Victoria Scandinavian Soap
Coronavirusets spridning – Sverige

Världen skriker efter hygienprodukter – ändå stoppas svenska tvålföretaget

Svenska tvåltillverkaren Victoria Scandinavian Soap har sett sina ordrar mångdubblas och har anställt för att skala upp produktionen. Ändå är det tvärstopp. Bankerna är ”nervösa” och företaget får höra att de växer alldeles för fort, berättar vd:n Jonny Freij för fPlus. ”Vi kan växla upp om vi bara får hjälp”, säger han.

Den svenska tvåltillverkaren Victoria Scandinavian Soap har fått orderböckerna påfyllda rejält under de senaste veckorna. Sedan företaget etablerades 1905 har företaget vuxit stadigt och förser stora butikskedjor runt om i Skandinavien och Europa liksom även Sydkorea med tvålprodukter. Idag är ägaren sedan 40 år tillbaka Jonny Freij bekymrad över att de inte förmår att växla upp produktionen för att möta behovet som finns på marknaderna. Han är frustrerad över att de inte får hjälp med att skala upp verksamheten för att åstadkomma samhällsnytta i en pågående kris.

– Vi hade precis växlat upp med nyanställda och ökat vår omsättning med 75 procent på kort tid, sedan kom corona och våra befintliga ordrar fyrdubblades.

Efterfrågan enorm

För ett företag som till vardags producerar 400 000 fasta tvålar och 200 000 schampobars i veckan handlar det om en stor volymökning. Som en av de största tillverkarna i Europa av fasta tvål- och schampoprodukter är det också hit många kunder vänder sig när efterfrågan på hygienartiklar ökar.

Freij, med en lång yrkeserfarenhet, pekar på likheter som finns mellan coronakrisen idag och tidigare kriser.

– Det här händer alltid i en samhällskris. Människor blir oroliga för att man inte ska kunna hålla sig ren och samtidigt uppmanas man av myndigheterna att tvätta händerna.

”Kan växla upp om vi bara får hjälp”

Men skillnaden nu, inte minst för det egna företaget, är att det saknas någon mellanhand som kan gå in och hjälpa till att skala upp produktionen temporärt.

– Vi har rätt mycket kapacitet kvar, idag jobbar vi treskift men kan växla upp till fyra eller femskift om vi bara får hjälp.

Det råder heller ingen brist på själva arbetskraften i detta läge, påpekar Freij.

– Personalen är ingen flaskhals, vi får gott om arbetskraft från både Samhall och Arbetsförmedlingen. Vad vi behöver är en myndighet som hjälper till, antingen via banken eller på något annat sätt.

Kan inte köpa råvaror som behövs

Bankerna är menar han ”nervösa i dessa tider” och företaget har fått höra att de växer alldeles för fort.

Det går inte utan att någon institution hjälper till med råvaruinköpen.

– Förr så fanns det en myndighet i Sverige som hette ÖCB. Vi ingick i en kedja där, så både när det var Balkankris och finansiell kris så fick vi hjälp att växla upp för att kunna köpa in råvarorna som behövdes.

– Att tredubbla råvaruköpet för att sedan efter krisen gå ned i normalläge är inte möjligt att klara på egen hand. Det går inte utan att någon institution hjälper till med råvaruinköpen.

Freij säger att han varit i kontakt med olika aktörer, myndigheten MSB bland annat, men säger att ingen hittills har kunnat hjälpa till då det saknas offentliga aktörer med ansvar för den här typen av situationer.

Alla hör av sig och vill göra beställningar

En stor del av företagets produktion går idag till Tyskland samtidigt som den skandinaviska marknaden, med bland andra kunder som Ikea, får leveranser som vanligt. Men efterfrågan ökar dag för dag och nu har även biståndsorganisationer som UNHR och Unicef har hört av sig för att lägga beställningar.

– Vi har vuxit väldigt fort av miljöskäl, vi brukar säga på grund av Greta Thunberg-effekten, då våra fasta produkter inte kräver plastförpackningar utan endast papper. För att vi ska klara en omställning som corona innebär och för att vi ska kunna förse marknaden med hygienprodukter som all världens regeringar rekommenderar att människor nu konsumerar mer av, behöver vi hjälp.

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

4 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

Idag 12:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer