TT/Stefan Hörberg/Rithuset AB/Mostphotos
Den svenska konjunkturen

Varningen: Nu är skräckkvartalet här – "Politiker inte förstått faran"

Coronakrisen har redan sänkt stora delar av näringslivet och ekonomin. Men det är bara början, varnar flera ekonomer. 90 procent av fallet kommer att komma under det andra kvartalet, menar Håkan Frisén, prognoschef på SEB. ”Det blir skräckkvartalet”, säger han till fPlus.  

Nu börjar resultaten av coronakrisens härjningar mot ekonomin under april månad att synas alltmer.

Volvo Cars meddelade på tisdagen att försäljningen har rasat med närmare 44 procent i april jämfört med samma månad i fjol. Och när Arbetsförmedlingen presenterade varselstatistiken för mars och april hamnade den på rekordsiffran 69 000 personer.

Listan över dråpslag för näringslivet och ekonomin kan nästan göras hur lång som helst, och man ska komma ihåg att april bara är den första månaden i det andra kvartalet, varnar ekonomer som fPlus har talat med.

Men det har inte heller saknats goda nyheter. I förra veckan blev det klart att regeringen och samarbetspartierna kommit överens om ett omsättningsstöd om 39 miljarder. Något som företag och Svenskt Näringsliv efterfrågat.

Ger föraning om vad som komma skall

För att få ett hum om hur illa det andra kvartalet kommer att arta sig så har den fristående analytikern Peter Malmqvist räknat på de stora bolagens rapporter för det första kvartalet.

Börsexperten Peter Malmqvist FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

– Man måste ju ha en utgångspunkt. Men de visar att det såg bra ut i början av kvartalet. Ändå rapporterar de 40 stora bolag som jag har tittat på ett vinstfall på 20 procent jämfört med det första kvartalet 2019. Och enligt mina beräkningar är det ett tidsspann på 2–3 veckor i slutet av kvartalet, efter att man började stänga ned Europa, som är orsaken till det stora vinstfallet. Det ger ju en viss föraning om hur det kommer att se ut i det andra kvartalet, menar Peter Malmqvist.

”Blir skräckkvartalet”

Även Håkan Frisén, prognoschef på SEB, har en mörk syn på det andra kvartalet.

– Ja, det blir skräckkvartalet. Det måste man säga. Tittar vi på BNP så kommer vi att få första kvartalet i siffror snart men där kommer inte nedgången att vara så farlig jämfört med det fjärde kvartalet 2019. Vi räknar med att 90 procent av fallet kommer att komma under det andra kvartalet.

Peter Malmqvist har även tittat på börsgiganten H&M som är ett av börsens lönsammaste företag och som rapporterar sitt andra kvartal under månaderna mars, april och maj.

– H&M säger att de kommer att göra förlust det andra kvartalet och det är ett företag som har cirka 60 procent av sin direktförsäljning på den europeiska marknaden. Min analys av det är att konsumenterna i princip har slutat att handla. Det betyder i sin tur att producenterna kommer att sluta producera, men stå kvar med sina fasta kostnader. Den ekvationen kan bara sluta på ett sätt.

Sprider sig till fler sektorer

Håkan Frisén tror även han att krisen kommer att sprida sig in i fler sektorer och skapa en efterfrågekris.

– Det är i första hand tjänstesektorn och resebranschen som har drabbats. Industrin har klarat sig relativt bra även om vissa segment har problem. Men till slut så kommer en efterfrågechock även att slå till där. Man kan inte amputera av ett ben och hoppas att allt ska rulla på som vanligt, säger Håkan Frisén.

Håkan Frisén, SEB.  Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det som skrämmer Peter Malmqvist är att politikerna inte verkar ha insett allvaret och konsekvenserna av en djup recession i ekonomin.

– Man har hela tiden diskuterat ett gradvis öppnande med blicken fäst mot viruset och inte ekonomin. I mina ögon har politikerna inte förstått den verkliga faran.

– De flesta stora ekonomier i världen har stängt sina ekonomier och låst in sina medborgare och nu sitter man fast i det scenariot. Det betyder att kriteriet för framgång har med smittspridningen att göra. Det hör vi också i de förmaningar som levereras. Det finns en uppenbar motsättning mellan att sätta fart på ekonomin och vad politikerna verkar vara beredda att tillåta konsumenterna att göra, fortsätter Peter Malmqvist.

”Behöver höja blicken – inte måla fan på väggen”

Danske Banks chefekonom Michael Grahn intar ett annat perspektiv. Han är positiv och menar att många ägnar sig åt att måla fan på väggen. Tvärtom ser han en vändning relativt snart i kalendern.

– Det är helt klart så att den stora stöten kommer det andra kvartalet. Men jag tycker faktiskt att det känns som att bedömare och olika institut nu försöker överträffa varandra i att måla upp katastrofscenarier. KI var ju nyligen ute och spådde ett BNP-fall på 10 procent till exempel.

Danske Banks chefekonom Michael Grahn. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det kan bli så, men om vi höjer blicken, kan man också konstatera att många länder börjar öppna upp nu. Jag tror att vi antagligen har nått botten under april och att det från och med i mitten av maj kommer att se bättre ut. Så jag känner mig lite skeptisk till de här väldigt negativa utblickarna.

Högt pris för att släppa ekonomin ned för stupet

Peter Malmqvist menar att det nu kommit till ett läge där det har uppstått en snedfördelning i hur liv kontra ekonomi ska värderas.

– Jag såg på nyheterna att media i USA nu jämför antalet döda i corona med antalet döda i Vietnamkriget. Det är såklart en helt irrelevant jämförelse. Samtidigt ser du ingen politiker som säger att nu ska vi lägga fokus på att få igång ekonomin för ekonomi och pengar är fult, trots att priset för att bara släppa ekonomin ned för stupet kan bli extremt högt.

Toppnyheter

Hallengren och Carlson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Restriktioner för personer över 70 ligger fast – träffas utomhus med avstånd okej

Åldersgränsen för när äldre personer anses vara en särskild riskgrupp ligger kvar vid 70 år och att restriktionerna för dessa ligger fast, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att en studie över sjukdomsfall ställt mot ålder gjorts och att utifrån den ligger gränsen ”ganska rätt”.

– Det finns ingen grund för att ändra 70-årsgränsen. Håller vi fast vid 70 år så tror vi att vi gör den största nyttan för folk som följer våra råd och anvisningar, säger han vid pressträffen.

Samtidigt kommer nya råd till äldre. De ska fortfarande undvika kontakt med andra, men risken för smittspridning utomhus är dock påtagligt lägre.

Exempelvis tillåts sociala aktiviteter utomhus där det finns en möjlighet att hålla avstånd, till exempel att träffa barn och barnbarn och spela boll.

16 min
Tegnell, illustrationsbil TT
undefined

Dödshot mot Tegnell: ”Känns inte alls bra”

Sedan coronapandemin bröt ut har statsepidemiolog Anders Tegnell utsatts för upprepade hot, skriver Aftonbladet. Hoten ska ha framförts via mejl och brev. De ska ha kommit under andra halvan av mars. Via messenger ska det även ha riktats mot anhöriga till honom.

”Det känns inte alls bra. Det är lite stalker-varning på det känner jag”, säger Tegnell i polisförhör.

Polisens demokrati- och hatbrottsgrupp har utan framgång försökt spåra gärningsmännen.

”Ganska snart avfärdades en person då vi bedömde att det skickade materialet inte täckte brottsrekvisiten”, skriver Kristina Forsgren, polisens gruppchef för demokrati- och hatbrottsgruppen, till tidningen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
EU-kommissionens ordförande Ursula von d - / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Hårt tryck mot ”sparsamma Sverige” från övriga EU

Frågorna är många inför dagens besked från EU-kommission, där man väntas presentera ett åtgärdspaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Frankrike och Tyskland har föreslagit en återhämtningsfond på 500 miljarder euro som ska ges som bidrag till länderna. Detta har fått kritik från Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – kallade ”de sparsamma fyra” – som vill att pengarna ska ges ut som lån.

EU-parlamentets talman David Sassoli uppmanade så sent som i går de fyra länderna att ge med sig.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som gör invändningar är några av dem som har tjänat mest, sa han enligt TT.

4 tim
Illustrationsbild. ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare avråder staten från infrastruktursatsningar

Satsningar på infrastruktur är klassisk krispolitik som ofta lyfts fram i debatten – inte minst när räntorna är låga. Men transportekonomiforskaren Disa Asplund varnar i en ny SNS-rapport för sådana åtgärder utan en genomtänkt analys där nyttan vägs mot kostnader. Det rapporterar DI.

Hon är tveksam till större infrastrukturprojekt som konjunkturåtgärd.

– Främst därför att de tar flera år, ibland årtionden, att planera, förankra och bygga, säger hon till tidningen.

4 tim
Fredric Alm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Höjda skatter – ett skott i foten”

Stats- och finansministerns utspel om höjda skatter för att minska statsskulden riskerar att bromsa återhämtingen, skriver Viktor Munkhammar i en DI-analys.

Bara en fingervisning om höjda skatter kan leda till en minskning i hushållens konsumtion och en svagare ekonomisk återhämtning.

Enligt Munkhammar finns det ingen anledning för sådana besparingar.

För det första för att en fördubbling av den svenska statsskulden fortfarande skulle vara lägre än statsskulden hos exempelvis storekonomin Tyskland.

För det andra för att Sveriges nominella tillväxt fortfarande kommer att vara högre än räntan på de svenska statsskulden, vilket visar på en hållbar situation i statsfinanserna.

”Ibland ger Magdalena Andersson intryck av att vara kvar i 2014 års valrörelse. Hon och Anders Borg tävlade då med varanda om vem som var mest finanspolitiskt ansvarsfull”, skriver Munkhammar.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT
De svenska krispaketen

Tunga jurister: Utdelningsstoppet bryter mot grundlagen – ”Bedrövligt”

Att staten förbjuder krisande företag från att göra utdelningar bryter mot grundlagen, kränker äganderätten och strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt juridikexperterna Marie Karlsson Tuula och Claes Sjölin. Även tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll är på krigsstigen. ”Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel”, säger Claes Sjölin till fPlus.

Idag 05:24
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaner, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor obesvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

Igår 12:24
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Statens stöd till företagen är felkonstruerat

”Systemet med korttidspermittering spelar en avgörande roll för Sveriges möjligheter att ta sig ur krisen. Därför är det viktigt att diskutera det”, skriver Nima Sanandaji i ett gästinlägg på SvD:s ledarsida.

Han menar bland annat att systemet är krångligt samt att regeringen ”bestraffar” framgångsrika verksamheter då företag som gör utdelning inte får ta del av stödet.

Dessutom får enskilda näringsidkare endast begränsat stöd i Sverige, till skillnad från Tyskland, Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge.

”Systemet är kort och gott felkonstruerat. Staten behöver växla om till en konstruktiv ton, och i samråd styra upp så att korttidspermitteringen blir en bra lösning för alla företag”, konstaterar han.

Igår 13:58
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Scandic Hotels och SAS rusar på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsätter uppåt på tisdagen efter gårdagens lyft på omkring 2 procent. Vid 13.15 noteras OMXS30 på sin högsta nivå sedan början av mars.

• OMXSPI: +1,0 procent
• OMXS30: +0,8 procent
En liknande utveckling syns på de globala börserna där optimismen har återvänt i spåren av vaccinframsteg och återöppnandet av ekonomier runt om i världen, skriver CNBC.

Enligt medieuppgifter väntas Tyskland följa Italiens och Spaniens exempel och öppna upp landet för turister i sommar. Nyheten lyfter hela resesektorn där SAS och Scandic Hotels klättrar 11 respektive 15 procent.

Storbolagsindexet toppas av industrijättarna SKF, SSAB och Volvo med uppgångar på omkring 3 procent. I den motsatta änden av listan syns den defensiva trion Essity, Astra Zeneca och Getinge.

Evolution Gaming passerade i går 100 miljarder kronor i börsvärde. Vd:n Martin Carlesund säger till DI att det andra kvartalet har startat bra med en hög aktivitetsnivå. Aktien stiger 5 procent.

Köksbolaget Nobia lyfter 11 procent sedan Pareto inlett bevakning med rådet köp.

Idag 07:02
Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tokyobörsen ledde breda uppgångar i Asien

Asienbörserna steg brett på tisdagsmorgonen och japanska Nikkei noterades på sin högsta nivå sedan början av mars. Vid stängning stod indexen som följer:
• Nikkei: +2,6 %
• Shanghai: +1,0 %
• Shenzhen: +2,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1,8 %
Enligt Reuters stärktes de kinesiska börserna efter att centralbanken flaggat för ytterligare stimulanser och räntesänkningar på lån. Japan har dessutom avslutat sitt nationella nödläge och slopat vissa virusrestriktioner.

– Spänningarna mellan USA och Kina finns kvar i bakgrunden men investerare tycks ta större intryck av att många länder nu öppnar upp sina ekonomier igen, säger Rodrigo Catril, strateg på NAB, till Reuters.

Idag 03:30
Läs mer om Dagens börs