von der Leyen. Arkiv. ARIS OIKONOMOU / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Vår enorma utmaning förvandlas till en möjlighet”

EU-kommissionen vill att nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond. Två tredjedelar av summan ska gå till de länder som coronakrisen slagit hårdast mot, skriver TT.

För att kunna betala tillbaka lånen vill kommissionen kunna ta in nya avgifter och skatter, skriver DN.

”Återhämtningsplanen förvandlar den enorma utmaningen vi står inför till en möjlighet, inte bara genom att stödja återhämtningen utan också genom att investera i framtiden”, säger ordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Av pengarna föreslås 500 miljarder euro som rena bidrag och 250 miljarder som lån, uppger läckor för nyhetsbyrån Reuters.

Toppnyheter

Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tog studenten förra veckan – nu utvisas Valeriia från Sverige

Valeriia Chyzhykova tog förra veckan studenten på en gymnasieskola i Lund och blev färdigutbildad stylist. Hon kom till Sverige från Ukraina som fjortonåring med sin mamma, pappa och lillebror för fem år sedan. Mamman jobbar som frisör i Malmö och pappan som svetsare, skriver Kvällsposten.

Men på fredag utvisas Valeriia Chyzhykova, medan hennes familj – mamma, pappa och lillebror – stannar kvar i Sverige.

Bakgrunden är att hon 2015 fick asyl som som barn i utlänningslagens mening och hon ansökte sedan om uppehållstillstånd när hon var 17 år. Men Migrationsdomstolen tog tid på sig och beslutet kom när hon hade fyllt 18 år, vilket var för sent.

– Jag har hela mitt liv här. Jag känner inte till något annat, säger hon till Kvällsposten.

Mamman Oksana Chyzhykova är förtvivlad:

– Jag känner att mitt hjärta är sönderrivet. De tar mitt barn från mig, som har levt med mig hela sitt liv.

I Migrationsverkets beslut står det att hon frivilligt måste åka tillbaka till Ukraina för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige, rapporterar tidningen.

16 jun
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Moderaternas Maria Malmer Stenergard och statsminister Stefan Löfven.  TT
Migrationspolitiken i Sverige

Migrationsförhandlingar inne i avgörande skede – men partierna inte överens

Förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik har intensifierats, men partierna är fortfarande inte överens, enligt uppgifter till Expressen.

I helgen har representanter från Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna suttit i förhandlingar, som även återupptogs på måndagsmorgonen.

– I helgen konstaterade man att man står ganska långt ifrån varandra. Mötet fortsätter i dag och antingen hittar man varandra eller så faller den breda lösningen, säger en källa med insyn till tidningen.

Miljöpartiet deltar inte i förhandlingarna.

28 min
Lorentz Tovatt, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  TT
undefined

Tovatt: Oacceptabelt av S att förhandla utan MP

Regeringsmakten är inget mål i sig för Miljöpartiet, utan ett verktyg. Det säger partiets klimatpolitiske talesperson Lorentz Tovatt i en intervju med Expressen.

Att Socialdemokraterna förhandlat om migrationen med de borgerliga partierna utan Miljöpartiet menar han är oacceptabelt och säger:

– Det är inte okej att man gör så mot sin regeringspartner. Socialdemokraterna var måna att hålla SD utanför makten i det senaste valet, nu verkar det inte vara lika viktigt längre.

3 tim
Filippo Grandi Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UNHCR oroas av ny svensk migrationspolitik: ”Farlig väg”

UNHCR är bekymrade över att den svenska migrationspolitiken kan stramas åt i den överenskommelse som just nu förhandlas fram mellan partierna. Det säger flyktingorganets chef Filippo Grandi i en intervju med TT.

Migrationsöverenskommelsen kan leda till en huvudregel som gör alla uppehållstillstånd tidbegränsade, vilket Grandi menar är en farlig väg att gå.

– Jag hoppas verkligen att de inte går i den riktningen. Tillfälliga uppehållstillstånd är oerhört dåliga för integration, säger han till nyhetsbyrån.

1 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Illustrationsbild. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Akutläkare larmar: Folk har slutat vara försiktiga

Många av de som misstänker att de drabbats av coronaviruset söker hjälp på akuten och sätter sig i samma väntrum som äldre personer. Det säger akutläkaren Katrin Hruska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna till Expressen.

Tidigare hade sjukhuset ett tält utanför mottagningen för att minska risken för spridning, något man nu slutat med när trycket på vården gått ner något. Detta i kombination med att allt fler vänder sig till akutmottagningen för coronaysmtom när de inte fått tid på vårdcentral gör henne oroad.

– Jag blir väldigt stressad när 80-åringar sitter i samma väntrum som ungdomar som kommer in med vad som kan visa sig vara covid.

21 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Ny studie visar: Nära var tredje testad hade T-celler

Även de som testar negativt för antikroppar kan i själva verket vara immuna mot coronaviruset. Enligt en ny studie från Karolinska institutet hade strax under 30 procent av de 200 personer som undersökts så kallade T-celler, som också kan ge immunitet, rapporterar SvD.

När studien gjordes beräknades omkring 15 procent av svenskarna ha utvecklat antikroppar.

– Därför säger vi – dock med ganska stor reservation – att ungefär dubbelt så många har T-cellssvar jämfört med antikroppar, säger Marcus Buggart, lektor och forskare vid KI och en av studiens huvudförfattare.

