Arbetskraftsinvandringen

”Varför finns det inga bärplockare i Sverige?”

En hotande arbetskraftsbrist. LRF pekar på att det behövs 8 000 skördearbetare i lantbruket. Men svenskar vill inte ha de jobben. ”Men nog måste vi kunna hitta 8000 plockare i vårt eget land när arbetslösheten ökar i rekordfart, skriver entreprenören Dimitris Gioulekas på DI Debatt.

Landets bär- och fruktodlare ropar efter arbetskraft nu när gränserna är stängda för den vanliga arbetskraftsimporten i sommartider. Företagen föredrar nämligen utländska säsongsarbetare i stället för svenska. Det har fått entreprenören Dimitris Gioulekas att reagera.

– Anledningen till att en viktig sommarsäsongsbaserad bransch är orolig för denna sommar är alltså att det inte ska gå att hitta 8000 villiga skördearbetare i dessa tider! Eftersom arbetslösheten är hög talar vi således om potentiella arbetstagare som istället till stor del kommer att bli bidragstagare. En sådan verklighet kan vi som samhälle inte acceptera. Oavsett om det gäller plockare eller andra jobb som behöver utföras, skriver han i ett debattinlägg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer