Människor deltar i en protest mo antisemitism i Paris. Antisemitism, islamofobi, rasism – inte i våra namn”, står det på skylten. GONZALO FUENTES / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Frankrike

Våg av antisemitiska dåd skakar franska samhället

Ett flertal antisemitiska dåd skakar Frankrike och har lett till krav på åtgärder mot vad en del bedömare menar är en ny form av angrepp från såväl vänsterextrema som islamistiska grupperingar. Det rapporterar Reuters.

Nästan varje dag de senaste två veckorna har nya händelser med antisemitiska förtecken ägt rum. Det senaste exemplet är att svastikor målats på ett hundratal gravstenar på en begravningsplats i östra Frankrike.

Flera protestmarscher äger rum under dagen och i Paris besöker president Emmanuel Macron ett minnesmonument över Förintelsen.

Toppnyheter

Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Analys: Trump har fått ett kraftigt politiskt vapen

Sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers Rysslandsutredning ger Donald Trump ett kraftigt politiskt vapen att använda mot kritikerna i Demokraterna och media i början av hans omvalskampanj, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys.

”Trumps kritiker kommer att känna att den särskilde åklagaren har gett presidenten en enorm politisk present. Och det är det”, skriver han och tillägger att Trump inte är skyldig till de brott som han anklagats för att ha begått.

Däremot anklagade Trump utredningen för att vara en ”häxjakt”, vilket visade sig vara osant eftersom presidenten då skulle ha åtalats, menar Collinson. Dessutom har hela rapporten ännu inte offentliggjorts, och den kan ju faktiskt visa att presidenten och hans medarbetare gjort sig skyldig till grova etiska överträdelser, skriver han.

1 tim
Sarah Huckabee Sanders. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

”Demokrater och media är skyldiga Trump en ursäkt”

”Demokraterna och de liberala medierna” är skyldiga president Donald Trump en ursäkt, säger Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders i NBC:s program ”Today”.

– Medierna och Demokraterna har kallat presidenten för en agent för utländska regeringar. Det är en anklagelse som går att jämställa med landsförräderi, vilket kan straffas med döden i detta land... De slösade bort två år och skapade en massiv störning och distraktion från saker som påverkar allas dagliga liv, säger hon.

I sammanfattningen av den särskilde utredaren Robert Muellers rapport, som offentliggjordes i går, framgår att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

Idag 14:13
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Trump: Mueller agerade hederligt i utredningen

Den särskilde utredaren Robert Mueller, som lett utredningen om Ryssland påverkat presidentvalet 2016, agerade hederligt, säger USA:s president Donald Trump enligt flera medier.

Samtidigt anklagar Trump utredningen för att ”vara en fruktansvärd sak”.

Uttalandet kommer en dag efter att justitieminister William Barr presenterat en sammanfattning av rapporten med slutsatsen att det inte finns någonting som styrker att presidenten begått brott.

5 tim
Läs mer om Rysskontakterna
Dramaten/Amanda Lind. Arkivbilder. TT
Josefin Nilsson-dokumentären

Kulturministern: Jag ska träffa Dramaten i morgon

Kulturminister Amanda Lind (MP) ska träffa ledningen för Dramaten med anledning av dokumentären om Josefin Nilsson, skriver hon på Facebook.

Lind skriver att dokumentären om Nilssons liv ”berörde henne djupt”.

”I morgon kommer jag att träffa Dramaten och framöver även våra andra nationalscener. Jag kommer att fortsätta följa vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp”, skriver hon.

21 min
Dramaten. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson-dokumentären

Tidigare pojkvännen: ”Det är helt uppåt väggarna”

Sångaren och skådespelaren Josefin Nilssons tidigare pojkvän uttalar sig nu om SVT-dokumentären där det framkommer att hon hotades och misshandlades av honom.

Dramatenskådespelaren, som på 90-talet dömdes till villkorlig dom för misshandeln, säger till Aftonbladet att han sett delar av dokumentären och att han reagerar på att den är ”märkligt gjord”. ”En slags hämndaria”, kallar han den.

– Det är ju alldeles uppåt väggarna, säger han till tidningen och fortsätter:

– Direkt eller indirekt blir jag anklagad för hennes död, vilket ju är fruktansvärt.

2 tim
Josefin Nilsson. Arkivbild från 1998. Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson-dokumentären

Krönikor: Medier ska inte kompensera lindriga domar

Många kräver att medier ska namnge den skådespelare som dömdes för misshandel av Josefin Nilsson på 1990-talet. Men kvalitetsmedier har ett ansvar för att inte luckra upp gränserna för vad som kan publiceras, skriver SvD:s Martin Ahlquist i en krönika.

Ahlquist skriver att ”ilskan vällde upp i kroppen” när han såg dokumentären om Nilsson, och att det är förståeligt att många reagerar på det lindriga straffet som skådespelaren fick.

”Men det kan aldrig vara en uppgift att med ett utpekande ’kompensera’ det som upplevs vara alltför ’lindriga’ domar”, skriver han.

Sydsvenskans Maria G Francke skriver att hon tycker att misshandeln av Josefin Nilsson var vidrig men att diskussionen i sociala medier håller på att spåra ur.

”[I] kommentarsfälten pågår de mest hårresande ting. Debattörer, kända feminister, bästsäljande författare och artister med väldigt många följare tappar det helt”.

5 tim
Läs mer om Josefin Nilsson-dokumentären
Tobias Röstlund / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Svag krona rear ut svenska företag

Det är rea på svenska företag. Det menar Michael Grahn på Danske bank i en intervju med DI. Den svaga kronkursen gör svenska företag billiga på den internationella marknaden.

Faktum är att utländska investerare köpte 20 procent fler företag förra året jämfört med året innan. Detta bland annat tack vare att kronan tappat 10 procent i värde mot dollarn och 12 procent mot euron. Ytterligare en orsak är, enligt Michael Grahn, att det finns missmatch mellan Riksbankens inflationsmål och nivån på den svenska lönebildningen.

Allt pekar mot en fortsatt försvagning av kronan och att de utländska förvärven i Sverige fortsätter.

2 tim
Illustrationsbild.  TT
Den svenska kronan

SEB varnar för ytterligare ras för kronan

Elisabet Kopelman, analytiker på SEB, gör bedömningen att kronan kommer att falla ytterligare, skriver Dagens Industri. Hon tror att kronan tappar ytterligare 20 öre och ”rör sig upp mot 10,70 (kr)” för en euro under våren.

Skälet till det är att tiotals miljarder flödar ut ur Sverige i form av utdelningar.

SEB spår dessutom att kronan kommer att vara fortsatt svag resten av året.

– Om man tänker lite mer långsiktigt så tror jag att vi får vänja oss vid att vi kommer ha en svagare krona än vad vi haft historiskt, säger SEB-analytikern Richard Falkenhäll till Di.

Igår 17:39
Arkivbilder. Turister i Spanien och Grekland. TT
Den svenska kronan

Svag krona får svenskar att rata Medelhavssemestern

Den svaga kronan har fått svenskar att rata semester i bland annat Spanien och Grekland, och i stället välja mer prisvärda alternativ. Det säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex bank, till TT.

Utifrån en samlad bedömning av växlingsbeteenden och statistik från resebyrån Ticket, menar Friberg att det är ”utan tvekan dyrare att resa till klassiska destinationer kring Medelhavet”.

– Vår erfarenhet är att man väljer andra resmål som är lite mer prisvärda. Vad vi märker just nu är att det är stor efterfrågan på egyptiska pund, säger han.

Den svenska kronan är fortsatt på en ovanligt låg nivå. En dollar kostade 9,21 kronor på måndagen och en euro kostade 10,43 kronor. Det innebär att både euro och dollar är omkring 13 procent dyrare än för tre år sen, rapporterar TT.

Idag 10:09
Läs mer om Den svenska kronan
Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Metros kris

Metro har slutat tryckas – ingen tidning i morgon

Krisande Metros papperstidning kommer inte att delas ut i morgon. Tryckningen har stoppats, erfar Expressen.

Tryckeriet uppger för DN att Metro inte kunnat förskottsbetala tryckningen.

Bakgrunden är tidningens skulder på närmare 9 miljoner kronor som Kronofogden försöker inkassera.

Under måndagen ska Kronofogden ha gått igenom Metros bankkonton i Nordea i jakten på pengar. Förra veckan säkrade myndigheten 2,8 miljoner kronor på tre konton och i dag upptäcktes ytterligare 98 145 kronor.

Nästa steg kan bli en fysisk utmätning av föremål på Metros redaktion som kan säljas. Utmätningen kan dock stoppas om Metros ägare Christen Ager-Hanssen lyckas få en företagsrekonstruktion beviljad i tingsrätten.

4 tim
Christina Stenbeck delar ut Metro 2003/Ivar Kreuger. TT
Metros kris

Analyser: Framgångssagan på väg mot Kreugerkrasch

På 1990-talet erövrade Metro världsdel efter världsdel under ägaren Jan Stenbeck som kallade den ”tidningens Big Mac”, eftersom den skulle finnas överallt och vara likadan. Nu är bolaget splittrat i en mängd små bolag som Ivar Kreugers tändsticksbolag – och den svenska delen är på väg mot konkurs, skriver SVT:s Per Andersson i en analys.

DN:s Martin Jönsson skriver att det finns naturliga orsaker till att Metro har det kämpigt, men att den kollaps som tidningen tycks vara på väg mot är ett resultat av bristande ansvar från de senaste ägarna: Mats Qviberg och senare Christian Ager-Hansen.

Även SvD:s Malin Ekman tror att det blir svårt för Ager-Hansen att få Metro på rätt köl.

”För att lyckas som medieentreprenör krävs i regel kunskap om branschen och en hållbar intäktsmodell”‚ skriver hon.

3 tim
Metros kris

Metros ägare: Ska stämma Kinnevik på 300 miljoner

Metros ägare och vd Christen Ager-Hanssen ska stämma investmentbolaget Kinnevik, säger han till Expressen.

Kinnevik sålde tidningen till Hanssens investmentbolag Custos 2017.

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation, säger Hanssen till Expressen.

Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén säger till Expressen att de känner sig ”trygga med hur försäljningen av Metro gick till”.

Ager-Hanssen säger också att det krävs en företagsrekonstruktion för att rädda den krisande gratistidningen.

Igår 07:22
Läs mer om Metros kris