USA i fokus med Jakob Stenberg

”Världen har fått nog av fega Trump-kritiker”

I en ny bok larmar en anonym medarbetare i Vita huset om att president Trump är farlig för såväl USA som för världen. Men tiden för fega Trump-kritiker är förbi, skriver fPlus USA-krönikor Jakob Stenberg.

Den slog ner som en bomb förra hösten. Utan att avslöja sitt namn beskrev en senior Vita huset-medarbetare i New York Times det allvarliga hot som president Trump utgör mot såväl USA som resten av världen. Gästkrönikan med rubriken ”Jag är en del av motståndet inuti Trumpadministrationen” blev förstasidesstoff och dominerade nyhetssändningarna. Det spekulerades lika mycket om innehållet som vem den anonyme skribenten var. Kunde det vara rådgivaren Kellyanne Conway? Eller kanske till och med vicepresidenten Mike Pence?

Trump-anhängare kan oemotsagda kalla boken fake news

Om krönikan var en bomb är uppföljaren, den nyutkomna boken ”A Warning”, på sin höjd en ettöressmällare med blött krut. Boksläppet förra veckan hamnade i skymundan av både Demokraternas debatt i Atlanta och de timslånga förhören i riksrättsprocessen.

Texten saknar förvisso inte detaljer om Trumps oroväckande beteende. Men så länge vi inte vet vem författaren är lär kritikerna fortsätta förfasas över presidenten och Trumpanhängarna kan oemotsagda påstå att den anonyme Vita huset-medarbetaren är en del av ”fake news”.

Vem vill läsa en anonym skribent som inte gör något åt saken?

Skribenten framställer sig gärna som en arvtagare till de främsta företrädarna som landet har lyckats frambringa sedan republikens grundande. Med pompösa ordalag beskrivs nationens öde och varje kapitel inleds med ett citat från en stor amerikansk statsman, från Washington till Reagan via Lincoln.

Men likt en student som har börjat skriva på sin B-uppsats i elfte timmen och behöver fylla ut sidorna, försöker hen applicera all världens metodologi på Trumps presidentskap. Ciceros tankar om vilka dygder en ledare bör ha (spoiler: Trump saknar alla dessa) varvas med Friedrich Hayeks matris som undersöker om en ledare omger sig med bästa tänkbara rådgivare (spoiler igen: det gör Trump inte).

Visselblåsaren var också anonym, men gjorde skillnad

Att den anonyma författarens senaste alster hamnar i skuggan av riksrättsprocessen är logiskt. Vem vill läsa en anonym skribent som larmar ännu en gång, men inte gör något konkret åt saken? Visselblåsaren som larmade om Trumps samtal med Ukrainas president var förvisso också anonym, men drog trots allt igång den riksrättsprocess vi just nu bevittnar i Washington.

Och de tjänstemän som har frågats ut i de tv-sända kongressförhören har inte bara satt sina karriärer på spel, utan även mottagit dödshot när de i hårda ordalag kritiserar presidents agerande.

Skribenten lär aldrig betraktas som en hjälte

Att ens försöka jämställa riksrättsprocessen med ”A warning”, skriven av en person med åtminstone viss makt över presidentens beslutsfattande, blir löjeväckande. Nej, den enda varningen som bör utfärdas är mot att lägga tid på att den läsa den över 400 sidor långa genomgången av i stora delar tidigare välkänd information.

För en mer insiktsfull beskrivning av Trumpadministrationen rekommenderas istället Bob Woodwards ”Fear: Trump in the White House” och om du vill veta hur republikanerna blev Trumps parti är Tim Albertas ”American carnage” det givna valet.

Republikanen David Frum, som var talskrivare till George W Bush och numera är en hängiven Trumpkritiker, skrev nyligen på Twitter att ”när allt det här är över kommer ingen erkänna att de någonsin har stött det”. Tweeten var en övertydlig passning till de republikaner som håller Trump om ryggen.

Antagligen kliver den anonyme skribenten fram ur skuggorna i sinom tid, men då lär hen snarare betraktas som en kuriositet än en hjälte. ”En mans karaktär testas när han får makt”, skriver författaren i ett av alla högtravande stycken. Det gäller i allra högsta grad också en anonym medarbetare i Trumps omedelbara närhet.

Toppnyheter

Aktivist utanför högsta domstolen i dag.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Högsta domstolen: Trump måste lämna ut deklaration

USA:s president Donald Trump måste lämna ut sin deklaration till åklagarmyndigheten i New York enligt ett beslut i högsta domstolen, uppger amerikanska medier. Kongressen får däremot inte ut uppgifterna.

Manhattans distriktsåklagare Cyrus R Vance Jr undersöker bland annat om Trumps organisation har försökt att dölja pengatransaktioner för att tysta två kvinnor, varav den ena är porrstjärnan Stephanie Clifford också känd som Stormy Daniels.

Trumps politiska motståndare har efterfrågat uppgifterna i flera år men Trump har vägrat lämna ut dem vilket har lett till spekulationer om att det där skulle finnas eventuella ekonomiska oegentligheter.

1 tim
Läs mer om Trumps Amerika
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Rapport: 124 000 jobb hotade på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos att antalet sysselsatta minskar med mellan 40 000 och 124 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det konstaterar myndigheten i en ny rapport där effekterna av elbristen studerats.

De studerade regionerna är Östra Mellansverige (Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län), Skåne län samt Västra Götalands län.

–Näringslivets investeringar är nödvändiga för klimatomställning och samhällsutveckling. Tilltron till elsystemet är avgörande. För mig är det självklart att Sveriges regering, i en tid av pandemikris med behov av ökade investeringar och ökad sysselsättning, inte kan ignorera de varningssignaler som elsystemet skickar ut. Vi ska självklart inte förlora jobb på grund av elsystemet. Ett stabilt, fossilfritt och konkurrenskraftigt elsystem ska istället bidra till att det skapas många fler jobb, säger Lina Håkansdotter, chef avdelningen hållbarhet infrastruktur på Svenskt Näringsliv till fPlus.

I Skåne är bedömningen att antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 - 19 000.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att en framtida elkris skulle kunna slå mot ”den samlade kedjan inom den exportintensiva skogs- och träindustrin” i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Här visar rapporten på att mellan 5 000 och 1 700 arbeten inte skulle skapas i skogs- och träindustrin år 2040 som en följd av elbristen.

4 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Elhaveriet är ett hot mot klimatmålen”

Regeringens nonchalanta attityd till landets elförsörjningsproblem är inte försvarbar – nu krävs krafttag för att undvika kollaps i elnätet, skriver Lina Håkansdotter i en debattartikel på Altinget.

Med dagens förutsättningar minskar incitamenten för företag att investera sig in i ökat elberoende, och långsiktigt får detta konsekvenser för klimatmålen. Länge har energipolitiken subventionerat in vindkraft som inte efterfrågats och nu befinner vi oss i en kris som är svår att lösa, menar debattören.

”Sätt ett mål för leveranssäkerhet, trygga den elförsörjning vi redan har på plats och ge Svenska kraftnät möjlighet att skyndsamt bygga ut överföringsförbindelserna inom landet”, skriver Lina Håkansdotter.

Idag 08:20
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Läs mer om Den akuta elkrisen
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson / Folkliv på uteservering.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Kängan till de yngre som inte följer råden: ”Vi måste skydda varandra”

Trots att de svenska siffrorna går i positiv riktning är det inte läge att slappna av än, framhåller Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han säger att han får många mejl om att yngre inte respekterar råden och poängterar att socialdistansering och att stanna hemma vid symtom gäller alla, inte bara de i riskgrupper.

– Vi har en spridning som till stor del finns bland yngre människor, icke riskgrupper. Det är en orimlig situation att man ska kunna leva som vanligt om man inte är i en riskgrupp medan andra ska hålla sig borta. Det åligger var och en av oss att skydda varandra, säger Carlson.

3 tim
ERIK G SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Långtidssjuka i covid-19 ska undersökas i ny studie

Socialstyrelsen ska nu rikta särkskilt fokus på de coronapatienter som är sjuka under mycket lång tid, flera veckor eller månader, rapporterar SVT Nyheter. Tillsammans med Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) ska Socialstyrelsen sammanställa den forskning som finns kring de långtidssjuka patienterna för att ta reda på hur de bäst ska behandlas.

– Vi vet inte hur många patienter det rör sig om eller om det finns bakomliggande hälsoproblem som ger den här typen av besvär, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

En första delrapport ska presenteras i augusti.

34 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Gränsen på gamla Svinesundsbron, Strömstad. Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge kan välkomna svenskar från tre regioner

Tre svenska regioner kan komma att godkännas för resor till och från Norge, rapporterar VG. Enligt tidningens genomgång av smittan i Sverige uppfyller Blekinge, Kronoberg och Skåne norska Folkhälsoinstitutets krav på smittspridning och testresultat.

I morgon vid lunchtid kommer myndigheten att komma med nya reseråd om resor till och från Norge inom EU och Schengen-området. Myndigheten uppger för VG att man kommer att uppdatera restriktionerna för de nordiska länderna.

3 tim
Protester under tisdagen.  Marko Drobnjakovic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter protesterna – ingen nedstängning i Belgrad

Efter de stora protesterna i den serbiska huvudstaden Belgrad de senaste dagarna skrotar nu regeringen planerna på en ny nedstängning under helgen. Det säger premiärminister Ana Brnabic enligt Reuters.

Demonstranter försökte storma parlamentet på tisdagskvällen och under onsdagen fortsatte våldsamma protester mot att regeringen ville införa nedstängning i staden för att hindra coronasmittan.

Men i stället införs nu ett förbud om sammankomster med fler än tio personer och kaféer och restauranger får stängningstid klockan 21.00.

2 tim
Illustrationsbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ogifta par kämpar mot förbud – vill återförenas

Med budskap som ”Kärlek är inte turism” försöker ogifta par driva frågan om att även de som inte är gifta ska få undantag från inreseförbudet till EU och kunna återförenas med sina respektive, skriver New York Times.

EU-kommissionen har uppmanat medlemstater att göra undantag även för ogifta men än så länge är det bara Danmark och Sverige som delvis tillämpar rekommendationen.

Ylva Johansson, som är EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor, har gjort uttalanden där hon stöttar kampanjen men säger samtidigt att det är upp till medlemsländerna att avgöra.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer