Anna Ekström. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Läget i svenska skolan

Var femte 15-åring läser dåligt: ”Är bekymrad”

Nästan en av fem 15-åringar i skolan har så dålig svenska att de inte förväntas förstå en tidningsartikel, enligt senaste Pisa-undersökningen.

– Jag är bekymrad över det och vi måste fortsätta att arbeta med att stärka elevernas språkkunskap, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i Ekots lördagsintervju.

Hon menar att det krävs seriösa satsningar på språkinlärning när barnen är riktigt små för att få bukt med problemet. Hon nämner bland annat läsa-skriva-räkna-garantin som ett viktigt verktyg för att tidigt kunna fånga upp de elever som behöver extra stöd.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer