Illustrationsbild. Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Trafikläget

Varning för blixthalka i Gävleborg och Svealand

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för blixthalka under lördagen i Gävleborgs län och i Svealand, rapporterar SVT Nyheter. Detta på grund av sjunkande temperaturer och nederbörd.

Varningen gäller framför allt under sen eftermiddag och kväll.

Snöfall och underkylt regn som fryser till kan också skapa problem på vägarna i Värmland och Dalarna.

Toppnyheter

Arkivbilder: Svenska kronor, vice statsminister Isabella Lövin, statsminister Stefan Löfven. TT
Den svenska kronan

Ekonomer: Goda nyheter för kronan om Löfven avgår

Starkare förtroende bland konsumenter och i industrin väntas i veckans makrodata, vilket kommer att ge stöd för kronans uppåttrend. Det skriver Nordeas ekonomer Martin Enlund, Andreas Steno Larsen och Joachim Bernhardsen i ett veckobrev.

Enligt ekonomerna har konsumentförtroendet underpresterat kraftigt under Stefan Löfvens socialdemokratiska regering. ”En ny statsminister – eller en ny regering – skulle sannolikt vara goda nyheter för kronan”, skriver de.

Nordea-ekonomerna noterar också att politiska kommentatorer spekulerar i att Löfven ska lämna sin post i vår. ”Vi förblir dock försiktiga kring kronan på grund av den fortsatt dystra utsikten för europeisk tillväxt”, skriver de.

1 tim
Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya prognosen för kronan: så mycket faller den i år

Den svenska kronan lär försvagas under 2020. Det säger Stefan Mellin, valutaanalytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt. Detta trots att kronan stärktes i slutet av förra året till följd av bland annat ökad optimism i handelskriget mellan USA och Kina, positiva signaler om Europas ekonomi och att Riksbanken tydligt signalerade att räntan skulle höjas.

– Det här året har börjat tvärtom, med geopolitisk oro. Dessutom var Riksbanken lite duvaktiga i protokollet från decembermötet. Många, inte minst internationella banker, har drivit testen att Riksbanken höjt till noll och att noll nu är golvet, men det är inte alls den tolkningen jag gör av protokollet, säger han till Direkt.

En svagare konjunktur och inflation, vilket Danske Bank spår, innebär att Riksbanken kan komma att sänka räntan igen, enligt Stefan Mellin.

Så, hur mycket kommer kronan att försvagas? Danske Bank räknar med att kronan kommer att försvagas till 10:80 mot euron om ett år, vilket kan jämföras med onsdagen då kronan låg strax över 10:50 mot euron.

9 jan
undefined

Experter: Riksbanken står fast – kronan stärks 2020

Att Riksbanken höll fast vid sin prognos om att höja räntan i december var en av fjolårets stora överraskningar, skriver SEB:s räntestrateg Lina Fransson i storbankens rapport Ögat.

Höjningen visar att den svenska centralbanken verkligen ville bort från minusräntan och det minskar i sin tur sannolikheten att Riksbanken åter sänker räntan, anser Fransson.

I rapporten spår SEB:s valutastrateg och makrochef Carl Hammer att kronan successivt bör stärkas mot dollarn under året. Banken spår också att EUR/SEK ska kunna falla ner till 10,10 ”men troligen inte så mycket mer”, skriver Hammer. Det kan jämföras med de 10,53 som euron står i på fredagsmorgonen.

10 jan
Läs mer om Den svenska kronan
Kvinna med ansiktsmask i Wuhan i Kina, där smittan startade. HECTOR RETAMAL / AFP
Sjukdomsutbrottet i Kina

UD avråder från att resa till drabbade områden i Kina

Utrikesdepartementet avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset, uppges i ett pressmeddelande.

Beslutet om att avråda svenska medborgare att resa till Hubeiprovinsen togs under söndagen och gäller tills vidare.

Sedan tidigare har Norge och Danmark gått ut med avrådan om att resa till områden som är drabbade i Kina.

Efter nya dödsfall i Kina i helgen är dödssiffran nu uppe i 56 personer i Kina. Omkring 2 000 personer beräknas vara smittade, skriver flera medier.

2 tim
Personer köar för att handla mat i Wuhan i helgen. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskarlarm: 190 000 kan ha smittats om nio dagar

Varje person som smittas med coronaviruset sprider sjukdomen vidare till mellan två och tre andra personer. Det visar två olika forskarlags analyser av viruset, skriver Reuters.

Forskarna bakom den ena analysen beräknar att 190 000 människor kommer ha smittats den 4 februari – bara i sjukdomens epicentrum Wuhan. De varnar dessutom för att ”infektionen kommer vara etablerad i andra kinesiska städer” och att det blir vanligare med sjukdomsfall i andra länder.

– Ju större spridningen blir i andra delar av Kina, desto större är risken för en global spridning, säger forskaren Raina MacIntyre till nyhetsbyrån.

Totalt bor det över elva miljoner människor i Wuhan.

Idag 08:12
Demonstranter i Wuhan som är kritiska till att en fastighet i området ska användas som en samlingsplats för smittade patienter. PHILIP FONG / AFP
undefined

Norge och Danmark: Res inte till virusdrabbad region

Norge och Danmark avråder nu sina medborgare från att resa till den virusdrabbade Hubeiprovinsen i Kina, skriver TT.

Länderna är de senaste i raden att lämna liknande besked. Japan kommer att evakuera alla sina medborgare från den kinesiska staden Wuhan, varifrån coronaviruset tagit fart. Även Frankrike och Ryssland har meddelat att åtgärder har vidtagits för att evakuera medborgare. Utrikesdepartementet i Sverige har inte lämnat några liknande besked.

Samtidigt kommer det rapporter om att coronaviruset blir allt starkare, skriver Sky News. Hundratals nya sjukdomsfall har bekräftats i helgen och totalt har över 2 000 människor smittats.

5 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
 Yitzhak Rabin och Yassir Arafat skrev under avtalet. DOUG MILLS / TT NYHETSBYRÅN
Israel – Palestinakonflikten

Palestinierna hotar lämna historiska Osloavtalet

Palestina hotar att dra sig ur Osloavtalet om Trump-administrationen lägger fram sin nya fredsplan för Mellanöstern nästa vecka, uppger AFP.

Enligt den palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat innebär avtalet att ”Israels tillfälliga ockupation förvandlas till en permanent ockupation”.

Avtalet slöts 1993 och var den första direkta överenskommelsen mellan israeliska och palestinska politiker och lade grunden för den palestinska myndigheten.

Avtalet bidrog till att Yitzhak Rabin, Yassir Arafat och Shimon Peres fick dela Nobels fredspris 1994.

De Israeliska premiärministerkandidaterna Benny Gantz och Benjamin Netanyahu ska nästa vecka till USA för att diskutera planen. Den palestinska sidan har dock avfärdat den redan innan den har lagts fram.

3 tim
Benjamin Netanyahu. STAFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Netanyahu: Hoppas att vi kan skapa historia

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu säger att han ”hoppas kunna skapa historia” den kommande veckan när han besöker Washington för att diskutera Trump-administrationens fredsplan för Mellanöstern, skriver AFP.

– Vi är mitt uppe i en mycket dramatisk diplomatisk utveckling, men höjdpunkten ligger fortfarande framför oss, sa Netanyahu inför resan.

Till mötet är även Netanyahus rival om premiärministerposten Benny Gantz inbjuden. Däremot har inte den palestinska sidan bjudits in. Palestinierna har redan på förhand avfärdat planen.

2 tim
Lars Adaktusson, Margot Wallström och Stefan Löfven. TT
undefined

KD kräver ny politisk linje inför Löfvens besök i Israel

Kristdemokraterna uppmanar regeringen att anta en ny politisk linje i sin Israel-politik, rapporterar TV4 Nyheterna. Statsminister Stefan Löfven (S) besöker i dag landet i samband med World Holocaust Forum, men inga direkta möten med regeringen är inbokade.

– Det här är väl ett utmärkt tillfälle att knyta kontakter, säger KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson i TV4:s inslag.

Han vill att regeringen omprövar delar av den politik som har förts, bland annat det ”ensidiga och villkorslösa erkännandet av en palestinsk stat”. Tidigare utrikesministern Margot Wallströms (S) erkännande av Palestina ledde till att hon portades från landet.

22 jan
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Stridigheterna i Irak

Trump krävs på ursäkt efter huvudvärkskommentaren

Den amerikanska organisationen Veterans of Foreign Wars kräver en ursäkt av Donald Trump. Detta sedan Trumps spelat ner hur allvarliga skador amerikanska soldater drabbades av när Iran attackerade en irakisk militärbas, skriver amerikanska medier.

Trump sa inledningsvis att ingen soldat skadades men uppgav sedan att några ”fått huvudvärk och lite andra saker”. Men i veckan bekräftade Pentagon att 34 soldater fått hjärnskakning eller traumatiska hjärnskador (TBI).

– VFW förväntar sig en ursäkt efter presidentens missriktade kommentar, säger organisationens ledare William Schmitz i ett uttalande.

44 min
En regeringskritisk demonstrant i Najaf i går. ALAA AL-MARJANI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mäktig irakisk rörelse drar tillbaka stöd till protester

Iraks största politiska parti al-Sadr-rörelsen stöttar inte längre protesterna i landet, rapporterar al-Jazira. Gruppen har tidigare spelat en nyckelroll genom att ge sitt stöd både politiskt och fysiskt.

– Det känns som att någon har stulit protesterna från oss, säger demonstranten Umm Rafid om beskedet.

I en intervju säger gruppens talesperson att våldet riskerar att skada landet för mycket och att man därför inte kan delta. Frågan är om det nya beskedet är början på slutet av protesterna, säger al-Jaziras utsända reporter.

6 tim
En regeringskritisk demonstrant under protester strax söder om Bagdad. HAIDAR HAMDANI / AFP
undefined

Nya sammandrabbningar – 31 skadade i Irak-protester

Minst 31 personer har skadats i nya demonstrationer i Irak, skriver Reuters. Sammandrabbningar med polis har resulterat i minst 14 skadade i huvudstaden Bagdad och minst 14 skadade i den södra staden Nasiriyah.

Skarp ammunition användes för att skingra demonstranterna, som då svarade med stenar och molotovcocktails.

Protesterna började som ett motstånd mot arbetslöshet och korruption, men utvecklades snabbt till krav på större samhälleliga förändringar och regeringens avgång.

Idag 10:59
Läs mer om Stridigheterna i Irak
En krossad ruta på ett judiskt center i Rostock i norra Tyskland, efter en misstänkt antisemitisk attack 2009. THOMAS HAENTZSCHEL / TT NYHETSBYRÅN
Förintelsens minnesdag

”Sociala medier underlättar antisemitisk spridning”

Sociala medier har gjort att antisemitism sprids lättare menar idéhistorikern Henrik Bachner som SVT intervjuat.

– De har kraftfullt underlättat spridningen av antisemitiska idéer och erbjudit mötesplatser för människor som hyser sådana uppfattningar vilket i sin tur kan bidra till att attityder förstärks, säger Bachner som forskar om antisemitism.

SVT har gått igenom anmälningsstatistiken gällande antisemitiska hatbrott och sett en ökning de senaste tio åren. Kanalen skriver att statistiken delvis hänger samman med Israel-Palestinakonflikten.

1 tim
Fela Skog. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fela, 96, om minnena från lägret: ”De går aldrig bort”

Flera medier uppmärksammar under söndagen att det den 27 januari är 75 år sedan som förintelselägret Auschwitz befriades. Många av överlevarna börjar nu närma sig hundrastrecket och var barn eller tonåringar i lägret.

96-åriga Fela Skog som TT intervjuat visar upp numret som är tatuerat på hennes vänstra arm.

– Allt kommer tillbaka på gamla dar. Jag lider så fruktansvärt. Minnena går aldrig bort, säger hon.

Aftonbladet skildrar barnbarnen som fått bära mor- och farföräldrarnas historia. Helena Trus har skrivit en bok om sin farmor som överlevde förintelsen och Julie Lindahls roman handlar om morföräldrarnas nazistiska bakgrund.

– Det gemensamma är att det finns en skugga i familjen – och i den skuggan finns ett trauma som är outtalat, säger Julie Lindahl till Aftonbladet.

2 tim
 Emerich Roth  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Emerich Roth: SD behöver en avhopparverksamhet

Förintelseöverlevaren Emerich Roth säger till SvD att han är beredd att förlåta Sverigedemokraterna om partiet tar avstånd från från nazism och vad vissa medlemmar tidigare har stått för.

– Under mitt liv har jag mött nynazister som tagit avstånd från ideologin och som nu reser runt till skolor och hjälper ungdomar. Sådant gör inte SD. Det behövs en avhopparverksamhet för SD-medlemmar, säger han till tidningen.

