Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
Amerikanska valet 2020

Vänner i ett år – men nu strider vänsterduon öppet

De demokratiska primärvalskandidaterna Bernie Sanders och Elizabeth Warren har kastats in i ett hett ordbråk under de senaste dagarna. Det står i skarp kontrast till det senaste året då duon aktivt har valt att inte gå till attack mot varandra, konstaterar CNN.

Bråket mellan de långvariga vännerna och politiska meningsfränderna började i söndags, då Politico rapporterade att Sanders-supportrar hade uppmuntrats att peka ut Warrens kampanj som en kampanj för eliten. Trots att Sanders tog avstånd från uttalandena fördömes de i hårda ordalag av Warren-kampanjen.

Bråket intensifierades i går, då källor sa till CNN att Sanders under ett privat möte med Warren 2018 sagt att han inte tror att en kvinna kan bli president. Warren bekräftade senare detta. Galna lögner, svarade Sanders.

Demokratiska politiker med målet att skapa en enad front på partiets vänsterkant oroar sig nu för utvecklingen – och många kommer med intresse att följa nattens primärvalsdebatt.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

2 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer