Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårbudgeten

Vårbudgeten kan bli skattefest för småföretagen

Vårbudgeten som Sveriges nya styre förhandlar fram just nu kan enligt fPlus kartläggning bli en skattefest för de mindre företagen. ”Kostnaderna för att anställa minskas och det är mycket positivt”, säger Günther Mårder, vd på Företagarna. Bland godbitarna märks sänkta arbetsgivaravgifter, breddat RUT-avdrag och förbättrade 3:12-regler.

Den 10 april presenterar finansministern Magdalena Andersson (S) vårbudgeten, eller vårpropositionen, där statsbudgeten för detta år justeras. Det är första tillfället för Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att förvandla de 73 punkterna i Januariavtalet till praktisk politik. Överenskommelsen innebär konkreta skattesänkningar på en rad områden men också en översyn av hela skattesystemet på sikt.

Årets finansiella manöverutrymme begränsas av de skattesänkningar som redan införts i den gällande M+KD-budgeten, exempelvis jobbskatteavdraget och höjningen av brytpunkten för statlig skatt. Bedömningen är att det finns ett reformutrymme på 4-5 miljarder kronor.

– Jag tror att vi kommer att få se höjda miljöskatter. Det drabbar den svenska basindustrin men samtidigt införs flera lättnader för småföretagen, säger professor Sven-Olov Daunfeldt, forskningschef vid Handelns Forskningsinstitut, till fPlus.

Även andra experter menar att vårbudgeten kommer att föra med sig förbättringar för de mindre företagen. Här är de tyngsta punkterna:

Förlängd sänkt arbetsgivaravgift för första medarbetaren, unga under 18 år (främst sommarjobb) och nyanlända

En reform som Sven-Olov Daunfeldt lyfter fram är att den sänkta arbetsgivaravgiften för enmansföretag som anställer första medarbetaren förlängs. Reformen utvidgas till att gälla de två första åren istället för ett. Skattesänkningen beräknas kosta 110 miljoner kronor första året och 210 miljoner nästa år.

– Det största anställningsbeslutet ett företag tar under sin livstid är att gå från ingen anställd till att ha en anställd. Om man kan få små företag att anställa så kan det vara en viktig samhällsekonomisk åtgärd, säger Sven-Olov Daunfeldt, som dock menar att det krävs mer.

Företagarna menar att förslagen är steg i rätt riktning.

– Kostnaderna för att anställa minskas genom riktade insatser och det är mycket positivt, säger Günther Mårder, vd på Företagarna, till fPlus.

Småföretagarnas Riksförbund ställer sig också positivt till sänkta arbetsgivaravgifter men menar att åtgärderna inte är tillräckliga för att förbättra klimatet för småföretagen.

– I promemorian från regeringen kan vi läsa att det finns farhågor för att småföretagen kommer att gynnas så mycket av sänkta arbetsgivaravgifter att vinsterna skulle bli omfattande. Vi är besvikna över den tonalitet som finns mot företagandet. Det är tydligt att det finns en stor skillnad mellan mittenpartierna och regeringspartierna när det gäller inställningen till företagande, säger Mattias Andersson, förbundets näringspolitiske samordnare.

3:12 reglerna och slopad straffskatt vid generationsskifte

Regeringen har redan föreslagit att det ska vara samma skatt vid en överlåtelse av ett fåmansföretag till en närstående som till en utomstående.

– Straffskatten på generationsskiften avskaffas redan till sommaren och det kommer troligen att rädda många företag. Det här har varit en mycket viktig fråga för oss, säger Günther Mårder.

Småföretagarnas Riksförbund menar att reformen var efterlängtad.

– Det har ställt till det vid generationsskiften hos företag ute i landet så det är bra att förändringen kom till stånd, säger Mattias Andersson.

Enligt Januariavtalet ska reglerna för beskattning av mikroföretagare ”kraftigt förenklas”. Det finns ett förslag att kravet på aktiekapitalet sänks till 25 000 kronor.

RUT-avdraget höjs och breddas till fler tjänster

Taket för RUT-avdraget höjs redan i år, enligt M+KD-budgeten, och detta finns med också i Januariavtalet. Det ska utredas om avdraget ska breddas till att omfatta tillsyn av hemmet vid frånvaro, tvätt av kläder, flytt av bohag inom samma bostad, hämtning av trädgårdsavfall och plantering av växter i trädgården. Dessutom vill partierna i överenskommelsen införa ett större avdrag för äldre.

Vinster i välfärden

Enligt Januariavtalet kommer den nya regeringen inte att driva förslaget om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

Svensk Handel är positivt till flera av punkterna i Januariavtalet, exempelvis att arbetsgivaravgiften för unga under 18 år slopas. Men organisationen menar att reformen äts upp av andra skattehöjningar som kommer från den gröna skatteväxlingen på 15 miljarder. Samtidigt som skatter på jobb, företagande och investeringar sänks, höjs skatterna i motsvarande grad på det som påverkar miljön negativt.

Dessa skattehöjningar slår direkt mot svenskt näringsliv som exempelvis flygskatten, kemikalieskatten och bränsleskatten.

– Det är fortfarande 700 miljoner kronor mer i skatter. Det är inte så kul, säger vd:n Karin Johansson till Market.

Sven-Olov Daunfeldt tror att flera av punkterna i Januariavtalet aldrig kommer att bli verklighet.

– Risken när man håller på med punktinsatser är att det blir ett huttande hit och dit. Det kan skapa en myriad av regler att förhålla sig till. Jag tror istället mer på att skapa generellt bra villkor för näringslivet som att sänka arbetsgivaravgiften rakt av för alla företag, säger han.

Toppnyheter

Vallokalsundersökningen projiceras på BBC:s högkvarter i London. TOLGA AKMEN / AFP
Valet i Storbritannien

Boris Johnson går mot en storseger i brittiska valet – största sedan Thatchers tid

Boris Johnson går mot en stor framgång i det brittiska nyvalet. Med 327 valkretsar räknade har Torypartiet 170 mandat mot Labours 115, och enligt en vallokalsundersökning från BBC, Sky News och ITV får Torypartiet 368 mandat och en stor majoritet i underhuset.

Det skulle innebära den största valframgången sedan Margaret Thatcher ledde partiet. Labour gör ett katastrofval och tappar från 262 till 191 mandat, enligt undersökningen.

– Det här innebär att vi kommer att lämna EU nästa år. Brexit kommer att bli verklighet, säger Sky News politikkommentator Beth Rigby om undersökningen

Igår 22:02
Boris Johnson på en chipsfabrik under valrörelsen. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Kan bli slutet för ett enat Storbritannien

Valet är en stor framgång för Boris Johnson men för Storbritannien är läget mer osäkert, skriver Independents politiska kommentator John Rentoul i en analys.

Segern för Konservativa partiet innebär att brexit är ett faktum. Det kommer att leda till att Nordirland distanseras från Storbritannien och kommer närmare Irland. Samtidigt gör Skotska nationalistpartiet ett succéval och siktar på en ny självständighetsomröstning.

”Boris Johnson kanske är premiärminister länge, men han kan också bli Storbritanniens sista premiärminister”, skriver Rentoul.

The Guardians Martin Kettle är också inne på att valet kommer att förändra brittisk politik i grunden. Han nämner bland annat Labours katastrofval och frågar sig om partiet kan komma tillbaka.

”Det tyngsta budskapet från väljarna är Labours episka kollaps. Labour har nu förlorat fyra val i rad”, skriver han.

Igår 22:32
Illustrationsbild. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu väntar brexit, budget och avtalsförhandlingar

En konservativ brittisk parlamentsmajoritet kommer så fort det går att ta Storbritannien ut ur EU – redan efter 31 januari väntas man ta landet in i en övergångsperiod, skriver Reuters.

Dessutom har man lovat att lägga fram en post-brexitbudget senast i februari. Finansminister Sajid Javid har öppnat för att ändra lagen så att de offentliga utgifterna kan öka med 20 miljarder pund de närmaste fem åren.

Därefter väntar omfattande förhandlingar om landets handelsavtal som icke EU-land. Framför allt kommer landet försöka nå avtal med USA, Australien, Nya Zeeland och Japan.

Igår 23:07
Läs mer om Valet i Storbritannien
Trump slänger ut kepsar till anhängare under ett kampanjtal/en Trump-supporter. TT
Amerikanska valet 2020

Glädje i Trumplägret – tror på ”riksrättseffekt” i valet

President Donald Trump har redan börjat se positiva effekter av den pågående riksrättsutredningen mot honom, säger kampanjchefen Brad Parscale till Washington Post.

– Det här eldar på vår bas, eldar på de människor som stödjer presidenten. De är frustrerade, de är arga, och det motiverar väljare, säger han.

Parscale tycker att riksrättsutredningen är orättvis, men gläds över de positiva effekter han menar den har fört med sig inför valet nästa år. Han menar att kampanjen har fått större donationer och fler volontärer till följd av utredningen – och skapat större publikhav vid Trumps tal.

Igår 21:43
Elizabeth Warren. BRIAN SNYDER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Warrens nya strategi: Gå till attack mot motståndarna

Den demokratiska presidentaspiranten Elizabeth Warren har en ny strategi i kampen om Vita huset: att gå till attack mot motståndarna. Det skriver flera amerikanska medier som på förhand har tagit del av senatorns tal i New Hampshire i kväll.

Tidigare har Warren undvikit att attackera sina motståndare, men i kvällens tal blir det annorlunda. Hon kommer att rikta kritik mot både Joe Biden och Pete Buttigieg, två av hennes värsta rivaler. Vicepresident Biden kommer att målas ut som naiv och Buttigieg får kritik för att han förlitar sig på rika donatorer.

Något mer försonande kommer tonen att vara mot miljardären Michael Bloomberg, som hon tidigare har gått till hård attack mot. Däremot nämns inte Bernie Sanders i talet, enligt New York Times. I stället försöker Warren att lyfta frågor där de vänsterinriktade politikerna tycker olika.

Igår 17:05
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Lindsey Graham i mitten. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Senaten uppmanas ändra strategi för riksrättsåtalet

Senaten borde byta strategi kring riksrättsåtalet, skriver republikanen Jim Banks i ett brev till topprepublikanen Lindsey Graham. Det rapporterar Politico som har läst brevet.

Riksrättsutredningen är för närvarande kvar i det demokratledda representanthuset. Men om punkterna mot Trump får stöd där går de vidare för omröstning i senaten, som är republikanernas starka fäste.

Graham, som är ordförande för senatens justitieutskott, har sagt att han vill genomföra en snabb utredning. Men det är viktigt att ”vi bekämpar eld med eld och säger till dem att nog är nog”, menar Jim Banks, som vill att Demokraternas granskning av Trump utreds noggrant. Han hänvisar till den granskning som har gjorts av utredarna bakom Rysslandsutredningen.

”Med största respekt, herr ordförande. Jag uppmanar dig att använda samma filosofi under det kommande riksrättsåtalet”, skriver han.

I en intervju med Fox News kallar Graham riksrättsutredningen för ”nonsens”.

Igår 21:19
Jerry Nadler under dagens debatt. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ukrainas president hade pistol riktad mot huvudet”

Ordförande för representanthusets justitieutskott, demokraten Jerry Nadler, har kommenterat anklagelserna mot Donald Trump under den pågående debatten. Nadler menar att det är självklart att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Trump inte pressade honom att utreda den politiska motståndaren Joe Bidens son.

– Han hade en pistol mot huvudet, säger Nadler.

Han syftar på att Trump hotat att hålla tillbaka det militära stödet till Ukraina om Zelenskyj inte spelade med kring ”presidentens personliga politiska mål”.

Debatten handlar om hur punkterna mot Trump ska utformas. Senare i kväll kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, vilket kommer att leda till att hela representanthuset röstar om Trumps framtid nästa vecka. Om representanthuset röstar ja till ett riksrättsåtal går frågan vidare till senaten.

Igår 18:48
Representanthusets justitieutskott sammanträder. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Republikanerna vill stryka åtalspunkter mot Trump

Republikanerna och demokraterna som ingår i representanthusets justitieutskott drabbar i kväll samman i en debatt som blir helt avgörande för fortsättningen i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

Efter flera timmars debatt röstades utskottets medlemmar nej till ett tilläggsförslag som syftade till att stryka åtalspunkten om maktmissbruk. Punkten grundar sig i att Trump ska ha hållit tillbaka militärt stöd i syfte att utpressa Ukraina att utreda den politiska rivalen Joe Bidens son. Alla politiker röstade efter partilinjen. De 23 demokraterna röstade nej till tillägget och de 17 republikanerna röstade ja.

Republikanerna har därefter lagt fram ytterligare ett tilläggsförslag. Det handlar om att referensen till Joe Biden ska strykas ur de officiella dokumenten och att fokus i stället ska ligga på sonen Hunter Biden.

Efter debatten kommer utskottet troligen att acceptera punkterna, skriver CNN. Om det sker så kommer representanthuset att rösta om punkterna nästa vecka.

Igår 18:24
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Presidenterna Trump och Xi. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Källa: USA och Kina är eniga om fas 1-avtal om handel

President Donald Trump har nu godkänt den överenskommelse till handelsavtalets första fas mellan USA och Kina som förhandlare enades om tidigare under kvällen. Det uppger källor för Bloomberg och Reuters.

Rådgivare uppgavs tidigare i kväll ha träffat presidenten för att diskutera uppgörelsen. Ett offentliggörande kan komma redan under kvällen, skriver Bloomberg.

Vita huset har avböjt att kommentera uppgifterna.

Enligt uppgift till CNBC har Vita huset gått med på att slopa de Kinatullar som skulle införas på söndag och sänka existerande tariffer.

Wall Street stärktes rejält efter nyheten och breda S&P 500 stängde 0,9 procent högre.

Igår 19:48
Donald Trump, till vänster.  MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump: Världsbanken måste sluta låna ut till Kina

Världsbanken borde sluta låna ut pengar till Kina, anser USA:s president Donald Trump enligt Reuters.

Utspelet kommer dagen efter att världsbanken beslutat om ett femårigt låneprogram till Kina värt 1–1,5 miljarder dollar.

”Varför lånar världsbanken ut pengar till Kina? Kan det här vara möjligt? Kina har gott om pengar och om de inte har det så producerar de bara nya. Sluta!”, skriver Trump på Twitter.

Världsbanken menar att deras utlåning till Kina minskat drastiskt.

7 dec
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Camilla Läckberg. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens sjukvård

Läckberg: Privata aktörer kan utveckla hela vården

Privata vårdcentraler kan vara med och driva utvecklingen i hela vårdsystemet, skriver bland andra författaren och vårdentreprenören Camilla Läckberg på DN Debatt. Debattörerna skriver att vårdsystemet i dag, trots heroiska insatser från personalen, inte fungerar som det var tänkt och ansvaret för det vilar på politikerna.

Enligt debattörerna gynnas vården i stort av att både privata och offentliga aktörer är verksamma. Den privata vården kan exempelvis fungera som en spjutspets när det gäller nya metoder, och den lider dessutom inte av den tröghet som politiskt styrd verksamhet ofta drabbas av, skriver de.

Igår 20:23
Camilla Läckberg Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Läckbergs vårdcentral ett hot mot välfärdsmodellen”

Välfärdsmodellen håller på att äventyras när Camilla Läckberg kan slå upp portarna för en privat vårdcentral där ett läkarbesök kostar tusentals kronor, skriver Elinor Odeberg, socialdemokratisk politiker i Region Stockholm, i ett inlägg på Aftonbladet Debatt.

Att det över huvud taget är möjligt beror på att borgerligheten i staden har haft ”fritt spelrum att privatisera, fragmentisera och skära ned på den offentliga vården”, skriver hon.

Odeberg är starkt kritisk till att allt från primärvård till gynekologi har privatiserats genom Lagen om valfrihet, och att det har skett samtidigt som den offentliga vården tvingas spara stora pengar. Läckbergs satsning är ett exempel på det, menar hon.

6 dec
Läs mer om Framtidens sjukvård