Den svenska kronan

Varningen: Myt om kronan kan fördjupa krisen

Kronan ligger nu på samma nivåer som under IT-kraschen 2000 och finanskrisen 2008. Ska Sverige ha en chans att mota lågkonjunkturen måste vi fimpa idén om att en svag krona gynnar industrin, menar såväl ekonomer som pressade företag.

Larmen om en tvärnit i industrin och en fallande krona avlöser varandra i rasande takt. Förra veckan rapporterade DI om den största månatliga nedgången i inköpschefsindex för industrin sedan finanskrisen 2008. Och så sent som igår visade nya bankprognoser att kronan snart bryter euron genom 11 kr och dollarn 10 kr. Det kan betraktas som ett positiv samband om man utgår från grundsatsen att en svag krona gynnar den svenska exportnäringen. Problemet är att den inte stämmer, hävdar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen och IKEM. Han menar att det är en gammal sanning som hör hemma i skolböcker från 1980-talet.

– Förr kunde man sälja en produkt som hade förädlats inom landet och som därefter kunde säljas vidare till andra länder. Men det är nya tider vi lever i. Nu har produktionskedjan blivit mer komplex, råvaror och insatsvaror importeras i högre utsträckning innan slutprodukten kan exporteras. Så när kronan nu ligger på samma nivå som under IT-kraschen 2000 och finanskrisen 2008, skapar det ett ohållbart kostnadstryck för många exporterande företag, säger Eckerdal.

”Sätter oss i en besvärlig situation”

Ett företag som passar in i Eckerdals beskrivning är livsmedelsproducenten Saltå Kvarn, som har en stor valutaexponering. Nära 70 procent av de nödvändiga råvarorna och ekologiska produkterna importeras från andra länder. Saltå Kvarns vd Jonas Regnér berättar för fPlus vad en fallande krona har för konsekvenser på företaget.

– På två år har dollarn blivit 25 procent dyrare och euron mellan 13–16 procent. Det sätter oss och våra kunder i en svår och besvärlig situation. Dels så urholkar det vår lönsamhet och dels tvingar det oss att fatta kortsiktiga beslut som att avveckla ett sortiment som konsumenten vill ha, säger Regnér.

Jonas Régner, vd för Saltå Kvarn.

Ett annat problem är att företaget kan hamna i en dyr och utdragen process när det kommer till att anpassa sig till de snabba valutasvängningarna.

– För att kompensera för kostnadshöjningarna måste vi ta ut nya priser i nästa led i förädlingskedjan. Men det tar tid. Det krävs nya förhandlingar och diskussioner med olika aktörer och det kan handla om en bli fördröjning på sex månader. Och då är det inte ens givet att kostnadstäckning uppnås. Under den tiden måste vi ha en buffert för att täcka kostnaderna, vilket inte finns i den prispress som präglat producentledet i vår bransch sen många år tillbaka, säger Regnér.

”Inte hållbart på sikt”

Den här negativa effekterna av kronan gäller självklart inte alla industribolag, menar Carl Eckerdal. Utöver den fjärdedel av industrin som Eckerdal representerar, finns även basindustrin inom bland annat stål och metall. En sektor som faktiskt tjänar pengar på att rea ut produkter på exportmarknaden. Men det är inte hållbart på lång sikt. Det kan faktiskt urholka den svenska konkurrenskraften, menar Eckerdal.

– Det finns en risk att företag som gynnas av en svag krona förlorar incitament att öka produktiviteten, att tillämpa den senaste tekniken och att ligga i toppskiktet. Då räcker det med att använda priset som konkurrensvapen. Men om Sverige ska försvara sin position som marknadsledande exportör måste priset komma i andra hand. En parallell är Apple som kan sälja mobiltelefoner för 13 000 kronor eftersom deras kunder världen över ser dem som marknadsledande, säger Eckerdal.

”Kan sprida sig som ringar på vattnet i hela ekonomin”

Summan av de här två effekterna i industrin, skenande produktionskostnader och ett konkurrensutsatt lågprisutbud, riskerar att sätta en enorm press på Sveriges ekonomi, inte minst på svenskarnas löneutvecklingskurva.

Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM och Livsmedelsföretagen.

– Om Sverige tappar sin status som stark industrination riskeras sambandet: världsledande produkter ger världens högsta löner. Det kan i sin tur sprida sig negativt som ringar på vattnet i hela ekonomin, säger Eckerdal.

Enligt Eckerdal vilar ett stort ansvar på Riksbanken som envist förlitar sig på ett förlegat inflationsmål och expansiv penningpolitik vilket har bidragit till att pressa kronan till krisnivåer.

– Riksbanken gör allt för att driva på en inflation mot 2 procent. De kämpar i motvind eftersom priset på varor och tjänster hela tiden pressas av en allt mer närvarade global konkurrens. Då skyller de snarare på arbetsmarknadens parter för att de inte släpper igenom större löneökningar, vilket de anser triggar den svenska inflationen. Riksbanken verkar vara de enda som fortfarande inte har förstått hur en gränslös värld förändrat de lokala villkoren för lönesättning, säger Eckerdal.

Elbrist lägger sig ovanpå

Den utbredda elbristen är en annan fråga som kan fälla Sveriges internationella konkurrenskraft, menar Eckerdal.

– Den bristande kapaciteten och opålitligheten i det svenska elnätet är ett hot mot industrin. Vi är långt förbi guldåldern på 1960–70-talet då företag kunde bygga industrianläggningar runt om i hela landet. Vi behöver ett elsystem som tillgodoser dagens energibehov och här vilar ett stort ansvar på politikerna. Det är märkligt att vi ens ska behöva ta upp den här frågan. Det borde ju ha varit en självklarhet.

Toppnyheter

Ann Hartvig/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Forskare: Så växer vänsternationalismen under krisen

När statsvetaren Nicholas Aylott ska analysera den svenska coronastrategin finner han en hel del förväntat och mycket som påminner om tidigare kriser, inte minst migrationskrisen 2015, men också sådant som överraskar. Vänsternationalismen som växte fram under våren i Sverige skiljer sig markant från andra länders nationalistiska tendenser, beskriver han. ”Interna kritiker är suspekta, eftersom de riskerar att skada nationens intresse”.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skånetrafiken börjar med biljettkontroller igen

Skånetrafiken valde att pausa sina biljettkontroller när coronapandemin bröt ut. Men nu börjar man kontrollera igen, meddelar man i ett pressmeddelande.

”Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror”, säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken, i pressmeddelandet.

Skånetrafiken ska nu utföra sina kontroller som vanligt ”så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel”.

Det senaste halvåret har antalet resenärer minskat med 40 procent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

3 tim
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

2 tim
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg: Inga stora beer pong- och shotstävlingar

Oslopolisen har vid flera tillfällen tvingats upplösa nollningsfester på grund av coronapandemin – nu uppmanar statsminister Erna Solberg alla festsugna studenter att ta mer ansvar, skriver Dagbladet.

Det är viktigt att festerna inte blir för stora och att avstånden hålls, menar statsministern. Hon lyfter bland annat att många ungdomar är asymtomatiska smittbärare och att de rör sig i stora kretsar vilket gör att smittan riskerar att spridas mer.

– Studenter och andra ska kunna ha en trevlig vecka och lära känna universitetet och varandra, men de största beer pong- eller shotstävlingarna borde inte hållas i år.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Barack Obama, Kamala Harris och Hillary Clinton. TT
Amerikanska valet 2020

Toppdemokrater hyllar valet: ”Mer än förberedd”

Flera tunga demokrater stöttar Joe Bidens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat. USA:s förre president Barack Obama skrev på Twitter att Harris ”är mer än förberedd för jobbet. Det här är en bra dag vårt land.”

Även Hillary Clinton tog till Twitter för att kommentera valet av Harris. Den förre presidentkandidaten skriver att Harris redan har bevisat sig vara en otrolig statstjänsteman och ledare.

Kongressledamoten Alexandra Ocasio-Cortez var däremot fåordig kring valet av Harris. Till USA Today sa hon att Harris kompletterar Biden bra och fyller ut hans kandidatur på ett bra sätt.

4 tim
Joe Biden och Kamala Harris. Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden gör sitt första framträdande i natt

Kamala Harris och Joe Biden kommer att göra sitt första publika framträdande i Wilmington i Bidens hemstat Delaware, rapporterar amerikanska CBS News.

Framträdandet sker sedan Biden presenterade Harris som sitt val till vicepresidentposten.

Valet av Harris har fått blandade reaktioner runtom i landet. Flera experter pekar på att Harris är den första svarta och asiatiska kvinnan som blir nominerad till ämbetet och att det därmed är historisk. Dessutom väntas hon få ta ett stort ansvar om Biden vinner valet.

5 tim
undefined

Harris – stabil personlighet men svängig i sakfrågorna

En pappa från Jamaica och en mamma från Indien. Men Kalifornien-senatorn Kamala Harris kallar sig själv helt enkelt för ”en stolt amerikan”.

– Jag är den jag är. Jag är nöjd med det, har Harris tidigare sagt.

Flera medier berättar i detalj om Harris liv sedan Joe Biden gjort henne till vicepresidentkandidat inför höstens USA-val. Hon blir den första svarta kvinnan som kandiderar till ämbetet, och Vox påtalar att 55-åringen skrivit ny historia varje gång hon har valts till en position.

Politiskt beskrivs hon som progressiv, men ändå något av en mittenkandidat, långt ifrån en utpräglad vänsterpolitiker. Enligt New York Times handlar mycket av hennes politik om att lyfta marginaliserade grupper som kvinnor, icke-vita och låginkomsttagare, utan att för den sakens skull vända upp och ner på ekonomin.

Hennes personlighet och debattinsatser brukar lyftas som styrkor. Ibland har Harris dock skapat förvirring genom att svänga mellan olika politiska positioner – och hon har kritiserats för att hon som praktiserande åklagare vid olika tillfällen kämpat för uppenbara politiska motsägelser.

Idag 07:13
Läs mer om Amerikanska valet 2020