95-åriga Roth och hans syster var de enda från deras familj som överlevde Förintelsen. Han är i dag djupt oroad över den svenska samhällsutvecklingen och menar att SD länge gynnats av att kritik mot den svenska invandringspolitiken har blandats ihop med främlingsfientlighet.

4 tim
Läs mer om Förintelsens minnesdag
Arkivbilder TT
Den svenska kriminalpolitiken

Damberg: Beslut om stärkt band dröjer till i höst

Först i höst kan det bli klart om Försvarsmakten ska knytas närmare polisen och bistå vid extraordinära situationer. Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till TT att konsekvensanalysen av det förslag som rikspolischefen lagt om detta måste få ta sin tid.

– Vi måste naturligtvis gå igenom det här seriöst både från justitiedepartementet och från försvarsdepartementet innan vi uttalar oss i mer detalj, säger Damberg.

Liberalerna anser också att det är viktigt att en grundlig analys först blir klar. Under söndagen meddelade M att partiet vill att frågan utreds skyndsamt. M:s försvarspolitiske talesperson Pål Jonson säger till Ekot att han inte ser någon anledning till att utredningen ska dröja.

2 tim
Arkivbilder.  TT
undefined

M vill se stärkt samarbete mellan försvar och polis

Moderaterna är positiva till rikspolischefens förslag om att Försvarsmakten ska kunna stötta polisen mer än i dag, rapporterar SR Ekot.

– Det är mycket viktigt att regeringen agerar skyndsamt, säger Pål Jonson (M), ordförande i riksdagens försvarsutskott till radion.

Med den nuvarande lagstiftningen kan polisen begära stöd från Försvarsmakten för att bekämpa terrorism. Rikspolischefen vill att lagen ska ändras så att försvaret även kan bistå vid så kallad gråzonsproblematik som exempelvis sabotage, cyberangrepp och infiltration.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har tidigare sagt att ytterligare åtgärder för att komma till rätta med gråzonsproblematiken kommer att läggas inom ramen för totalförsvarspropositionen som presenteras i höst.

Idag 05:46
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bernie Sanders. WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Amerikanska valet 2020

Sanders klart populärast även i New Hampshire

Bernie Sanders har skaffat sig en stor ledning när det gäller väljarstödet i New Hampshire, den andra delstaten att välja sin demokratiska presidentkandidat. Det visar en undersökning som CNN presenterar.

Sanders får 25 av stödet, därefter är det jämnt mellan Joe Biden (16 procent), Pete Buttigieg (15) och Elizabeth Warren (12).

Nära hälften av de tillfrågade säger dock att de fortfarande är öppna för att ändra sig, och Warren är den kandidat som flest anger som sitt andrahandsalternativ.

I går visade en undersökning i New York Times att Sanders leder stort även Iowa, den första delstaten att utse sin kandidat.

4 tim
Bernie Sanders och Joe Biden. TT
undefined

Nya siffror: Sanders ökar kraftigt – leder över Biden

Bernie Sanders har gått om den tidigare vicepresidenten Joe Biden och är nu populärast bland Demokraternas presidentkandidater, visar en ny väljarundersökning som SSRS har gjort för CNN.

Sanders, som klättrat sju procentenheter sedan december, hamnar på 27 procent medan Biden får 24.

Skillnaden mellan de två kandidaterna befinner sig inom den statistiska felmarginalen.

Båda två ligger dock långt före den tredje populäraste kandidaten Elizabeth Warren, som landar på 14 procent.

22 jan
Bernie Sanders. Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik när kontroversiell poddare stöttar Sanders

Den kontroversielle amerikanske poddstjärnan Joe Rogan har gått ut och meddelat att han stöttar Bernie Sanders i dennes försök att bli demokraternas presidentkandidat. Men nu kräver människorättsorganisationen Human Rights Campaign att Sanders tar avstånd från Rogans stöd, skriver flera medier.

Orsaken är att Rogan enligt organisationen vid upprepade tillfällen ska ha kränkt färgade, hbtq-personer och kvinnor i sin podd.

Vissa analytiker tolkar dock Rogans stöd som ett tecken på att Sanders kan vinna tillbaka vita manliga demokratiska väljare, som i det senaste valet inte röstade på Hillary Clinton.

Igår 16:01
Läs mer om Amerikanska valet 2020