T-cellstester är mer komplicerade jämfört med den typ som görs för antikroppar och görs därför ännu bara i specialiserade laboratorier.

5 tim
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO-chefen om svenska utvecklingen: ”Detta är mycket uppmuntrande”

Sverige har nått toppen för hur många som dör till följd av coronaviruset och är nu på väg i rätt riktning. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus till SvD.

– Dödstalen i Sverige nådde sin kulmen i april. Sedan dess har de dalat stadigt, och var de lägsta under förra veckan. Detta är mycket uppmuntrande.

Han berömmer också initiativet till en coronakommission.

Även WHO:s chef för katastrofberedskap, Mike Ryan, ger beröm på vissa punkter, men understryker också att Sverige har höga dödstal och menar att man inte lyckats pressa ner det så kallade R-talet.

Igår 09:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

”Regeringen bör utforma stödpaket för enskild firma”

De redan utsatta får betala det högsta priset när stora aktörer gynnas framför de små. Därför bör regeringen utforma stödpaket även för de med enskild firma, skriver Gert Lundstedt, ordförande Frilans Riks inom Journalistförbundet, i en debattext på Arbetsvärlden.

Hittills har regeringens stöd till enskilda firmor bestått i möjligheten att lägga sitt företag som ”vilande” och lyfta a-kassa, på villkoret att egenföretagaren måste tacka nej till alla jobb. Detta är inte förenligt med en sund inställning till arbete och ekonomi, menar debattören.

”Regeringens ovilja att stötta oss egenföretagare är därför ekonomiskt destruktivt. Istället för att hjälpa oss igenom krisen så att vi kan återuppta vårt arbete när pandemin är över, ser vi ut att få en massarbetslöshet bland egenföretagare. Tvingade att leva på a-kassa och med risk att marginaliseras på arbetsmarknaden”, skriver Gerd Lundstedt.

44 min
Susanna Gideonsson. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Facken kräver förlängda permitteringsstöd

Fackföreningsrörelsen kräver att permitteringsstödet förlängs, rapporterar Dagens Industri. De vill snarast ha ett besked från regeringen.

– Vi ser fortfarande att företag absolut behöver korttidspermitteringar och det är fortfarande så att folk förlorar arbetet och blir varslade, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Regeringen kontrar med att tjänsteännen på finansdepartementet är slutkörda och behöver semester.

3 jul
ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om ”orimligt högt” tryck på Tillväxtverket

Sedan regeringen införde möjligheten till statligt permitteringsstöd har trycket på Tillväxtverket ökat enormt. Nu larmar personal om ”orimligt hög” arbetsbelastning, långa arbetsdagar och brist på empati från chefer, skriver DN.

Tidningen har tagit del av ett brev som fackstyrelsen skickat till bland annat Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf. I brevet efterfrågas lägre tempo för att förebygga sjukskrivningar.

Tillväxtverkets chef för verksamhetsstöd, Richard Källstrand, uppger för DN att man vidtagit åtgärder för att säkerställa en bra arbetsmiljö.

4 jul
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Turist på Rhodos/Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Tui stoppar resor – flyger ner tomt plan för att hämta hem svenskarna på Rhodos

Grekiska myndigheter stoppar Tui:s nästa flight till Rhodos, rapporterar Aftonbladet. Därför tvingas resejätten i stället flyga ner ett tomt plan för att hämta hem svenskarna som befinner sig där.

I förra veckan landade det första charterplanet från Tui på den grekiska ön efter flygbolaget fått ett specialtillstånd för en ”marknadsföringsresa”. Med på planet fanns journalister och medarbetare men även vanliga charterresenärer, något som Tui säger att man varit tydliga med.

Charterplanet väckte stor uppmärksamhet i medier när det landade, något som Tui menar bidrog till att man nu stoppats från ytterligare resor

– Anledningen är bland annat den uppståndelse som var kring det första flyget i svensk och grekisk media, säger Adam Györki, presschef på flygbolaget.

1 tim
Interrimspresident Jeanine Áñez.  Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre smittade i Bolivias regering på fyra dagar

Bolivias hälsominister Eidy Roca är sjuk i covid-19 och är därmed den tredje regeringsmedlemmen som bekräftats smittad de senaste fyra dagarna, rapporterar AFP.

Hälsotillståndet för Eidy Roca uppges vara stabilt och hon håller sig isolerad. Interrimspresident Jeanine Áñez, som uppges jobba från presidentbostaden, uttrycker på Twitter sitt stöd till Eidy Roca.

Även ministrarna Yerko Nunez och Jorge Fernando Oropeza har bekräftats smittade.

5 tim
Sjukhus i Melbourne, Victoria.  WILLIAM WEST / TT NYHETSBYR�N
undefined

Delstatsgräns i Australien stängs efter många nya fall

Gränsen mellan australiska delstaterna Victoria och New South Wales stängs tillfälligt efter att många nya fall av coronaviruset upptäckts, rapporterar ABC News.

Utbrottet i Victoria går att koppla till att det nu finns en pågående samhällsspridning av covid-19 enligt New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

– Det som händer just nu i Victoria har inte hänt tidigare i Australien, det är ett nytt fenomen, säger hon under en presskonferens.

Endast medicinsk personal får lov att korsa delstatsgränsen.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt