TT
Den svenska våldsvågen

Varningen: Ny farlig trend spär på våld och sprängningar

Sprängningar, våld och dödsskjutningar. Sverige jämförs av forskare med krigszoner. Samtidigt krävs det allt grövre våld för att väcka polis och makthavare. ”Vi vänjer oss helt enkelt vid brutaliteten i samhället”, säger skribenten och krönikören Paulina Neuding till fPlus.

Våldsvågen breder ut sig i Sverige. Bara förra året åkte Bombgruppens tekniker ut på 121 sprängningar, enligt siffror från Nationella bombskyddet. I början av januari rapporterade polisen att antalet skjutningar ökade 2019 från 306 till 320 jämfört med året innan. Även antalet personer som dödades i samband med skjutningar i Sverige låg på en fortsatt alarmistisk nivå 2019, med 41 personer totalt.

Bara häromdagen var det till exempel nya sprängningar på Östermalm och mot en krog i Uppsala.

Sprängningarna är så många att vi måste söka oss till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet, sa kriminologen Amir Rostami nyligen till DN. Och enligt Ardavan Khoshnood, kriminolog på Malmö Universitet, har inget annat land i Västeuropa så många i åldern 15–29 som är inblandade i skottlossningar och dödsskjutningar.

Blir normaliserat

Bortsett från de uppenbara farorna med våld och social oro, påverkar det oss också psykologiskt. I takt med att våldet trappas upp får händelserna mindre utrymme i nyheterna. Det leder till att svenskarnas toleransnivå för våldet hela tiden förskjuts. Det blir vanligt, vardagligt. Det blir normaliserat.

Detta fenomen har Paulina Neuding, skribent på Quilette varnat för i ett flertal medier de senaste månaderna. I samband med hennes krönika i Dagens Samhälle (5/11, 2019) hade det natten innan skett hela tre bombdåd i olika delar av landet. Inte ens då ansåg medierna att det passade för riksnyheterna utan lämnade det åt de lokala nyheterna. I Aktuellt låg fokus i stället på påstådd censur av bilder på överviktiga kvinnor på Instagram, skriver hon.

– När man inte längre betraktar att en människa som skjuts till döds passar som en toppnyhet avtrubbar det vår uppfattning om våldet, säger Paulina Neuding till fPlus.

Hon menar att det skapar en bild att gruppvåldet sker i en isolerad gängmiljö och som inte påverkar oss andra.

Men det finns påtagliga exempel när gängvåldet drabbar oskyldiga.

Ett uppmärksammat fall är när läkaren och den nyblivna mamman Karolin Hakim sköts till döds med flera skott på öppen gata i Malmö i augusti.

Ett annat är när en förbipasserande ung kvinna skadades svårt vid en detonation i Lund i september.

– Vi vänjer oss helt enkelt vid brutaliteten i samhället, säger hon.

Medier bidrar till avtrubbningen

Medierna har därför ett stort ansvar att lyfta upp nyheter som uppmärksammar varför Sverige, en välfärdsstat från Skandinavien har hamnat i en situation som lyser med sin frånvaro i jämförbara länder som Norge, Danmark och Finland.

– Jag tycker att medierna ska vara väldigt noga med att inte bidra till den här avtrubbningen. När det sker över 100 bombdåd per år blir det nödvändigt att göra rätt prioriteringar i nyhetsvärderingen. Även om det inträffar flera gånger per år, måste vi behandla varje våldsdåd som sker i ett svenskt bostadsområde som en synnerligen allvarlig händelse, säger hon.

Fick butiken sönderslagen innan någon vaknade

Bageri- och konditoriföretagaren Stefan Fritzdorf håller med om att normaliseringen är ett högst verkligt problem. Han har tidigare berättat för fPlus om hur hans konditori på Älvsjö torg blev sönderslaget utan att polisen ryckte ut och att hans personal upplevde situationen som mycket obehaglig. I dag får personalen aldrig jobba själva när de stänger.

Nu har det gått ett tag sedan han valde att berätta om händelsen – och en hel del har hänt.

– Efter publiceringarna blev det en snöbollseffekt och många har varit inne och pratat med oss. Kommunen, trygghetsvärdar, polisen och fastighetsägare har visat en betydligt större närvaro, vilket såklart är positivt, säger han.

Men hade det inte varit för vandaliseringen så hade förmodligen inget hänt och personalen hade bara behövt acceptera en allmänt hotfull och stökig miljö, resonerar han. Så lite ”tur i oturen”, säger han halvt på skämt och en hel del på allvar.

”Verkar ha ruskat om polisen”

Sedan var det i och för sig inte länge sedan pendeltågsstationen i Älvsjö, som ligger nära konditoriet, uppmärksammades för ökad droghandel och gängbildningar, vilket också har satt extra press på polisen att vara mer synliga.

– Vad som har påverkat vad vet jag inte. Men alltihop verkar ha ruskat om polisen. Nu cirkulerar det både civilklädda och uniformerade poliser runtomkring oss, säger han.

Men än så länge är han bara försiktigt positiv. Han befarar att närvaron kan återgå till det minimala när nyhetens behag har lagt sig. Så funkar det med sådana här saker, menar han. Därför har han gått ihop med Coop och andra företag i närområdet för att behålla trycket på polisen, vilket har gett resultat. Polisen kommer.

– Vi ringer polisen varje gång något händer, vilket nog många företag inte orkar efter ett tag. Men vi tjatar på. Det är ständigt tjafs, bråk och gäng som stryker runt. Sånt tenderar snabbt att glömmas bort om inget riktigt allvarligt händer på ett tag, och så är man tillbaka på ruta ett, säger han.

Alltid två som stänger

Det som sker i samhället just nu är en trist utveckling, menar han. Och preventiva åtgärder vågar han inte dra tillbaka.

– Vi kommer nog att vara tvungna att ha två medarbetare som stänger butiken varje kväll under överskådlig framtid, trots att arbetsbelastningen inte alls motiverar det. Det har blivit en säkerhetsfråga, som så klart kostar pengar som vi hade behövt lägga på annat, säger han.  

– Vi har även funderat på vaktbolag, men avvaktar i och med att läget för tillfället faktiskt blivit lite ljusare, fortsätter han.

Toppnyheter

​Aron Emilsson (SD). TT
Det utmanade public service

Ledare: SD-angreppet på public service är osvenskt

Flera ledarredaktioner riktar fokus mot Sverigedemokraterna och medierna på lördagen.

DN:s huvudledare skriver att SD:s begäran att kalla upp public service-chefer till kulturutskottet ger ”en tydlig indikation på hur Sverigedemokraterna ser på fria medier i allmänhet och public service i synnerhet”. Ledarredaktionen menar att det är ironiskt att SD angriper något så pursvenskt som tryckfriheten.

Aftonbladets Pernilla Ericson tar också upp det hon beskriver som en offensiv mot medier från SD. Hon tar upp frågan om presstöd, som flera SD-politiker velat avskaffa, och hur det skulle påverka lokaljournalistiken i landet.

”I förlängningen är det ett uppenbart hot mot demokratin”, skriver hon.

Dagens Industri blickar mot USA i sin ledartext som handlar om Michael Bloomberg, som fått utstå hård kritik efter sin insats i veckans debatt i primärvalsracet. Ledarredaktionen menar att Bloomberg är den enda som kan utmana Donald Trump, och att Elizabeth Warrens jämförelse mellan de båda är felaktig:

”Michael Bloomberg skiljer sig från Trump på alla sätt som räknas för en potentiell demokratisk väljare. Han är en modern politiker.”

7 min
Aron Emilsson, Sverigedemokraternas talesperson för kulturpolitik. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD: Att kalla till samtal är inte politisk styrning

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson säger i en kommentar till DN att det inte handlar om att styra public service-bolagen när man kallar dess chefer till kulturutskottet.

”Att kalla ett samtal om bolagens uppdrag för politisk styrning och censur är oseriöst och en billig attack från desperata meningsmotståndare vars enda syfte är att plocka politiska poäng.”

SVT:s vd Hanna Stjärne kallade under fredagen SD:s krav för ”anmärkningsvärt”. Emilsson menar att det handlar om att cheferna ska redogöra för deras syn på reaktioner ”efter den senaste tidens ensidiga inslag, bland annat om förnedringsrånen.”

Igår 14:42
Läs mer om Det utmanade public service
Pojke klättrar ut från sitt hem som skadats i en attack i december 2019.  Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Afghanistan

Afghaner hoppfulla: ”Gyllene tillfälle för fred”

Under natten till lördagen inleddes den veckolånga nedtrappningen av våldet i Afghanistan som USA och talibanerna kommit överens om, rapporterar AFP.

Det tillfälliga vapenstilleståndet ger civilbefolkningen i landet andrum från det blodiga kriget som enligt FN:s beräkningar kostat mer än 100 000 människoliv under det senaste decenniet.

Flera afghaner har uttryckt en försiktig hoppfullhet på sociala medier. En av dem är privatpersonen Abu Mahmood. ”Det är ett gyllene tillfälle för Afghanistan att skapa fred”, skriver han på Facebook.

3 tim
Amerikanska soldater i Afghanistan. THOMAS WATKINS / AFP
undefined

Expert: Ett viktigt steg mot ett större fredsavtal

Att USA och talibanerna enats om att våldet i Afghanistan ska trappas ner under en vecka visar att båda sidor har tänkt om. Det säger talibanexperten Rahimullah Yusufzai till AFP.

Han menar att beskedet är ett stort och viktigt steg mot ett större fredsavtal.

Andrew Watkins, analytiker på International Crisis Group, anser dock att beskedet bara är ett första steg mot nödvändiga samtal mellan de olika interna parterna i Afghanistan.

– Sådana samtal kommer att vara mycket besvärliga, men är den bästa vägen mot en fredlig lösning på konflikten i Afghanistan, säger han.

Igår 15:12
Amerikansk soldat i Afghanistan. NOORULLAH SHIRZADA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Avtal om USA:s uttåg kan skrivas under nästa vecka

Om den nya överenskommelsen om en veckolång nedtrappning av våldet i Afghanistan efterlevs kan USA och talibanerna redan 29 februari skriva under ett avtal som banar väg för att amerikanska trupper helt lämnar landet, skriver AFP.

Ett sådant avtal vore en historisk vändpunkt i konflikten och skulle kunna innebära att den 18 år långa amerikanska närvaron i landet slutligen upphör.

Exakt vad dagens avtal om en veckas uppehåll i våldet innebär är dock oklart. En talibankälla uppger för AFP att han har fått order om att helt lägga ned vapnen, medan en annan säger att han bara fått besked om att inte attackera större städer och vägar.

Igår 15:03
Läs mer om Krisen i Afghanistan

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer