Peter Malmqvists analys

Varning för överoptimism när kvartalsrapporterna väller in

Analytikerna räknar med en kraftig vinstökning i börsbolagen för det fjärde kvartalet. De senaste kvartalens bleka utveckling tyder dock på att detta är väl optimistiskt, skriver krönikör Peter Malmqvist.

Inom kort trummar börsbolagens kvartalsrapport in i mailkorgarna. Om vi summerar analytikerprognoserna enligt Infront ska det bli en strålande läsning. Summerar vi prognoserna och jämför med utfallet för ett år sedan blir slutsatsen att vinsterna skall öka hela 14 procent. Det får nog ett och annat ögonbryn att åka upp. De två senaste kvartalen har nämligen visat fallande vinster. Som vanligt har enstaka större börsbolag en stor inverkan.

Ett av dessa är Ericsson, som vanligt bör tilläggas. Bolaget är inne i en mångårig trend med stora nedskrivningar och omstruktureringskostnader. Efter en förlust i fjärde kvartalet för ett år sedan på 2,6 miljarder kronor, nedpressad av omstruktureringskostnader, räknar nu analytikerna med en vinst på 5,8 miljarder. Vinstökningen på drygt 8 miljarder kan jämföras med hela den prognostiserade ökningen på drygt 10 miljarder. Tar vi bort Ericsson blir alltså vinstförändringen klart sämre.

Nu kan vi inte bara eliminera de bolag som går extraordinärt bra. Det finns ju också bolag som gör ovanligt svaga resultat, som Sandvik. De är också inne i en omstruktureringsfas och beräknas försämra resultatet med drygt 3 miljarder kronor. Det är värst av samtliga bolag. Drar vi bort även Sandvik slår det åt andra hållet.

Min teknik för att eliminera extremer går därför ut på att ta bort de tre bolagen i toppen och i botten av population på 67 bolag. Gör jag det får jag en vinstökning för kvarvarande bolag på 4 procent, vilket känns mer uppnåeligt och faktiskt i linje med vad analytikerna har prognostiserat de två senaste kvartalen. Emellertid har utfallet de två senaste kvartalen varit svagt, med minus 4 procent och noll procent i årstakt. Det finns alltså risk att resultatet även detta kvartal blir sämre än prognos.

Fjärde kvartalet alltid struligt

Det som ställer till slutsatserna är att fjärde kvartalet varje år innehåller fler störningsposter än under övriga kvartal. Omstruktureringar och nedskrivningar är klart vanligare, vilket ofta beror på att företagsledningar vill ”städa” i balansräkningen inför kommande år. Rengöringsmedlet heter avsättningar för framtida kostnader. Alltså, ta kostnaderna nu istället för nästa år. Det gäller särskilt när bolaget fått ny vd. De gör nämligen regelmässigt rensningar i fjärde kvartalet, samma år de tillträtt. Då har den nye vd:n inte ansvar för resultatet, varför extra kostnader mer kastar smuts på den tidigare ledningen. Kalla det gärna bokslutsteknik, men vanligt är det. Det finns därför anledning att hissa varningsflagg för att prognoserna detta fjärde kvartal har svårt att fånga upp dessa störningsposter.

En tredje måttstock för vinstutvecklingen är medianen, alltså mittföretaget i vår grupp av 67 bolag. Detta mått är normalt stabilare, men också en mätning som väger in mindre bolag mer än större. Visserligen innehåller Infronts undersökning inte några direkta småbolag, men det finns en hel del medelstora bolag och de täcks normalt av relativt få analytiker. Det gör medianmätningen något mer osäker. Detta kvartal visar medianen på en strålande vinstökning - hela 12 procent. Det är klart bättre än de senaste två kvartalen. Dessutom beräknas 64 procent av bolagen visa vinstökningar. I förra kvartalet låg den andelen på 51 procent. Det känns optimistiskt.

Försäljningen har fått draghjälp av valutautvecklingen

Samtidigt som vinsterna förväntas vända upp beräknas försäljningstillväxten fortsätta ner. Även det är naturligtvis en svårsmält koppling. En bra draghjälp i försäljningen har tidigare varit valutautvecklingen. Både Euro och US-dollar har slagit rekord mot kronan och det har gynnat både försäljning och resultat i utlandsorienterade bolag. Visserligen är US-dollarn och euron fortfarande höga, men uppgångstakten har mattats. Eftersom vi mäter tillväxt innebär det att valutaeffekterna blir allt mindre positiva, vilket bör dra ner tillväxttakten i fjärde kvartalet. Detta kan vi nog spåra i de dämpade försäljningsprognoserna.

Så vad blir slutsatsen? Går det bra eller dåligt för de svenska bolagen. Enligt analytikerna – strålande, enligt mig – helt okej. Det är nämligen svårt att få ihop analytikernas prognoser med konjunkturläget. Visserligen har både Brexit och handelskriget med Kina börjat gå mot en lösning, men det tar lång tid innan det syns i börsbolagens resultaträkningar. BNP-tillväxten och andra parametrar har varit på väg ner i två år, men det är de senaste två kvartalen detta synts i resultaten. Det tar nog ytterligare ett antal kvartal innan de positiva konjunkturfaktorer som nu är på väg, sätter spår i börsbolagens rapporter. Varning därför för viss överoptimism när rapporterna börjar välla in i veckan.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

30 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Idag 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

3 tim
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

1 tim
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön
Polis vid platsen för en av dödsskjutningarna. Boris Roessler / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningarna i Tyskland

Analys: ”Tysklands problem med högerextremism växer”

Dödsskjutningarna i tyska Hanau utreds som ett högerextremt terrordåd och allt tyder på att gärningsmannen hade allvarliga mentala problem, skriver Olle Lönneaus på Sydsvenskan.

Häromdagen greps också flera män i Tyskland misstänkta för att ha bildat en högerextrem terrorcell. Men det vanligaste mönstret bakom dåd som det i Hanau är att gärningsmännen är ”ensamvargar” som inspirerats av rasistisk propaganda på nätet – i stil med Anders Behring Breivik, Peter Mangs och Philip Manshaus, menar Lönneaus.

Ivana Kottasová på CNN menar att dödskjutningarna i Hanau är ännu ett tecken på Tysklands växande problem med högerextremism. Enligt henne är det här den tredje dödliga attacken som kan kopplas till högerextremism i år.

Den senaste tidens ökning av högerextremt våld i landet ser också ut att gå hand i hand med det främlingsfientliga partiet AFD:s växande framgångar. Partiets retorik riskerar att få någon att vilja ”ta saken i egna händer”, skriver hon.

3 min
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
undefined

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

6 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 06:25
Läs mer om Skjutningarna i Tyskland
Illustrationsbild. TT
Opinionsläget

SD är störst bland unga män – V bland unga kvinnor

Unga svenskar röstar allt mer olika, visar SVT/Novus nya mätning. Bland kvinnor i åldern 18–29 år är Vänsterpartiet största parti medan Sverigedemokraterna är störst bland män i samma åldersgrupp.

Enligt statsvetaren Jenny Madestam rör sig grupperna dock inte ifrån varandra när det gäller alla sakfrågor, utan mönstret skiljer sig åt i fråga till fråga.

– Könen har närmat sig varandra i synen på jämställdhet och satsningar på välfärden medan man har gått ifrån varandra när det gäller exempelvis migration och sex timmars arbetsdag, säger hon.

3 tim
Jimmie Åkesson/Stefan Löfven TT
undefined

Novus: SD största parti – S fortsätter tappa väljarstöd

Sverigedemokraterna får högst väljarstöd av alla partier i en ny undersökning från SVT/Novus.

Totalt uppgav 23,9 procent att de skulle ha röstat på SD. Samtidigt fortsätter tappet för Socialdemokraterna som sjunker till 23,2 procent, en minskning med en procentenhet jämfört med Novus förra mätning.

– Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström, till SVT Nyheter.

Vänsterpartiet har fortsatt medvind i opinionen och stiger med 0,5 procentenheter till 10,9.

Idag 06:39
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V når högsta noteringen på 19 år i ny Sifomätning

V når en ny toppnotering i SvD/Sifo/GP:s väljarbarometer. Partiet får 11,4 procent i mätningen, vilket är den högsta siffran på 19 år.

– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

Sjöstedt, som kommer avgå efter partikongressen i maj, gläds över mätningen.

”Vänstern växer, SD backar. Trevlig helg!” skriver han på Twitter. V-politikern Ali Esabati twittrar: ”Dadgostareffekten”

Sverigedemokraterna delar förstaplatsen med Socialdemokraterna och GP skriver att partiet nu tycks ha stabiliserat sig på en högre nivå, mellan 22 och 24 procent sedan i oktober.

14 feb
Läs mer om Opinionsläget

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stefan Löfven. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Analyser: Oppositionen kör över Löfven med S-politik

När oppositionen i form av V, M och KD nu lägger fram ett förslag om skärpta regler kring arbetskraftsinvandringen bedriver de en politik som statsminister Stefan Löfven (S) förmodligen gärna själv hade drivit – men inte kan på grund av januariavtalet. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Frågan är hur de alltmer högljudda S-kritikerna reagerar, när de ser sin statsminister bli överkörd av sin egen politik”, skriver Eriksson.

En annan fråga som besvärar Löfven är det just nu låga väljarstödet för S, nästan nere med de rekordlåga siffrorna under Håkan Juholts tid. På en del håll inom S pekas just januariavtalet ut som orsaken till väljartappet, skriver SVT:s Mats Knutson.

”Skulle de hittills spridda kritiska uttalandena få ett större stöd också bland tyngre S-politiker riskerar Löfven att få en intern partirevolt på halsen”, konstaterar Knutson.

5 tim
Ulf Kristersson/Ebba Busch Thor/Jonas Sjöstedt TT
undefined

M, KD och V är överens om arbetskraftsinvandringen

M, KD och V kommer att rösta för ändringar i reglerna för arbetskraftsinvandringen på torsdagen, framgår av pressmeddelanden från partierna.

Ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ läggs ram vid torsdagens möte i socialförsäkringsutskottet.

Ändringarna innebär ett stopp för kompetensutvisningar, skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet samt krav på arbetsgivare att bifoga anställningskontrakt vid sin ansökan till Migrationsverket.

Förslaget väntas få grönt ljus eftersom det stöds av SD, vilket innebär att man har en majoritet bakom sig.

Varken LO eller arbetsgivarna imponeras av oppositionens förslag kring arbetskraftsinvandringen.

– Det här skiljer inte mycket i sak, det handlar bara om prestige, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.
Ökad byråkrati, tycker Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.

Idag 08:33
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen