En S-400 i Moskva.  Tatyana Makeyeva / TT NYHETSBYRÅN
Erdoğans Turkiet

”Vapenköp visar att Turkiet saknar förtroende för USA”

Turkiet har förlorat förtroendet för USA och därför går landet vidare med sitt köp av ryskt luftvärn trots hot om amerikanska sanktioner, skriver Bloombergs Selcan Hacaoglu i en analys. Hacaoglu menar att Turkiet inte litar på att den amerikanska kongressen kommer tillåta vapenförsäljning från USA.

”Turkiets vilja att trotsa sanktionshoten visar en stark vilja att spela en allt mer självständig roll i Mellanöstern och bygga starkare ekonomiska band till Ryssland”, skriver han.

Dimitar Bechev skriver i en analys i Al Jazeera att ”rädslan i Washington för att Turkiet byter sida är inte helt missriktad”. Han menar att Turkiet kan ge Ryssland känslig information när ryskt luftvärn används, även om Turkiet lovat att helt själva sköta systemet.

”Att Erdogan vänder sig till båda sidor är inte ett problem för Ryssland. Sprickan mellan Turkiet och USA är tillräcklig geopolitisk belöning”, skriver han och varnar för ökade spänningar.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer