Peter Malmqvists analys

Varning för överoptimism när kvartalsrapporterna väller in

Analytikerna räknar med en kraftig vinstökning i börsbolagen för det fjärde kvartalet. De senaste kvartalens bleka utveckling tyder dock på att detta är väl optimistiskt, skriver krönikör Peter Malmqvist.

Inom kort trummar börsbolagens kvartalsrapport in i mailkorgarna. Om vi summerar analytikerprognoserna enligt Infront ska det bli en strålande läsning. Summerar vi prognoserna och jämför med utfallet för ett år sedan blir slutsatsen att vinsterna skall öka hela 14 procent. Det får nog ett och annat ögonbryn att åka upp. De två senaste kvartalen har nämligen visat fallande vinster. Som vanligt har enstaka större börsbolag en stor inverkan.

Ett av dessa är Ericsson, som vanligt bör tilläggas. Bolaget är inne i en mångårig trend med stora nedskrivningar och omstruktureringskostnader. Efter en förlust i fjärde kvartalet för ett år sedan på 2,6 miljarder kronor, nedpressad av omstruktureringskostnader, räknar nu analytikerna med en vinst på 5,8 miljarder. Vinstökningen på drygt 8 miljarder kan jämföras med hela den prognostiserade ökningen på drygt 10 miljarder. Tar vi bort Ericsson blir alltså vinstförändringen klart sämre.

Nu kan vi inte bara eliminera de bolag som går extraordinärt bra. Det finns ju också bolag som gör ovanligt svaga resultat, som Sandvik. De är också inne i en omstruktureringsfas och beräknas försämra resultatet med drygt 3 miljarder kronor. Det är värst av samtliga bolag. Drar vi bort även Sandvik slår det åt andra hållet.

Min teknik för att eliminera extremer går därför ut på att ta bort de tre bolagen i toppen och i botten av population på 67 bolag. Gör jag det får jag en vinstökning för kvarvarande bolag på 4 procent, vilket känns mer uppnåeligt och faktiskt i linje med vad analytikerna har prognostiserat de två senaste kvartalen. Emellertid har utfallet de två senaste kvartalen varit svagt, med minus 4 procent och noll procent i årstakt. Det finns alltså risk att resultatet även detta kvartal blir sämre än prognos.

Fjärde kvartalet alltid struligt

Det som ställer till slutsatserna är att fjärde kvartalet varje år innehåller fler störningsposter än under övriga kvartal. Omstruktureringar och nedskrivningar är klart vanligare, vilket ofta beror på att företagsledningar vill ”städa” i balansräkningen inför kommande år. Rengöringsmedlet heter avsättningar för framtida kostnader. Alltså, ta kostnaderna nu istället för nästa år. Det gäller särskilt när bolaget fått ny vd. De gör nämligen regelmässigt rensningar i fjärde kvartalet, samma år de tillträtt. Då har den nye vd:n inte ansvar för resultatet, varför extra kostnader mer kastar smuts på den tidigare ledningen. Kalla det gärna bokslutsteknik, men vanligt är det. Det finns därför anledning att hissa varningsflagg för att prognoserna detta fjärde kvartal har svårt att fånga upp dessa störningsposter.

En tredje måttstock för vinstutvecklingen är medianen, alltså mittföretaget i vår grupp av 67 bolag. Detta mått är normalt stabilare, men också en mätning som väger in mindre bolag mer än större. Visserligen innehåller Infronts undersökning inte några direkta småbolag, men det finns en hel del medelstora bolag och de täcks normalt av relativt få analytiker. Det gör medianmätningen något mer osäker. Detta kvartal visar medianen på en strålande vinstökning - hela 12 procent. Det är klart bättre än de senaste två kvartalen. Dessutom beräknas 64 procent av bolagen visa vinstökningar. I förra kvartalet låg den andelen på 51 procent. Det känns optimistiskt.

Försäljningen har fått draghjälp av valutautvecklingen

Samtidigt som vinsterna förväntas vända upp beräknas försäljningstillväxten fortsätta ner. Även det är naturligtvis en svårsmält koppling. En bra draghjälp i försäljningen har tidigare varit valutautvecklingen. Både Euro och US-dollar har slagit rekord mot kronan och det har gynnat både försäljning och resultat i utlandsorienterade bolag. Visserligen är US-dollarn och euron fortfarande höga, men uppgångstakten har mattats. Eftersom vi mäter tillväxt innebär det att valutaeffekterna blir allt mindre positiva, vilket bör dra ner tillväxttakten i fjärde kvartalet. Detta kan vi nog spåra i de dämpade försäljningsprognoserna.

Så vad blir slutsatsen? Går det bra eller dåligt för de svenska bolagen. Enligt analytikerna – strålande, enligt mig – helt okej. Det är nämligen svårt att få ihop analytikernas prognoser med konjunkturläget. Visserligen har både Brexit och handelskriget med Kina börjat gå mot en lösning, men det tar lång tid innan det syns i börsbolagens resultaträkningar. BNP-tillväxten och andra parametrar har varit på väg ner i två år, men det är de senaste två kvartalen detta synts i resultaten. Det tar nog ytterligare ett antal kvartal innan de positiva konjunkturfaktorer som nu är på väg, sätter spår i börsbolagens rapporter. Varning därför för viss överoptimism när rapporterna börjar välla in i veckan.

Toppnyheter

Camilla Stoltenberg. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Norsk myndighetschef om svenska linjen: ”Liknar vår”

I Norge har 19 personer per en miljon invånare dött i covid-19 medan samma siffra är 79 i Sverige, rapporterar SVT:s Aktuellt. Trots det säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, att det är för tidigt att säga om landet har lyckats i kampen mot viruset.

Att landet hittills ändå har hållit ner dödstalen mer än i Sverige tror hon bland annat beror på att man tidigare införde tvingande lagstiftning och mer omfattande åtgärder. Stoltenberg lyfter också att det var regeringen som fattade besluten, vilket gjorde att de fick stort genomslag bland befolkningen.

Men:

– Vi tror inte att det är så stor skillnad på Sveriges och Norges strategi som det ofta framställs som.

25 min
Illustrationsbild: Drottninggatan i centrala Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: 2,5 procent bar på coronaviruset i Stockholm

2,5 procent av stockholmarna bar på coronaviruset i en ny studie som gjordes i förra veckan, avslöjade Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff enligt SVT Nyheter.

Men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell har betydligt fler smittats sedan dess.

– Det vi vet är att dubbleringstiden är på sex, sju dagar så i dag bär mellan fem och tio procent på viruset, säger Anders Tegnell enligt SVT.

773 personer ingick i studien som gjordes mellan den 27 mars och den 3 april.

1 tim
Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
undefined

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Flygbilder över Eskilstuna och Östersund. TT
Den svenska konjunkturen

Kommunernas krismiljarder är i praktiken redan borta

Om Konjunkturinstitutets nya ekonomiska prognos för året blir verklighet äts regeringens 15-miljarderssatsning till kommunerna upp av minskade skatteintäkter redan i år. Det skriver Dagens Samhälle.

Sajten har pratat med flera kommuntoppar, bland annat Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S). Kommunen får 234 krismiljoner i regeringens satsning, samtidigt som man spår tappade skatteintäkter på 200 miljoner. Dessutom har man kraftigt ökade kostnader, bland annat för att undersköterskor anställs ”för glatta livet”.

– Det vore en katastrof om kommuner hängde på varselvågen, säger han.

2 tim
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

3 tim
Ibrahim Baylan.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen inför rabatt på hyran för krisande företag

Regeringen inför tillfälliga hyresrabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff på torsdagen.

Stödet handlar om att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra och staten kan då kompensera för hälften av den nedsatta hyran. Dock högst 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

– Det är inte i en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Vi jobbar intensivt från regeringens sida för att lindra konsekvenserna, säger Ibrahim Baylan.

Idag 11:09
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Kanadas Justin Trudeau.  DAVE CHAN / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trudeau: Läget blir inte normalt på minst ett år

Kanada kan inte räkna med att återgå till ett normalläge förrän det finns ett vaccin mot coronaviruset, vilket kan ta minst ett år. Det säger landets premiärminister Justin Trudeau enligt AFP.

Enligt de kanadensiska myndigheternas prognoser väntas mellan 11 000 och 22 000 personer i landet dö till följd av viruset. Om landet skulle släppa på sina åtgärder kan den siffran stiga till 44 000.

Trudeau sa att toppen på den första vågen troligen kommer mot slutet av våren, men att nya utbrott är att vänta framöver.

1 tim
Boris Johnson. Pippa Fowles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson har lämnat intensivvårdsavdelningen: ”Är vid extremt gott mod”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lämnat intensiven och flyttats tillbaka till en vanlig vårdavdelning, skriver Downing Street i ett uttalande, enligt Reuters. En talesperson för regeringen säger att Johnson fortsatt kommer att bevakas noga under återhämtningen från covid-19.

– Han är vid extremt gott mod, säger talespersonen.

Efter tio dagars sjukdom lades Johnson in på sjukhuset, och han flyttades snart till intensiven. Där har han tillbringat de senaste tre nätterna.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer