USA i fokus med Jakob Stenberg

”Världen har fått nog av fega Trump-kritiker”

I en ny bok larmar en anonym medarbetare i Vita huset om att president Trump är farlig för såväl USA som för världen. Men tiden för fega Trump-kritiker är förbi, skriver fPlus USA-krönikor Jakob Stenberg.

Den slog ner som en bomb förra hösten. Utan att avslöja sitt namn beskrev en senior Vita huset-medarbetare i New York Times det allvarliga hot som president Trump utgör mot såväl USA som resten av världen. Gästkrönikan med rubriken ”Jag är en del av motståndet inuti Trumpadministrationen” blev förstasidesstoff och dominerade nyhetssändningarna. Det spekulerades lika mycket om innehållet som vem den anonyme skribenten var. Kunde det vara rådgivaren Kellyanne Conway? Eller kanske till och med vicepresidenten Mike Pence?

Trump-anhängare kan oemotsagda kalla boken fake news

Om krönikan var en bomb är uppföljaren, den nyutkomna boken ”A Warning”, på sin höjd en ettöressmällare med blött krut. Boksläppet förra veckan hamnade i skymundan av både Demokraternas debatt i Atlanta och de timslånga förhören i riksrättsprocessen.

Texten saknar förvisso inte detaljer om Trumps oroväckande beteende. Men så länge vi inte vet vem författaren är lär kritikerna fortsätta förfasas över presidenten och Trumpanhängarna kan oemotsagda påstå att den anonyme Vita huset-medarbetaren är en del av ”fake news”.

Vem vill läsa en anonym skribent som inte gör något åt saken?

Skribenten framställer sig gärna som en arvtagare till de främsta företrädarna som landet har lyckats frambringa sedan republikens grundande. Med pompösa ordalag beskrivs nationens öde och varje kapitel inleds med ett citat från en stor amerikansk statsman, från Washington till Reagan via Lincoln.

Men likt en student som har börjat skriva på sin B-uppsats i elfte timmen och behöver fylla ut sidorna, försöker hen applicera all världens metodologi på Trumps presidentskap. Ciceros tankar om vilka dygder en ledare bör ha (spoiler: Trump saknar alla dessa) varvas med Friedrich Hayeks matris som undersöker om en ledare omger sig med bästa tänkbara rådgivare (spoiler igen: det gör Trump inte).

Visselblåsaren var också anonym, men gjorde skillnad

Att den anonyma författarens senaste alster hamnar i skuggan av riksrättsprocessen är logiskt. Vem vill läsa en anonym skribent som larmar ännu en gång, men inte gör något konkret åt saken? Visselblåsaren som larmade om Trumps samtal med Ukrainas president var förvisso också anonym, men drog trots allt igång den riksrättsprocess vi just nu bevittnar i Washington.

Och de tjänstemän som har frågats ut i de tv-sända kongressförhören har inte bara satt sina karriärer på spel, utan även mottagit dödshot när de i hårda ordalag kritiserar presidents agerande.

Skribenten lär aldrig betraktas som en hjälte

Att ens försöka jämställa riksrättsprocessen med ”A warning”, skriven av en person med åtminstone viss makt över presidentens beslutsfattande, blir löjeväckande. Nej, den enda varningen som bör utfärdas är mot att lägga tid på att den läsa den över 400 sidor långa genomgången av i stora delar tidigare välkänd information.

För en mer insiktsfull beskrivning av Trumpadministrationen rekommenderas istället Bob Woodwards ”Fear: Trump in the White House” och om du vill veta hur republikanerna blev Trumps parti är Tim Albertas ”American carnage” det givna valet.

Republikanen David Frum, som var talskrivare till George W Bush och numera är en hängiven Trumpkritiker, skrev nyligen på Twitter att ”när allt det här är över kommer ingen erkänna att de någonsin har stött det”. Tweeten var en övertydlig passning till de republikaner som håller Trump om ryggen.

Antagligen kliver den anonyme skribenten fram ur skuggorna i sinom tid, men då lär hen snarare betraktas som en kuriositet än en hjälte. ”En mans karaktär testas när han får makt”, skriver författaren i ett av alla högtravande stycken. Det gäller i allra högsta grad också en anonym medarbetare i Trumps omedelbara närhet.

Toppnyheter

Illustration.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

150 prover analyserade – nu får fler labb virustesta

Ytterligare åtta laboratorium i Sverige ska få analysera prover vid misstanke om viruset covid-19, meddelar Folkhälsomyndigheten enligt TT. Tidigare har alla prover skickats till myndighetens laboratorium i Solna.

Det rör sig om laboratorier i Umeå, Uppsala, Örebro, Skövde, Halmstad, Lund, Stockholm och Göteborg. Om några prover visar sig vara positiva ska de skickas till Folkhälsomyndigheten för bekräftelse.

Än så länge har myndigheten analyserat 150 prover. Ett av dessa har varit positivt.

2 tim
Maratonlöpare. Inför Tokyo maraton har organisatörerna stängt ute allmänheten för att minska risken för smittspridning.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Enorm risk för Japan om corona fortgår till OS”

Om inte coronaviruset är under kontroll till sommaren – då OS i Tokyo går av stapeln – riskerar de ekonomiska skadorna bli enorma för Japan. Det säger analytikern Taro Saito enligt Reuters.

Viruset adderar till en redan nedåtgående spiral i Japan. I sista kvartalet 2019 sjönk Japans ekonomi 6,3 procent på årsbasis. Bland skälen nämner Reuters en kraftig momshöjning som bromsat konsumtionen, men också en ovanligt varm vinter som minskat försäljningen av vinterkläder. BNP-fallet är den snabbaste minskningen på sex år i landet.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Andersson ger inga löften: ”Den svåraste uppgiften”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vågar inte lova att den skattereform som avtalades i januariavtalet hinner ros i hamn innan valet 2022. Det säger hon till Expressen, trots att SSU sagt att januariavtalet i princip är brutet om så inte sker.

Andersson säger att det troligtvist är ”den svåraste uppgiften” hon haft på sitt bord som minister, och att reformen bygger på motstridigheter mellan partierna. Liberalerna har sagt nej till att beskatta tillgångar och höga inkomster, men Andersson tror inte att sänkt skatt på jobb och företagande minskar några klyftor. Hon kallar det för ”tönterier”.

– För det har vi provat med 140 miljarder och det minskar inte klyftorna, utan ökar dem.

22 min
SSU:s Philip Botström.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SSU: Vi kräver skattesvar – januariavtalet kan brytas

Det växer misstankar inom Socialdemokraterna om att man kanske inte hinner få till den skattereform som avtalades med Centern och Liberalerna i januariavtalet, skriver Expressen. En av dem som tvivlar på att reformen blir av är SSU:s ordförande Philip Botström, som menar att C och L sätter sig på tvären.

Han säger att reformen var en förutsättning för att avtalet skulle accepteras av SSU, och ser det som närmast brutet om reformen inte ros i hamn. Och för att reformen ska kunna utredas och lagstiftas under denna mandatperiod måste finansminister Magdalena Andersson (S) ha saken färdigförhandlad senast i höst, säger han.

– Min utgångspunkt är inte att avtalet ska brytas, men det finns ingen poäng med att hålla kvar vid ett 73-punktsprogram om inte samtliga parter behöver genomföra det som är avtalat.

38 min
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet
Arkivbild.  Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ungdomskriminaliteten

Krönikor: Rånoffren väljs ut som av cirklande hyenor

Den senaste tidens uppmärksammade barnrån, i flera fall med grovt förnedrande inslag, begränsar unga pojkar till den grad att de måste vara på helspänn så fort de rör sig på allmän plats. Det skriver Kvartals Jörgen Huitfeldt i en krönika.

Han kallar rånen, där offren i vissa fall blivit kissade, på för ”exceptionellt fega” och menar att det finns vissa likheter med hur djur agerar.

”Likt hyenornas cirklande runt den sårade antilopen väljs ett offer ut.”

Expressens Fredrik Sjöshult har gått igenom ett hundratal domar om ungdomsrån. Han ser ingen särskild röd tråd, mer än att det rör sig om ”helt avskyvärda maktdemonstrationer” där förnedringen stärks när filmer sprids i sociala medier. Han nämner bland annat flera rån där offren tvingats kyssa rånarnas fötter.

Aftonbladets Oisín Cantwell menar att utvecklingen måste vändas, men menar att viktiga nyanser går förlorade då många i debatten drabbats av en sorts masspsykos.

”När sådant sker är det nämligen bara en fråga om tid innan politikerna kommer springande med mindre begåvade lösningar.”

2 tim
Jacob Fraiman. TT/SVT
undefined

Exkriminell: Förnedrande inslagen har funnits länge

Förnedrande inslag i stil med det som flera unga rånoffer utsatts för har länge funnits mellan kriminella. Det säger Jacob Fraiman från organisationen Kris i SVT:s Agenda. Han tror att sociala medier spelar en stor roll i att frågan uppmärksammas mer och mer.

Med i Agenda fanns även kriminologen Felipe Estrada Dörner och den förre polisen Mustafa Panshiri. Estrada Dörner menar att rånen mellan ungdomar antagligen är bra många fler än vad som syns i statistiken, eftersom många inte vågar anmäla.

Panshiri ser en dystopisk framtid där svenskar startar medborgargarden om inte utvecklingen bryts snart, säger han.

Igår 20:46
Läs mer om Ungdomskriminaliteten
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Privatekonomi

14 goda råd – så trimmar du din privatekonomi

Att oroa sig för sin ekonomi är aldrig kul. På sajten Företagande.se ger Olle Gordh, grundare och VD på Likvidum, sina bästa råd som gör att du får mer pengar över till annat:

1. Betala dina fakturor i god tid

2. Bygg upp en buffert

”Som en ekonomisk livlina”, så beskriver Olle Gordh en buffert som är något att falla tillbaka på om man plötsligt får oväntade utgifter.

3. Handla inte på avbetalning

”Men man ska komma ihåg att köp på avbetalning alltid är ett lån. Och precis som alla lån ska pengar betalas tillbaka, med ränta”, skriver Olle Gordh.

4. Undvika dyra krediter som snabblån

5. Se över dina lån

Ha i åtanke att kostnaden för lån kan variera avsevärt.

6. Välj rörlig ränta på lånet

”Utslaget över lånets löptid blir det i princip alltid billigare med rörlig ränta än med fast eftersom bankerna sätter sina fasta räntor med viss marginal i sin favör”, skriver Olle Gordh.

7. Håll igen på nätshopping

”Sätt en budget som slår fast hur mycket du får spendera på spontanköp varje månad, oavsett om köpet sker på nätet eller i butik”.

8. Storhandla smart

9. Använd kreditkortet smart

10. Skär ner på onödiga abonnemang

Se över vilka olika abonnemang du har och avsluta de som du faktiskt inte behöver.

11. Nej till onödiga försäkringar

12. Amortera på dina lån

”Det kan vara lockande att välja en lång återbetalningstid när du lånar pengar. Månadskostnaden blir lägre och du får mer pengar över. Men ju mindre och långsammare du betalar tillbaka på lånet desto mer kommer den totala kostnaden bli”, skriver Olle Gordh.

13. Sälj prylar du inte använder

14. Se över ditt elavtal

Priserna kan skilja sig väldigt mellan olika elavtal, se över vilket du har och om du kan få ett bättre elavtal någon annanstans.

2 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer