TT
Amazonutmaningen

Varför är Amazonas regnskogar viktiga?

Är regnskogarna i Amazonas "världens lungor"?

De omfattande bränderna i Brasilien har väckt global oro, men det är en myt att Amazonas bidrar med "20 procent av världens syre", som vissa hävdat.

Detta är bara en av en rad missuppfattningar som florerat sedan bränderna startade.

Vetenskap (TT)

Biologer och andra forskare har på sista tiden påpekat i olika fora att regnskogarna i Sydamerika är extremt viktiga, men inte alltid på det sätt som vissa tror.

– Det finns många anledningar till att bevara Amazonas, men syre är inte en av dem, säger Michael Coe, chef för Amazonasprogrammet vid Woods Hole Research Center i USA.

Det som glöms bort är att träd och andra växter inte bara producerar mängder av syre. De konsumerar också stora mängder när deras celler andas.

På dagen, när solen skiner, omvandlar växterna solenergi, vatten och koldioxid till syre och druvsocker. Men nattetid, när solenergin försvunnit, vänds processen. Då absorberar växterna i stället syre för att kunna omvandla det lagrade druvsockret till energi.

Enligt flera studier tar de här processerna i hög grad ut varandra. En studie i Journal of Ecology visar att det syre som jordens växter producerar nästan till hundra procent återanvänds av samma växter.

Från havet

För övrigt är siffran 20 procent felaktig. Forskare har tidigare påvisat att de tropiska skogarna står för 34 procent av syreproduktionen på torra land. Regnskogarna i Amazonas står sannolikt för knappt hälften av detta, totalt cirka 16 procent.

Men växterna på torra land svarar bara för en mindre del av syreproduktionen på jorden. Merparten, cirka två tredjedelar, produceras inte av landväxterna utan av cyanobakterier och andra planktonorganismer i oceanerna. Enligt den amerikanske klimatforskaren Jonathan Foley blir slutsatsen att Amazonas troligen svarar för runt 6 procent av jordens syre och det mesta av detta återanvänds alltså av växterna själva.

En annan missuppfattning i debatten rör bränderna i sig. En hastig titt på satellitbilderna över Sydamerika de senaste veckorna visar att de flesta av bränderna inte är i Amazonas, utan snarare på savannerna längre öster- och söderut i Brasilien och de som rasar i själva Amazonas återfinns i hög grad i redan avskogade områden, längs vägar och i regioner där skogen huggits ned för att bereda mark för boskapsuppfödning.

Ökad avskogning

Dessutom är det fel att påstå att årets bränder i brasilianska Amazonas är exceptionellt många.

Det är sant att antalet bränder i år, cirka 41 000 fram till den 24 augusti, är nästan dubbelt så många som i fjol vid samma tidpunkt. Men i jämförelse med åren 2002–2010 (då vänsterpolitikern Lula da Silva var president i Brasilien) är de betydligt färre. Toppen nåddes 2005 då över 140 000 bränder registrerades.

Däremot stämmer det att den politik som förts av den nuvarande presidenten, Jair Bolsonaro, tycks ha lett till ökad avskogning. Enligt Inpe, Brasiliens nationella rymdforskningsinstitut, försvann 6 800 kvadratkilometer regnskog mellan januari och juli i år, en ökning med 50 procent jämfört med ifjol.

Det mesta av denna skövling, cirka 70 procent, beror på uthuggning för att bereda plats för boskapsuppfödning. Ett av Bolsonaros vallöften var just att underlätta verksamheten för ranchägarna.

Extrem mångfald

Detta är allvarligt eftersom Amazonas har oerhört stor betydelse för den biologiska mångfalden på jorden. Regionen är sannolikt den artrikaste på jorden, med drygt 430 däggdjursarter, över 1 500 fågelarter, cirka 40 000 arter av växter, och kanske 2,5 miljoner arter av insekter.

Det är också allvarligt med tanke på regnskogarnas betydelse för klimatet. Den väldiga massan av växter absorberar enorma mängder koldioxid som annars skulle leta sig upp i atmosfären. Michael Coe säger att Amazonas kanske inte kan liknas vid ett par lungor, men påminner däremot ganska mycket om en enorm luftkonditioneringsapparat som kyler ner vår planet.

I det perspektivet kan det vara värt att nämna att cirka 80 procent av regnskogen i Amazonas fortfarande är helt intakt. Detta är något som Brasilien hittills inte har fått särskilt mycket beröm för — men som kan vara värt att tänka på för länder som Sverige som knappt har någon urskog alls kvar.

Roland Johansson/TT

Fakta: Amazonas

Regnskogen i Amazonas i Sydamerika är världens överlägset största. Den är större än regnskogarna i Afrika och Sydostasien tillsammans.

Den breder ut sig inte bara över en stor del av Brasilien, utan också över delar av Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam, Franska Guyana, Ecuador, Peru och Bolivia.

Ursprungligen täckte den en yta på 6,4 miljoner kvadratkilometer (en yta ungefär lika stor som Europa väster om Ryssland). Cirka 17 procent har gått förlorad genom mänsklig verksamhet, men fortfarande återstår runt 5,3 miljoner kvadratkilometer, varav cirka 60 procent återfinns i Brasilien.

Källa: Mongabay

Toppnyheter

Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetensutvisningarna

Ingenjör hotas av utvisning – för tio år gammal miss

Kompetensutvisningarna fortsätter och den här gången är det 32-årige ingenjören Pak Wing Leung som drabbas, rapporterar Di. Pak Wing Leung kom till Sverige för tio år sedan, utbildade sig i energiteknik på KTH och arbetar som utvecklingsingenjör på Scania.

Men nu vill Migrationsverket utvisa honom – på grund av myndighetens eget miss.

Pak Wing Leung föddes i Hongkong då landet fortfarande var en brittisk koloni och har ett särskilt brittiskt pass som ger honom vissa rättigheter, men han anses inte vara EU-medborgare. Migrationsverket meddelade dock Pak Wing Leung år 2010 att han bara behövde registrera sig när han anlände till Sverige för att få uppehållsrätt som EU-medborgare, vilket han fick 2011.

I samband med att Pak Wing Leung ansökte om permanent uppehållstillstånd år 2015 fick han dock beskedet att han befann sig i Sverige illegalt och skulle lämna landet inom fyra veckor. Han ansågs inte längre vara EU-medborgare.

Migrationsdomstolen kom efter en överklagan fram till att Migrationsverket skulle göra om sin prövning av Pak Wing Leung fall. Men nu har han fått avslag igen.

– Migrationsverket försöker få mig att betala för deras misstag, säger han till Di.

1 tim
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rätt skattereformer för stärkt konkurrenskraft

”Önskemålen om ’En Stor Skattereform’ är att börja i fel ände.", skriver Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Realtid.

”Kloka skatteåtgärder kan få skattebaserna att växa bättre, vilket behöver beaktas tillsammans med grundkravet om sunda offentliga finanser. Vidare kan stram utgiftspolitik skapa utrymme för fler angelägna skattereformer. Först i andra hand kan andra skatteförändringar komma ifråga”, skriver han.

Han vill se att arbetet för rätt skattereformer inte bromsas av politiska blockeringar om huruvida en skattereform ska vara ”omfattande” eller ”stor”.

”Istället behöver minskade snedvridningar och stärkt konkurrenskraft vara ledstjärnor för fortsatt skattereformsarbete”.

30 jan
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kapitalskatt – gärna förenklingar men inga försämringar”

Finansminister Magdalena Andersson vill höja kapitalskatterna, trots att detta slår mot företagande och jobbskapande. För ägarledda företag är den så kallade entreprenörsskatten avgörande, skriver företagaren Erik Dahlgren i en insändare i Norran.

"För Magdalenas Andersson verkar ägarledda företag bara handla om enmanskonsulter, men sådana företag har knappast några stora lönesummor vilket entreprenörsskatten bygger på", skriver han.

Dahlgren vädjar finansministern att se företagen för vad de är – basen för tillväxt och jobbskapande.

Idag 10:03
Läs mer om Det svenska skattetrycket
TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

”I skugga av censuren sprids osäkerhet om både epidemi och ekonomi”

Den främsta källan till oro kring coronaviruset är fortfarande Kina, både när det gäller epidemin och dess effekter på ekonomin. Det skriver Lisa Magnusson i en ledare i Dagens Nyheter.

”Det framstår allt tydligare att Kommunistpartiet på lokal och central nivå försökt hantera det nya coronaviruset i tysthet. Sannolikt har det fördröjt responsen och förvärrat utbrottet”, skriver hon.

Ekonomisk statistik från Kina är sedan tidigare otillförlitlig och nu kräver situationen ett mått av vaksamhet, enligt Magnusson som menar ”att endast lyssna på Peking duger inte”.

2 tim
António Guterres till höger.  TT.
undefined

Guterres uppmaning: Hjälp till att stoppa en mardröm

Samtliga länder måste vara med och bidra på så sätt att utbrottet av coronaviruset covid-19 inte slutar i en ”global mardröm”. Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med att han besökte världshälsoorganisationen WHO under måndagen, rapporterar Reuters.

Guterres vädjade särskilt om att fler länder ska bidra med ekonomiska medel till WHO. Han manade också alla länder till att vara väl förberedda i händelse av att viruset når nya platser.

– Om inte samtliga gör vad som krävs kan det få dramatiska konsekvenser, sa han.

2 tim
Bild från Iran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Viruset måste ses som hela världens problem

Om coronaviruset covid-19 får större spridning är det inte alls säkert att det är rätt metod att stänga ner hela städer och att förbjuda resor, skriver James Hamblin i en analys i The Atlantic.

Om forskarna framöver lyckas få fram ett vaccin bör botemedlet snarare var det motsatta, skriver han. Han menar att fler länder då måste visa på en öppenhet så att vaccin och skyddsmasker på ett effektivt sätt kan skickas mellan jordens alla hörn. Tanken om att vissa områden i världen inte kommer drabbas måste överges, menar han.

”Sjukdomen måste ses som allas problem.”

DN:s Amina Manzoor konstaterar att spridningen nått en ny fas nu när länder som Iran, Italien och Sydkorea drabbats – utan någon klar koppling till Kina. Hon är ändå hoppfull kring att skadorna ska kunna begränsas och blickar tillbaka drygt ett decennium.

”Den så kallade svininfluensapandemin 2009 blev till exempel mindre dödlig än en vanlig influensasäsong i världen, delvis på grund av de åtgärder som vidtogs.”

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Satellitbild från Nasa till höger.  TT
Sandstormen på Gran Canaria

Hundratals svenskar kvar på Gran Canaria: ”Kaotiskt”

Flera hundra svenskar är fortfarande fast på Gran Canaria till följd av den stora sandstormen, skriver TT. Flygplatserna har öppnat igen sedan natten till måndagen, men med kraftiga förseningar.

– Det är väldigt kaotiskt på flygplatserna, säger Vings presstalesperson Fredrik Henriksson.

Förhoppningen är att vissa resenärer ska kunna flygas hem under måndagskvällen, men i många fall tvingas resenärerna vänta längre än så. Norwegian har just nu åtta plan på marken i Las Palmas men innan de kan användas måste de inspekteras, för att säkerställa att de inte skadats i sandstormen.

3 tim
Strandade passagerare väntar på att få resa hem.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gran Canarias flygplats öppen igen sedan midnatt

Strax efter midnatt öppnade Las Palmas flygplats på Gran Canaria igen. Det meddelade den spanska flygplatsoperatören Aena på Twitter.

Flygplatsen stängdes på lördagen efter att en sandstorm lamslagit flygtrafiken, vilket påverkat mellan 12 000 och 14 000 resenärer. Av dem är flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med SAS, Ving, Norwegian och TUI, skriver TT.

Totalt har 822 flighter påverkats av stängningen. Flygplatsoperatören Aena uppmanar alla resenärer att nu kontakta respektive flygbolag för information om avgångar.

Flygbolaget SAS uppgav på söndagskvällen att deras flighter till Stockholm, Oslo, Kristiansand, Göteborg och Köpenhamn kommer att avgå tidigast på måndagsmorgonen.

Idag 04:30
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria
Weinstein i rätten / försvarsdvokaten Donna Ruto som ligger bakom strategin i försvaret. TIMOTHY A. CLARY / John Minchillo
#metoo-uppropen

Analyser: Därför blir det inte livstid för Weinstein

Nu är Harvey Weinsteins fall mot botten klart och hans glamorösa livsstil på Manhattan och i Los Angeles kommer bytas ut mot en vardag på ett fängelse i delstaten New York, skriver The Guardians Ed Pilkington i en analyserande text. Straffen för de brott han under måndagen bedömdes skyldig till är mellan 5 och 25 år i fängelse, något hans advokater redan sagt att de kommer överklaga.

”Domen markerar slutet för den mogul som utövat sin makt psykiskt och fysiskt över kvinnor som sökte hans hjälp i filmbranschen”, skriver Pilkington.

Nyckeln till varför Harvey Weinstein inte kommer att dömas till livstids fängelse är våldtäktsanklagelsen från skådespelaren Annabella Sciorra som filmmogulen frikändes ifrån, skriver CNN:s Eric Levinson.

Preskriptionstiden för Sciorras anklagelser har passerats, det misstänkta brottet inträffade för 26 år sedan. Hade juryn dock gjort bedömningen att Weinstein våldtagit Sciorra så hade de övriga fallen kunnat räknas som grövre och därmed rendera i ett livstidsstraff, skriver Levinson.

2 tim
Harvey Weinstein. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harvey Weinstein dömd: Är skyldig till våldtäkt

Juryn har enats om en dom för filmmogulen Harvey Weinstein, rapporterar amerikanska medier. Juryn har enats om att Weinstein är skyldig till våldtäkt och sexuellt övergrepp. Han frias dock från några av åtalspunkterna.

I rättegången har den 67-årige filmgiganten åtalats för fem punkter. Nu har juryn efter fem dagars överläggning enats om att fria Weinstein från de grövsta åtalspunkterna men döma honom för en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp.

Enligt uppgifter till Deadline är en överklagan från Weinstein redan på väg till domstolen i New York. AFP skriver att Weinstein kommer att vara kvar i häktet tills det är klart vilket straff han kommer att få.

5 tim
Läs mer om #metoo-uppropen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer