Den svenska kronan

Varningen: Myt om kronan kan fördjupa krisen

Kronan ligger nu på samma nivåer som under IT-kraschen 2000 och finanskrisen 2008. Ska Sverige ha en chans att mota lågkonjunkturen måste vi fimpa idén om att en svag krona gynnar industrin, menar såväl ekonomer som pressade företag.

Larmen om en tvärnit i industrin och en fallande krona avlöser varandra i rasande takt. Förra veckan rapporterade DI om den största månatliga nedgången i inköpschefsindex för industrin sedan finanskrisen 2008. Och så sent som igår visade nya bankprognoser att kronan snart bryter euron genom 11 kr och dollarn 10 kr. Det kan betraktas som ett positiv samband om man utgår från grundsatsen att en svag krona gynnar den svenska exportnäringen. Problemet är att den inte stämmer, hävdar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen och IKEM. Han menar att det är en gammal sanning som hör hemma i skolböcker från 1980-talet.

– Förr kunde man sälja en produkt som hade förädlats inom landet och som därefter kunde säljas vidare till andra länder. Men det är nya tider vi lever i. Nu har produktionskedjan blivit mer komplex, råvaror och insatsvaror importeras i högre utsträckning innan slutprodukten kan exporteras. Så när kronan nu ligger på samma nivå som under IT-kraschen 2000 och finanskrisen 2008, skapar det ett ohållbart kostnadstryck för många exporterande företag, säger Eckerdal.

”Sätter oss i en besvärlig situation”

Ett företag som passar in i Eckerdals beskrivning är livsmedelsproducenten Saltå Kvarn, som har en stor valutaexponering. Nära 70 procent av de nödvändiga råvarorna och ekologiska produkterna importeras från andra länder. Saltå Kvarns vd Jonas Regnér berättar för fPlus vad en fallande krona har för konsekvenser på företaget.

– På två år har dollarn blivit 25 procent dyrare och euron mellan 13–16 procent. Det sätter oss och våra kunder i en svår och besvärlig situation. Dels så urholkar det vår lönsamhet och dels tvingar det oss att fatta kortsiktiga beslut som att avveckla ett sortiment som konsumenten vill ha, säger Regnér.

Jonas Régner, vd för Saltå Kvarn.

Ett annat problem är att företaget kan hamna i en dyr och utdragen process när det kommer till att anpassa sig till de snabba valutasvängningarna.

– För att kompensera för kostnadshöjningarna måste vi ta ut nya priser i nästa led i förädlingskedjan. Men det tar tid. Det krävs nya förhandlingar och diskussioner med olika aktörer och det kan handla om en bli fördröjning på sex månader. Och då är det inte ens givet att kostnadstäckning uppnås. Under den tiden måste vi ha en buffert för att täcka kostnaderna, vilket inte finns i den prispress som präglat producentledet i vår bransch sen många år tillbaka, säger Regnér.

”Inte hållbart på sikt”

Den här negativa effekterna av kronan gäller självklart inte alla industribolag, menar Carl Eckerdal. Utöver den fjärdedel av industrin som Eckerdal representerar, finns även basindustrin inom bland annat stål och metall. En sektor som faktiskt tjänar pengar på att rea ut produkter på exportmarknaden. Men det är inte hållbart på lång sikt. Det kan faktiskt urholka den svenska konkurrenskraften, menar Eckerdal.

– Det finns en risk att företag som gynnas av en svag krona förlorar incitament att öka produktiviteten, att tillämpa den senaste tekniken och att ligga i toppskiktet. Då räcker det med att använda priset som konkurrensvapen. Men om Sverige ska försvara sin position som marknadsledande exportör måste priset komma i andra hand. En parallell är Apple som kan sälja mobiltelefoner för 13 000 kronor eftersom deras kunder världen över ser dem som marknadsledande, säger Eckerdal.

”Kan sprida sig som ringar på vattnet i hela ekonomin”

Summan av de här två effekterna i industrin, skenande produktionskostnader och ett konkurrensutsatt lågprisutbud, riskerar att sätta en enorm press på Sveriges ekonomi, inte minst på svenskarnas löneutvecklingskurva.

Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM och Livsmedelsföretagen.

– Om Sverige tappar sin status som stark industrination riskeras sambandet: världsledande produkter ger världens högsta löner. Det kan i sin tur sprida sig negativt som ringar på vattnet i hela ekonomin, säger Eckerdal.

Enligt Eckerdal vilar ett stort ansvar på Riksbanken som envist förlitar sig på ett förlegat inflationsmål och expansiv penningpolitik vilket har bidragit till att pressa kronan till krisnivåer.

– Riksbanken gör allt för att driva på en inflation mot 2 procent. De kämpar i motvind eftersom priset på varor och tjänster hela tiden pressas av en allt mer närvarade global konkurrens. Då skyller de snarare på arbetsmarknadens parter för att de inte släpper igenom större löneökningar, vilket de anser triggar den svenska inflationen. Riksbanken verkar vara de enda som fortfarande inte har förstått hur en gränslös värld förändrat de lokala villkoren för lönesättning, säger Eckerdal.

Elbrist lägger sig ovanpå

Den utbredda elbristen är en annan fråga som kan fälla Sveriges internationella konkurrenskraft, menar Eckerdal.

– Den bristande kapaciteten och opålitligheten i det svenska elnätet är ett hot mot industrin. Vi är långt förbi guldåldern på 1960–70-talet då företag kunde bygga industrianläggningar runt om i hela landet. Vi behöver ett elsystem som tillgodoser dagens energibehov och här vilar ett stort ansvar på politikerna. Det är märkligt att vi ens ska behöva ta upp den här frågan. Det borde ju ha varit en självklarhet.

Toppnyheter

Jimmie Åkesson.  Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Ny mätning: SD är största parti med ny toppnotering

Sverigedemokraterna är största parti och får stöd från mer än var fjärde väljare, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop. Om det vore val i dag skulle 25,4 procent av väljarna lägga sin röst på SD.

Det är 1,4 procentenheter mer än motsvarande mätning förra månaden och nästan åtta procentenheter högre än vid förra årets riksdagsval.

Enligt Demoskops opinionschef Peter Santesson tar SD väljare från KD och M, som båda backar i mätningen. Skillnaden mot Socialdemokraterna är däremot inte lika stor som vid den förra mätningen. Nu ökar S med 2,1 procentenheter och når ett stöd på 24,3 procent.

2 tim
Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Januariavtalet har gjort regeringen svagare”

Det är svårt att vara glad över dagens SCB-mätning som liberal menar DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki.

”Det är inte mer liberal, eller ens högerpolitik, som väljarna ber om i stället. Sverigedemokraterna har ökat med mer än 5 procentenheter sedan majmätningen”, skriver hon.

PM Nilsson på DI:s borgerliga ledarsida skriver att decemberöverenskommelsen och januariavtalet har försvagat regeringsmakten och gjort Åkesson till den tydligaste oppositionsledaren.

”Den rollen är stark och vinner lätt sympatier, särskilt om regeringsmakten är svag och splittrad.”

Peter Franke på socialdemokratiska Värmlands Folkblad frågar sig om det inte är M som står inför det största problemet.

”Visserligen ökar partiet jämfört med mätningen i maj, men är rejält akterseglade av SD, som plockar väljare främst från M och KD.”

3 dec
Jimmie Åkesson och Henrik Gustafsson.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SD: Många ser problem som vi länge har påtalat

SD fortsätter att skörda framgångar i opinionen enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop – något som gläder SD:s presschef Henrik Gustafsson.

Han säger till Aftonbladet att han tror att förklaringen till det stora stödet är att många väljare upplever problem i sin vardag som SD länge har påtalat.

– I grunden är det en förtroendefråga, säger han, utan att gå närmare in på vilka problem som åsyftas.

1 tim
Läs mer om Opinionsläget
Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

Igår 21:23
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L redo slakta C:s AF-reform: ”Finns ingen majoritet”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att tillgodose Moderaternas och Kristdemokraternas krav om Arbetsförmedlingens framtid, skriver DI.

Sabuni är bland annat villig att göra avkall på den privatisering av myndigheten som Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

– Det finns ingen majoritet för vissa delar av den här reformen i riksdagen och då är det viktigt att vi januaripartier hörsammar det, säger Nyamko Sabuni till DI.

1 tim
Eva Nordmark. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Misstroenden har blivit politikens nya svarta

Dagen efter att både V, M, KD och SD deklarerat att de kommer att rösta för ett misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är det ämnet som dominerar på morgonens ledarsidor.

Expressens ledarredaktion är av åsikten att det är bra att tvinga regeringen att backa om reformerna kring Arbetsförmedlingen, men att det borde ha gjorts genom att röstas ner reformen i riksdagen.

”I stället har misstroendeförklaringar blivit det nya svarta i politiken”, skriver de.

Sydsvenskan flaggar för att V:s agerande i frågan ”krattar manegen” för M, KD och SD och att Vänsterpartiets spel kring det hela är ”sällsynt oansvarigt”.

Lotta Engzell-Larsson på Dagens Industri tycker att det är helt rätt att väcka misstroende mot Eva Nordmark och listar flera skäl. Hon nämner dels att regeringen har en majoritet emot sig och att planerna kring Arbetsförmedlingen har brister.

43 min
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

29 min
undefined

Pelosi i bråk med reporter: ”Tjafsa inte med mig!”

Representanthusets talman Nancy Pelosi hamnade i ett bråk med en reporter efter dagens pressträff där hon meddelade att Demokraterna går vidare med riksrättsanklagelserna mot Donald Trump.

– Hatar du presidenten? frågade en reporter när Pelosi var på väg att lämna rummet. Det fick henne att gå tillbaka till mikrofonen och uppmana reportern att inte ”tjafsa med henne”.

– Som katolik blir jag arg när du använder ordet ’hat’ när du pratar med mig. Jag hatar ingen, sa Pelosi men tillade att hon inte tycker om presidentens politik, och hur han har agerat i Ukrainafrågan.

Igår 18:26
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

Igår 17:23
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer