Partiet Vändpunkts toppkandidater till EU-valet Max Alexandersson, Kitty Ehn och partiledare Carl Schlyter presenterar valmanifestet i partikansliet i Gamla stan i Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiet vändpunkt

Vändpunkts valmanifest: Vill ha nödläge för klimatet

Krav på att EU utlyser nödläge för klimatet, ett fritt och öppet internet samt stopp för gräddfil för stora företag. Det är några av punkterna i partiet Vändpunkts valmanifest, rapporterar TT.

– Vi har ett valmanifest där vi försöker vara så konkreta som möjligt med saker som EU faktiskt kan göra, säger partiets talesperson Carl Schlyter på pressträffen.

Partiets valsedel till EU-valet toppas nu av relativt okända nationalekonomen Kitty Ehn, på andra plats står före detta riksdagsledamoten Valter Mutt.

En stor utmaning för det nybildade partiet är att de har betydligt mindre resurser än de etablerade partierna inför valet till EU-parlamentet.

– När det gäller pengar har vi fått in så att vi i alla fall kan ha lite foldrar men det är klart att det är en utmaning som andra partier inte har, säger Schlyter.

Fakta: Vändpunkts valmanifest

Partiet Vändpunkt lanserar tio huvudpunkter i sitt program där bland annat nedanstående tas upp:

1. En klimat- och miljöpolitik som förenar.

Partiet vill bland annat att EU utlyser nödläge för klimatet. Hänsyn till kamp mot miljöförändringar ska tas i all lagstiftning.

2. Ett EU där alla räknas

Socioekonomiska klyftor ska minskas och golv för nationella kapitalskatter och bolagsskatt ska införas.

3. Decentralisering och mångfald i stället för superstat.

Offentlighetsprincip utifrån svensk modell ska införas för samtliga EU-institutioner.

4. Stopp för gräddfil för stora företag.

Arbetet mot skatteflykt och penningtvätt ska skärpas. Företag med aggressiv skatteplanering ska svartlistas.

5. En långsiktig migrationspolitik

Bland annat vill man se att alla medlemsländer rättvist delar på initiala kostnader för flyktingmottagandet.

6. Minskade utsläpp, målet för handelspolitiken.

EU ska bland annat införa klimattullar mot länder som inte deltar i globalt klimatarbete.

7. Försvara sociala rättigheter i EU

Alla som arbetar inom EU ska ha rättvisa villkor och lönedumpning ska motverkas.

8. En jordbrukspolitik för småskalighet.

Återinföra förbud mot spekulation på mat och råvaror samt förändra EU:s upphandlingsregler och därigenom göra det lättare att prioritera närodlade livsmedel.

9. AI, digitalisering och ett fritt och öppet internet

Upphovsrätten ska reformeras, all kommunikation från EU:s institutioner ska ske med öppna filformat.

10. Prioritera folkhälsa framför bolagsvinster

EU ska införa regler om neutrala cigarettpaket, tar krafttag mot ökande antibiotikaresistens.

Källa: Partiet Vändpunkt.

Toppnyheter

Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
Den svenska ekonomin

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

2 tim
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

Igår 07:42
Mat delas ut till fattiga i Sydsudan. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Globalisering är viktigare än biståndsnivån”

De svenska ledarsidorna domineras fortsatt av coronapandemin och dess effekter på samhället.

DN skriver i en osignerad ledare att Sverige så snart som möjligt måste ta tag i många av de problem som följer i krisens spår. Alternativet är ett gigantiskt skuldberg orsakat av till exempel högre skolfrånvaro, inställda operationer och en ökad frekvens av sociala problem, hävdar tidningen.

Sydsvenskans ledarsida skriver att globalisering har varit långt mycket viktigare än bistånd för fattiga länders framsteg. Detta apropå nyheten om att det svenska biståndet till följd av coronakrisen väntas krympa nästa år. Tidningen skriver att det är viktigt att verka för fortsatt öppenhet och handel – ”nu när trenden går mot stängda gränser och nationalism”.

Expressens Anna Dahlberg tar upp Operation Rimfrost och uppmanar inrikesminister Mikael Damberg att erkänna att projektet varit ett misslyckande. Dahlberg skriver att det generellt inom svensk polis ”är för många projekt – Operation X och Operation Y – som dras i gång med trumvirvel och sedan läggs ned i tysthet”.

17 maj
Läs mer om Den svenska ekonomin

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer