Förtidsröstare i finländska parlamentet i Helsingfors, 3 april. Markku Ulander / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Finland

Vård, klimat och migration i centrum för finländarna

I dag är det riksdagsval i Finland och en stor fråga är vården, rapporterar Ekot. Den centerpartistiske statsministern Juha Sipilä avgick bara fem veckor före valet efter att ha misslyckats med att driva igenom en stor vårdreform. Andra tunga frågor är klimat, sysselsättning och migration.

Inget parti ser ut att få över 20 procent av väljarnas stöd men Socialdemokraterna ligger bäst till i opinionsmätningarna med 19 procent. Sannfinländarna ser ut att gå starkt framåt och bli större än moderata Samlingspartiet.

– Knäckfrågan är om Samlingspartiet kan tänka sig att regera med dem, säger statsvetaren Göran Djupsund till TT.

Han tillägger att det är ovanligt att partier tar avstånd från varandra i förväg i Finland så förhandlingar blir det helt oavsett.

Läs mer

Sista opinionsmätningen inför valet

Socialdemokraterna (SDP): 19,0 procent

Sannfinländarna: 16,3 procent

Samlingspartiet: 15,9 procent

Centerpartiet: 14,5 procent

De gröna: 12,2 procent

Vänsterförbundet: 8,7 procent

Folkpartiet (SFP): 4,9 procent

Kristdemokraterna: 4,3 procent

Blå framtid: 0,8 procent

Källa: Yle

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer