Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Arkivbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagarhjältarna under coronakrisen

Vårdpersonal: ”Uppmanas att jobba trots smitta”

Personalen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna anser att ledningen vill att de ska arbeta även om de har testat positivt för covid-19, rapporterar Dagens Juridik med hänvisning till interna dokument.

I dokumenten står det att Karolinska har som policy att den som testat positivt ska gå hem och sedan återvända till arbetet efter att ha varit symptomfri i två dagar.

Men i ett tillägg till policyn står det att den som testat positivt men inte visat några symptom vid provtagningstillfället bedöms ”ej vara smittsam trots att man bär på viruset”. Enligt anställda på Karolinska som tidningen har talat med tolkas detta som att man uppmanas till fortsatt arbete trots bekräftad smitta.

– Men vad händer om man plötsligt får symptom när man har kontakt med patienter. Det känns som man riskerar både personalens och patienternas hälsa, säger en av dem.

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

Idag 12:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer