Henrik Gustavssons företag HGS Linköping gick i konkurs efter fackets blockad. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Vann striden mot facket – tvingas betala 3 miljoner

Henrik Gustavsson fick se sin dröm krossas när hans företag gick i konkurs efter fackets blockad. Domstolarna konstaterar att stridsåtgärderna var olagliga, ändå måste han betala tre miljoner. ”Jag fick rätt i sak men måste betala kalaset och det kan jag bara inte förstå”, säger Henrik Gustavsson till fPlus.

Henrik Gustavsson drev 2006 ett byggföretag med tre anställda när Byggnads hörde av sig och ville teckna kollektivavtal. Men facket fick nobben.

– Varken jag eller mina gubbar var sugna på att betala till politisk verksamhet som facken ägnar sig åt. Jag betalade redan schyssta löner till mina anställda, säger Henrik Gustavsson.

Efter en tio år lång juridisk process står det nu klart att domstolarna anser att Henrik Gustavssons rättigheter kränkts men att han ändå måste stå för rättegångskostnaderna på 2,9 miljoner kronor.

– Det känns konstigt. Jag fick rätt i sak men måste betala kalaset och det kan jag bara inte förstå, säger Henrik Gustavsson.

Rätt i sak – men tvingas betala

Centrum för rättvisa tycker att fallet principiellt sett är mycket viktigt och har därför hjälpt entreprenören att driva rättsprocessen.

– Utfallet av den här rättsprocessen innebär att Henrik Gustavsson har rätt i sak men får ändå inget skadestånd och han anses därför ha förlorat målet. Reglerna är så att den som förlorat ska betala motpartens rättegångskostnader, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa och ombud för Henrik Gustavsson.

Fredrik Bergman. STEFAN TELL

Det var 2006 som Byggnads inledde en blockad mot Henrik Gustavssons företag HGS Linköping. Henrik Gustavsson och hans tre anställda ville inte skriva på kollektivavtalet som innehöll så kallade granskningsarvoden. Regeln innebar att även företag och arbetstagare som inte var organiserade tvingades betala en kontrollavgift till Byggnads.

Ledde till konkurs

Det kontroversiella systemet avskaffades helt i avtalsrörelsen 2007 och HGS Linköping tecknade ett hängavtal med Byggnads. Men blockaden hade då pågått så länge och slagit så hårt att Henrik Gustavsson tvingades sätta sitt företag i konkurs bara fem dagar senare.

Företaget vände sig till Arbetsdomstolen som inte hade invändningar mot fackets stridsåtgärder. Men Henrik Gustavsson gick vidare och stämde Byggnads vid allmän domstol. Tingsrätten gav entreprenören rätt till skadestånd och menade att stridsåtgärderna var olagliga och kränkte företagets grundläggande rättigheter enligt Europakonventionen.

Byggnads överklagade till hovrätten som kom fram till samma slutsats som tingsrätten. Däremot ansåg inte hovrätten att fackets stridsåtgärder var ”kvalificerat otillbörliga” och avslog skadeståndskravet. Från domen:

”Byggnads stridsåtgärder har kränkt HGS rätt till egendom och rätt till föreningsfrihet enligt Europakonventionen. Handlandet har dock inte varit kvalificerat otillbörligt på så sätt att det är skadeståndsgrundande enligt de allmänna rättsprinciper som framgår av Högsta domstolens praxis.”

”Kan förhoppningsvis hjälpa andra”

Trots motgången i hovrätten uppger Henrik Gustavsson att han är nöjd med att ha vunnit en moralisk seger – nämligen att Högsta domstolen i en mellandom 2015 slog fast att ett fackförbund kan hållas ansvarigt för en stridsåtgärd som kränker grundläggande rättigheter.

– Det hjälpte inte mig hela vägen men den domen kan förhoppningsvis hjälpa någon annan företagare, säger han.

Nu har Högsta domstolen beslutat att inte ta upp målet för prövning och därmed gäller hovrättens dom som innebär att Henrik Gustavsson måste betala 2,9 miljoner kronor i rättegångskostnader.

Rättvisa en plånboksfråga

Det blir den ideella organisationen Centrum för rättvisa som tar den ekonomiska smällen och betalar notan. Det är ytterst få drabbade företagare eller privatpersoner som kan få den typen av stöd. De flesta måste klara sig på egen hand.

– Utan vår hjälp hade Henrik Gustavsson inte haft en chans att få den här viktiga frågan prövad. Detta är en av rättsstatens största utmaningar. Tillgången till rättvisa, att få rätt som enskild, är en plånboksfråga och det är problematiskt, säger Fredrik Bergman.

Centrum för rättvisa menar att det råder en obalans i rättssystemet när det kostar tre miljoner att få fram ett viktigt principbesked. fPlus har flera gånger tidigare berättat om företagare som kämpar i motvind när det gäller märkliga myndighetsbeslut.

– Henrik Gustavssons fall är bara ett av många exempel. Ska en enskild överklaga ett beslut mot staten eller någon annan mäktig motpart så har den i princip ingen chans utan en advokat och en advokat kostar pengar. I praktiken innebär det att många människor blir rättslösa, säger Fredrik Bergman.

Frågan inte helt över

Byggnads är nöjt med utgången av rättsprocessen.

– Det här är ett arbetsrättsligt mål som aldrig borde ha hamnat i allmänna domstolar. Det är skönt att den långa processen är slut och att förbundet vann, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd och Byggnads ombud i målet, till Lag & Avtal.

Henrik Gustavsson är kritisk mot Byggnads som kallat det för ”en seger för alla som tror på den svenska modellen”.

– Hur kan facket vara nöjda med en dom där det framgår att mina rättigheter kränkts? Jag är inget hot mot den svenska modellen. För mig känns det som att facket helt enkelt kom undan den här gången, säger han.

Centrum för rättvisa har inte funderat klart om HD:s beslut verkligen är slutpunkten för den här juridiska processen.

– Även om Henrik Gustavsson inte får skadestånd bör frågan diskuteras vidare. Det är ingen bra ordning att facket kan genomföra stridsåtgärder som kränker företags rättigheter, säger Fredrik Bergman.

Toppnyheter

Resenärer går av Westerdam. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Forskare: Det här kan ha varit ett ödesdigert misstag

Att släppa av resenärerna på lyxfartyget Westerdam kan ha varit ett stort misstag, säger forskare till New York Times efter att det visat sig att en av dem testat positivt för det nya coronaviruset.

De 1 455 passagerarna har spridits för vinden sedan de tilläts gå av Westerdam i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Infektionsläkaren William Shaffner säger att beslutet kan ha varit en ”vändpunkt” för virusspridningen, som hittills varit relativt begränsad utanför Kina. Och epidemiologen Peter Rabinowitz säger att det nu kan bli svårt att följa smittspridningen.

– Det är en oroande tanke att de här resenärerna nu har rest över hela världen.

3 tim
KARIM SAHIB / AFP
undefined

IMF: Coronaviruset kan bromsa världsekonomin

Utbrottet av coronaviruset i Kina och dess spridning över världen kan komma att bromsa tillväxten i världsekonomin i år, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men IMF-chefen Kristalina Georgieva betonar att virusspridningens fulla genomslag ekonomiskt ännu är oklar och bland annat beror på hur fort den kan stoppas.

– Jag råder alla att inte dra förhastade slutsatser. Det finns fortfarande stor osäkerhet. Vi arbetar med scenarier, ännu inte med prognoser, fråga mig om tio dagar, säger hon vid det stora ekonomiska forumet i Dubai.

Den 20 januari sänkte IMF sin tillväxtprognos för i år med 0,1 procentenheter och för 2021 med 0,2 procentenheter – till 3,3 respektive 3,4 procent. Men då pekade IMF i huvudsak till svag utveckling i Indien.

Nu har virusproblematiken tillkommit och kan komma att minska tillväxten, enligt Georgieva – men hon hoppas att det ska rymmas inom den nuvarande prognosen.

– Vi hoppas att det ska bli inom utrymmet 0,1–0,2 procentenheter.

Igår 17:35
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
undefined

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

Igår 15:41
Läs mer om Coronavirusets spridning
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: Moderaterna mår bra av att slippa Centern

Splittringen inom borgerligheten, generation Z och barns rättigheter är några frågor som engagerar ledarsidorna på måndagen.

Moderaterna har gynnats av att inte längre behöva ta hänsyn till Alliansen, skriver PM Nilsson på Dagens industri och pekar särskilt på att Centerpartiet tidigare agerade bromskloss.

”Den borgerlighet som nu utvecklas inom M och i dynamiken med KD och SD har hittills framför allt blivit rimligare, mognare och mer intresserad av verklighet än av en idévärld”, argumenterar PM Nilsson.

Oberoende liberala Sydsvenskan väljer i sin huvudledare att lyfta fram generation Z, som man anser att många missförstår.

Ledartexten pekar på att dagens unga inte är oansvariga utan tvärtom vill ha större trygget och ta mer ansvar än tidigare generationer, men att man samtidigt präglas av en framtidspessimism.

Barns rättigheter åsidosätts ofta till förmån för föräldrarnas vilja och önskemål, skriver Lisa Magnusson på DN:s ledarsida. Hon hänvisar bland annat till att även de föräldrar som misskött sina barn har omfattande möjligheter att få tillbaka vårdnaden till följd av att deras biologiska koppling anses ha en stor betydelse, något Magnusson anser är fel.

23 min
Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Ren idioti att göra det svårare att välja tåget

Klimatvänliga resor får utrymme i dagens ledarsvep. GP:s Karin Pihl konstaterar att det snart kan vara slut på nattågsresorna från Göteborg till städer i Norrland, efter att SJ förlorat upphandlingen. Hon tycker att staten måste gå in och täcka upp på sträckor som inte är lönsamma.

”Med tanke på den klimatutmaning vi har framför oss är det ren idioti att göra det svårare för människor att ta tåget”, skriver hon.

DN tycker att elbilssubventionerna varit ineffektiva och vill i stället se en höjd bensinskatt. De statliga pengarna bör läggas på infrastruktursatsningar, som att rusta järnvägen och elektrifiera vägarna. Pengar kan också gå tillbaka till landsbygden genom statsbidrag och skattesänkningar, anser tidningen.

Sydsvenskan är positiv till översynen av svensk narkotikapolitik. Tidningen vill se att fokus skiftas från en nollvision för droger till en nollvision för drogrelaterad dödlighet.

Igår 07:17
Läs mer om Ledarsvepet
Gorm Kallestad / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Den digitala bokförsäljningen fortsatt stark

Den digitala försäljningen är fortsatt stark och för den totala svenska bokförsäljningen går det svagt uppåt, enligt en ny rapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Anledningen till ökningen är att det går allt bättre för de digitala abonnemangsstjänsterna.

– Jag tror dels att det handlar om att man konsumerar annan kultur på det här sättet, som film, musik och tv-serier, och dels att tillgängligheten är stor. Man har sitt abonnemang, man kan testa sig fram med olika böcker. Beslutet att lyssna på en bok är inte lika stort som att köpa ett fysiskt exemplar i butik, säger Erik Wikberg, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm, som har sammanställlt rapporten, til SVT:s Kulturnyheterna.

29 min
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Något ljusare för handeln

Framtidsförväntningarna ökar något i både butiks- och e-handeln, men trots det ligger framtidstron i butikshandeln på låga nivåer. Det visar nya siffror från Svensk Handels Handelsbarometer.

– I stora delar av landet har det inte blivit något av den vinter som sport- och klädhandeln så väl hade behövt. Försäljningen av skidor, vinterjackor och handskar har inte tagit fart. Nu blickar butikerna istället fram mot vårförsäljningen och med det kommer nytt hopp, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Däremot har butikshandeln återhämtat sig något jämfört med föregående månad och framtidstron bland e-handlarna ligger alltjämt betydligt högre än för butikshandeln.

38 min
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liten ökning för klädhandeln – skor halkar efter

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel ökade med 2,0 procent i januari jämfört med samma månad förra året. Samtidigt minskade skor med 12,2 procent under månaden. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

– Klädhandelns ökning beror till stor del på företagens e-handelstillväxt. De fysiska butikernas försäljningsökning landar på mindre än en halv procent, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i en kommentar.

12 feb
Läs mer om Handeln i siffror
Arkivbild. Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Dennis

Tiotusentals strandade i värsta ovädret på två år

Brittiska lågprisflygbolaget Easyjet ställde in 234 flighter till och från Storbritannien i spåren av stormen Dennis, rapporterade BBC i helgen. Fler än 40 000 resenärer uppgavs vara berörda.

British Airways uppgav i lördags att 40 av deras avgångar till och från Heathrow ställts in, enligt BBC.

– Det kunde inte kommit vid en värre tidpunkt, säger BBC:s korrespondent Helena Wilkinson som tillägger att många familjer just nu har ledigt på grund av skollov.

Brittiska meteorologer har utfärdat sin första så kallade röda varning för regnoväder på nästan två år, uppger Bloomberg, vilket indikerar livsfara där stormen drar in.

2 tim
Illustration.  TT.
undefined

Vattendjup på en meter i stormens spår: ”Gå inte ut”

Stormen Dennis har dragit in över delar av Sverige under söndagen och på flera håll har det kraftiga regnet orsakat översvämningar. GT rapporterar om stora mängder vatten i Västsverige tidigare under söndagen, bland annat vid en fotbollsplan i Borås kommun där vattendjupet ska ha varit en meter.

Dryga 2 000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, och SMHI har utfärdat flera varningar. Men problemen gäller inte bara för Västsverige. I både Uppsala län och i Västmanlands län rapporteras det om nedfallna träd som ställer till det i trafiken, och sent på söndagen uppmanas boende i Uppsala att stanna hemma.

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger ledningsbefälet Christer Wahlström till Aftonbladet.

Igår 22:09
Läs mer om Stormen Dennis
Jean-Yves Le Drian. CHRISTOF STACHE / AFP
Brexit - förhandlingarna

”Britterna och EU kommer att slita varandra i stycken”

De kommande handelssamtalen mellan Storbritannien och EU kommer att bli väldigt ansträngande, spår Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian.

Efter britternas EU-utträde ska parterna under 2020 förhandla om bland annat ett nytt handelsavtal.

– Jag tror att när det gäller handel och framtida relationer, som vi kommer att starta förhandlingarna med, så kommer vi att slita varandra i stycken, säger le Drian enligt Sky News.

1 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv: Risken kvarstår för hård brexit

– Som att återskapa ett ägg ur en omelett.

Det säger Anna Stellinger, till Dagens Industri, om möjligheterna att förhandla fram en framtida handelsrelation mellan Storbritannien och EU. Hon är sedan den 1 första november ny chef för internationella frågor och EU-frågor på Svenskt Näringsliv. Hon menar att förhandlingarna går in på okänt vatten.

– Storbritannien ligger väldigt nära och är stort jämfört med andra länder där EU har slutit avtal. Där har man förhandlat ihop oss. Här ska man ta ett land ur EU-lagstiftningen och förhandla fram en framtida relation. Samtidigt är förtroendet på bottennivå, säger hon till DI.

Alla som gör affärer med brittiska företag måste redan nu planera för nästa år, när övergångsperioden efter EU-utträdet tar slut, menar hon.

– Det blir dyrare. Importörer får fråga sig om de brittiska företagen de arbetar med är förberedda på export eller bara har sålt till den inre marknaden, säger Anna Stellinger.

Hon anser att förhandlingarna hade tjänat på en mer realistisk tidslinje.

– Man behöver mer tid för att få fram ett ambitiöst frihandelsavtal. Under det halvår det handlar om är det nog omöjligt. Företagen måste förbereda sig för att risken för en hård brexit är kvar, säger hon till DI.

Igår 20:38
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild.  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens mejlhaveri

Experter sågar säkerheten: ”Är så fel det bara kan bli”

Flera experter är starkt kritiska till att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex använt mejl för att skicka inloggningsuppgifter till byråns interna plattform. I ett fall stavade en administratör fel på en mejladress till en svensk polis så att en utomstående person fick tillgång till sekretessbelagda dokument.

IT-säkerhetsexperten Karl Emil Nikka säger till SVT Nyheter att det är ”så fel det kan bli” att skicka sådana inloggningsuppgifter via mejl.

– Och att sekretessbelagda uppgifter ligger i ett system som bara skyddas av användarnamn och lösenord, det är patetiskt, säger han.

Igår 18:27
Båt med migranter på Medelhavet. Francesco Malavolta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Privatperson kunde läsa ur hemliga flyktingdokument

Sekretessbelagda dokument med känsliga uppgifter om EU:s gränsbevakning har röjts till utomstående i samband med ett mejlhaveri hos Polismyndigheten, rapporterar SVT Nyheter.

När EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex skulle ge en svensk polis tillgång till byråns interna plattform via mejl stavade en administratör fel på mejladressen. Därmed fick en person med en liknande domän som polisens tillgång att ladda ner känsliga dokument.

Dokumenten handlar bland annat om EU:s insatser på Medelhavet och om hur man avslöjar människosmugglare. I dokument som SVT tagit del av står det bland annat att migranters liv skulle sättas i fara om uppgifterna blev offentliga.

En säkerhetsexpert som SVT talat med säger att det är ”patetiskt” att sådana uppgifter bara skyddas av användarnamn och lösenord.

Igår 18:05
Läs mer om Polisens mejlhaveri