.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nya H&M-vd:n om den första kaotiska tiden

Helena Helmersson tog över rodret vid H&M alldeles innan coronakrisen slog till på allvar i Sverige. Och även om det är en mardrömsstart så är hon fast besluten att vidta nödvändiga åtgärder för att klara företaget genom krisen, skriver Expressen.

– Vi kan visa på att vårt förändringsarbete verkligen gett resultat med lägre prisnedsättningar, lägre varulager och högre försäljning. Det är väldigt skönt att ha i ryggen när vi går in i sådan osäkerhet. Vi är nu i en allvarlig situation som vi måste handskas med där det är viktigt att snabbt ta till åtgärder för att komma ut på ett bra sätt, säger till Expressen.

Och trots rådande omständigheter, skriver DN, presenterar H&M ändå en förhållandevis stark rapport från det första kvartalet som får aktien att rusa på börsen.

– Vi står på en bra grund för att gå in i en så osäker period, säger Helena Helmersson till DN.

H&M har också svängt om delar av produktionen för att vara behjälpliga i krisen.

Klädjätten har i ett första skede producerat 100.000 skyddsmasker i sina fabriker i Kina, skriver DN.

3 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lucas: Dessa sex lärdomar kan dras ur tidigare kriser

Under trettio års tid har DN:s ekonomijournalist Dan Lucas sett flera kriser komma och gå. I en krönika berättar han om vilka viktiga lärdomar han har dragit av dem.

Den första lärdomen, menar han är att kriser till sist inte handlar om aktiekurser, utan människors hälsa och liv. Det krossar drömmar och slår människors livsverk i kras.

”Den andra lärdomen är alltså att en kris i sin inledning allt för ofta underskattas”, skriver han.

Ytterligare en lärdom är att en ekonomisk kris inte med nödvändighet behöver betyda att ett samhälle i grunden förändras.

”När 90-talskrisen var som djupast var det lätt att tro att Sverige skulle vara ett annat land när krisen väl var över”, skriver han.

Men han menar att det efter den krisen skapades andra jobb och ledde till att Sverige är en välmående välfärdsstat med marknadsekonomi och demokrati, som innan krisen.

3 tim
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Igår 07:15
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Patient med covid-19 får vård i Bergamo. PIERO CRUCIATTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norska sjuksköterskor och läkare skickas till Italien

Norsk sjukvårdspersonal skickas till italienska Lombardiet för att hjälpa till inom landets hårt pressade sjukvård. Det rapporterar NRK.

– Vi bör hjälpa varandra när krisen slår till, och det är fint att kunna bidra med att hjälpa Italien nu, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

Sjukvårdslaget består av 19 sjuksköterskor och läkare samt ytterligare tre personer som ska hantera logistiken. De kommer från olika sjukhus.

– Vi har kontroll på smittsituationen i Norge medan Italien befinner sig i kulmen av krisen, motiverar hälsominister Bent Høie beslutet.

29 min
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lågt stöd för avgångskrav på Jair Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill inte vidta större åtgärder mot coronavirusets spridning i landet, samtidigt som oppositionen kräver hans avgång. Men de flesta brasilianare vill inte att han lämnar sin post. Detta enligt en opinionsundersökning som Reuters refererar till.

59 procent av respondenterna är emot Bolsonaros avgång medan 37 procent stöder det. Samtidigt visar en annan opinionsundersökning att Bolsonaros agerande i frågan om smittan av 39 procent bedöms som ”dålig” eller ”hemsk”, en ökning med sex procent den senaste månaden.

De som bedömer hans insatser i smittfrågan som ”bra” eller ”mycket bra” har sjunkit från 35 till 33 procent.

1 tim
Sjukvårdare tar hand om en patient i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italien planerar för nästa fas: ”Svåra månader”

Italiens hälsominister Roberto Speranza säger att man börjat skissa på hur nästa fas i coronavirusepidemin i landet kan se ut. Enligt honom är målet att skapa förutsättningar att kunna leva med viruset tills ett vaccin utvecklats, skriver Reuters.

När antalet dödsfall om dagen nu börjat sjunka i Italien, hoppas regeringen att epidemin nått en kulmen. Fas två skulle bland annat innebära lättnader i de hårda restriktioner som infördes för en månad sedan, samtidigt som social distansering och ansiktsmasker kommer fortsätta behövas ett bra tag framöver.

– De kommande månaderna kommer bli svåra, säger Roberto Speranza.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

Idag 05:30
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer