Jimmie Åkesson (SD) i förgrunden med Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C) i bakgrunden. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - analyser

Var femte artikel handlade om SD – fick mest kritik

Sverigedemokraterna syntes mest i nyhetsmedierna under valrörelsen och partiet fick dessutom mest kritik. Det visar Medievalsundersökningen 2018, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

Partiet återfanns i var femte nyhet under den sista veckan inför valet och mer än hälften av nyheterna var negativa. I första hand kom kritiken från andra partier och handlade om politiska sakfrågor.

Lars Truedson, företrädare för Institutet för medieforskning, säger att SD utgör en bra nyhetsstory som journalisterna nappar på.

– Kritiken mot SD kommer från två håll, både från Allianspartierna och de rödgröna, och att det är den kritiken som förmedlas via medierna, säger han till SVT.

Om undersökningen

Medievalsundersökningen 2018 har sammanställts av Institutet för mediestudier och JMG, Göteborgs universitet.

Undersökningen har gått igenom 1 645 nyhetsartiklar och inslag från både morgon- och kvällstidningar och etermedier.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer