Partiet Vändpunkts toppkandidater till EU-valet Max Alexandersson, Kitty Ehn och partiledare Carl Schlyter presenterar valmanifestet i partikansliet i Gamla stan i Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiet vändpunkt

Vändpunkts valmanifest: Vill ha nödläge för klimatet

Krav på att EU utlyser nödläge för klimatet, ett fritt och öppet internet samt stopp för gräddfil för stora företag. Det är några av punkterna i partiet Vändpunkts valmanifest, rapporterar TT.

– Vi har ett valmanifest där vi försöker vara så konkreta som möjligt med saker som EU faktiskt kan göra, säger partiets talesperson Carl Schlyter på pressträffen.

Partiets valsedel till EU-valet toppas nu av relativt okända nationalekonomen Kitty Ehn, på andra plats står före detta riksdagsledamoten Valter Mutt.

En stor utmaning för det nybildade partiet är att de har betydligt mindre resurser än de etablerade partierna inför valet till EU-parlamentet.

– När det gäller pengar har vi fått in så att vi i alla fall kan ha lite foldrar men det är klart att det är en utmaning som andra partier inte har, säger Schlyter.

Fakta: Vändpunkts valmanifest

Partiet Vändpunkt lanserar tio huvudpunkter i sitt program där bland annat nedanstående tas upp:

1. En klimat- och miljöpolitik som förenar.

Partiet vill bland annat att EU utlyser nödläge för klimatet. Hänsyn till kamp mot miljöförändringar ska tas i all lagstiftning.

2. Ett EU där alla räknas

Socioekonomiska klyftor ska minskas och golv för nationella kapitalskatter och bolagsskatt ska införas.

3. Decentralisering och mångfald i stället för superstat.

Offentlighetsprincip utifrån svensk modell ska införas för samtliga EU-institutioner.

4. Stopp för gräddfil för stora företag.

Arbetet mot skatteflykt och penningtvätt ska skärpas. Företag med aggressiv skatteplanering ska svartlistas.

5. En långsiktig migrationspolitik

Bland annat vill man se att alla medlemsländer rättvist delar på initiala kostnader för flyktingmottagandet.

6. Minskade utsläpp, målet för handelspolitiken.

EU ska bland annat införa klimattullar mot länder som inte deltar i globalt klimatarbete.

7. Försvara sociala rättigheter i EU

Alla som arbetar inom EU ska ha rättvisa villkor och lönedumpning ska motverkas.

8. En jordbrukspolitik för småskalighet.

Återinföra förbud mot spekulation på mat och råvaror samt förändra EU:s upphandlingsregler och därigenom göra det lättare att prioritera närodlade livsmedel.

9. AI, digitalisering och ett fritt och öppet internet

Upphovsrätten ska reformeras, all kommunikation från EU:s institutioner ska ske med öppna filformat.

10. Prioritera folkhälsa framför bolagsvinster

EU ska införa regler om neutrala cigarettpaket, tar krafttag mot ökande antibiotikaresistens.

Källa: Partiet Vändpunkt.

Toppnyheter

TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Johnsons varning: ”Kunde inte vara mer kritiskt”

En frenetisk kampanjdag pågår i Storbritannien inför valet i morgon. Labour knappar in på Torypartiet, vilket är tvärtemot Johnsons plan om att skaffa sig egen majoritet i parlamentet.

– Läget kunde inte vara mer kritiskt, det kunde inte vara jämnare. Jag säger bara till alla att risken är väldigt verklig att vi i morgon går mot ännu ett handlingsförlamat parlament, vilket betyder mer fördröjning, mer tvekan och mer försening, säger han till Sky News.

Johnsons plan med nyvalet var att skaffa sig egen majoritet för att kunna driva igenom brexit. Men nu ser det ut som att det brittiska parlamentet i stället kan bli än mer splittrat efter nyvalet.

18 min
Boris Johnsons företrädare Theresa May utanför 10 Downing Street.  Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dan före dan – om bestyren inför det brittiska nyvalet

På torsdag går britterna till val och en frenetisk kampanjdag väntar partiledarna, skriver BBC. Enligt den senaste opinionsundersökningen kan Tory-partiet förlora 20 platser i parlamentet och Labour vinna lika många.

TT har tittat närmare på vad som väntar väljarna i morgon när britterna tvingas rösta i december – för första gången sedan 1923!

Skolor måste ställa in julkonserter och julspel då klassrum och andra utrymmen förvandlas till vallokaler.

– Många har förtidsröstat för att slippa ge sig ut på valdagen om det skulle vara förskräckligt väder, säger Laura McAllister, professor i offentlig politik vid Cardiff University, till TT.

Hon påpekar att valet är viktigt samtidigt som det är ”konstigt” eftersom ingen egentligen ville ha det utom de konservativa.

Bakgrunden är att Boris Johnson vill försöka få en majoritet i parlamentet för att komma över dödläget kring brexit.

1 tim
Boris Johnson. BEN STANSALL / AFP
undefined

Johnson mot majoritet – men Labour knappar in

Det konservativa Torypartiet ser fortfarande ut att gå mot egen majoritet i parlamentet efter nyvalet på torsdag, visar en undersökning som Yougov gjort för Sky News och The Times.

Enligt undersökningen ser Torypartiet, med premiärminister Boris Johnson i spetsen, ut att få 339 platser och Labour 231. För majoritet krävs 326 platser.

Men undersökningen visar också att Torypartiets försprång har minskat, och felmarginalen är sådan att det inte går att utesluta ett så kallat ”hängt parlament”, alltså att inget parti får egen majoritet.

Igår 22:22
Läs mer om Valet i Storbritannien
Margot Wallström Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Wallström KU-anmäls efter åtalet mot Kinaambassadör

Tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet, rapporterar TV4 Nyheterna.

Partiet vill att Wallström klargör sitt agerande i fallet med Sveriges tidigare Kinaambassadör Anna Lindstedt, som i januari i år arrangerade möten om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai med kinesiska affärsmän.

Wallström och utrikesdepartementet har förnekat kännedom om mötesplanerna, vilket Vänsterpartiet ifrågasätter.

– Hela det här agerandet från ambassadören är väldigt konstigt, att hennes chefer inte skulle veta att hon begärt det här mötet, säger partiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling till TV4.

Tidigare i veckan åtalades Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.

2 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas hot: Har inte fått någon information

Kinas ambassadör Gui Congyou meddelade under torsdagen att handelsutbytet med Sverige är på väg att begränsas, som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det sa han i en intervju med GP.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en kommentar till SR Ekot att även hon nåtts av utspelet men att hon inte fått någon konkret information från kinesiskt håll.

”Därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”, skriver Linde.

5 dec
Plakat på de fängslade publicisterna Lee Bo och Gui Minhai i Kina. PHILIPPE LOPEZ / AFP
undefined

EU: Förväntar oss att Gui Minhai omedelbart släpps

EU ger Sverige ”full solidaritet” i frågan om den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina. En talesperson för EU-kommissionen uppger i en skriftlig kommentar till TT att unionens position när det gäller Gui Minhai är klar.

”Vi har upprepade gånger i såväl bilaterala kontakter som internationella sammanhang uttryckt att vi förväntar oss att han omedelbart släpps och vi fortsätter att göra det", skriver talespersonen.

I svaret står det också att EU förväntar sig att Kina ”upprätthåller nationella och internationella krav och respekterar mänskliga rättigheter”.

18 nov
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Statsminister Stefan Löfven och partisekreterare Lena Rådström Baastad.  Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: S har brytt sig mer om C än om väljarna

LO-männens dragning till Sverigedemokraterna och förhandlingar om den framtida arbetsrätten är två ämnen som står i fokus på dagens ledarsidor.

När alltfler LO-anslutna män väljer SD måste S välja en annan väg, menar Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg. ”Socialdemokraterna har så här långt varit mer engagerade i Centerns behov och välbefinnande än väljarnas” skriver hon.

DI:s Tobias Wikström tar upp att sex fackförbund nu ställer sig utanför LO:s förhandlingar om ett nytt omställningsavtal. ”Arbetsrätten är ett ännu krångligare politikområde än Arbetsförmedlingen”, skriver Wikström och spår att ytterligare en punkt i januariöverenskommelsen i och med detta kan falla i framtiden.

Expressens ledarsida fokuserar också på arbetsrätten och skriver att de LO-förbund som hoppar av verkar göra bedömningen att det är bättre att Januaripartierna får ta ansvaret för förändringen av Las, trots att det innebär att Centerpartiet får större makt över utformningen.

31 min
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer